Llanos Massó i el PSOE: la por contra la raó

  • La pregunta que crec que tothom s’ha de fer és si el fet que el PP i Vox siguen pitjors és prou justificació per a votar-los –el PSOE o Sumar– i acceptar així que ens mantinguen lligats dins la gàbia durant vint anys més

VilaWeb
Llanos Massó, després de ser votada presidenta de les Corts Valencianes.

Quan Pedro Sánchez va convocar, precipitadament, les eleccions espanyoles, dotze hores després de la desfeta electoral dels socialistes a les municipals, vaig apuntar-ne tres motius. Un era massa evident i concret: convocant eleccions l’endemà a migdia ja no parlava ningú del desastre electoral dels socialistes la nit abans. El segon era raonable: com més s’esperàs Sánchez a convocar-les més mal resultat tindria, de manera que millor al juliol que al setembre. I el tercer, el més desesperat, però també el més important, l’anem veient aquests dies en tota l’esplendor: Pedro Sánchez vol que agafem por i que, amb por i no amb convenciment, el votem a ell, en massa, amb l’excusa de frenar l’extrema dreta.

A Ferraz van fer un càlcul precís, car ja amb els resultats a la mà, era evident que el PP necessitaria Vox, amb la qual cosa el PSOE ja tenia l’espantall creat –comptant que l’extrema dreta té dins seu una galeria de personatges esperpèntics i impresentables que aconseguirien una gran notorietat presidint els parlaments autonòmics. Es tractava, es tracta, de provocar la por, fins i tot l’angoixa, en uns votants que –en això confia el PSOE, si més no– aquesta vegada reaccionaran nerviosos tornant a la cleda, deixant-se d’experiments, concentrant el seu vot per tant en el PSOE. O, a tot estirar –i per això han fabricat l’invent i han fulminat Podem–, votant aquest PSOE B sense alcohol –o sense sucre o sense cafeïna o sense gust o com en vulgueu dir– que és Sumar.

I és en aquesta estratègia que l’explosiva arribada ahir de Llanos Massó a la presidència de les Corts Valencianes encaixa perfectament en el guió de Sánchez. Com hi encaixava fa pocs dies la presidència de Gabriel Le Senne al Parlament de les Illes Balears.

Perquè és evident que l’un i l’altra reuneixen totes les característiques per a espantar un ciutadà normal, una persona qualsevol del carrer. Tots dos són personatges estridents, histriònics, fora del seu temps, rematadament carques, incultes, tan caricaturescament espanyols com la cabra de la legión, capaços de reprendre temes que la societat havia superat fa dècades, com ara l’avortament. En definitiva, que repel·leixen qualsevol mentalitat normal, mínimament civilitzada i instruïda. I que per això, posats al capdamunt de les institucions, amb la visibilitat que dóna això al seu projecte polític, fan por.

Però passa que jo sóc d’una generació que ja ha sentit massa vegades aquest conte i que ha perdut massa anys pel camí. Quan pensàvem que arribaria una democràcia decent ens van dir que havíem de votar la nefasta constitució espanyola per por, perquè l’alternativa era molt pitjor. Jo encara no tenia ni vint anys. Poc després ens van dir que havíem de votar en massa el PSOE, després del 23-F de Milans, per la sola i mateixa raó: per la por dels tancs i les pistoles. I per por ens van cridar a votar Zapatero, després dels atemptats de Madrid i la terrible manipulació d’Aznar, perquè l’alternativa, ens deien, era molt i molt pitjor. Aleshores jo ja en tenia quaranta-quatre, d’anys. I ara, a seixanta-dos ben bons al coll, volen que em torne a empassar la cançoneta.

Entenc, és clar que ho entenc, que hi haurà qui caurà en la trampa. Per això la paren. La paren, exactament, perquè tingueu por i perdeu la capacitat de reflexionar, de pensar per vosaltres mateixos, de ser ciutadans. Però també per perpetuar amb aquesta por el seu règim –aquest règim en el qual, en els moments decisius, no han tingut mai cap mirament ni recança de votar ben units el PP, Vox… i el PSOE.

Ara, així com entenc la por, vull dir que a mi no em fa cap efecte. Perquè quan jo tenia vint anys somniava una democràcia de veritat, justa socialment, directa, sense corrupció ni martingales, avançada en les coses personals i protectora en les col·lectives i recuperadora de la meua nació, aquella que Franco i els seus militarots havien provat d’esborrar afusellant centenars de persones, milers, en la paret del campament de Paterna –a deu quilòmetres de casa–, matant de fam els presos del camp de concentració de Porta Coeli –a cinc quilòmetres de casa–, ferint a còpia de tortures i violència aquella gent del meu poble, de casa, a qui van robar els camps per a fer un campament militar, prohibint-nos, a colps de vara a l’escola, la llengua que parlàvem tots, absolutament tots. I eixa democràcia és clar que ni ha arribat en tots aquests anys ni arribarà mai de bracet del PSOE.

A l’inrevés i tot: si el PSOE és posat on és posat és precisament perquè eixa democràcia no arribe mai. El PSOE de l’entrada a l’OTAN enganyant-nos i el PSOE de la llei mordassa, el PSOE que persegueix i empresona cantants i rapers i el PSOE assassí dels GAL, el PSOE escolanet entusiasta de l’espanyolisme i blavero i el PSOE corrupte fins al coll, el partit del lladronici organitzat, el PSOE que no tarda ni un minut a salvar el règim quan toca –posant-se d’acord amb el PP per al 155 o per inscriure en la intocable constitució l’obligació de pagar el deute per damunt de qualsevol altra cosa– i el PSOE que manté els Països Catalans marginats econòmicament, infrafinançats i escandalosament discriminats en tot. El PSOE que diu clarament que vol empresonar el president Puigdemont i el PSOE que ens nega la reciprocitat de les televisions o el requisit lingüístic. El mateix PSOE que ara, perquè ja som en campanya, crida, xiscla i s’escandalitza, com si no tinguéssem memòria i no sabéssem bé qui són.

Que Vox i el PP són pitjors? Sí, ho són. Però la pregunta que crec que tothom s’ha de fer és si això és prou justificació per a votar-los –a ells o Sumar– i acceptar en canvi d’això que, com el 1978, el 1982 o el 2004, ens mantinguen lligats dins la gàbia durant vint anys més. Jo dic, modestament, que no. Amb tota la tranquil·litat i tota la serenitat del món, conscient de què faig, sense fer-ne cap pronunciament solemne ni voler convèncer ningú. Però no. Amb respecte a la por de cadascú i sense pensar si com pitjor serà millor ni totes eixes beneiteries de predicador barat. Simplement dic no. Perquè no.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Ramon Gil
Josep Ramon Gil
26.06.2023  ·  22:07

El problema es que aquesta por alimentarà encara més el vot a PSOE en els anti independentistes , els que volem un Estat Català ja no el votavem ni els votarem … tanmateix nosaltres qui votarem ???

