“L’assetjament escolar mata”: convoquen una manifestació contra el ‘bullying’ a Barcelona

  • La plataforma TRENCATS convoca una manifestació silenciosa dissabte a les 12.00 a la plaça d'Urquinaona per demanar mesures contra l'assetjament escolar

VilaWeb
Clara Ardévol Mallol
27.04.2023 - 21:40

La plataforma TRENCATS contra el maltractament a infants i joves ha convocat una manifestació contra l’assetjament escolar a Barcelona demà a les 12.00 com a avançament al Dia Internacional Contra l’Assetjament Escolar, que és dimarts, 2 de maig. La manifestació, silenciosa, farà un recorregut simbòlic de l’edifici del Consorci d’Educació, a plaça d’Urquinaona número 6, fins a la plaça de Sant Jaume, davant el Palau de la Generalitat. Segons que ha detallat la plataforma en un comunicat, allà es llegirà un manifest per denunciar allò que consideren les mancances i sovint negligències d’un “sistema fallit que acaba destruint la vida dels menors víctimes d’assetjament escolar i més violències en centres educatius”. La manifestació té de lema principal “L’assetjament escolar mata”.

Una de les demandes de la plataforma és d’evitar de normalitzar les violències en situacions de desigualtat fins que no són reiterades en el temps, és a dir, fins que no són considerades assetjament escolar. Tal com explicava José Manuel López, pare de Kira López, en una entrevista a VilaWeb, un problema que sovint es troben les famílies és que aquesta mena de situacions no s’atenen correctament fins que no són o bé molt agressives o bé molt reiterades en el temps per part d’un mateix agressor, condicions que no es compleixen en tots els casos d’assetjament. La plataforma també denuncia que, fins i tot en aquestes condicions, sovint tampoc no es prenen les mesures adients.

Aquesta manifestació arriba amb el suport de les més de 252.000 signatures recollides a change.org/NoEsCosaDeNiños per a una llei d’assetjament escolar que garanteixi no solament la formació i prevenció de les violències a les escoles, sinó també la reparació del dany a qui ja n’és víctima i conseqüències per als qui, conscientment, incompleixen l’obligació de protegir els menors. La plataforma no es refereix tan sols a la protecció de les víctimes, sinó que també demana atenció cap als agressors, a qui cal reconduir i sobre qui s’hauria de posar el focus.

“Que l’assetjament escolar mata ho demostren les xifres terribles de suïcidis infantils per aquesta causa i les conseqüències que arrosseguen les víctimes la resta de les seves vides. L’assetjament escolar ha esdevingut gairebé un delicte contra la salut pública i és cosa de tots eradicar-lo”, afegeix el comunicat.

Tant la manifestació com la plataforma van començar com una iniciativa de José Manuel López i també de Brian Giner, que va ser víctima d’assetjament escolar. Fan una crida a estudiants, famílies, docents i a la resta de col·lectius afectats i associacions contra l’assetjament escolar perquè s’hi afegeixin –enviant un correu electrònic a trencatsbcn@gmail.com.

Ara com ara, la plataforma TRENCATS és formada per associacions contra l’assetjament escolar, com ara AEPAE (Associació Espanyola per a la Prevenció de l’Assetjament Escolar) i APCAB (Asociació Plántale Cara al Bullying), col·lectius com ara Autisme amb Dignitat, l’Associació Catalana de Dislèxia (ACD), l’Associació d’Autistes Adults de Catalunya (ADAC), l’Associació PICA (Protecció a la Infància Contra l’Abús), l’Associació 0Suicidios, i gent com ara l’activista, escriptora i formadora Lolita Bosch (Campus Lolita), la psicopedagoga, docent i activista Lidia Arroyo (Por Una Escuela que No Duela) i l’activista, mestra i escriptora Mònica Llamas (Mi Familia de Papel).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any