Més enllà de Pedro Sánchez, poderoses circumstàncies

  • A Pedro Sánchez no li serà fàcil de fer allò que li plaga, com fins ara. I al final la gent, el carrer, l'activisme independentista, tindrà molt a dir sobre la seua supervivència

Vicent Partal
16.11.2023 - 21:40
Actualització: 17.11.2023 - 07:41
VilaWeb
Pedro Sánchez després de la votació d'investidura. (Fotografia de Javier Lizón)
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Pedro Sánchez ja és president del govern espanyol, cosa que significa que ara, inevitablement, hauran de començar a passar coses. Coses que posaran en qüestió els partits que li han lliurat els vots o bé que els donaran la raó. Hem superat el moment de les promeses i ara toquen els fets.

Si fos per ell i prou, i en vista del seu passat, la credibilitat és nul·la. No en podem esperar sinó paranys, dilacions i enganys. Ara, cal reconèixer que la situació en què es troba Sánchez a partir d’avui és ben diferent de tot allò que ha hagut de viure fins ara.

Ell té sobretot una “obsessió fisiològica” personal pel poder –la definició és d’algú que sap molt bé de què parla– i amb una sola guia moral: mantenir-se a la cadira. Però en política molt poques coses acaben depenent només de tu, exclusivament de tu. I els condicionants –en aquest cas, tot allò que hi ha més enllà de Pedro Sánchez– compten.

En remarcaré uns quants. En primer lloc, que Sánchez s’ha quedat sense opcions parlamentàries per a fer la puta i la Ramoneta. Simplement, ja no té cap majoria alternativa on agafar-se per a fer un dels seus famosos volantins. Necessita en tot moment, per a qualsevol votació, els partits que li han donat suport en la investidura, perquè té un coixí de seguretat ínfim, de tan sols vuit vots.

I més important que això és el fet que els ponts amb el PP s’han esfondrat definitivament. O per una bona colla d’anys. Amb l’agreujant que poca cosa pot fer-hi ell, perquè els qui estan enfadats i en peu de guerra són els altres. Així doncs, la sempre temuda entesa patriòtica en les qüestions d’estat entre els dos grans partits espanyols aquesta legislatura sembla improbable. Cosa que redueix el marge de maniobra del dirigent socialista al mínim. O atén els seus compromisos o es pot trobar amb una sorpresa el dia més inesperat.

En aquest rang de condicionants hi ha el pacte del seu partit amb Junts. Perquè cada dia és més evident que, efectivament, tenim davant un procés negociador impulsat de fora de l’estat, amb el ja famós “mecanisme internacional de verificació”.

I això es va veure clarament en la seua reacció al malestar de Junts durant la sessió d’investidura. Li va canviar la cara, el to, la manera de parlar, tot. I va respondre sense embuts ni dilacions, i favorablement, a les preguntes ben directes que li feia Míriam Nogueras. En un procés de pau l’autoritat no la tenen les dues parts, sinó els negociadors. I la sensació que va fer despús-ahir fou que, quan es va trobar forçat a reaccionar després de les seues frivolitats inicials, Sánchez no responia tan sols a Nogueras i al parlament espanyol.

Tot plegat s’emmarca, a més, en una crisi nacional a Espanya d’una dimensió descomunal, que pot tenir derivacions polítiques molt fortes. De les accions judicials que ara apuntaran i poden afectar els socialistes –pretendran ficar-lo a la presó, segur– fins a un augment de la violència on no es pot descartar res. La reacció de l’estat profund contra la llei d’amnistia i, molt significativament, contra l’acord de Junts per la lawfare i pel mecanisme internacional de verificació, és molt forta i aquesta gent està acostumada a manar. Tant se val qui hi haja a la Moncloa.

No li serà fàcil, per tant, a Pedro Sánchez de fer allò que li plaga, com fins ara. Però hi ha un factor que em sembla fins i tot més important que els anteriors: que bona part de la seua supervivència dependrà de la gent. Particularment dels catalans.

Els set vots de Junts són els més imprescindibles de tots els que té i necessita. I l’opció que ha pres el partit del president Carles Puigdemont és molt radical, un tomb complet en la seua política, que ja veurem si la gent del carrer entén. De manera que la reacció de l’independentisme de base, sempre actiu, en la pressió que puga fer a Junts serà molt determinant també per al futur de Pedro Sánchez. Recordeu, si no, de quina manera aquest partit va abandonar el pacte de govern amb ERC, després de les protestes al carrer.

 

PS1. Ahir era dijous i per tant hi va haver La tertúlia proscrita. Josep Costa, Albano-Dante Fachin, Ot Bou i Txell Partal hi parlen, com no podia ser altrament, de la investidura de Pedro Sánchez. I arriben a conclusions ben interessants.

PS2. El periodisme independent dóna forma a un món més just i ajuda a crear un país nou, deslliurat de les rèmores del passat. A VilaWeb no tenim cap propietari multimilionari, no depenem del govern, ni restem condicionats per cap empresa ni cap grup de pressió. Per això som lliures d’informar rigorosament sobre els esdeveniments nacionals i mundials. I per això també podem mantenir el periodisme que fem, d’accés obert i gratuït per a tothom. Perquè creiem que tothom ha de poder accedir a informació de confiança. Per això us demanem als qui encara no sou subscriptors que us en feu i ens ajudeu a avançar.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jordi Zamora
Jordi Zamora
16.11.2023  ·  22:17

La gent del carrer entendrà, en funció dels resultats. Fins ara, estàvem a la fase del bla-bla-bla. Quan puguem veure els fets, sabrem si estem o no, davant d’una altra jugada mestra, del campió de les jugades mestres. Per part meva, el seu crèdit és més aviat escàs.

