L’imam de Cambrils proposa fer un registre oficial d’imams que ajudi a evitar nous casos com el de Ripoll

  • La mesquita cambrilenca fomenta activitats adreçades als joves per evitar possibles situacions de radicalització

VilaWeb
ACN
27.08.2018 - 09:00
Actualització: 27.08.2018 - 16:41

L’imam de Cambrils, Mohamed Ouadi, es mostra partidari d’impulsar un registre obligatori dels imams que exerceixen a les mesquites, tal com va proposar la Comissió Islàmica d’Espanya (CIE) poc després dels atemptats del 17-A. ‘Sóc partidari de tot tipus de control i de tots aquells reglaments que es puguin establir. Som gent d’ordre, de normes i d’organització total’, defensa Ouadi en una entrevista amb l’ACN. El màxim responsable de la mesquita de Cambrils opina que aquesta iniciativa ajudaria a evitar ‘que es pugui filtrar una persona no desitjada i que pugui acabar sent perillosa’. En paral·lel, la comunitat centra els seus esforços a evitar nous casos de radicalització com la que haurien patit els joves de Ripoll de mans de l’imam Abdelbaki Es-Satty. Una de les estratègies és la de fomentar la participació dels nois en activitats esportives per a tenir-los ‘ocupats i sota control’. ‘Hem d’estar alerta dels nostres fills’, avisa l’imam de Cambrils.

A més, Ouadi opina que no seria una mala opció incloure l’estudi de l’Islam com una assignatura més en el sistema educatiu. ‘Cal formar-los bé i ensenyar als joves la religió com toca perquè no puguin caure en la radicalització’, apunta. De fet, l’imam de Cambrils creu que els joves de Ripoll eren joves ‘perduts’, ‘totalment allunyats de la religió’ i que es trobaven ‘fora de joc’. A parer seu, si haguessin tingut una bona base de coneixement i ‘riquesa mental’ haurien tingut prou eines per no caure en la ‘trampa’ d’un ‘imam radical’.

Segons l’imam, les fotografies dels gihadistes que apareixen al sumari dels atemptats del 17-A confirmen que els integrants de la cèl·lula eren ‘persones dèbils’ que no tenien ‘principis’. ‘Van sortir imatges dels explosius i de begudes. Són imatges contradictòries. Com pot ser que una persona tan religiosa prengui alcohol?’, es pregunta Ouadi, sorprès per l’actitud d’aquests joves.

Obrir-se a la ciutadania
Un any després dels atemptats, la comunitat musulmana de Cambrils -que disposa d’una mesquita al polígon Belianes- afirma que s’ha sentit acompanyada per les institucions i que la convivència veïnal continua sent bon. El col·lectiu intenta donar-se a conèixer a la resta de la ciutadania i trencar conceptes ‘erronis’. ‘Al final tots som persones i hem de conviure i acceptar-nos per moltes diferències que hi puguin haver’, reafirma l’imam.

Els actes commemoratius dels atemptats
Els representants de la comunitat, amb l’imam al capdavant, van participar en l’acte d’homenatge a les víctimes de Cambrils que es va fer el passat 18 d’agost al passeig marítim de la vila. El col·lectiu, assegura Ouadi, pretenia així desmarcar-se totalment de la ‘barbàrie’ que va sacsejar aquest municipi del Baix Camp. Segons Mohamed Ouadi, les accions gihadistes els deixen en una situació molt complicada. La primera reacció després d’un atemptat, diu, és ‘mirar malament al musulmà’ quan, diu, això ‘no té res a veure amb la teva religió i amb el que prediques’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any