L’unionisme, a la desesperada

  • «Que aquesta és la darrera carta que tenen: ja que no poden capgirar la realitat des de la seua posició, a veure si ens canvien a nosaltres i amb això es transforma aquesta realitat que no els agrada»

Vicent Partal
03.09.2017 - 22:00
Actualització: 04.09.2017 - 07:19
VilaWeb

Realment impressiona de veure com una bona part de l’unionisme ha anat un pas més enllà d’on solia anar i exhibeix una fúria i una ràbia incomprensibles en allò que hauria de ser el debat polític, qualsevol debat polític, a l’Europa del segle XXI. Des de les mentides d’El Periódico a la campanya d’insults organitzada, fent servir el mot ‘xarnego’, és evident que l’unionisme –en gairebé tots els estats possibles– ha decidit d’abandonar el respecte a l’altre i a la realitat i també el poc debat que estava disposat a mantenir per abocar-se a mirar de provocar crispació, nervis i enfrontaments.

I tot plegat per una raó evident. Saben que aquesta setmana el parlament i el govern aprovaran les lleis de transitorietat, si més no la del referèndum, i que convocaran oficialment la consulta del primer d’octubre. D’aquesta manera, per primera vegada, el sistema constitucional espanyol deixarà d’aplicar-se totalment a Catalunya i això serà un pas transcendental. Concretament, l’article 3.2 de la llei del referèndum ho deixa ben clar: ‘Aquesta Llei estableix un règim jurídic excepcional adreçat a regular i a garantir el referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Preval jeràrquicament sobre totes aquelles normes que hi puguin entrar en conflicte, en tant que regula l’exercici d’un dret fonamental i inalienable del poble de Catalunya.’ Això significa que a partir del moment que s’aprove, aquesta setmana mateix, les possibles reaccions de l’estat espanyol basades en les seues lleis i tribunals passaran a ser paper mullat. L’estat podrà dictar-les i comunicar-les però el parlament i el govern tindran una empara legal per a no fer-ne cas. I no en faran cas.

Haurem arribat així a l’exercici concret i directe de la legalitat catalana, a allò que un temps es va anomenar ‘xoc de trens’. I hi haurem arribat sense que l’estat espanyol haja pogut fer trontollar per cap via el rigor i el sentit comú amb què les forces independentistes apliquen el mandat democràtic expressat a les urnes el 27 de setembre de fa dos anys.

Tanmateix, per a ells encara hi ha una cosa molt pitjor en l’horitzó, que és la consciència que el primer d’octubre el resultat del referèndum serà positiu, a favor de la independència. S’han equivocat durant anys i anys i ara no tenen temps de rectificar i proposar el debat democràtic que haurien pogut proposar si el seu nacionalisme essencialista no els hagués impedit de pensar racionalment.

Ara els queden només vint-i-set dies i la reacció del país i de les institucions als atemptats de Barcelona i Cambrils els ha deixat clar que ni tan sols provocant un xoc immens ja no tindran la capacitat d’alterar la determinació ciutadana, pacífica, democràtica i plural que ens ha dut on som. Aquesta és la raó per la qual ara, a la desesperada, maldaran per fer-nos descarrilar de la via per on circulem. Volen provocar-nos fins a extrems que ens resulten insuportables, a veure si acabem fent les coses que no hauríem de fer de cap manera, tot i saber que la realitat els va molt en contra. La imatge de les banderes espanyoles acceptades sense cap problema pels qui portaven estelades el dia de la  manifestació va ser una immensa lliçó d’intel·ligència col·lectiva i un autèntic manifest polític en favor de la república de tots, també dels del no.

Però, per si de cas, no perdeu de vista ni un segon els vint-i-set dies vinents que ens volen esquerps, agressius i violents. Que aquesta és la darrera carta que tenen: ja que no poden capgirar la realitat des de la seua posició, a veure si ens canvien a nosaltres i amb això es transforma aquesta realitat que no els agrada. Per tant, somrigueu, alegres, decidits i serens. Que tots hem treballat molt per guanyar i la victòria ens espera d’ací a quatre setmanes.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jordi Zamora
Jordi Zamora
03.09.2017  ·  22:14

Confio que en Vicent estigui treballant en la continuació de “A un pam de la independència”. Estic desitjant llegir-lo.