Jordi Peiró
Jordi Peiró
16.11.2023  ·  22:26

Bon vespre,
Potser però, no ho crec.
Els partits estan al servei de l’estat profund i faran allò q calgui fer per mantenir els catalans dintre de la gàbia.I quan dic partits em refereixo a tots el partits

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
16.11.2023  ·  22:28

No veig clar que la pressió per una negociació internacional vingui d’Europa. Qui la ha promogut?. En tot cas està en clara contradicció amb l’acceptació per part l’eurocambra de fer un debat sobre l’amnistia dimecres vinent, a petició del PP europeu i del lliberals on, increïblement estar C’s.
Les dues coses no lliguen però penso que ara és el moment d’atacar en tots els fronts. La negociació a Suïssa ja està establerta i, si realment esta promoguda per Europa, tenim marge d’actuació. Mentre tant, al ple se l’eurocambra hauriem de forçar d’alguna manera la creació de comissions per estudiar a fons el tema. Han aconseguit crear alarma a Europa, ja que ho han presentat com si fora un cop d’Estat contra totes les forces vives de la societat (judjes, CEOE, sindicats, inspectors d’hisenda, església, etc) i hauriem de aprofitar-ho per forçar que s’investiguin a fons. Podria ser que ens regalessin allò que tan buscaven: investigar a fons el comportament de l’Estat espanyol, especialment a la seva judicatura.

Xavier Clèries
Xavier Clèries
16.11.2023  ·  22:32

Malauradament, PP i PSOE es posaran d’acord abans de donar res important a Catalunya.

Carles Serra
Carles Serra
16.11.2023  ·  22:49

Jo també crec que el PPSO€ si s’escau per la unidad de espaÑa en lo universal és posaran d’acord.
Com exemple l’ajuntament de Barcelona, malgrat tota la brama de l’enemistat, segueixen tant juntets com el primer dia

Jaume Bonet
Jaume Bonet
16.11.2023  ·  22:58

El referendum ja està fet i guanyat… ÉS URGENT LA LLISTA CÍVICA …

Sergi Etxarri
Sergi Etxarri
16.11.2023  ·  23:04

Davant uns resultats febles en la negociació amb el PSOE el cos em demanava noves eleccions, però el pragmatisme deia que valia la pena confiar. La realitat és que davant la prepotència d’en Sánchez (no és amnistia, és perdó) la resposta havia de ser: avui no hi haurà investidura. Demà si rectifica, si. Votar SI avui és regalar el relat, demostrar que sabem baixar-nos els pantalons ( el que hem criticat dels altres repetidament) i quedar com babaus.

Josep Castelltort
Josep Castelltort
16.11.2023  ·  23:07

Jo no crec res i espero a veure què passa.
És visible que passen coses que no les havíem vistes.
Aquí hi ha molta afició a endevinar.
Els votants socialistes a Catalunya no deuen entendre gaire res. S’han passat anys contruint un relat sobre Catalunya i el dinamiten en un més.
Potser soc jo que no ho entenc, però veig que n’hi ha molts que no saben veure quan hi ha canvi de pardigma – de situació de fons-.

Albert Tomàs
Albert Tomàs
16.11.2023  ·  23:14

No entenc el director Vicent Partal i la seva expectació sobre l’estret marge que segons diu disposa el ja president Sánchez, gràcies als vots d’uns partits que es fan dir independentistes,
Si Junts i ERC li acaben de donar accés a una autopista i que tindrà un nou carril quan li acabin aprovant els pressupostos espanyols, que segur ens intentaran vendre com als millors per a Catalunya amb una nova promesa de pluja de milions (que no arribaran) i amb un renovat blindatge del català (que serà només una proclama buida).
Greu error investir Sánchez sense cobrar per avançat.

Jaume Vall
Jaume Vall
16.11.2023  ·  23:15

El gat de schrödinger pot estar mort i viu al mateix moment, diuen.
Una llei, una mesura pot ser bona (o dolenta) per cada una de les dues parts, segurament.

Ara, una actuació que posa al descobert les misèries -més o menys dissimulades- d’Espanya, que l’està “rompiendo”, no pot ser que al mateix temps que està destrossant el nostre rival, també sigui dolent per a nosaltres.

Ja veurem, però en principi, allò que va malament per a ells, ens va bé a nosaltres. Pert tant,….

per tant, aprofitem-ho, coi !!!

Si hi ha un bon líder, aparquem una miqueta enveges i mediocritats de campanar, de país petit. Acceptem amb humilitat el nostre lloc, i mentre l’estat estigui dèbil, enfortim-nos nosaltres.

(recordem que cada societat acostuma a tenir el que es mereix, i portant-nos de manera divisiva no hem merescut fins el moment un avenç de la sobirania, no serà que la nostra incompetència demostra que no la mereixem ?)

Secundí Mollà
Secundí Mollà
16.11.2023  ·  23:21

El mecanisme de verificació internacional que Junts ha imposat a la negociació és fonamental, i fa que la tauleta de negociació d’ERC amb el Gobierno no tingui res a veure. Estem en una altra lliga.

D’aquí que ahir mateix ERC, amb la seva particular batalla per guanyar el relat, va imposar al 3/24 de Xavier Grasset que Junqueras entrara al principi del programa per fer-li una molt llarga entrevista. L’entrevista del programa sempre es fa a la part final. Però és clar, quan es tracta de l’amo Junqueras, extraordinàriament, això queda alterat. I es va parlar de tres o més “taules” o “tauletes” de negociació: una, la del Govern de la Generalitat (una cosa de riure i on volien fer veure que a Junts, no l’havien expulsada sinó que se n’havia anat sense més explicació) dos, la taula de negociació que es podia muntar entre el PSOE i ERC i tres (amb la mateixa importància o poca importància) la de Junts amb el PSOE (es remarcava que era entre dos partits i no entre Junts i el Gobierno).

Queda clar que l’intent de voler rebaixar la negociació entre Junts i el Gobierno amb relators internacionals és la clara expressió de la inoperativitat negociadora d’ERC. I queda clar també que la dicotomia d’alguns professionals de la CCMA és feina o dignitat. Per a alguns, terrible dilema.

No, no es pot posar al mateix nivell Junts i ERC. I el mantra aquest de: “Junts, benvingunts a ERC”, només és això, un mantra que intenten imposar a força de repetició.

Gerber van
Gerber van
16.11.2023  ·  23:37

Gràcies per l’aclariment, Vicent. De moment, tinc la màxima confiança en l’Espanya nacionalista i el Deep State que ens ajudaran en el procés d’independència provocant el caos.

P.S. Ja estem veient les tàctiques dilatòries del govern de Sánchez pel que fa a l’ús del català a les institucions de la UE. Ara també es fa evident l’error de Junts en acceptar que no es tornaran les multes. El Tribunal de Comptes persegeix amb maxím fanatisme tothom implicats en el procés. La factura serà altíssima.

Oriol Roig
Oriol Roig
16.11.2023  ·  23:41

Crec que l’única sortida digna per Junts, quan d’aquí uns dies o setmanes es comprovi que això no va enlloc, serà que abandonin els escons al Congreso. Si tinguessin la visió de coordinar l’abandonament dels escons amb d’altres forces nacionalistes, la imatge internacional seria molt potent.

Jaume Riu
Jaume Riu
16.11.2023  ·  23:59

ÉS LA QÜESTIÓ MÉS DIFÍCIL DE RESOLDRE A MADRID, I PEDRO SÁNCHEZ HO SAP.
Amb la signatura d’un inesperat i inèdit acord de pau, aquesta setmana hi ha hagut un canvi d’escenari, de vestuari i, fins i tot, als actors els han canviat el guió que ja sabien de memòria. Els nacionalistes espanyols tampoc no s’ho esperaven, perquè els han canviat el paper i estan descol·locats.

Trobo significativa l’actitud al Congrés espanyol de Pedro Sánchez acovardit i humiliat amb les rèpliques de Míriam Nogueras per posar-lo a to des del primer moment, d’Alberto Núñez Feijóo amb l’ús de l’hemeroteca implacable, sense deixar de banda que el rei calla i té el Senat en el seu bàndol, amb majoria absoluta del PP, amb capacitat per fer impossible la governabilitat fins i tot per impedir el cumpliment de l’acord de pau signat per ser investit, que faria factible un govern més afí, de PP i Vox.

Aquest comentari té sentit perquè no m’imagino una legislatura gaire llarga del PSOE, i governar a Madrid és la darrera esperança que els queda per seguir existint. El fet de no poder governar al Congrés espanyol els pot portar a la desaparició perquè seria la sentència del partit polític que ha perdut gairebé tota la notorietat significativa en la majoria de centres de poder, de governs municipals i autonòmics. En definitiva, no es poden permetre incomplir els pactes de governabilitat i aquí hi ha la fortalesa de l’independentisme.

En un procés de pau l’autoritat no la tenen les dues parts, sinó els negociadors. Aquesta és la qüestió més dificil de resoldre a Madrid, i Pedro Sánchez ho sap.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
17.11.2023  ·  00:01

Sánchez és un polític difícil d’entendre amb les claus d’análisi habituals.
Vilaweb podria fer una enquesta sobre les coses que els lectors creuen que es compliran dels pactes signats per ERC i JuntsxCat en aquesta legislatura.
Em sembla que no ens equivocaríem de gaire.
Dit això, el dia que guanyi l’extrema dreta ja cal que ens calcem.
Vull pensar que el Sr. Puigdemont ho ha vist així i que el fet es compleixin o no els pactes, no serà decisiu.

Josep Jallé
Josep Jallé
17.11.2023  ·  00:09

Tot resta per l’avenir, benvolgut director, amigues i amics.
Noves circumstàncies però velles tendències.
Les de Erc ja les anem veient, com bona part de la seva història, ara en la línia clara del “peix al cove”.
I quan a Junts, com be indica el nom, son junts totes les variants de les línies passades d’aquell popurri que va des d’Udc fins al Pdcat amb algunes de les modernes actuacions, honorables, com les dels que van possibilitar l’1-O-2017. Conec una mica el llautó que es dona en diverses persones de JxCat, si més no a alguns llocs del Vallès Oriental.
Be, ho deixo aquí.
Veurem com es desenvolupa el procés de fer complir el que “… puedo prometer, y prometo, desde el frontispício …” del de torn i associats.
Salut!.

Josep Gualló
Josep Gualló
17.11.2023  ·  00:15

Xavier Clèries.- 16.11.2023 | 22 : 32 .- Aquella màxima de’n Josep Plà que diu: “No hi ha res més semblant a un espanyol de dretes què un espanyol d’esquerres”, la majoria de catalans, la tenim molt interioritzaada.