Joan Guasch
Joan Guasch
26.06.2023  ·  22:08

Primer: tens tota la raó i cal fer memòria cada dia de la història. I cal ja de deixar-nos entabanar.
Segon: dius que és pitjor el tàndem PP-Vox que el PSOE. Però, ben mirat, acaben éssent quasi el mateix. El PSOE és fidel a la màxima aquella de “que se note el efecto sin que se note el cuidado” i als altres se’ls nota el efecto i el cuidado. I, al capdavall, ens les van fotent per totes bandes, ara, a més, amb l’aquiescència dels “nostres”.

Joan Guasch.

Matilde Font
Matilde Font
26.06.2023  ·  22:18

Estic d’acord.
A mi tampoc m’espantaran.
Ja fa massa anys que tinc aquesta mateixa opinió sobre ells.
Nosaltres a la nostra.

David Mascarella
David Mascarella
26.06.2023  ·  22:21

vostè Partal diu “Jo encara no tenia ni vint anys. Poc després ens van dir que havíem de votar en massa el PSOE, després del 23-F de Milans,” això era la seva percepció, però també altra gent es malfiava del futur en mans de les multinacionals i d’un capitalisme salvatge

Josep Usó
Josep Usó
26.06.2023  ·  22:22

El PSOE és la cara “amable” de l’extrema dreta i maneres del segle XVIII que és la seua Espanya. I els personatges que ens posen al davant del país valencià són, senzillament, esperpèntics. De tan histriònics, fan més riure que por. A mi, em fa més por la cleda que els fantasmes amb llençol i cadena que ens mostren. Votaré en conseqüència.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
26.06.2023  ·  22:31

I sembla que Pdecat, Junts i ERC fan campanya a favor de votar el PSOE (alies PSC), uns assegurant que investiran en Sanchez, els altres dient que no l’investiran, i els altres dient que li posaran el preu “alt”, crec que el que aconsegeuixin és que alguns que podrien votar Pdecat ja votin directament PSOE, uns altres de Junts (que tenen por de VOX) en comptes de votar Junts votin PSOE, i els altres d’ERC que es creuen lo del preu alt (gent que no s’entera de res i es beu tot lo que li aboquen) que per por de la por, potser també acaben votant PSOE. No sé si és allò que pretenen però crec que és allò que aconsegueixen.

Antoni Roca
Antoni Roca
26.06.2023  ·  22:31

Per què “com pitjor serà millor” és una beneiteria de predicador barat?

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
26.06.2023  ·  22:32

Quan cap ni una de les llistes que’s presenten a le eleccions,no satisfà les teves espectatives,l’únic raonable es no votar-ne cap.Si les eleccions son les espanyoles,amb doble raó.

Alfons Nadal
Alfons Nadal
26.06.2023  ·  22:33

En aquest tema coincideixo plenament amb el Viçent. No tant sols això, estic fart de veure tota l’artilleria mediàtica catalana contra l’abstencionisme: Bassas, Cardús, …

Josep Sivillà
Josep Sivillà
26.06.2023  ·  22:44

Jo he viscut totes les experiències que parles i en trec les mateixes conclusions.
Per mi s’ha acabat la por. I la valentía passa per mirar el futur i actuar amb estratègia i precisió.
Un editorial potent que es mereix llegir-lo molta gent.

Gerber van
Gerber van
26.06.2023  ·  22:51

M’ha agradat molt l’editorial d’avui. La llista contra el PSOE és llarga, però crec que és prou important per afegir-hi: El PSOE que ens espia il·legalment i a gran escala amb eines com Pegasus per motius polítics.

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
26.06.2023  ·  22:54

Nosaltres no som d’eixe món, Vicent.
És tan senzill com això
Només cal actuar en conseqüència.
S’ha acabat el ni un paper a terra.

Joan Rius
Joan Rius
26.06.2023  ·  22:56

Jo tinc uns quants anys més que en Vicent i subscric tot el que diu, perquè sóc del mateix temps i veig les coses com ell. El PSOE i col·laboracionistes no comptaran amb el meu vot només per evitar que vinguin uns que son pitjors. A la pràctica, tots van contra les minories nacionals perquè som una anomalia necessària per a l’èxit del seu projecte nacional. I veig amb estupor, que els d’ERC han comprat els arguments de Sanchez amb hipocresia i que els altres estan desconcertats. Sobretot, fem memòria i preservem la poca dignitat que ens queda. Vot nul o en blanc per dignitat i per la República Catalana.

joan rovira
joan rovira
26.06.2023  ·  22:57

Sr. director, no hem escollit les circumstàncies colonials però sí la manera d’afrontar-les col·lectivament.

Els qui vam participar del primer d’Octubre estem alliberats del jou-por colonial i, per tant, no hi participem del seu ritual.

Per altra part, cal recordar que la conquesta per la llibertat si no la poses en pràctica, s’esgota i malmet la collita.

Victor Serra
Victor Serra
26.06.2023  ·  23:00

Es que els catalans no hem de votar el PSOE ni Sumar. Hem de votar independentista (el que us faci menys ràbia) i ser decissius a Madrid que, encara que no ens agradi és on hi ha el poder. I un cop allà, no regalar els vots a ningú només per por. No hem de salvar Espanya, això és cosa d’ells. Hem de defensar els interessos de Catalunya i fer suar cada vot. No votar, ho sento, és fer-nos l’harakiri i regalar la victòria a l’enemic. Regalar-li els mitjans per acabar amb la nostra cultura, amb nosaltres com a poble. És botiflerisme màxim, encara que sigui inconscient.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
26.06.2023  ·  23:03

L’1O vam votar i vam guanyar.
Si ens ho creiem, què fem barallant-nos per un grapat d’escons a les corts espanyoles?.
Què fem encegan-nos amb els tripijocs del poli bo / poli dolent de l’estat espanyol?
Desempalleguem-nos-en!
Desconnexió és el concepte.

Joan Benet
Joan Benet
26.06.2023  ·  23:04

És com el poli bo i el poli dolent. En realitat, són tan enemics teus l’un com l’altre. Dos cares d’una mateixa repressió.

jaume vall
jaume vall
26.06.2023  ·  23:28

Bravo.
Ja hem vogat massa vegades el mal menor, tapant-nos el nas, per la por a si en ve un de pitjor.
Ja està.
Cal votar sense por. I so no s’ho mereix ningú, no votar.
No prostituïm el nostre vot. És el que tenim i és la nostra responsabilitat.
Si degut amb això manen els fatxes, la responsabilitat serà 0’001 de cadascú de nosaltres. I serà del 99,999 dels líders que no han fet la feina quan tocava.
Llei electoral catalana
Espanyolisme als mossos d’esquadra
Pactes Diputació Junts amb PSC
Deixadesa en l’administració
Covardia en el departament d’Ensenyament
Pactes ERC amb Comuns
Líders polítics empresonats que continuen manant als seus partits (no haver parlat en castellà davant el TC , davant Marchena, per tensar el judici, haver anat a la presó, haver rebut l’escalf ciutadà, i després continuar en el càrrec sembla obscenitat política)
En fi, volíem la independència perquè ja érem una societat millor, diferent a l’espanyola, i per consolidar aquest fet. I potser alguns, massa, d’entre els nostres només són espanyolets envejosos i ineptes, que parlen català quan no perilla el seu comfort.

Berta Carulla
Berta Carulla
26.06.2023  ·  23:30

Precisament el que els catalans necessitem és una colla de personatges histriònics i esperpèntics, espectres de segles passats, precisament.
Sí que fa molta por les barbaritats que puguin cometre, però són la nostra oportunitat per a treure’ns la son de les parpelles i per a empènyer-nos a tornar a ser poble i a tornar a vèncer, aquest cop sense mirar enrere fins a arribar a destí.
La força ens la donaran ells, únicament. Fa estona que no la podem trobar enlloc. I sabem que ells en el passat ja ens la varen donar.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
26.06.2023  ·  23:35

Unes quntes coses a afegir-hi:

01. Heu vist la poca vergonya de la sucursal balenziana de psoE a les Corts Valencianes intentant ocultar Compromís però els ha eixit un tret entre els ulls.

02. Parleu de Na Massó, la nova presidenta “Enclusa” del parlament nacional valencià? Això ja és un déjà vu, si recordem En Cotino i ferrer, un altre irresponsable comandant eixa set-centenària institució. I el crucifix president els debats o comprant el silenci dels parents de les víctimes del metro de Jesús: Qui no recorda les fetes “gai” en la seua masia que deixaxen El Titi i la Margot a l’alçada d’aprenentes?

03. Lectura nacional: heu vist els parlaments de Múrcia i Extremadura no pactant entre els socis, però sí al de Ciutat de Mallorca i de València. La diferència dels 2 primers i els 2 segons és que uns són de la seua nació, els 2 segons estem en guerra de descolonització. I això els principatins caldria que ho valoraren i recolzaren perquè en aquests 2 parlaments es lliura la batalla de la nació completa.

04. Malgrat tots els malgrats en aquestes eleccions sóc partidari de plantejar la guerra en terreny español. No com hem fet fins ara que féiem resistencialisme. Ocupar un espai és la 1ª MOSTRA DE L’EXISTÈNCIA deia l’arquitecte Le Corbusier. En aquest viatge cal anar a portar-los guerra al seu territori. Fer-los impossible la givernança i ajudar-los a podrir, si cap més, llur estat.

05. No a tendre disciplines de partit, sinó que cada diputat tinga només l’obligació amb l’electorat. Per molt que el sistema españaol siga el de cremallera. Hi ha d’arribar el dia que la cosa estiga tan madura que els diputats no ocuparan els escons i deixaran d’ocupar eixos llocs.

06. Qui em coneix de fa anys sap que predique que vull la gent més salvatge i bèstia governant a Màdrix i el partit republicà a la Casa Blanca i eixe és el moment en què tallarem el nuc gordià de la cadena amb que ens tenen subjugats. I eixe dia cada dia el tenim més aprop.

07. Ens cal tornar a articular l’abstenció, noves candidatures de Llista Cívica i els partits nacionals (encara que ells no s’ho creguen com Junts-ERC-Compromís-Més Illencs-Primàries, etc encara que cal anar aïllant els partits col·laboracionistes pregonament españols com Podemos, Izquierda Unida, i les sucursals colonials de psoE i PP.

08. I paral·lelament enfortir el President Puigdemont, el Consell de la República i entitats benemèrites com són Escola Valenciana, els 3 Sindicats d’Ensenyats nacionals a cada País Català, Òmnium, ACPV, OCB, etc. i tot allò que és l’entrellat nacional que suporta de manera gairebé invisible aquesta nació fet de gent anònima i abnegada.

09. S’acosta la fallida econòmica de l’estat español i els fondos als que demanà capital comencen a reclamar-li retorns i els bancs alemanys hi hauran d’ajudar Alemanya desaccelerada amb el capital prestat al regne d’españa.

10. I aquesta nació, la seua gent, no hem de pagar aquesta orgia indecent que s’han muntat en el bordell que és el seu estat. La nostra solidaritat amb aquells que ens comprenga i s’ho meresca. S’ha d’acabar eixe internacionalisme badoc i de faves.

Josep Blesa (València)

Joan Carles Valle
Joan Carles Valle
26.06.2023  ·  23:39

Aquesta clase política espanyola, despreciable fins a la sacietat, la clase política catalana, exactament el mateix, trets d honrosas excepcions….el meu vot? Mai!!! Al menys en aquestes circumstàncies.
Qui el vulgui que ens porti a les barricades…..no m ho diran 2 vegades

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
26.06.2023  ·  23:41

La meva padrina quan li responia “perquè no” em deia: ” Perquè no no vol dir res”.
Que el PP i el PSOE tractaran malament als que defensen la llibertat d’elecció, la justícia i la igualta és ben sabut.
Que una part important del problema de la nació catalana és a dins de la nació, degut a la incapacitat de posar-nos d’acord en els temes centrals també.
Si no resolem els problemes interns de la nació, votar – o no votar – esdevé una altra discusió ideal per autoenganyar-nos en el món de la virtualitat.
Dir que és igual un govern del PP que un del PSOE és d’una racionalitat escassa.
A partir de l’agost ho comprovarem .
Al final del conte el llop sempre arriba perquè ni el Pere ni els pastors fan bé la seva feina.

Joan Salamó
Joan Salamó
26.06.2023  ·  23:45

Només hem de triar entre vox/pp o psoe i tonteria…. a valencía es demostra el que ens convé i si a sobre necessiten erc junts i bildu doncs això….

Llorenç Carreras
Llorenç Carreras
26.06.2023  ·  23:52

A les Illes Balears no hi ha cap candidatura independentista. MÉS, amb ERC,s’ha integrat a SUMAR. El ball de noms arriba a la ridiculesa. Els vuit anys del Govern de Progrés, no de mallorquinisme o de menorquinisme, es diluiran com si res amb el govern auspiciat pel PP i VOX. Però el nacionalisme illenc no n’aprèn, sempre del bracet del germà gran, diga-li PSOE, diga-li SUMAR. I el PI ja no té representació al Parlament Balear. Milers de vots tudats. Per pensar-hi.

Joan Soler
Joan Soler
26.06.2023  ·  23:52

Cerco un vot a Espanya que esmicoli l’autonomia -l’impediment de la independència-, que llenci el PSOE -i els camarades de la lletania del tres per cent- al contenidor del rebuig, que ompli el Gobierno de toreros berlangueros, que castigui tots els partits d’aquí pel seu frau democràtic al 52% i que realment eixampli la base i posi, a tothom, a les barricades.

