20.09.2019 - 08:00
|
Actualització: 20.09.2019 - 13:53
Pocs festivals i gairebé cap festa major del país no poden presumir de l’oferta musical que ja fa anys que s’ofereix a Barcelona per les festes de la Mercè. De fet, la música és un dels puntals de la programació de la festa, que enguany, amb cinc dies de durada, inclou l’actuació d’un centenar de grups repartits per tota la ciutat.
Tota aquesta oferta inclou estils ben diversos: dels concerts multitudinaris a la platja del Bogatell i a l’avinguda de Maria Cristina als dedicats a les músiques del món al Moll de la Fusta, passant per les opcions més alternatives.
Ací en trobareu una tria de concerts de la Mercè 2019 ordenada per dies:
Divendres 20 de setembre
—Moll de la Fusta. Per als més nostàlgics, l’Ajuntament de Barcelona ha organitzat un concert molt especial: Pau Riba i De Mortimers (22.00) faran reviure les cançons del disc Diòptria, mig segle després. Un concert pensat per a una generació marcada per aquests sons i alhora per a tothom que no ha pogut sentir-lo en directe. Però la música al Moll de la Fusta no acabarà aquí. Després vindran Ran Ran Ran (23.45) i el Petit de Ca l’Eril (1.30).
—Platja del Bogatell. La Casa Azul (21.30) seran els primers de tocar a l’escenari del Bogatell. El grup barceloní oferirà la seva barreja de música indie pop i electropop. Hi presentaran les cançons que formen part de La gran esfera, el nou disc del projecte de Guille Milkyway. Després actuaran Dorian (23.30), una de les bandes més representatives de l’escena indie barcelonina. Però el gran cap de cartell seran Oques Grasses (1.30). La banda osonenca oferirà al públic les cançons del seu últim disc, Fans del sol, que tants èxits els ha donat.
Dissabte 21 de setembre:
—Avinguda de Maria Cristina. Europa FM és l’encarregada de la música de dissabte a l’avinguda de Maria Cristina. La primera a tocar serà Suu (21.00), la cantant que després de triomfar a les xarxes ha obtingut el mateix èxit amb el seu primer disc, Natural. I passarà el relleu al trap en català de Lildami (21.45). En acabat, pujarà a l’escenari el barceloní Carlos Sadness (22.45) que triomfa per Llatinoamèrica. Continuarà la banda barcelonina Elefantes, amb pop dels setanta i rock. Arnau Griso (1.30) tancarà la nit amb les cançons del seu darrer disc, Revolución Bananera.
—Plaça Major de Nou Barris. L’orquestra i el cor del Gran Teatre del Liceu (21.00) ofereixen un concert molt especial: tocaran temes de films i de musicals nord-americans. Un concert farcit de música popular.
—Plaça Reial. Per als qui tinguin tirada pel swing, dissabte el grup Three cool & Ballaswing (12.00 i 18.30) oferirà el seu espectacle a la plaça Reial.
—Platja del Bogatell. La nit arrencarà amb el grup mallorquí Da Souza (21.00) una de les noves sensacions del panorama musical català. Després vindrà Joan Dausà (22.10), que farà un dels últims concerts de gran format abans d’una aturada per a compondre nova música. Un Joan Dausà més enèrgic que mai donarà pas a una de les bandes més vitals del panorama musical del nostre país, la Pegatina (23.30). Amb música festiva i cançons ballables, aquesta actuació és una de les més esperades de la festa major. I finalment, The Gramophone Allstars Big Band (1.20) amb una barreja de soul, jazz i reggae.
Diumenge 22 de setembre
—Avinguda de la Catedral. Pascal Comelade i la Cobla Sant Jordi (22.00). Serà un concert molt emotiu. Pascal Comelade s’acomiada dels escenaris per concentrar-se en la seva música. L’any passat va fer els darrers concerts a Lió i Perpinyà; ara es vol acomiadar de Barcelona. Molts músics no voldran deixar escapar una ocasió tan especial i acompanyaran Comelade a l’escenari, com ara Jaume Sisa, Pau Riba, Albert Pla, Gerard Quintana i Ivette Nadal.
—Avinguda de Maria Cristina. RAC 105 posa la música de l’avinguda de Maria Cristina durant el diumenge de la Mercè. Sense sal (19.00) presentaran un avançament del seu nou disc, d’estil més festiu. Un estil que comparteixen amb el cantant que els seguirà, Miki Núñez (20.30); acaba de publicar un disc i el presentarà aquí en directe. Gertrudis (22.00), amb rumba fusió, seran els encarregats de posar el punt final al concert.
—Plaça Major de Nou Barris. Un any més, l‘Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (21.00) s’afegeix a les festes de la Mercè amb un programa simfònic que repassa les melodies més populars de la música clàssica.
—Plaça Reial. El diumenge a la plaça Reial serà un dia d’havaneres. Els primers de tocar seran Els pescadors de l’Escala (12.00) que cantaran havaneres, sardanes i cançons picaresques extretes del seu últim treball. A la tarda, Barca de Mitjana (17.00) portaran l’essència més marinera a la Mercè 2019. I per acabar el grup revelació de la darrera cantada d’havaneres de Calella de Palafurguell, Havàname (19.00).
Dilluns 23 de setembre
—Antiga Fàbrica Estrella Damm. Per als qui vulguin escoltar molta música durant la festa major de Barcelona, aquest és l’espai on els concerts comencen més aviat. Los Sara Fontán (15.00) serà la primera d’actuar-hi, amb un concert de música clàssica experimental. Després, el country folk de Courtney Marie Andrews (16.30), un dels noms més reconeguts en aquest estil. Continuarà Maria Rodés (18.00) amb les cançons d’Eclíptica, un àlbum conceptual delicat on uneix el folk amb l’experimentació i la cançó més íntima. Finalment, Yawners (19.30), un duet de Salamanca que barreja sons d’indi rock, garatge, punk pop i shoegaze.
—Avinguda de Maria Cristina: Chole Phillips (20.15) i Porto Bello (20.45) seran els teloners de la nit. Després tocarà Nil Moliner (21.50), el primer plat fort, amb una música vital. A continuació, els Catarres (22.55), sempre festius, que donaran pas a un concert encara més explosiu i optimista: Doctor Prats (0.25). Finalment, actuarà la banda de Calafell Buhos (1.50), amb les cançons del seu darrer disc, La gran vida.
—Moll de la Fusta. Dilluns aquest espai serà envaït pel hip-hop i el rap, i amb veus femenines com a grans protagonistes. La primera d’actuar serà Malikah, una de les raperes àrabs amb més talent, amb lletres que persegueixen l’apoderament de les dones. Després serà el torn de Tribade (22.05), una jove formació de rap i música urbana que s’ha convertit en una de les sensacions d’aquest 2019. La formació barcelonina barreja rap amb flamenc, soul i reggaeton, en cerca de l’apoderament i la denúncia de les injustícies. Tot seguit, el Rass (23.35), un raper libanès sense pèls a la llengua, i Danitsa (0.45) una jove rapera francesa que desafia els gèneres musicals amb un estil propi.