Aixó ens fà pensar a molts, què si Espanya veiés perill de que Catalunya s’independitzi, el PP i el PSOE s’unirien per salvar la “Madre Patria”.

Rebobinem els videos del congrés dels diputats del pais veí ón es feia el debat i votacíó per decidir si o no a la investidura del pretendent Pedro sanchez.

La pugna més forta no ha sigut de Sanchez i Puigdemont, que no hi era personalment, si no per mitja de Junts que actuava com a delegat seu. Si no entre Sanchez i Feijoo.

Sanchez ha vençut clarament, però no era suficient, hi ha humiliat massa a Feijoo. qué només pot recuperar el seu honor matant politicament a Sanchez.

Anirem veient el que passa seguin de molt aprop els cops baijos que aniran fotent-se.

Aquí tindrem un nou momentum per trencar al pais veí. Aquesta feina, li correspn fer-la al MHP Puigdemont acompanyat del relator, arbrite o el nom més adecuat per la feina que ha de fer. Avident ment des del exili, amb llum i taquigrafs que reportin a la política internacional.

Núria Castells
Núria Castells
17.11.2023  ·  01:57

Després de la nova exhibició de “chulería” de Sánchez, ahir, parlant de “perdó” als independentistes catalans, no n’hi havia prou amb la rèplica de Nogueras. Com a mínim, com diu molt bé Sergi Etxarri, s’havia d’haver confrontat Sánchez amb un NO a la primera ronda d’investidura.
Què menys!
Però no s’ha fet.

Feijoo, d’altra banda, pot estar molt “enfadat”, però té els dies comptats. L’Ayuso fa dies que li fa el llit.
Si això farà més fácil o més difícil que, en cas de necessitat, es produeixi la salvífica síntesi PSOEPP ja es veurà. Però descartar-la no és realista.

Per acabar: en allò que coincideixo totalment és que el capteniment de l’independentisme “popular” marcarà la diferència.
Si, desencantats com infants inexperts pel que hem hagut de viure des del 2017, ens quedem a casa, emmurriats -i, de fet, demostrant que sense resiliència no es va enlloc- doncs, ho tenim perdut.
Ara, si ens apoderem novament i ens recordem capaços d’haver fet -sí, NOSALTRES, el POBLE- un 1-O i tantes coses més… i marquem els polítics que, potser, encara queden, mentre arraconem els que han claudicat clarament i els substituïm sense miraments per gent que ho mereixi, llavors encara tenim possibilitats de salvar el nostre país, cada dia més amenaçat.

Res no ens serà donat de franc. Això cal tenir-ho clar.
Ho vam aprendre l’1-O i, encara més, els negres anys que l’han seguit. No és només Espanya, el problema.
I, per tant, la llibertat serà cosa nostra, del poble. O no serà.

Marc Mateos
Marc Mateos
17.11.2023  ·  03:11

No res, no passarà res, un altre presidente nyordu investit a canvi de no res.

I ara l’important, on és el senyor Usó???
Espero que, tot i les circumstàncies actuals no li hagi agafat un cobriment o alguna altra malesa.

//*//

lluis perez
lluis perez
17.11.2023  ·  05:47

Vicent Partal al seu editorial diu textualment:
“O atén els seus compromisos o es pot trobar amb una sorpresa el dia més inesperat.”
Per “sorpresa el dia més inesperat” entenc que Junts, per exemple, retiri el seu suport a Pedro Sánchez. Aleshores donaria suport a una majoria alternativa???
S’atreviria Junts a votar una moció de censura del PP amb Vox per treure a Pedro Sánchez??
És evident que no, tot lo qual em porta a pensar que Pedro Sánchez no es “trobarà amb cap sorpresa inesperada” per part de Junts ni de la resta de partits que li han donat suport.
En altres paraules, la legislatura serà molt plàcida per a Pedro Sánchez, i cap partit li
retirarà el suport per donar-lo a una altra majoria PP_VOX

Salvador Molins
Salvador Molins
17.11.2023  ·  06:36

Per fi s’ha acabat aquest llarg vodevil d’investidura espanyolista. El resultat ha estat una nova renúncia del valor del nostre empoderament, sempre per fer costat a l’invasor. Els nostres polítics, una vegada més s’han cregut els espantalls dels espanyols o així ens ho han volgut fer creure tot amagant interessos partidistes.
Quan Macià va acceptar el primer estatut estava pràcticament sol, però Puigdemont no n’estava tan de sol, ara, quan ha decidit lliurar el suport a la investidura del president espanyol. Ajudar Espanya sempre ens ha dut a la perdició.
Tornem a la nostra feina, l’oportunitat aquesta ja està cremada, tornem al camí de la Independència, entre llaços grocs i ara investidura ja hi hem perdut prou temps.

El poble menut, unilateral i rupturista hem d’esforçar-nos en ser independents i preparar i organitzar la independència que vam votar, guanyar i proclamar.

Complim el Mandat del Primer d’Octubre de 2017: Edificar la ja incipient República Catalana Independent.

Disposem-nos completar la DUI.

Preparem la Llista Cívica perquè els nostres partits falsament independentistes tenen massa feina mantenint entretinguda i riallera espanya.

