El Ministeri d’Educació concreta que l’alta inspecció no visitarà els centres per verificar el compliment del 25%

  • Fonts del govern espanyol recorden que inspeccionar in situ els centres educatius no entra dins de les seves competències

VilaWeb
ACN
11.05.2022 - 10:04
Actualització: 11.05.2022 - 10:05

El Ministeri d’Educació espanyol ha concretat que l’alta inspecció educativa no visitarà els centres escolars catalans per verificar el compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que imposa un 25% en castellà a les aules. Fonts del departament de la ministra Pilar Alegría remarquen que l’alta inspecció educativa no té aquesta competència i no pot inspeccionar in situ, ja que això és una atribució que tenen els inspectors que depenen de les comunitats autònomes. La Moncloa va explicar ahir dimarts que per assegurar el compliment de la sentència s’activaria l’alta inspecció educativa.

Com uns pares espanyolistes han forçat la imposició del castellà a totes les escoles sense cap oposició? I Anàlisi de Josep Casulleras

Les mateixes fonts d’Educació rebutgen avançar el detall sobre la forma de supervisar-ho, però subratllen que serà dins les competències i la jurisprudència existent. Des del Ministeri recorden que, tal com estableix una sentència del Tribunal Constitucional de 2018, les competències de l’alta inspecció són de “tipus informatiu o de comprovació” i no tenen caràcter coercitiu.

Els quatre punts humiliants de l’ordre del TSJC que imposa el 25% de castellà 

Les mateixes fonts diuen que la funció de l’alta inspecció és jurídica, de revisió de les resolucions autonòmiques, per “verificar el compliment de la normativa bàsica de l’estat”. El procediment habitual quan es detecta un incompliment és enviar un requeriment i, en cas de no arribar a un acord amistós amb l’autonomia, dur la qüestió als tribunals contenciosos-administratius.

El Ministeri disposa de dos inspectors a cada autonomia. Les mateixes fonts remarquen que en el moment que calgui actuar serà quan comuniquin el detall i insisteixen que, per ara, “cal esperar” i recorden que la Generalitat ha anunciat que recorrerà la qual cosa pot retardar la qüestió.

Tot i això, asseguren que faran “tot el que estigui en les seves mans” per complir amb la verificació.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any