Josep Usó
Josep Usó
03.09.2017  ·  22:46

La seua actitud ja depassa qualsevol mida. Però ja han quedat definitivament enrere. No tenen cap possibilitat de posar-se a la nostra alçada. I encara menys, en el temps que els resta. Malauradament, s’hauran d’empassar la seua ràbia i impotència. I, segurament, els farà mal. Però és el que han triat. Aquesta setmana ja s’ho aniran veient. Per la nostra part, fermesa absoluta i somriure a la cara. Ja s’ha vist que es tracta de dos països diferents. L’un és capaç de dialogar i l’altre, no. Per exemple. Per al final de setembre resten vint-i-sis dies. 624 hores, només. Quin goig.

David Calabuig
David Calabuig
03.09.2017  ·  23:15

Portem anys preparant-nos per aquests dies que tenim per endavant, a tocar.
Amb el nostre millor somriure i la tenacitat i fermesa reforçaesa per la proximitat d’aquest horitzó de canvi real i esperança!
Ara no fallarem.

Jordi Minguell
Jordi Minguell
04.09.2017  ·  02:08

A favor teu, a favor meu, a favor nostre, a favor de la república de tots

Jordi Serramià
Jordi Serramià
04.09.2017  ·  02:08

Aquest mes de setembre serà per gaudir. Hem de comprar un bon vi espumós i guardar-lo a temperatura adient, preparar-nos per gaudir d’un moment històric inoblidable davant l’espectacle esperpèntic, caspós i rònec que maquinen a les Castelles! Només hem d’estar mobilitzats per al que faci falta i mantenir la calma. La revolució dels somriures arriba a l’etapa final! Mai he entès el caràcter castellà, aquesta manca de sentit del ridícul que tenen creient-se una gran nació, la seva manca absoluta de capacitat per comprendre la realitat. El que els hi ve al damunt serà pitjor que el desastre del 98!! Friso per veure les portades cavernícoles de l’endemà…

Ramon Perera
Ramon Perera
04.09.2017  ·  02:10

Poca cosa es pot dir ara fins que el parlament català comenci el procediment per aprovar la llei del referèndum i es vegi quina és la reacció de facto de l’estat espanyol. Però sí que hi ha dues observacions mirant enrere que val la pena tenir en compte. Una és que malgrat que una anàlisi imparcial de les eleccions plebiscitàries del 27-S donava el triomf al sí a la independència, ara la consciència col·lectiva és més madura, la manera correcta de comptar vots és més ben coneguda i el format referèndum és més inatacable. L’altra és que l’unionisme està molt dividit, o profundament dividit, i això li treu força però el fa més imprevisible.

Josep Viñas
Josep Viñas
04.09.2017  ·  03:07

Sense mesura, sense ordre, sense coordinació i sense cap mena de debat intel•ligent els contraris a la independència de Catalunya busquen i rebusquen el que sigui per aturar aquesta marxa irreversible d’un poble que es vol deslligar d’un estat que l’ha subjugat, explotat i menyspreat durant tants anys.

Finalment, aquesta serà la setmana decisiva quan es votarà la llei del referèndum i es convocarà oficialment la tan esperada consulta per la qual s’ha treballat tant.

Ha arribat l’hora quan tothom, partits, líders polítics, articulistes i gent prominent en les diferents esferes de la societat catalana hauran de sortir de l’ambigüitat en què s’han mantingut des de l’inici del procés. Una ambigüitat que, s’ha de dir, garanteix que tot continuï com sempre. Alguns, com Quim Monzó, ja ho han fet amb la sinceritat que el caracteritza. D’altres, com el Jordi Évole -que es queixa que no el deixen mantenir una suposada equidistància- esperem que surtin de la seva posició confortable de crítica sistemàtica, contra uns i altres, sense aportar res positiu. Si opten pel NO, com és el seu dret, per la meva part, seran tan benvinguts com els que decideixin votar SÍ, perquè la nostra república, com diu l’editorial, s’ha de fer amb tothom.

Ens queda menys d’un mes; mantinguem la calma i la rialla. Fins i tot podem ser simpàtics perquè defensem valors democràtics i no insultem, demostrem respecte al que no comparteix les nostres idees i l’acceptem.

No ens deixem guiar per sentiments negatius com la ràbia i el menyspreu que cada dia manifesten les autoritats de l’estat envers Catalunya i els seus ciutadans en general.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
04.09.2017  ·  04:05

Aquest comportament espanyol que descrius a l’editorial té un nom: mals perdedors. Només espero que amb tanta barra maldestra acabin de convèncer als votants del “no” de canviar al “sí”. Per demés, quines ganes de ser ja a mitjans d’octubre, i poder sortir al carrer, ja relaxats i amb el futur de cara.