Crec que ja el tinc: VOX, qui millor?
Això sí, amb vestit de xapapotero

Joan sense por.

Eduard Elias
Eduard Elias
26.06.2023  ·  23:53

Estic segur que em sabrà greu haver dit en públic la barbaritat que vaig a dir, però confesso que, per a les properes eleccions “fatxañoles” (jo en dic així) el 23-J, m’estic plantejant votar el que faci més mal a Espanya: votar Vox.
Podria tenir un efecte de retruc: forçar les forces catalanes a deixar de fer el ruc i unir-se d’una vegada.

Jaume Riu
Jaume Riu
27.06.2023  ·  00:00

EL PSOE ÉS MOLT PITJOR PERQUÈ NO HO SEMBLA
Jo no vaig voler votar la constitució de 1978 perquè alguns ja vèiem que era una estafa allò d’inventar una monarquia en comptes de recuperar la legalitat republicana que ens havien pres amb un alçament militar, amb bombardejos sobre la població civil, i més de quaranta anys de repressió i dictadura.

Alguns, en contra de la voluntat majoritària que tenia pànic de tornar enrere, vàrem reaccionar contra el frau de la constitució espanyola que en el preàmbul ja diu que ha de prevaler l’acompliment de la llei en comptes de la voluntat dels ciutadans, però vaig ser víctima de la segona gran mentida, i em vaig creure que el PSOE era socialista.

Va durar poc l’engany, quan una vegada Felipe González va ser a La Moncloa i de seguida van rectificar el NO a la OTAN, i van renunciar a la paraula marxista de l’ideari del partit, per tranquil·litzar al americans -textual-, i mai més no me’ls he pogut creure.

Alguns hem seguit amb precisió totes les etapes d’apuntalament de la monarquia franquista, perquè el PSOE ha seguit exactament el pla dissenyat per Carrero Blanco i el dictador Franco que el Nadal de 1969 ens va dir a la radio i a la televisió en blanc i negre, que ho deixava tot lligat i ben lligat.

La majoria de la població espanyola que ha conegut els criminals Grupos Antiterroristas de Liberación GAL encara no se n’ha adonat. Tampoc no han volgut veure la corrupció demostrada en els períodes de govern amb majoria del PSOE, i la privatització de totes (totes!…) les grans empreses públiques, i la privatització de totes (totes!…) les entitats bancàries públiques que hi havia, fins a fer que el regne d’Espanya sigui un estat atípic perquè ja no té cap (cap!…) banc públic. Els detalls com l’operació Montilla per desnaturalitzar Catalunya, o la inexistència de la taula de negociació, tampoc no han fet despertar els catalans, de manera que molts encara es pensen que el PSOE és una oportunitat d’esquerres, i és socialista.

Sempre m’ha fet molta por la gent espantada i, malauradament, sento la veu alarmada d’alguns parents, amics, veïns, coneguts i saludats, que tenen molta por d’allò tan horrorós que ells en diuen l’extrema dreta, i jo trobo que el PSOE és molt pitjor perquè no ho sembla.

Ramon Mir
Ramon Mir
27.06.2023  ·  00:02

Ja arriben tard. L’ arròs s’ ha cobat. Ara, fet la vida impossible a Madrid ?
Perquè no ho feien abans ? Un preu força car, senyor Rufián? No fotem, qui es pensa que és vostè?

Ferran Ribó
Ferran Ribó
27.06.2023  ·  00:58

El Procés Democràtic per la Independència de Catalunya va seguint el seu curs. Jo no diré que el proper ‘momentum’ vindrà necessàriament amb el ppvox al poder … però sí que hi contribuirà. Puc entendre que el ‘com pitjor millor’ sigui un argument de pa sucat amb oli (de predicador barat), però hi tindrà un paper important, Europa veurà (encara) més clar el tracte rebut pel GOI de mans del ppvox.
Per tant, com q no em refïo que junts i erc no regalin els seus vots al psoe, jo dic: abstenció! I que ppvox posin encara més en evidència la farsa de democràcia ñ, que per això Catalunya està en ple procés democràtic per ‘fugir corrents’ d’aquest estat pseudofranquista.

Mònica Batlle
Mònica Batlle
27.06.2023  ·  01:05

Tant mal fan uns com altres. Només van vestits diferent.

Xavi Solé
Xavi Solé
27.06.2023  ·  01:07

Feia molt de temps que no llegia una editorial tan ben parida. Sembla que el senyor director torna a posar-se les piles. L’enhorabona.

Oriol Roig
Oriol Roig
27.06.2023  ·  04:19

Les eleccions del 23-J són una oportunitat. No hi ha un front comú independentista ni una alternativa creïble a CUP+ERC+Junts. Molts no ens sentim representats i abstenir-se o votar nul és atractiu i totalment respectable… però, és la millor manera de castigar tant als adversaris espanyolistes com als incompetents que no han fet prou en cinc anys? Us imagineu que tots els que estem emprenyats ens posem d’acord i enviem a Madrid representants que contibueixin a fer el Congreso una olla de grills? Només cal posar-se d’acord i això és que estan intentant fer aquesta gent per Telegram:
t.me/ProuPartitsVenuts
Cal concentrar el vot en un partit extraparlamentari a cada circumscripció. Pot ser el mateix o diferent que el de la circumscripció del costat. I es pot fer a tots els Països Catalans, no només a Catalunya. Si el partit triat no aconsegueix representació, a efectes pràctics és el mateix que un vot en blanc. I si n’aconsegueix, treu escons (i recursos!) tant als unionistes com als autonomistes, i contribueix a fer Madrid difícil de governar. Win-win!

JOAN TORRECILLAS
JOAN TORRECILLAS
27.06.2023  ·  06:09

PSOE=falangistes
PP=franquistes
Uns assenyalen els altres executen.
Insinuar,com fa algú en comentaris que un govern de PSOE és millor per naltros , acusant-nos de no tindre racionalitat, si diem el contrari,és continuar tractant el poble de imbècil típic i tòpic dels sectaris de esquerra. Perú
Son exactament igual uns i altres, uns et posen una taula, unes fotos, bones paraules i tu firmes la capitulació del teu poble, els altres senzillament diuen, no.
Vox i Suma artefactes creats per acabar de desmantellar la poca lluita que queda. I sinó hi posem remei els nostres nets, viuran 40 anys amb PSOE/PP

Rosa Guallar
Rosa Guallar
27.06.2023  ·  06:18

Molt ben exposat. Aquesta és la historia ben contada. Clar i català. Gràcies!

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
27.06.2023  ·  06:30

Al País Valencià no queda més opció que el vot nul o l’abstenció. Senzillament no hi ha una opció que defense la construcció nacional del País Valencià, i totes les que es presenten apuntalen la dominació espanyola i la dissolució més ràpida o més lenta del nostre Poble.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
27.06.2023  ·  07:21

23J, vot nul o abstenció. Si fas el mateix, obtindràs el mateix. Cal remoure-ho tot.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
27.06.2023  ·  07:37

Vicent, bon editorial. No crec que jo vagi a votar, no tinc cap motiu per a fer-ho. Es faci el que es faci, la clau és: no en el nostre nom.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
27.06.2023  ·  07:55

PPSOE, és la mateixa porqueria franquista amb la intenció de tenir al poble content i enganyat. Vox és PP simulant un aire de canvi. 23-J , càstig pels 3 traïdors del poble català; ni un vot i enviem-los tots cap a casa; faran el mateix.

Xavier Vaquer
Xavier Vaquer
27.06.2023  ·  07:56

Quanta raó tenia, un senyor que vaig conèixer cap els anys noranta, que deia que el PSOE era l’encarregat de fer la feina bruta de la dreta.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
27.06.2023  ·  08:09

No ho entenc. Un independentista català podria tenir dubtes de si votar o no al PSOE com mal menor per evitar un govern amb Vox? Però, això no és un independentista, això és un votant políticament perdut. No?

A les eleccions del 23J vot nul o abstenció, i com a estratègia gosada la d’en Eduard Elias, votar Vox. Perquè està clar que els catalans només es mouen de veritat quan sofren de veritat. Necessiten un enemic potent, brutal que es diu ara, per defensar la seua identitat nacional. No ho sé, pot ser que siga un poble amb una dosi de masoquisme una mica massa elevada. Tot és necessari, però no en excés.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
27.06.2023  ·  08:16

Tot d’acord excepte una cosa: el tema de l’avortament no serà mai un tema ideològicament tancat, perquè tallar el desenvolupament de la vida d’un ésser en formació no és quelcom reductible a ideologia.

Carles Serra
Carles Serra
27.06.2023  ·  08:17

Com ja et vaig fer esment en una altre editorial, per fi apreciat Vicent tens clar lo que ja fa anys denunciaven, lo més semblant a la dreta espanyola és l’esquerra espanyola.
Sobre aquest PSO€ cal recordar que la seva cúpula era coneixedora del cop militar del 23F, per això estan el govern d’aquesta espaÑa, varen ex-carcelar els colpistes , com Zapatero va indultar els gansters banquers, ja que dir que va imposar el famós cafè para todos per diluir Catalunya com a nació.
Qui no recorda el famós PER, que durant anys i panys els hi va garantir la compra de vots i ser el seu graner per mantenir-se en el poder; però com ja han passat algunes generacions, ja no se’n recorden dels referents i agraïts avis/pares en el franquista Felipe i en Guerra.
Ara Vicent només falta que tinguis clar allò que ja fa molts anys va dir en Pla, un element que va col laborar amb el franquisme i sàvia de lo que parlava,el 90% dels valors dels espaÑols són FRANQUISTES.

Pep Agulló
Pep Agulló
27.06.2023  ·  08:31

EL VOT DE LA MENTIDA, ALTRE COP…

La llibertat és un camí i una conquesta continua, avança i retrocedeix, mai és un benefici definitiu. Diuen, que el veritable opositor de la llibertat és la necessitat. Contra la necessitat la llibertat no pot actuar. No tenim llibertat de no-morir…

La necessitat ignora la llibertat, en canvi, la llibertat ha de fer experiència de la necessitat atès que és la que li assigna els límits.

On vull anar?

El paper de la por. Augmentant el paper de la por, volen aconseguir que atorguem un paper del tot necessari a fer-li front. La por màxima fomenta una necessitat, la paradoxa és que els que propugnen el vot a Sánchez faran el mateix que els espantalls feixistes.

L’equidistància, únicament és la mentida. Volen el vot de la mentida.

Núria Comas Fornaguera
Núria Comas Fornaguera
27.06.2023  ·  08:34

Un anàlisi acurat de la situació amb el que estic d’acord. Si un és dolent, l’altre és pitjor; si un és aquí, els altres no han marxat mai. Malfiat del llop amb pell de xai. La por pot moure muntanyes, però no hauria de moure persones amb sentit crític que haurien de viure en allò que creuen més que en allò que ens volen fer creure. Quan no hi ha opcions, no cal fer el mesell. Per mi, l’abstenció sempre ha estat una opció pensada i reflexionada. Els espanyols, que votin, jo com a catalana no ho puc fer a les corts espanyoles. I, potser, des d’aquí, governants i població ens hauríem de plantar, perquè si no, senyors, en tenim per segles.

Edgar D'Andrea
Edgar D'Andrea
27.06.2023  ·  08:44

Així com als Estats Units, el que té la mala fama és el partit republicà però els que es fiquen a les guerres sempre són els demòcrates, aquí el mateix: el PSOE és el braç executor de les idees més reaccionàries que el PP no podria imposar durant els seus governs… però el PSOE sí, com oposar-se a un govern “progressista”? El PSOE fa servir la vaselina del progressisme i feminisme i són els “bons”. Per exemple, van passar 4 anys de legislatura PSOE/Podem/ERC i la terrible i antidemocràtica llei mordassa segueix aquí. Ara als mitjans catalans hi ha una campanya descarada en contra de l’abstenció… que si no ve Vox… (una altra vegada la mateixa història)… i no, no m’abstindré, però votaré nul amb la papereta de l’1O perquè: per què hauria de donar el meu vot a un partit (pseudo) “independentista” que no va fer el que va prometre? I per què he de donar el meu vot a un partit hipòcrita i cínic com a PSC o Comuns per por a la coalició PP/Vox? Les pors no fan prendre bones decisions.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
27.06.2023  ·  08:54

El PSOE.GAL DEL TERRORISTA GONZALEZ, matava amb el tir a la nuca i la cal viva. Pur nazisme psoe.feixista, i en Gonazlez.SS es el mestre del Sanchez.155. Extrema esquerra assassina i golpista del duo Siurana.Tejero, pur franquisme psoe.feixista

Jaume Adrover
Jaume Adrover
27.06.2023  ·  09:08

Avui es dels dies en que subscric paraula darrera paraula tot l’editorial, en tenc 65 i no estic per esperar massa, a veure si rebenta tot ja d’una vegada.

Francesc Ermi
Francesc Ermi
27.06.2023  ·  09:13

Totalment d’acord amb l’editorial. Per mi s’ha acabat haver d’anar a votar amb por. Per això potser millor no votar. Per altre banda, des dels interessos de Catalunya no veig quina diferencia hi ha entre votar PP, Vox, PSOE o Podem/Suma.

xavier solaní
xavier solaní
27.06.2023  ·  09:17

Bé, votaran ERC o Junts o Vox o els que no sortiran. A tots aquests el règim franquista votat ja els hi va bé, sempre donant-li aire directe o indirecte. Matar un no nascut, malament, però alguns esperen a que neixi per matar-lo sense manies. Alguns, pocs, comentaris, com l’editorial són massa benèvols amb el PSOE i amics. L’esquerra també va assassinar al 36-39, però vaig tenir la sort que els familiars també conservadors tenien clar qui era el culpable d’aquelles morts, cap altre que el seus hereus governants actuals.

Joan Royo
Joan Royo
27.06.2023  ·  09:49

Avui sí que puc dir que l’editorial és antològic, per emmarcar. D’acord absolutament. No he votat mai per por. Jo tinc uns anyets més que Partal i ni he votat mai per por, ni em vaig creure tots els enganys de la “democràcia” espanyola. Aquella constitució no la vaig votar, ja vaig veure que era un pamflet per absoldre els responsable de les fosses de Paterna i de milers d’innocents. I la nostra nació i la nostra llengua quedaven sotmeses al caprici criminal dels nous amos. Jo vote sobretot analitzant que han fet els partits que han governat en la legislatura anterior. I Compromís presenta un resultat nul. Compromís s’ha convertit en un partit d’esquerra espanyola, ha renunciat al nacionalisme. 90.000 vots perduts els servirà per rectificar? De moment no. Així doncs, no votaré ningú.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
27.06.2023  ·  09:49

Vicent, hem estat lligats dins la gàbia durant massa anys gràcies a polítics catalans que han fet la seva carrera a l’ombra que ha projectat l’espanyolisme durant allò que se’n va dir transició i després, i ara, i que no han tingut cap escrúpol d’embolicar-se amb la senyera per enganyar-nos i seguir desplaçant-se en cotxe oficial. Encara en queden d’aquests i no em fa res esmentar-ne un que em fa particularment basca. Roger Muntanyola, 37 anys, que es presenta com a emprenedor i que diu que per 40.000 euros l’any no es posa a treballar. Anxaneta de Durant i Lleida ara cap de llista per PDCat, antiindependentista i tertulià que s’arrossega pels programes més barroers i elementals dels mitjans. . Tinguem-ho clar, el Borbó va eliminar les vegueries i va posar “corregidores”, la majoria espanyols però alguns eren catalans perquè ens empasséssim millor la metzina.

Fernando Oller
Fernando Oller
27.06.2023  ·  10:12

primer guanyem nosaltres .independentistes i despres entre nosaltres ja ens aclarirem.ho veig mes facil i mes profitos per nosaltres .hem de tenir força per dir que no a moltes coses .si no ho fem aiaxi ,despres no ens podrem queixar.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
27.06.2023  ·  10:40

Benvolgut director, el que passa és que no sols això que dius de:” Però passa que jo soc d’una generació que ja ha sentit massa vegades aquest conte i que ha perdut massa anys pel camí. Quan pensàvem que arribaria una democràcia decent ens van dir que havíem de votar la nefasta constitució espanyola per por, perquè l’alternativa era molt pitjor. I tantes altres coses més que no oblidarem mai……”.Perquè amic Vicenç, tu ho has dit que tenim ja una edat i perquè som d’una generació que ha vist i viscut tants canvis que si ho expliques, et diran que són batalletes de l’avi. Però estem preparats per adaptar-nos als canvis que seguiran venint i tot el que ens queda per veure. Som inconformistes de mena, per això en perdut la por, no el respecta, i per això seguim sobrevivint. Per tot lo dit, quan sentim al lluny una veu cridar que ve el llop, ens preparem per a quan arribi i esperem que hi passi, com totes les altres vegades que ho ha fet i ací seguim dempeus . Per això entenc perfectament el que vols dir ara, a seixanta-dos ben bons al coll, volen que em torne a empassar la cançoneta. Doncs que vingui el maleït llop!

Joan Josep Ozcariz
Joan Josep Ozcariz
27.06.2023  ·  11:15

Jo votaré els antitaurins, és el vot més útil que em dinen a escollir.

Albert Miret
Albert Miret
27.06.2023  ·  11:15

Crec que el que hem de fer és deixar que s’espatarri la bèstia, que ensenyi què cony és amb tota la seva esplendor, perquè la Unió Europea no pugui dissimular ni un dia més el feixisme amb vaselina que ens aplica la bèstia PSOEZ i TOTS els seus satèl·lits cada dia de la nostra vida només pel fet de ser catalans. Sí, home sí. Més val ser valents i deixar-los escampar tota la seva mala llet podrida i no ajudar ni un dia més al fet que aquesta aberració es pugui seguir amagant al món.
Patim el pitjor règim nazi després del Hitlerià de tota Europa per ser un poble ocupat per la bèstia espanyola, i la Unió Europea només ens ha servit als catalans perquè a més els surti de franc amb els diners de tots els treballadors europeus i els catalans. Almenys avergonyiu-vos d’haver de vestir-vos de lagarteranes. Nosaltres no som africans, ni de cap poble estranger. Nosaltres, els països catalans, hem estat els únics europeistes d’Espanya des de sempre, fins que ens vau ensenyar que éreu només una colla de feixistes igual que els assassins casolans.

ESTHER QUETGLAS
ESTHER QUETGLAS
27.06.2023  ·  11:23

No me’ls he cregut mai. Potser perquè com ja deia el meu avi, republicà fins a la medul·la i empresonat durant la guerra de Franco, “els socialistes son tots uns enxufistes” Bé que no son de fiar. Els he tingut molts anys aprop dins el meu municipi. Les he vist de tots colors. Ara ja van desbocats Molt millor que tots els partits tan uns com els altres es treguin les màscares i ens deixin de mentir en campanya. Que ja som prou grans i no ens deixem o deixarem entabanar una altre vegada. Gracies per les editorials Vicenç. Mes clar no ens ho pots dir cada dia.

Núria Coma
Núria Coma
27.06.2023  ·  11:27

La llàstima de tot plegat és que tenint clar que no hem de votar cap partit español, els partits catalans s’ho hagin currar tan malament que no els podem votar ni a ells.
Imagineu que davant aquest caos español anéssim tots contents a votar una llista i dependentista que ens representés i arrasséssim.
Seria el que hauria d’estar passant després d’haver vençut l’1-O no obstant , jo no votaré ningú perquè faig més responsables als de casa que als de fora de la insostenible situació a Catalunya i ni amb pinça al nas ni borratxa, ni amb els ulls tapats podria tornar a votar els causants directes d’aquest despropòsit

Josep Ramon Fernandez
Josep Ramon Fernandez
27.06.2023  ·  11:34

Jo penso que estaria bé repetir la jugada de les europees: vot massiu al MHP Puigdemont. Res pot emprenyar més a la caverna. Res pot evidenciar més que la situació no està superada, com pretén fer veure el Gobierno. No ficcionem la pau abstenint-nos…
Els que la necessiteu, pinça al nas, però ocupem tants escons del Congreso com puguem, sempre estarem a punt de deixar-los buits, o, sí s’escau, utilitzar-los per denunciar, per imposar el català a les intervencions, per fer-se expulsar, però per favor, com deia en Granados, no ficcionem la pau. Recolzem els exiliats!

