Els investigadors que cerquen restes de represaliats de la guerra del 1936-1939 al cementiri de Porreres han trobat vint cossos més als nivells inferiors de tres de les vuit fosses que es van excavar durant la campanya del 2016. Segons que ha informat el Departament de Memòria Democràtica del govern de les Illes, els especialistes de l’equip Aranzadi han fet noves proves per comprovar si, igual que en les fosses excavades les últimes setmanes, en aquestes també hi havia diferents nivells d’enterrament.

A les fosses 5 i 11, que són les que s’han investigat recentment, es van documentar enterraments en dues etapes diferents, separats per capes de terra compacta de 30 centímetres de gruix. “Aquestes dades, sumades al fet que encara falten víctimes per localitzar, han portat a Aranzadi a hipotetitzar que en algunes de les fosses excavades en la primera campanya, especialment aquelles que contenien menor nombre de restes, podria haver-hi un segon grup enterrat a més profunditat”, indica el govern en un comunicat.

Així s’ha constatat la presència de restes de 20 cadàvers en nivells inferiors de 3 de les 8 fosses excavades el 2016, la qual cosa eleva a 113 els cossos localitzats en total, una xifra que s’aproxima a la documentada històricament, que és d’uns 120 assassinats per la repressió franquista inhumats en enterraments comuns al cementiri.

Amb aquestes troballes s’ha posat de manifest que són 5 de 13 les fosses d’aquest cementiri amb dos nivells d’enterraments. Els més baixos se situen a una profunditat entre 100 i 110 centímetres.

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i Margalida Capellà, impulsora de la Llei de Fosses, s’han fet ressò de la notícia. “La tasca d’identificar-los i retornar-los a les famílies serà prioritària”, ha dit Jurado, mentre que Capellà ha felicitat l’equip d’investigadors.

Lliuren a les famílies els cossos dels primers identificats de la fossa de Porreres

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.