L’ONU expulsa l’Iran de la comissió de la Dona arran de la repressió contra manifestants

  • La mesura ha estat aprovada amb vint-i-nou vots a favor, vuit en contra i setze abstencions

VilaWeb
Redacció
14.12.2022 - 18:46
Actualització: 14.12.2022 - 19:06

L’ONU ha expulsat l’Iran avui de la Comissió sobre la Condició de la Dona en resposta a la repressió de les protestes arran de la mort d’una jove perquè no duia ben posat el ‘hijab’ i l’empitjorament dels drets humans de les dones al país.

A proposta dels Estats Units, els membres del Comitè Econòmic i Social de les Nacions Unides han aprovat aquesta mesura amb vint-i-nou vots a favor, vuit en contra i setze abstencions. L’Iran havia ingressat enguany a la comissió de gènere, formada per quaranta-cinc països, amb un mandat de quatre anys.

El futbolista iranià Amir Nasr-Azadani és condemnat a mort per haver participat en protestes feministes

La Comissió és el principal òrgan de l’ONU per promoure la igualtat de gènere i per apoderar la dona. L’ambaixadora nord-americana, Linda Thomas-Greenfield, durant la presentació, ha denunciat: “no dur a terme aquesta feina si es mina des de dins”.

Ampli suport de la Unió Europea

Els Estats Units ja havia anunciat a començament de novembre la intenció de buscar l’expulsió de l’Iran i la iniciativa ha rebut un suport ampli entre els països de la Unió Europea i altres dels seus aliats, com Austràlia, Canadà o Israel.

També van votar a favor països llatinoamericans que figuren entre els 54 membres del Comitè Econòmic i Social, com ara Argentina, Xile, Colòmbia, Guatemala, Panamà o Perú, mentre que Mèxic es va abstenir.

Per contra, altres països es van mostrar molt crítics amb la iniciativa, com va ser el cas de Rússia, la Xina, Nicaragua o Bielorússia, que van votar-hi en contra i van acusar Washington d’actuar per motius polítics i d’usar dobles rasers.

Durant la reunió d’avui, Rússia va sol·licitar que, abans de pronunciar-se, el Consell Econòmic i Social demanés una opinió jurídica sobre la legalitat de la mesura, una petició que va ser rebutjada en una votació perquè Moscou no la va presentar per escrit com a mínim hores d’antelació, tal com estableixen les normes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any