Aleix Gaus
Aleix Gaus
27.06.2023  ·  11:53

Felicitats per aquesta editorial crec que nosaltres ja no tenim por, seguim endavant i crec que lo millor és la nostra veu per dir volem independéncia

Josepmaria Berenguer
Josepmaria Berenguer
27.06.2023  ·  12:04

Es igual siguis democrata, es igual el que diguis, és igual que tinguis raó, és igual que …les normes del TC i del PP/VOX (macarra violent) i del PSOE/SUMAR (macarra amable), tot està dat i beneït, els que els voten sempre son espanyols i assimilats a la junta d’accionistes de la soberania-nacional-unitària del regne de can Borbonia. Sí és què, negociar amb aquesta gentussa és com intentar negociar amb Millán Astray…

Rafael Benavent
Rafael Benavent
27.06.2023  ·  12:30

Sant tornem-hi: “No hi ha res més semblant a un espanyol de dretes que un espanyol d’esquerres”. Tots els “campechanos”, dretans i esquerrans de torn, ens ho confirmen. Amb la Independència farem el que podrem, però des de nosaltres mateix. Sense ella hem fet, fem i farem sempre, el que ens manen; SUCCIONATS, supeditats, en favor seu: “Patriotes d’ells”: “Valencianito (o catalanito) que vienes al mundo, te guarde Dios: QUALQUIERA de las dos Españas … t’ha de partir en dos”. No, el cas no és estar contra ella, sinó impedir que estiga contra nosaltres. Mai, però mai, obligadament units, podrem ser amics, sinó lliurement separats. Som l’última colònia que els hi restem, sense haver-ne abandonat cap amb honor.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
27.06.2023  ·  13:16

Totalment d’acord Partal! Espanya és el regne de la mentida i de la por, i porta segles així. La por és la mare indispensable de l’autoritarisme, de les dictadures, del feixisme i del nazisme. Serem tan rucs per caure per enèssima vegada al parany? Ja ho veurem. El meu vot serà vot util, sí, però no útil per a ells! Serà vot útil per a la meva nació, Catalunya i per als meus conciutadans. I serà vot útil, no abstenció ni nul, que de útils no tenen res. I si manen a España PP i Vox, doncs que manin; ja sóc vell i he viscut en dictadura molts anys i m’hi seguiré oposant i lluitant contra ells!

Paola Polacco
Paola Polacco
27.06.2023  ·  14:02

No sé si ho podria fer, però el comentari d’Eduard Elias té una lògica brutal.

Toni Estruch
Toni Estruch
27.06.2023  ·  14:11

En primer lloc vull agrair-te que hages tingut la serenitat de dir NO, que és com dir PROU, només voldria afegir-hi que la por que el PSOEOE vol induir el nosaltres també la pateix el mateix partit perquè l’aparició de SUMAR s’assembla molt a l’aparició Eusko Alkartasuna quan el PNB (sigles en català) es va trencar. La maniobra es va fer per a recollir la militància basca que amenaçava “d’anar-se’n a casa”, com solem dir-li, quan el PNB va travessar totes les línies vermelles i es va descarar tant que feia por i pudia que tombava de cul. M’ha fet l’efecte que el PSOEOE també tenia (encara en té?) por de perdre militància perquè, fins i tot la seua pròpia gent comença a ensumar la fortor a feixisme i a mort que se sent, fins i tot, de fora de Madrid.

Ara bé, crec que ha arribat l’hora de dir tot això que tots sabem de fa temps però hem reprimit ben a dins del subconscient (si Freud alçara el cap!) i que ara, de pura desesperació voldria traure a la superfície perquè vull que faça l’efecte de “cremar les naus”. Sé ben bé que no farà aquest efecte, però de totes formes ho faré (o rebente!).

Començaré per a definir la nostra situació política d’autoengany, has parlat de la por als tancs i aquesta és l’única qüestió real de tota la història. L’única forma que tindríem de desfer-nos del feixisme castellà seria la independència, però aquesta no serà mai possible mentre hi haja un exercit castellà apuntant-nos la pistola directament al cap.

Si en algun moment férem efectiva la independència, tornaríem a veure els tancs passejant per les avingudes catalanes, del nord, del sud de l’est i de l’oest. Aquesta democràcia és falsa. Els castellans no tenen vergonya de dir-li democràcia plena, però plena de què? De gràcia? Passarien un parell d’anys de repressió brutal contra qualsevol cosa que semblara catalana (pot ser se salvaria la moreneta). El moviment independentista català seria afusellat, empresonat o exiliat.

L’única raó per la qual es manté la unitat espanyola és (i tothom ho sap) l’espoli de Catalunya; sense la colònia catalana l’imperi espanyol perdria l’última possessió que li quedara després de la crisi del 1898. Llavors Castella seria pobra. I, ho podeu creure o no, aquesta invasió castellana que anomenem Espanya preferiria mil vegades ser expulsada de la Unió Europea (però no de l’OTAN) i de ser assenyalada amb el dit pertot arreu abans de perdre el mugró català.

Però quan no en quedara res de nosaltres, passats dos o tres anys, llavors s’encetaria una nova “reforma democràtica”, és possible que alguns dels militars més destacats anaren a la presó (sis mesos) i és possible que es canviara l’àguila franquista per una “paloma de la paz” i torna a començar amb algun SUMAROEOE nou de trinca o ressuscitat, tant se val perquè quan manen els tancs tota la resta sembla acceptable, amb la pinça al nas o sense.

Hitler va ser derrotat, Mussolini va ser ajusticiat i penjat pels peus, però Franco va vèncer, i no només això, també va ser beneït per l’església catòlica i per Eisenhower. El Poble català va ser sacrificat al pla Marshall i a la guerra freda i tornarà a ser sacrificat quan calga.

I ara que cadascú pense i faça com vullga, però si hem de sortir de la gàbia que en parlaves, primer de tot, hem d’enfrontar-nos a la realitat com a única forma de trobar una solució REAL.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
27.06.2023  ·  14:28

Jo ho tinc molt clar: sempre, sempre, el PP ha estat l’enemic però el PSOE ha estat el traïdor que sempre ens ha enredat.

En la pràctica, mireu: el Rajoy ha estat una màquina de fer independentistes i el Sànchez una màquina de desactivar independentistes.

Això vol dir que contra pitjor, millor?
Home, el Vazquez Montalban, un tio molt cult i intel.ligent, va dir: ‘contra Franco estabamos mejor’.

I una última reflexió personal.
Sí algun dia hem de negociar la independència amb l’estat espanyol serà amb el PP, que és l’auténtic propietari de l’estat.

No amb el PSOE, que són uns okupes i que ha de demanar permís per a tot.

Per això, quan governa el PSOE, es limiten a estar quiets. Lligats de peus i mans i sense cap millora. Com a passat amb la llei mordassa o la Reforma Laboral.

