Mas, Ortega, Rigau i Homs hauran de declarar al judici del Tribunal de Comptes pel 9-N

  • Les dues entitats demandants sol·liciten interrogar l'ex-president i els ex-consellers en una vista fixada per al 10 d'octubre

VilaWeb
ACN
03.10.2018 - 06:00
Actualització: 03.10.2018 - 08:33

L’ex-president Artur Mas, l’ex-vice-presidenta Joana Ortega i els ex-consellers Irene Rigau i Francesc Homs hauran de declarar al judici al Tribunal de Comptes per l’organització del 9-N. La vista està fixada el dimecres vinent 10 d’octubre a les deu del matí. No és habitual que els investigats hagin de declarar en aquests judicis administratius ja que és suficient que assisteixin els seus advocats. Però les dues entitats que van denunciar el suposat ús de diner públic (Societat Civil Catalana i l’Associació d’advocats catalans) ho han sol·licitat i això obliga tots quatre a viatjar fins a Madrid. El Tribunal de Comptes els reclama 5,2 milions i ja han dipositat aquesta quantitat com a fiança. En cas de condemna, els diners es reingressaran als comptes de la Generalitat. Tant en els judicis al Suprem com al TSJC es va acabar retirant l’acusació per malversació contra tots quatre.

El dimecres vinent, Artur Mas, Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau s’asseuran al banc dels acusats del Tribunal de Comptes. Aquest organisme s’encarrega de determinar la responsabilitat comptable d’aquells que tenen accés a béns públics. 

Estan citats a les deu del matí del dimecres vinent a la seu del tribunal i hauran de respondre les preguntes de l’advocacia de l’estat i de les associacions demandants: Societat Civil Catalana i l’Associació d’advocats catalans. 

En les setmanes prèvies, s’han celebrat vistes públiques per aportar prova i per avançar en la instrucció del cas. El judici suposa l’últim tràmit abans de la sentència. El Tribunal de Comptes ha reservat dues jornades (10 i 11 d’octubre) per a la celebració d’aquest judici. A banda de la declaració de Mas i els ex-consellers, també caldrà que totes les parts facin públiques les seves conclusions. Serà el moment de conèixer si es modifica la quantitat que es reclama. 

El Tribunal de Comptes calcula que, sota el govern d’Artur Mas, es van destinar 5,2 milions a l’organització del procés participatiu de novembre de 2014. Ara, gairebé quatre anys més tard, aquest tribunal haurà de determinar si hi va haver malversació. 

Un cop es faci el judici, el cas quedarà vist per a sentència. L’encarregada de redactar la sentència és la consellera del departament segon, l’ex-ministra de Justícia del primer govern d’Aznar Margarita Mariscal de Gante, que també va ser l’encarregada de nomenar un delegat instructor en aquesta causa. La sentència es podrà recórrer a la Sala de Justícia del mateix tribunal i, com a última instància, davant la Sala Contenciosa- Administrativa del Tribunal Suprem. 

En cas de condemna ferma, els diners que fins ara s’han dipositat com a fiança es reingressarien al compte de l’administració afectada per la malversació, és a dir, a la mateixa Generalitat. El pagament seria solidari entre tots els condemnats. 

Sense acusacions per malversació als judicis
Tots ells ja han estat jutjats tant al Suprem (en el cas d’Homs que era diputat al Congrés) com al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i l’acusació per malversació va decaure abans d’arribar al judici. A més, també se’ls va absoldre de prevaricació. 

El març de 2017, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar Mas, Ortega i Rigau per un delicte de desobediència a 2 anys d’inhabilitació en el cas de Mas, 1 any i 9 mesos a Ortega i 1 any i 6 mesos a Rigau. També els va imposar multes de 36.000 euros a Mas, 30.000 a Ortega i 24.000 a Rigau. 

El proper 6 de novembre està fixada una vista al Tribunal Suprem per analitzar els recursos presentats per Mas, Ortega i Rigau contra aquesta decisió del TSJC. 

En el cas d’Homs, el Suprem el va condemnar (ja de manera ferma) a 1 any i 1 mes d’inhabilitació i a pagar una multa de 30.000 euros. 

Un procés que arrenca fa més d’un any 
El setembre de 2017, el Tribunal de Comptes va comunicar a Artur Mas, Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau (i d’altres ex-càrrecs del govern) que havien de dipositar una fiança de més de 5,2 MEUR. Són els diners públics que el tribunal calcula que es van destinar a la preparació de la consulta del 9-N de 2014. El cas arrenca per una denúncia de Societat Civil Catalana i l’Associació d’advocats catalans, a la qual es va adherir la Fiscalia. 

A banda d’ells, el Tribunal de Comptes també amplia la reclamació a d’altres excàrrecs del govern de Mas. Concretament, l’ex-secretari general de la Presidència Jordi Vilajoana, el director general de Difusió, Ignasi Genovès, la directora de Serveis del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Josefina Valls, el subdirector general d’Administració, Serveis i Projecció Externa, Lluís Bertran, la interventora del Departament d’Ensenyament Carolina Pardo, i el director general de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions de la Generalitat de Catalunya (EADOP), Jaume Domingo i també Jordi Serra.

Immobles personals com a aval 
Després de demanar algunes pròrrogues, finalment els investigats van ingressar en efectiu 2,8 milions i, per arribar a la quantitat total de 5,2 milions, el tribunal els ha permès aportar immobles de la seva propietat com a aval. Els diners estan retinguts al compte de consignacions, que depèn del Ministeri de Justícia. I pel que fa als immobles es tracta d’un embargament provisional fins que el procediment acabi i hi hagi sentència ferma però els propietaris en poden seguir disposant. 

Els immobles aportats com a aval són un pis de Mas al carrer Tuset de Barcelona, la meitat d’un immoble d’Homs a Taradell (Osona), finques d’Ortega a Barcelona i de Rigau a Ribes de Freser (Ripollès) i també una propietat de l’exsecretari general de Presidència Jordi Vilajoana. 

Al gener i després de rebre les fiances, el tribunal va donar per tancada la fase d’instrucció. Des de llavors, el cas està en mans de la secció d’enjudiciament i se’n fa càrrec la responsable del departament segon, Margarita Mariscal de Gante. 

Des de llavors, s’han celebrat diverses audiències prèvies per aportar documentació i proves. En aquestes vistes públiques hi ha assistit els advocats i representants legals de l’expresident i exconsellers. 

Pendents de la revisió de la sentència
D’altra banda, per al 6 de novembre està prevista la vista al Tribunal Suprem per analitzar els recursos presentats per l’ex-president Artur Mas, l’ex-vice-presidenta Joana Ortega i l’ex-consellera d’Ensenyament Irene Rigau a la sentència del 9-N. El març de 2017, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els va condemnar per un delicte de desobediència a 2 anys d’inhabilitació en el cas de Mas, 1 any i 9 mesos a Ortega i 1 any i 6 mesos a Rigau. 

També els va imposar multes de 36.000 euros a Mas, 30.000 a Ortega i 24.000 a Rigau. En canvi, el tribunal els va absoldre d’un delicte de prevaricació. Abans d’arribar a judici, l’acusació per malversació va decaure i no se’ls va arribar a jutjar per aquest delicte. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any