PS: Haurem d’estar atents a veure que passa al Consell de la República. La meva opinió conspirativa és que el recent desballestament de l’Assemblea de Representants respon a dues possibles intencions, l’una l’exigència del guió d’aquesta investidura i els seus pactes, l’altra la voluntat de mantenir sota control fred als membres menuts actuals del Consell de la República, o sigui adormir les possibles iniciatives i possibilitats dels catalans censats com a ciutadans republicans, dels que han valorat més allò de la “catxa negociadora” que no pas l’autèntica sobirania de cadascun d’aquests catalans lliures.
Passa que el govern d’aquest Consell que he esmentat, i les forces que dins d’aquest govern s’hi mouen, en el fons no se’l creu, amb tota la força com a institució legítima i viva de “Consell de la República” i el redueixen de fet a “Consell per la República”, una entitat més, tan extasiada com ho està l’Assamblea de Municipis Independentistes o el mateix Debat Independentista, que em perdonin per aquesta opinió tots els catalans ben intencionats que hi participen. Prova del que penso és que el govern del CdR va canviar el “per” per “de” molt a contracor, va ser una votació de l’Assemblea de Representants la que els hi va obligar.

Catalans!

No permetem que ens adormin.

No ens deixem prendre ni devaluar el Primer d’Octubre, el Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya, vinculant, que vam votar i guanyar, i és vigent. No acceptem el contrari.

No renunciem al nostre Mandat que va determinar aquest Referèndum: fer de Catalunya un estat independent en forma República.

No deixem la DUI abandonada en un calaix. Ja tenim masses coses amagades i abandonades en calaixos els catalans, signatures, declaracions, manifests, … Ara no! Després del Primer d’Octubre, no!

Empoderem-nos, organitzem-nos, connectem-nos, … Som i hem de ser els independentistes, unilaterals i rupturistes.

Albert Miret
Albert Miret
17.11.2023  ·  06:54

Acostumo a dir que espanya no té solució per adaptar-se a les democràcies europees, perquè en el fons de les ànimes de TOTS els espanyols hi ha el privilegi i la creença que Déu està del seu costat, i que Déu és nazi. Avui, però, començo a preguntar-me amb horror si Catalunya té o no té solució en veure els atacs furibunds que es fan contra Junts ja abans de començar a veure quins resultats es poden haver assolit de la innegable qualitat dels acords del President Puigdemont i sobretot de la guerreta envejosa del partit que ens va portar a la derrota total venent-nos estúpidament a l’enemic a canvi de malmetre durant quatre anys la Generalitat de Catalunya.

Mati Sancho
Mati Sancho
17.11.2023  ·  07:10

“En un procés de pau l’autoritat no la tenen les dues parts, sinó els negociadors”.
Estic d’acord que el factor important és l’equip negociador internacional. És el factor que porta a jugar en una altra lliga.
Potser caldria interioritzar-ho quant abans millor, per a no perdre’ns en elucubracions que no porten enlloc i estar preparats quan torne a haver un altre momentum.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
17.11.2023  ·  07:23

Junts i Puigdemont no han fet cap canvi en la seva política. Segueixen fent president a Sanchez i estabilitzant Espanya per poder cobrar la pagueta a final de més.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
17.11.2023  ·  08:16

No cal fer-se il·lusions. Mentre el P$O€ mani al BOE i la seva franquícia a Catalunya (anomenada P$C) sigui el partit més votat a totes les eleccions, continuarà fomentant la divisió entre els independentistes. Ara dirà que toca abstenir-se, o fer un qiart espai, o una llidta cívica… És el vell “divide et impera”. Amb l’ofensiva descomunal de l’estat profund contra Sánchez, contra l’amnistia, contra Puigdemont (però no contra Junqueras!), contra el català… ARA és el moment de sumar esforços per vèncer-los i marxar d’aquest estat podrit. Però no tenim remei! Preferim ensorrar els companys de viatge que, tot coincidint en voler la independència, discrepen sobre com assolir-la. El P$O€ ho sap i ho fomenta, amb èxit notable. Mentrestant el català es va extingint, atacat pels jutges i abandonat pel jovent, i aquesta és la millor garantia de victòria a la llarga per l’estat profund. Amb l’assimilació, més encara si és voluntària, s’haurà acabat el “problema catalán”. Tan fàcil com seria ara treballar units per la independència definitiva! Però NO TENIM REMEI !!

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
17.11.2023  ·  08:26

Quan parlem dels verificadors internacionals… que pensem que poden tenir al pap?
Interessa a algun poder del món la independència de Catalunya?
Podria ser que la finalitat d’aquesta negociació fos per enfortir l’estat espanyol?
L’encaix d’Espanya dins Europa i dins el conjunt del món sembla que trontolla. Tota aquella aparença democràtica i d’estat de dret respectuós amb les lleis i els acords internacionals s’està difuminant.
És tracta de que Espanya faci una bona neteja en el poder judicial i les clavegueres constituïdes per l’antic estat franquista. I ja està!!
És tracta de que Catalunya estigui “còmoda” i es senti “realitzada” dins Espanya.
Això volem? El referèndum que tothom demana serà així?
L’ activisme, al carrer, ha de dir “alguna cosa”. Si no diu res, els mediadors o verificadors o negociadors tindran el camí molt fàcil i a Espanya se li facilitaran molt les coses.
Quan dic Espanya no parlo dels partits espanyols i del Congreso, només. Parlo de tot el que hi ha a Catalunya: partits catalans, polítics catalans, institucions catalanes, poders econòmics catalans…que ens estan demostrant (uns més obertament que altres) que també són hispànics.

Ignasi de
Ignasi de
17.11.2023  ·  08:46

Més del 95% dels comentaris es poden qualificar de pensament negatiu. Vicent, tenim mala peça al teler amb aquesta colla d,opinadors!!!