Però l’efecte negatiu és que desactiven el carrer i no hi ha cap avenç social.

I quan governa el PP, Espanya camina més ràpidament cap a la seva desintegració.
Que es el que a Catalunya ens interessa.

josep ortinez
josep ortinez
27.06.2023  ·  14:54

Estic cansat de llegir independentistes ‘tradicionals’ explicant de mil maneres que ve el llop.
No n’he llegit cap que proposi res més.
Aon son les propostes alternatives minimament creibles?
Estic esperant Srs. ESTIC ESPERANT!
Si no em proposen res més no els votaré de cap manera.
O bé m’ofereixen alguna altre cosa millor o no els voto.

M. Carmen Revéa
M. Carmen Revéa
27.06.2023  ·  15:28

Fantàstic Vicent, completament d’acord. Jo vull votar lliure. Prou d’enganys apelant a la por i després sentint-los repetir que Ñ és una democràcia plena. És el sistema del 78 tot en sí que no ho és. No siguem còmplices de perpetuar-lo.

Eulàlia Gili
Eulàlia Gili
27.06.2023  ·  16:06

Ja fa massa temps que votem amb la pinça al nas i això s’ha acabat.
És lamentable el comportament dels partits enomenats ‘independentistes’ en els quals un dia vam confiar. Ara volem #FocNou.

Alfred Piqueras
Alfred Piqueras
27.06.2023  ·  17:34

Sumar=PSOE=PP=VOX heus ho aquí, total ment d’acord amb el director. Votar si, però només qui porti el xoc a Madrid, Jo si hi anés no donaria cap vot per investir cap president español per nosaltres tots son el mateix.

Toni Cortadellas
Toni Cortadellas
27.06.2023  ·  17:48

Amb tot el respecta senyor Partal : a Vocs no li faré cap propaganda . Nego la major , al menys en tinc molts dubtes : en molts aspectes no crec que el Psoe siga millor que el PP . . . .

Josep Puigdollers
Josep Puigdollers
27.06.2023  ·  19:16

A un recent article a La Vanguardia, Enric Juliana va deixar clar que una victòria de PP VOX tornarà a encendre el conflicte i que, per tant, el que més els hi convé per tal de tenir la colonia pacificada i que res canvii, es que el PSOE, ara el de P. Sánchez, guanyi. Es a dir, tant al Grup Godó com a l’establishment espanyol conservador no els hi fa gens de gràcia un Gobierno PP VOX. Podem extreure conclusions. Jo #Vot_Nul_butlleta_1O. No canviaré d’opinió per més amenaces de plagues bibliques que hi hagi, ja n’hi ha prou de farsa, cinisme i engany per part dels “nostres” polítics, fins aquí podiem arribar. En tot cas tindran una última oportunitat a les autonòmiques. No cal que prometin implementar la independència si no ho pensen fer, però com a minim que es comprometin a coses possibles com una aferrisada defensa de la llengua i la nostra cultura com també de la sanitat, la escola i d’altres coses en les quals tenen competències. Ja n’hi ha prou de vendre el pais d’aquesta manera a canvi d’interessos espuris.

Roser Pla-Giribert
Roser Pla-Giribert
27.06.2023  ·  19:44

Qui portarà el xoc frontal a Madrid?
Hi han garanties que algú, dels d’ara ho faci?
Consell per la Republica diu que anem a votar… a qui?

Pauli Morer
Pauli Morer
27.06.2023  ·  21:25

Afortunadament els catalans tenim 3 partits mes per a poder votar amb garanties que entraran al Congrés, per què si ens abstenim que es proposa fer a continuació?. la revolució?.

Enric Borràs
Enric Borràs
27.06.2023  ·  23:38

Què voleu que us digui? Som on som perquè els polítics (sic) catalans (sic) ens hi han dut ben fermats de la maneta. Tota aquesta llopada que havia de vetllar pels nostres interessos, facilitar-nos la vida, ensenyar als nostres infants, en fi, construir una Catalunya moderna i avançada i, com de retruc, aconseguir la llibertat anhelada, què han fet en realitat els darrers quaranta-cinc anys?
Doncs mantenir-nos collats al Règim del 78 perquè els militarots els hi oferiren de menjar calent i cobrar trinco- trinco cada mes (i a més a més poder fer negocis bruts als vàters del Parlament del Zoològic) a barata de trair-nos, i això fins al dia d’avui: per dos cops ens vam plebiscitar i vam guanyar i encara el foll patufet i els cupaires volen que fem un altre “referèndum”, això sí, pactat amb Espanya. Ens prenen per idiotes i el problema és que ho semblem.
Qualsevol assassí, a Espanya, és condemnat a penes inferiors que les dictades contra els nostres patriotes pel fet de votar i, l’únic camí que ens queda si no volem la presó és l’exili. Però deixem de culpar a Espanya i als manaires espanyols, tots són del mateix color i van a una per la “integritat d’Espanya”.
Som nosaltres qui no fem el pas, som la riota del món lliure que es va creure que volíem la independència de debò i així som ara en la total inanició, corrua de pidolaires de molles de tota mena, com els imbecils del Govern “català” que ara es volen querellar contra uns policies per l’assassinat un obrer de Reus, com si la Llei d’Amnistia que es van auto aplicar els franquistes a si mateixos no fos vigent encara a Espanya, com si la Judicatura d’aquell país enemic fes mai res per a defensar a un català. Posats a querellar-nos, fem-ho, com a mínim pels més de cent-mil joves morts de la Batalla de l’Ebre on Franco i Negrin van posar en pràctica el Genocidi contra els catalans.
Sento molta pena per tanta llàgrima de cocodril perquè, per a posar un exemple, aclariu-m’ho, qui va votar al Patan, calla, al Truhan, o potser es deia Rufian? Un espanyolista amic del PsoE algú el va triar i el va votar, o és una imaginació meva? I qui va votar als del diàleg? vill dir als de la Taula de Diàleg? Ja no us en recordeu veig, no ningú els hi ha exigit responsabilitats als mentiders i als “trilers”, sembla que ja us estigui bé que us enganyin.
Per cert, a Bonaventura Casanova que ha comentat que
“al País Valencià no queda més opció que el vot nul o l’abstenció. Senzillament no hi ha una opció que defense la construcció nacional del País Valencià, i totes les que es presenten apuntalen la dominació espanyola i la dissolució més ràpida o més lenta del nostre Poble” li haig de donar la bona nova que, malgrat que el senyor Partal no en vulgui parlar (i molts altres com ell d’altres mitjans d’incomunicació), al País Valencià hi ha un partit que propugna l’Estat valencià, que es diu República Valenciana / Partit Valencianiste Europeu, el podeu trobar al digital Anna Notícies o amb el cercador que més us abelleixi.
Visca la Terra, Fora el Mal Govern!

Enri Borràs

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any