Albert Miret
Albert Miret
04.09.2017  ·  07:40

Ningú que es respecti a ell mateix podrà dir mai que no se’ls ha ofert negociació fins l’avorriment. Ningú amb dos dits de front podrà negar mai que els catalans hem intentat pel dret i pel revés de modernitzar Espanya, a costa d’ajornar el nostre propi desenvolupament. Cap persona, per poc honesta que sigui ens podrà mai titllar d’insolidaris ni de tenir poca paciència quan hem estat veient com es dilapidaven els nostres imposts a les butxaques de quatre mafiosos.
Ningú que tingui un mínim sentit ètic pot simular que no entén la nostra fugida cap a la llibertat. Per tant siguis d’on siguis o et sentis d’on et sentis, espanyol o català, deixa d’insultar-nos i comença a entendre que a partir d’ara hauràs d’aprendre a respectar-nos i a conviure de igual a igual, perquè d’ara en endavant ja no et sortirà gratis, sinó que ho hauràs de pagar. Ves-te acostumant de mica en mica, perquè si no et serà un sotrac que la teva salut no resistirà. Ara ja s’ha acabat el bròquil!

Andreu Fàbregas
Andreu Fàbregas
04.09.2017  ·  07:59

I tant, que hi hem treballat, Vicent, i seguim fen-ho; però amb ganes i il•lusió, no se’ns ha fet feixuc. Cada un hi hem aportat un granet de sorra, hem sumat molts i això en ha donat ser imbatibles. Tindrem un trosset de gloria i orgull cada un en el resultat. I continuarem fins al u d’octubre i més enllà, si cal.

Ja tinc en ment algunes idees perfectament factibles i sense pràcticament cap risc en posar-les en pràctica, si es del cas, pel mateix dia 1-O). Tu vas parlar de que en cas de que els unionistes intentessin retirar les urnes, nosaltres en tindríem prou en salvar-ne una sola i guanyadora del Sí. Us diré a tots de quina manera podriem tindre no una urna, sinó moltíssimes (espero que aquesta vegada no em vegi en la mateixa situació que en el 9-N). Estic disposat a trencar tota mena d’amistat, i ni tal sols contacte, amb els hipòcrites de l’altra vegada. Els ho diré d’una manera molt ‘subtil’ però perfectament entenedora quant interpel•li individualment a cada un d’els meus coneguts amb els que hi tinc més o menys certa amistat. Com en el 9-N, posaré a les bústies de tots els veïns la propaganda al cas, confeccionada per mi mateix, i fent campanya directa entregant fulletons a la ma de cada persona del meu entorn. I, a més, explicant la tècnica a utilitzar el mateix dia 1-O. Sempre totalment pacífics, però ferms i serens. Ens farem notar, però, de veritat! Si a cada una de les més o menys 6000 urnes s’hi fa el que farem alguns de nosaltres (no ens calen gaires voluntaris, encara que quants més, millor) a la que ens pertoqui, ningú no ens retirarà ni una sola urna, Vicent, t’ho ben asseguro.

Pep Agulló
Pep Agulló
04.09.2017  ·  08:55

La nostra incertesa de victòria minva, la certesa del seu fracàs augmenta. Un lapse tan curt de temps per un salt tan gran a la història. Tinc ganes de victòria. De contemplar la seva derrota, la del franquisme d’aquest Estat.

Prudència, Intel·ligència, determinació i contundència.

Josep Salart
Josep Salart
04.09.2017  ·  09:35

Ara que ja queda poc, penso molt amb dues coses:

1.- La gent que vota PP, PSC, C’s, QWERT, al veure que no es pot parar, aniran a votar NO. Si guanya el SI, això anirà be però crec que els darrers dies es mobilitzarà molt i molt el NO i ho farà a nivell particular, com si diguessim..

2.- El President Puigdemont sempre diu que vol un referendum pactat. Quin dia és la data limit?. Si li propossen avui, pararem el 1-O ? Si limproposen el dia 29 de setembre, pararem i pactarem una data posterior al 1-O ?? Quan acaba l’oferta??

