La Mercè 2019: tots els actes essencials del programa de les festes

  • Us oferim una guia dels actes més emblemàtics de les festes de la Mercè 2019: de la cultura popular a les arts de carrer, passant per la música

VilaWeb
Redacció
19.09.2019 - 17:00
Actualització: 21.09.2019 - 12:48

La ciutat de Barcelona comença la Festa Major en honor de la seva patrona: la Mare de Déu de la Mercè. La festa abraça la major part de les expressions culturals de la ciutat: circ, teatre, dansa, música, audiovisuals, cinema, arts de carrer i molta cultura popular.

Les xifres

La Mercè arribarà a 6 districtes dels 10 que té de la ciutat, hi haurà 100 concerts de música (dins el BAM, el BAM Cultura Viva i el festival Música Mercè), 430 funcions de teatre i arts escèniques dins el festival Mercè Arts de Carrer, 60 actuacions tradicionals amb la cultura popular de protagonista i més de 300 entitats implicades. El pressupost és el mateix d’aquests darrers anys, uns quatre milions d’euros.

En cinc dies de festa, hi haurà unes quantes commemoracions. En l’àmbit de la cultura popular, els Castellers de Barcelona arriben als 50 anys de vida amb una exposició retrospectiva, com també fan els Gegants Petits del Pi, que continuen les celebracions del 350è aniversari amb la mostra ‘Gegants petits, xics, camacurts i ballarics’ a la Casa dels Entremesos.

Amb motiu del centenari del naixement de Joan Brossa, el vidomapatge, ja habitual, a la façana de la casa de la ciutat serà un homenatge al poeta visual amb l’espectacle ‘Brossa a capell A’, una creació de l’estudi balear Dalumen Lab. També hi tindrà un protagonisme especial l’ONG Pallassos sense Fronteres, que durà un munt de pallassos a la llera del Besòs. Per exemple, de Tortell Poltrona, Pep Callau i els Pepsicolen, Més Tumàcat o Arritmados.

Els actes més tradicionals

La festa més tradicional començarà amb el pregó, que anirà a càrrec de Manuela Carmena, ex-batllessa de Madrid. Amb el repic de campanes, el Toc d’Inici amb el Seguici Popular i les sardanes arrencarà la celebració al carrer.

El cap de setmana els falcons, les havaneres, els balls de bastons i els cors de Clavé ompliran la programació. Dissabte 21 al matí hi haurà el Mercè Dansa, enguany amb balls florals de tot el país. Ja de nit, els diables i bèsties de foc cremaran la Via Laietana al correfoc i el correfoc infantil.

El dia 23, vigília del dia gran, els gegants dels barris sortiran a ballar a la Xambanga i els Gegants de la Ciutat faran un acte nou: la cercavila de vigília. L’endemà, dimarts 24 de setembre, dia de la Mercè, la festa començarà d’hora i inclourà, com mana la tradició, les Matinades, la Galejada Trabucaire, l’anada a ofici, l’ofici a la basílica de la Mercè, el seguici amb les autoritats, la diada castellera amb les set colles locals, la cavalcada de la Mercè i el Toc a Plegar, que clourà la festa major amb el piromusical a l’avinguda de Maria Cristina.

El piromusical commemorarà els cinquanta anys de The Beatles, els vint anys de la reobertura del Gran Teatre del Liceu i els setanta-cinc de la mort de Glenn Miller. També s’hi farà un homenatge a Montserrat Caballé. Les altres cites amb els castells de focs seran divendres i dissabte, en el XXII Festival Pirotècnic Internacional, que es podrà seguir a la platja de la Barceloneta.

Com a prèvia de la Festa Major, el diumenge 15 a la tarda es va estrenar el gegant Normag de l’associació ASPASIM, el primer gegant amb discapacitat intel·lectual de Catalunya.

Els concerts de la Mercè

Els dies que durarà la festa major, tres festivals ompliran la ciutat de música. Són el BAM, el BAM Cultura Viva i el Mercè Música. Un centenar de grups procedents de setze països ocuparan escenaris situats en indrets diversos, com ara la plaça dels Àngels, el Moll de la Fusta i l’Antiga Fàbrica Estrella Damm.

A l’avinguda de la Catedral hi actuarà Pascal Comelade i Pau Riba farà l’espectacle commemoratiu del cinquantè aniversari del disc Diòptria al Moll de la Fusta. A la platja del Bogatell, s’hi podran sentir de grups de pop electrònic com La Casa Azul i Dorian fins a grups molt potents, com ara Oques Grasses i la Pegatina.

El parc Central de Nou Barris es referma com a escenari d’orquestres: hi actuaran la Banda Municipal de Barcelona, l’Orquestra i Cor del Gran Teatre del Liceu, l’Orquestra Simfònica del Vallès i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

El Mercè Arts de Carrer

El festival Mercè Arts de Carrer posarà l’accent, un any més, en els espectacles de dansa, de circ, de teatre i de més modalitats. Seran unes cent cinquanta companyies d’àmbit internacional, repartides per tota la ciutat.

Al castell de Montjuïc hi haurà espectacles per a tots els públics, bàsicament de circ. Entre tota la programació, es destaca l’espectacle Diòptries, produït pel Trapezi de Reus i la Fira de Tàrrega.

El continent africà serà l’eix de les activitats del parc de la Trinitat, amb tot d’artistes africans que viuen a casa nostra, a més de companyies convidades de diversos països del continent.

Al palauet Albéniz, als jardins de Joan Maragall i als jardins de Montserrat Roig, s’hi veuran espectacles familiars creats a Catalunya.

Beirut, la ciutat convidada

Una de les ciutats més castigades per la guerra és la convidada d’enguany a la Mercè. Beirut és una capital que ha renascut i desprèn energia creativa, de manera que ha esdevingut un dels grans centres culturals del món àrab.

Al parc de la Ciutadella, s’hi podrà viure de primera mà l’ambient nocturn de la ciutat convidada, Beirut, amb espectacles compromesos i reivindicatius que convidaran a la reflexió. Els refugiats, les fronteres, la guerra i la contaminació seran eixos d’una part de la programació en aquest espai.

La Filmoteca de Catalunya s’afegeix a la festa i, del 17 al 29 de setembre, oferirà el cicle ‘Imatges de Beirut’.

Associa’t a la festa

Amb el lema ‘Bateguem juntes’, la plaça de Catalunya torna a ser l’escenari de la festa de l’associacionisme de la ciutat. El cap de setmana, més de 275 entitats i col·lectius organitzen 175 activitats distribuïdes per tota la plaça. Hi haurà cinema a la fresca, actuacions, itineraris temàtics i 20 hores de ràdio en directe.

La Mercè sense cotxes

Com ja és costum, la Mercè participa en el Dia sense Cotxes, que enguany serà el diumenge 22 i forma part de la Setmana Europea de la Mobilitat.

La Via Laietana aturarà l’activitat frenètica per convertir-se en un conjunt d’espais verds, amb jocs i activitats per a tots els públics.

El diumenge 29 es farà un acte clàssic, la Cursa de la Mercè.

La festa 2.0

Tots els actes i la darrera hora de la festa es podran seguir a les xarxes socials de l’Ajuntament de Barcelona. Tampoc no hi falta l’app de la festa ni la pàgina web de la Mercè, que ja es pot consultar amb tota la informació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor