L’OTAN i el pesat terraplanisme espanyol

  • L’espectacle organitzat a propòsit de Ceuta i Melilla cal mirar-lo amb sang freda: Espanya sempre perd quan no juga tan sols amb les seues regles

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui comença a Madrid una cimera de l’OTAN i, com sempre, Espanya intenta aprofitar l’esdeveniment per a agranar cap a casa tant com pot. Aquesta vegada a propòsit de Ceuta i Melilla, és a dir, a propòsit de si l’anomenat “paraigua de l’OTAN” aixopluga les dues ciutats o no.

La qüestió és que Espanya forma part de l’OTAN, però Ceuta i Melilla no. Perquè són a l’Àfrica. I, per tant, en cas d’un atac marroquí sobre aquestes dues ciutats l’OTAN no té l’obligació d’acudir de manera automàtica a defensar-les, braç a braç amb l’exèrcit espanyol.

Com tots sabeu, en teoria –a la pràctica ja veuríem què passaria– si un país membre de l’OTAN és atacat en el seu territori tots els estats membres tenen l’obligació d’acudir a defensar-lo. Però, i aquest però és important, només en el cas que l’atac passe dins els límits del Tractat de l’Atlàntic Nord. Que són ben explícits.

Mirem-ho: segons la redacció original de l’article 6 del Tractat de l’Atlàntic Nord, un atac hauria de ser respost per tots els estats en el cas que passàs “en els territoris de qualsevol de les parts a Europa o l’Amèrica del Nord, als departaments algerians de França, en el territori de Turquia o en les illes sota la jurisdicció de qualsevol de les parts a l’Atlàntic Nord per sobre del Tròpic de Càncer”. La redacció és claríssima i ningú no pot discutir que l’Àfrica resta fora d’aquest àmbit d’actuació, tret de les illes al nord del Tròpic de Càncer, que inclouen, per tant, les Canàries i les Açores.

Quan Espanya va entrar a l’OTAN hauria pogut provar d’exigir que es retocàs aquest article. No hauria estat la primera volta que es feia: després de la independència d’Algèria es va haver de modificar el tractat per excloure els departaments a l’Àfrica que havien estat francesos fins aleshores. Precedent que, al capdavall, era molt bo per al govern espanyol. Si una part de l’Àfrica francesa havia fet part de l’OTAN, per què no, doncs, en podia fer part ara l’Àfrica espanyola?

Tanmateix, el govern espanyol no ho va fer, no va negociar res –ací teniu el protocol d’accés i veureu que no s’hi fa cap referència ni a Ceuta ni a Melilla. Madrid no va reclamar res aleshores. I doncs? No ho va fer per no haver de reconèixer que Ceuta i Melilla són ciutats africanes. Tot i el detall que ho són per la raó senzilla i elemental que són a l’Àfrica.

Espanya ara pretén, i ahir diversos polítics espanyols van fer declaracions molt agosarades en aquesta línia, que l’OTAN assumesca la seua tesi peculiar, que diu que Ceuta i Melilla en realitat “no són a l’Àfrica perquè són europees”. Però ja deveu haver observat tots la manipulació tan elemental que inclou el sil·logisme: es parla d’una realitat geogràfica (“Àfrica”) però no es contraposa a una altra realitat geogràfica, sinó a una de política (“europees”). Massa evident.

Tant, que ahir mateix el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, quan els militants periodistes espanyols li feren preguntes sobre aquesta qüestió, va evitar de comprometre l’aliança, tot afirmant que l’article 6 ja estableix l’abast territorial de la clàusula de defensa col·lectiva i que no hi havia res a parlar. Espanya, però, com ha fet tantes vegades, encara li va respondre inventant-se que és responsabilitat de cada aliat d’establir-ne els límits geogràfics. Sense ni molestar-se a dir on ho permeten, això, els tractats i en quin article es basarien. Però també passant per alt, com si la realitat no els fes ni fred ni calor, els importants precedents que hi ha. Per exemple, passant per alt que l’estat americà de Hawaii no forma part de l’OTAN perquè s’escau fora del seu àmbit d’actuació, al Pacífic –i els Estats Units no ho reclamen, malgrat que Hawaii ha estat amenaçat per Corea del Nord. O un altre precedent claríssim, que és que el Regne Unit no va rebre el suport de l’OTAN quan va fer la guerra contra l’Argentina per les Malvines, malgrat anar-hi invocant que el seu territori havia estat atacat.

Siga com siga, la qüestió és que el terraplanisme espanyol no defalleix mai. Ells no es cansen de fer el ridícul. Sempre van a traure’n tant com poden, sense respectar les regles que s’han donat entre tots ni acceptar la raó, per més evident que siga.  Bé ho sabem prou nosaltres, i sabem també com poden arribar a ser de pesats i cridaners. Però us recomane de mirar-vos-ho, tot plegat, una mica de lluny, amb sang freda, i no perdre de vista que, per més maniobres de tafur que facen, i per més titulars de diaris que s’inventen per a mobilitzar la parròquia, sempre perden quan la cosa no es resol exclusivament amb les seues normes i dins el seu corral. I quan hi ha evidències que no són interpretables. Com ara que l’Àfrica és l’Àfrica i Ceuta i Melilla en formen part.

 

PS1. Mireu la fotografia que acompanya aquest text. Tots els cartells de la cimera són en anglès i en francès, les dues úniques llengües oficials. Un bany d’humilitat, supose…

PS2. Parlant de fronteres, avui hi ha presentació de Fronteres a Palamós, a les set a la Gorja; i dijous a Esparreguera. Si en teniu ganes.

 

VilaWeb necessita molt el vostre suport. Per això si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors. És gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar existint i oferint-vos cada dia accés obert a tots els articles. Però imagineu-vos què podríem arribar a fer amb el doble de subscriptors que els que tenim ara. I penseu si no és, per això, el moment de fer vosaltres també el pas que ja han fet més de 22.000 lectors.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
27.06.2022  ·  22:15

De moment, només parlen del desplegament “sense precedents” de policia i guàrdia civil per a garantir la seguretat de la cimera. Ja no recorden el precedent del 1-O; Els castellans, com a negociadors són insuperables.

ENRIC CALVET
ENRIC CALVET
27.06.2022  ·  22:15

Mes clar l’aigua

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
27.06.2022  ·  22:50

No hi ha cap dubte, cap, de que les colònies africanes no són sota el paraigües de l’OTAN. De fet, al moment de l’adhesió, ja es va parlar del tema, i aleshores ja es va deixar clar que de l’estret de Gibraltar avall no era Territori OTAN.
Tampoc no és Territori Unió Europea, val a recordar…

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
27.06.2022  ·  23:51

Per tal que l’estat espanyol acceptés la raó, hauria d’haver acceptat – o com a mínim comprés- quan tocava: el Renaixement, Luter, Descartes, Kant, etc. Descartada la cultura i beneïda la picaresca, qui triomfa, al segle XXI, és l’àngel Marcelo i els seus devots. Així ens va a tots els damnificats del nord i del sud.
Mireu sinó la coincidència de maniobres de la cimera i d’Indra.

Jaume Riu
Jaume Riu
28.06.2022  ·  00:00

Molt aclaridora i molt ben argumentada a l’editorial, la no inclusió a la OTAN de les colònies africanes de Melilla i Ceuta.
Vergonya aliena fan els terraplanistes del regne d’Espanya.

Salvador Molins
Salvador Molins
28.06.2022  ·  05:34

On és espaÑa?

No els conec! Ni ganes!

Josep Segura
Josep Segura
28.06.2022  ·  06:24

A mí me tiene que decir ustez lo que es África o lo que es Europa, coño.
Que los mapas los hago yo como me pasa por (censurat)…

Josep Salart
Josep Salart
28.06.2022  ·  06:39

Vilaweb realment cansa. No es un instrument vàlid per il.lusionar, mantenir i encendre les ganes de lluitar d’una altre manera més efectiva i que ens porti a unificar esforços per a la llibertat del nostre país.
Cada dia un petit relat d’una petita cosa española. Només es per tenir-nos amorrats al piló de la ignorància. No veig mai que ens animi a sumar.

Anjel Gartzia
Anjel Gartzia
28.06.2022  ·  07:10

Vilaweb il·lustra en temps de barbàrie.
Gràcies.

Joan López
Joan López
28.06.2022  ·  07:38

Ceuta i melilla dos colonias que no donan ni un euro de benefici,tot al contrari,surten molt cars tot dues.
A veure si amb sort els marroquins les envadeixan.

jaume alcacer
jaume alcacer
28.06.2022  ·  07:53

Conclusio , les dos ciutats tenen que acabar sent el que han estat sempre , africanes.
Com a minim no tidrem de veure mes la barbarie que hem vist.
Despres que reclamin Gibraltar , ja saben les condicions per la devolucio……

Josep Navarro
Josep Navarro
28.06.2022  ·  07:54

Un moment no aprofitat per nosaltres per fer soroll i nosa davant de tots els grans. Com diu Na Ponsetí, si no som un gran problema, res de res.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
28.06.2022  ·  08:28

Espanya sempre perd quan no juga només amb les seves regles!!
És veritat. Però també és pot jugar fent trampes i que els altres jugadors mirin cap a un altra banda.
Mireu el reconeixement de la política del Marroc al Sàhara.
Mireu aquesta mena d’externalització de la política repressiva a la Tanca de Melilla: “Gràcies Marroc. Has impedit que entressin una banda de delinqüents mafiosos al nostre país”.
Que fa Europa? Demana una investigació!!
Que fem nosaltres? Unes manifestacions de 100 persones. Això sí, sense tirar un paper a terra!!

Pep Agulló
Pep Agulló
28.06.2022  ·  09:13

L’OTAN I ELS MOLINS DE VENT

L’OTAN no reconeix la seva “unidad de la patria”… Ha, ha…

Tomas Pérez
Tomas Pérez
28.06.2022  ·  10:17

Senyores i senyors !, amb tots vostès La OTAN que comenci l’espectacle.

Albert Miret
Albert Miret
28.06.2022  ·  10:48

Val més que mantinguin les colònies de Ceuta i Melilla, perquè el dia que els espanyols perifèrics ens cansem de tanta corrupció i barbaritats i fotem fora de la península tota la madrilenyada. Com que cap amunt no els voldran enlloc, els podrem concentrar tots a aquestes dues colònies que els quedaran.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
28.06.2022  ·  11:34

¿Algun dels lectors creu de debò que l’OTAN respecta els tractats internacionals?

Si hi ha conflicte entre Marroc i Espanya, l’OTAN actuarà segons els interessos estratègics del moment concret.

¿No hi havia un tractat que volia evitar l’ampliació de L’OTAN per tal que Rússia no es veiés amenaçada?

L’OTAN és tant corrupte i expansionista com ho és l’estat espanyol i si Ceuta o Melilla corren perill farà el que li convingui militarment i econòmica.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
28.06.2022  ·  12:29

Rabha Hmmane: Em sorprén el seu comentari negatiu sobre VilaWeb. Em declare ser a les seues antípodes. No sé com es pot entendre que tinga a ningú “amorrat al piló de la ignorància”. Tant és així que vosté, que no sé si está subscrit(a) o no, pagant lliurement o no, pot prescindir-ne. Estic convençut que la majoria absoluta dels lectors, amb tot respecte, no comparteixen la seua troiana opinió. Altra cosa és esperar i exigir de cada articulista, aprofundir a un nivell en cada aportació, sempre limitada pel temps i espai assignat, difícilment i pràctica exigible en un mitjà de comunicació diària. Ep!, tant més, quan aquest mitjà disposa d’un apartat d’opinió complementari, tan creatiu i enriquidor com és el cas, a disposició dels lectors.

Pauli Morer
Pauli Morer
28.06.2022  ·  22:41

Seria bo que la gent recordés la guerra de Ifni de l’any 1957, en que l’Espanya, de Franco, no va poder fer servir el material de guerra entregat pels americans, probablement ara tampoc els ajudarien contra el Marroc, un aliat estret d’americans i francesos.

Berta Carulla
Berta Carulla
29.06.2022  ·  00:56

Vicent, els espanyols diuen exactament el mateix de nosaltres: que no ens cansem de fer el ridícul. Hauríem de ser més originals, i menys inofensius.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes