Michel evita respondre sobre Catalunya i els consellers exiliats durant un debat a l’Eurocambra

  • L'ex-ministre eslovè Ivo Vajgl agraeix al belga la seva 'hospitalitat' amb els líders catalans i Solé li recorda que a Espanya hi ha presos polítics

VilaWeb
ACN
03.05.2018 - 13:28

El primer ministre belga, Charles Michel, ha evitat avui pronunciar-se específicament sobre la situació a Catalunya o els tres consellers exiliats a Brussel·les durant un debat al Parlament Europeu en què diversos eurodiputats han fet referències al tema. Tot i això, Michel ha tancat la seva intervenció destacant la seva possibilitat d’intervenir al plenari i afegint que demostra la ‘vitalitat’ d’un model europeu ‘basat en l’estat de dret, la democràcia i la confrontació pacífica de les idees, des del respecte mutu’. L’ex-ministre d’exteriors eslovè i eurodiputat liberal Ivo Vajgl ha agraït a Michel la seva ‘hospitalitat’ amb els líders catalans que són a Bèlgica, i ha recordat que la UE ‘mai hauria de ser un lloc d’amenaces i persecucions’.

En una línia totalment contrària, l’espanyol Juan Fernando López Aguilar, ex-ministre del PSOE, ha retret a Charles Michel que no hagi dit ‘ni una paraula’ sobre ‘l’espai de llibertat, justícia, seguretat i cooperació judicial’ on creu que hi hauria d’haver ‘confiança i reconeixement mutu de resolucions judicials per evitar la impunitat sobre la base de passar fronteres’. Diversos eurodiputats espanyols han qüestionat en les darreres setmanes el funcionament del model de les euroordres si es poden impedir extradicions com la de Carles Puigdemont o els consellers cessats.

Per la seva banda, l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha recordat a Michel que a l’estat espanyol hi ha ‘polítics catalans empresonats’ per haver permès als ciutadans ‘votar’. ‘És important assenyalar que sense respecte als valors europeus no hi ha projecte europeu que valgui la pena’, ha dit Solé.

En el seu discurs, el primer ministre Charles Michel s’ha mostrat partidari de que cada estat europeu se sotmeti a una revisió sobre la seva aplicació de l’estat de dret. Una mesura dirigida, especialment, a països on la Comissió Europea ha qüestionat les seves reformes del sistema judicial o la separació de poders, com Polònia o Hongria, i que arriba justament després que Brussel·les proposés vincular els fons europeus a la protecció de l’estat de dret.

El primer ministre belga ha tancat la seva intervenció al ple citant Voltaire: ‘No estic d’acord amb les teves idees, però defensaré la teva llibertat d’expressar-les’, ha dit, coincidint amb el dia de la llibertat de premsa.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any