Me’n vaig a dormir fins dimecres, em despertaré unes hores. Després me’n tornaré anar a dormir fins dilluns, em despertaré per anar a Barcelona. I em tornaré a dormir fins que acabi el setembre. Ep, amb un ull obert.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
04.09.2017  ·  12:15

La confiança es força, però només que la piqui un mal mosquit es potconvertir en debilitat i indefensió. Hem d’estar amatents i concentrats com un caçador quan espera que s’aixequi la perdiu. L’alegría no l’hem d’alliberar encara, ni el día 2. Hem d’esperar, en benefici propi, que el blat sigui ja al sac i ben lligat

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
04.09.2017  ·  12:35

Hem de comptar amb que aquests brètols mafiosos no ens ho farán gratis. Ja fa un temps que s’han d’empassar la saliva (que de tant en tant se’ls ennuega) i canviar-se els calçotets (les calces o els bolquers) cada día més sovint. No podem pas confiar del tot en que no perdràn la cordura i manarà la mala sang, i tornaràn a treure al carrer els grisos, la guardia mora o els “tercios de flandes”. No pas al “Cid Campeador”, que tindría la dignitat de no voler fer porcades després de tants anys de gaudir d’una pau absoluta i benaurada (?). Per això, es imprescindible que ens mantinguem en estat de vigilància- també de nosaltres mateixos- i pensem que hem de tenir el valor, la discreció, la intel.ligència i la compostura necessàris per no espatllar en pocs díes el que hans ha costat anys d’esforç i sofriment.

jaume vall
jaume vall
04.09.2017  ·  12:51

La raó d’avui per votar sí és la persistent necessitat d’acabar amb l’espoli fiscal, amb l’extracció de recursos catalans per enviar-los a Madrid, per a major profit de les elits centralistes. No és nou : “De ese modo, la suma total de las tasas percibidas en Catalunña fue, en 1721, de cuatrocientas una mil ochocientas sesenta y siete libras esterlinas […] lo que según el cálculo de la población es actualmente de veinte chelines por persona, en tanto que, tomando la península entera, los españoles no pagan más de diez chelines cada uno por año.”
(F.Ferrer i Gironés, 2005. pg.76)
Passem del segle XVIII al tombant de segle XX a XXI : “Segons les dades presentades pel conseller d’Economia A.Mas-Colell, el dèficit fiscal que Espanya manté amb Catalunya és de 213.963 milions d’euros en el període comprès entre 1986 i 2009. Altres fonts consideren que fins i tot és superior i podria arribar als 289.724 milions d’euros (March, O. pg.2012) […] a final de 2012 la xifra total se situarà entre els 270.000 i els 355.000 milions d’euros. Com diu la degana de la facultat d’economia de la UB, Elisenda Paluzie, és l’origen d’una ‘decadència econòmica premeditada’.” (Albert Pont , 2012 . pg. 186)
Venim de lluny, hem caminat molt i estem a punt d’arribar.

Gerber van
Gerber van
04.09.2017  ·  13:06

He trobat molt bo aquest article. Representa bé la manera com els independentistes i unionistes veuen, i viuen, el proces. És per això que el vaig traduir en la meva llengua, el holandés, i publicar en el blog http//:vdgraaf.cat/wp/?p=311

Gerber van
Gerber van
04.09.2017  ·  13:08

Perdó, el link ha de ser: http://vdgraaf.cat/wp/?p=311

Andreu Sancho
Andreu Sancho
04.09.2017  ·  13:57

Les forces del NO seguiràn predicant la il.legalitat del referendum fins a aburrir i ara que ens acostem a la recta final encara més. Peró, al mateix temps, percebo en els darrers dies que…a través de la caverna i incorporant-hi noves veus, aparentment més neutrals, de la intel.lectualitat que fins ara callaven, mica en mica, per tal que la seva parròquia s´ho repensin mirarán que surtin de casa i vagin a votar. Evidentment per dir que NO.
Compte en com s´acabin mobiitzant!
Si guanya el SI seguiràn dient que no era legal i que ho hauràn fet per molt poc marge i que no és representatiu, etc etc. Peró, ui…ui si surt que no,…agarrémonos los machos!!!

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
04.09.2017  ·  19:22

Si els fills de pu.a volessin, no es veuría el sol. Això ja ho sap molta gent. I si els fills de pu.a volessin, a determinades zones de Madrit ha hauría un eclipsi total de sol.

Joaquim Torrent
Joaquim Torrent
04.09.2017  ·  23:49

Quan es treuen la careta apareixen com el que realment són…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any