Josep Oriol Garreta
Josep Oriol Garreta
17.11.2023  ·  08:51

No entenc les pressions que poden fer els independentistes si Pedro Sánchez no compleix.
No governa Aragonès en escandalosa minoria no passa res?

Enric Viver
Enric Viver
17.11.2023  ·  09:00

CiU no li passarà mesures progressistes sense compensacions a casa. Veig a Trias de tinent de batlle i també alguna vicepresidència de Diputació.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
17.11.2023  ·  09:20

La clau per a mi és la mediació internacional, que si funciona voldrà dir que estem en una altre dimenssió. I vull recordar un “detall” que veig que tothom ha oblidat: la visita que va fer fa poc a España la presidenta del TJUE per parlar, obviament, amb Sánchez, però també amb el rei Felip. Visita de cortesia? És susal que s’entrevisti amb el més alt nivell dels estats europeus? De què varen parlar tots plegats? No ho sé, però al cap de poc Sánchez va començar a parlar de amnistia sense negar-la. I cal recordar que fa no tant, després d’una visita a Brusel·les Sánchez va començar a parlar de perdó i concòrdia….. i no trigaren a venir els indultts.

Crec que no només Sánchez haurà de maldar per la seva supervivència , sinó que aviat l’hauran de seguir les institucions espanyoles, sinó l’estat sencer. Veurem.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
17.11.2023  ·  09:27

Deixem d´esperar res, però res dels veïns espanyols i europeus(menys dels partits venuts). Urgeix un grup de gent capacitada i disposada a jugar-s´ho tot, tot, per la nostra nació, que marqui un objectiu clar i que actui en conseqüència. I la gent mobilitzada en quatre dies.

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
17.11.2023  ·  09:52

Bé, que els bascos i els catalans avisin el Sr. Sánchez; doncs bé; és el que deuen fer de cara al seu electorat; però, el Sr. Sánchez sense dir-ho clarament també els avisa i en concret a ERC-JxCat-Bildu; que, sense ell, les passaran canutes; amb la qual cosa; estarien tots molt millor, deixant els escarafalls per als despatxos i no usant tant els micròfons.

Fotre, no s’ha acabat una campanya que ja en comencen una altra. Que cert és el refrany: Per la boca mor el peix; i afegeixo els Polítics insignificants.

Joan Royo
Joan Royo
17.11.2023  ·  09:56

És el moment d’acabar la faena encetada el 2017. Llista cívica, dimissió del govern autonomista, eleccions catalanes i activar la DUI suspesa.

Jaume Palmés
Jaume Palmés
17.11.2023  ·  10:02

No es tan important el que s’ha dit i escrit com el que s’haurà de mantenir i tot dependrà d’això, si serem prou per pressionar els partits per que al primer incompliment per part del PSOE deixin de donar-li suport

Jaume Melquiades
Jaume Melquiades
17.11.2023  ·  10:33

estic veient un canvi de noms (i de parers) en aquesta seccio , per cert un altre opinador parla de la desaparicio d’en josep uso ,sempre era el primer per a mi aixo comença a fer tuf ,per cert no caldria que us esgargamellessiu en demanar subscriptors dons penso que molts fotrem el camp i ara ja s’hem podeu fotre a sobre i escridassarme ,com altres vegades .adeu

SERGI ORTIZ
SERGI ORTIZ
17.11.2023  ·  10:36

Llegir en Partal sempre està molt bé, però obrir la finestra i escoltar com ho veuen els veïns, per mi és indispensable, sobretot quan en Vicent ens explica un èmfasi que no s’acaba de percebre per enlloc. Perquè el 2017 hi erem! Hi vam ser! I encara que ja en fa molt, no fa pas tant.

Atenció a la lectura del “momentum”:

“a Brussel·les, tota l’estratègia mediàtica de Junts ha tingut un sol objectiu: fer creure als seus votants que l’amnistia era exactament el motiu pel qual els van votar. De mica en mica, aquests últims quatre mesos, el discurs de Junts s’ha perfilat minuciosament i sinuosa perquè el resultat lògic de l’1 d’octubre fos l’amnistia que permet a Pedro Sánchez ser investit”.

“L’amnistia, ai las, servirà per renovar la pertinença de Catalunya a Espanya per molt que l’òrbita de Junts hi posi totes les etiquetes possibilistes i vulgui esborrar el rancor polític que d’ençà del 2017 dona sentit a votar partits independentistes, perquè ara Espanya ens diu que té un projecte polític per als catalans —i la nostra classe política també”.

Per Montserrat Dameson

https://www.elnacional.cat/ca/opinio/llum-gas_1123423_102.html

David Roca
David Roca
17.11.2023  ·  10:39

Repeteixo el comentari fet als proscrits:
ERC i junts s’han de limitar a actuar a l’estranger, han de desaparèixer de Cat. Aquí cal una llista nova i única. Ara o mai

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
17.11.2023  ·  10:39

Crec que amb els pocs mitjans que li heu ofert a Junts, set diputats, han aconseguit molt amb Puigdemont negociant des de Brussel·les. Míriam Nogueras ha lligat curt el Psoe, amb un discurs íntegrament en català, que és en procés de ser llengua de l’EU, i amb un control de legislatura que recorda l’acudit del dentista i el client. Eh que no ens farem mal? Potser amb més vots el camp abstencionista no seria ocupat pel PSC i haurien pogut fer més. Com a valencià us envege.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
17.11.2023  ·  10:41

Està clar que hem perdut la batalla de la investidura del president + govern de l’estat enemic.

L’únic resultat evident, concret i efectiu és que espanya ja te govern. Tota l’escenificació de la inestabilitat és pur teatre de carrer que anirà minvant al mateix ritme que el PSOE vagi incomplint fermament i progressiva tots els “pseudo-pactes” (fins ara pures declaracions d’intencions totalment enfrontades entre dos partits polítics, no entre fronts nacionals).

De la banda Catalana, no hi ha res concret amb l’excepció d’una amnistia esquifida, humiliant i feta a mida pels polítics i els “seus coneguts” (deixant fora activistes i indepes combatius, sempre incòmodes i oposats a l’estratègica de rendició dels polítics fake-indepes). Tota la resta de grans objectius, d’allò que Puigdemont/JUNTS han venut com un “acord històric”, és ara per ara pur fum espès i pudent.

Les poques esperances que tenia en Puigdemont/JUNTS són actualment molt difícils de mantenir sense fer un acte de fe que, avui, és molt i molt difícil de mantenir des d’una posició racional basada en l’experiència acumulada.

Aquesta derrota em pesa molt. Hem de fer alguna cosa. Mica en mica anem enfonsant-nos i això només té un final…

PD: esperem fins Gener-2024 per veure si Puigdemont/JUNTS són capaços de treure quelcom positiu “de debò” del “pseudo-pacte” o “pseudo-pla de pau” a veure si saben metamorfosar-se de fake-indepe a “pal de paller” de l’Independentisme, re-organitzem-nos, re-fem urgentment el Procés (seguim omplint carrers, actualitzem estratègia, pla i lideratges), bastim una Llista Cívica (o similar) si JUNTS segueix fent figa, fem fora de la Generalitat als actuals traïdors, prenguem el control del País (en la mesura que sigui possible) i aixequem la suspensió de la DUI !!!

Aleix Gaus
Aleix Gaus
17.11.2023  ·  11:33

Pedro Sanchez si vol guayarse credibilitat no li queda altra cosa que escoltar les aspiracions y en concret de JUNTS l´estat vei és va podrint i aixó és bó per nosaltres

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
17.11.2023  ·  11:47

Bàsicament d’acord amb l’editorial d’avui. En P.Sanchez ha estat investit, sí, i principalment gràcies a l’acord amb Junts, sí, però no tindrà una legislatura gens fàcil per que haurà d’anar complint acords i amb supervisió internacional.
Si Junts (principalment) i ER (no hi tinc massa confiança) ho saben fer mínimament bé podem anar veient resultats. En P.Sanchez necessita aquests suports si vol tirar endavant.
L’altra cosa és la situació a Catalunya, amb el govern súper minoritari que tenim, aguantarà tant com els P$C li permeti. En aquest sentit, proposar una Quarta Llista o Llista Cívica em genera molts dubtes respecte la seva utilitat i conveniència: d’entrada ja es fa tard, molt tard; com es confeccionarà i qui la liderarà; suposant que entrés al Parlament, funcionaria com una CUP 2.0?
El que per a mi ha quedat sobradament demostrat és que l’abstenció o vot nul/blanc és perjudicial per l’independentisme. Per a mi és molt millor concentrar el vot a aquell partit que creiem que ho farà millor i, no me’n amago, ara com ara jo crec que qui ho està fent més bé és Junts amb Puigdemont.
De tota manera, tot es possible però encara tot està per veure.
Salut i força !!*!!

josep soler
josep soler
17.11.2023  ·  11:55

Podem escriure la història política de Catalunya en l’actual segona temporada del franquisme per 4 etapes d’estafa:

Etapa 1, del 1980 al 2003 l’estafa del “peix al cove”.
Etapa 2, del 2003 al 2010, l’estafa del “nou estatut”.
Etapa 3, del 2018 al 2023, l’estafa taula “del cove sense peix”
Etapa 4, del 2023 al x, l’estafa taula “de la lluna en el cove”

Així haurem passat més de 40 anys ben estafat pel Règim i pels seus col·laboradors venedors de “coves” a preu de molts bolsos i maletes Louis Vuitton, per a uns 15.000 càrrecs autonòmics amb salaris de 100.000€ de mitjana.

Fins quan?

Pau Romero
Pau Romero
17.11.2023  ·  12:12

Gràcies Salvador Molins (6:36) pel teu comentari tan encertat, que subscric absolutament. Crec en la força de aquest poble “menut” que vàrem aconseguir la fita més important de la història recent del nostre País aquell 1 d’Octubre de 2017, a la qual no renunciarem.
Força i endavant

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
17.11.2023  ·  12:52

És una editorial assenyada i sobretot realista. És evident que l’estratègia del president Puigdemont està motivant actuacions que fins ara no s’havien vist. El tauler d’escacs és molt diferent del de fa uns mesos i això vol dir que en principi és el camí a seguir. El temps ens donarà el resultat. El factor més important és la internacionalització d’aquest procés, tant en l’àmbit polític com social.

MONTSERRAT TREPAT
MONTSERRAT TREPAT
17.11.2023  ·  13:41

La gent de carrer, com vostè diu, senyor Partal, sí que entén. I ho hem entès, oi tant que ho hem entès!. Junts i Carles Puigdemont en persona van dir abans de les eleccions que Pedro Sanchez no seria president amb els vots de Junts. No hi ha res més a entendre. Ens han enganyat. L’abstenció la ignoren i el carrer, el menypreen. Ja hi havia símptomes: Trias cap de llista a les municipals, Isidre Gavin cap de llista a les espanyoles, etc.
Ho vestiran com voldran però ja no ens enganyaran més. Seguiu mirant a Madrid mentre es va enterrant la independència i el 1 d’octubre.
Que Junts vagi amenaçant el govern espanyol seria ridícul sinó perquè sabem que és teatre. Han regalat al PSOE del 155 una legislatura de quatre anys. Tots sabem a canvi de què.
Perquè el carrer, entén, senyor Partal. Oi tant com entén.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
17.11.2023  ·  13:47

Ningú li pronostica a Sanchez una legislatura llarga ni tranquil·la.
Tampoc no li pronosticaven a Aragonès I aquí el tenim arrapat a la poltrona i sense fotre res de bo pel país.
Bons analistes tots plegats!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
17.11.2023  ·  14:02

Malauradament ERC i Junts
semblen estar d’acord
per fer-nos oblidar
tres-cents anys de
colonització, guerres,
bombardejos, ocupació il·lícita
amb genocidi cultural.
Els dos partits són insensibles
amb amb el MAQUIAVELISME
del Regne castellà/espanyol.

ERC i Junts semblen preferir
seguir dins la gàbia d’hamster
donant voltes a la roda.

Lluis Molist
Lluis Molist
17.11.2023  ·  15:52

ULL AMB ELS MILITARS…………i amb el finançament de les Patronals……….Molts ULLS !!!!!! Esglesia, judicatura, forces de Seguretat, Patronals…………Molts ulls !!!

Josep Soler
Josep Soler
17.11.2023  ·  18:21

Se que no m’hauria de sorprendre veure tanta gent decebuda sense haver-ne motius.
Davant del que podríem contemplar – sobretot en els temps presents – com uns avenços importants aconseguits per JUNTS, de cara a la investidura de Pedro Sánchez, com a president del govern d´Espanya.
Un acord difícil, probablement però que de funcionar – tenint en compte els temps que corren – pot ser prou rupturista i trascendent- almenys comparats amb els què hem tingut de bregar tots, amb els diferents acords amb Espanya.
Però el que decep mes , son els èxits que hem hagut d’empassar-nos com a bons, els acords d’aquests sis darrers llarguíssims sis anys, a càrrec d’aquest partit presidit per l’Oriol Junqueras,
Em sorprèn, que abans de començar res, abans de donar temps al temps, s’igualin o s’intentin igualar aquests acords del President exiliat Carles Puigdemont, amb els despropòsits que em hagut d’aguantar d’aquest partit, que ha estat capaç d’anular tota esperança de molts , envers la independència de la nostra nació.
Potser, amb paciència i molt a la llarga, ho anirem digerim tot, però no deixa de ser frustrant aquesta que incapacitat nostra d’enfilar l’agulla, en els moments cabdals.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
17.11.2023  ·  20:59

De tots els comentaris llegits, vull destacar el del Sr. Albert Miret.

No estem per a tirar pedres a sobre de les negociacions de Junts a les primeres de canvi, sense esperar els possibles resultats, o potser no.

No podem aplicar gratuïtament a les negociacions de Junts el que estiguem decepcionats per les mentides d’aquests darrers 5 anys de les negociacions i taules de diàleg de la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras.

Tenim dret a exigir DUI ja, però amb el realisme de que això demana una preparació de control del territori que hores d’ara no existeix. Si no seria una infantil esperança de somiatruites o diàleg de sofà.

Com be esmenta el Sr. Miret, juguen en contra les enveges del partit ER (que no és ERC per a mi), ara agafat com una paparra a les poltrones de la Generalitat, i per tant controlant el relat dels mitjans de comunicació catalans, patèticament espanyolitzats, que ni menja ni deixa menjar.
També tenim en contra una sèrie de gent que ja rebutja al MHP Carles Puigdemont pel fet d’intentar pactar, tot reclamant la DUI ara, com si fos allò d’un plis-plas.

No ho és, ni tant sols ho era a l’Octubre de 2017, amb el màxim de força del carrer independentista i amb espanya estabornida.
En aquell moment ens va fallar pel cert bonisme per part del MHP Carles Puigdemont, i pel greu treball de zapa dut a terme per l’encarregat de preparar les estructures d’estat, en Junqueras.
Sóc dels convençuts que en aquell moment, el 3-O o el 10-O s’hauria pogut mantenir, amb sacrificis la independència, la UE i el món ens miraven amb un cert respecte, respecte que ara hem perdut.

Per això ara toca recuperar aquesta credibilitat aprofitant la oportunitat que ens ha donat la matemàtica electoral, i li toca fer-ho a Junts, amb el suport inicial de tots, ja que la ER de Junqueras ens ha fallat.

Perquè és o això, o no hi ha res.
Heu vist que algú s’hagi postulat per a liderar la tant airejada Llista Cívica de la ANC?
No he vist que ningú posi la cara per tirar del carro i il·lusionar novament com ho va fer el MHP Carles Puigdemont.

Tampoc he vist, llevat d’un parell de casos comptats, que la independència s’aconsegueixi sense sacrifici i control previ del territori, car aquí, que no tenim exèrcit ni milícies, fins i tot no tenim una policia compromesa, està infiltrada d’espanyolistes gràcies al Saura i altres consellers.

Per tant, no siguem el nostre principal enemic, i donem un marge a Junts en la gestió de l’oportunitat presentada.

Esther Miquel
Esther Miquel
18.11.2023  ·  00:20

Molt interessant

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any