S’acaba d’inaugurar al CaixaFòrum de Barcelona l’exposició ‘Warhol. L’art mecànic‘, la mostra més ambiciosa i completa que s’ha fet mai al país sobre l’artista pop nord-americà. S’hi repassen totes les etapes de Warhol per mitjà de 352 peces, entre les quals hi ha els primers dibuixos de la dècada dels cinquanta, moltes de les creacions més icòniques i l’autoretrat de gran format del 1986. Així, fins a final d’any, els visitants podran veure la llauna de sopa Campbell’s, els retrats de Marilyn Monroe, Jackie Kennedy i Liz Taylor i diverses obres de cinema experimental.

Trenta anys després de la mort d’Andy Warhol, l’Obra Social de La Caixa presenta l’exposició que mostra les transmutacions que va experimentar l’obra de Warhol durant la seva carrera. D’aquesta manera es pretén d’abordar la complexa i diversa producció que va dur a terme el nord-americà durant més de tres dècades.

‘Warhol. L’art mecànic’ exposa pintures, escultures, dibuixos, serigrafies, instal·lacions, llibres d’artista, pel·lícules, portades de discs, pòsters, revistes i material fotogràfic. Tot plegat procedeix de més de trenta prestadors, entre els quals destaquen l’Andy Warhol Museum de Pittsburgh, el Museum of Modern Art de Nova York, el Centre Georges Pompidou de París i la Tate de Londres.

La mostra destaca aspectes de l’obra de Warhol com ara la manera innovadora d’aplicar la idea de procés en una obra seriada tan polifacètica, els forts vincles entre la biografia personal i la producció artística, i la seva originalitat i talent per combinar d’una manera transversal diferents tècniques i repertoris iconogràfics. La proposta del CaixaForum Barcelona analitza com es creen aquestes representacions, que s’han inserit en l’imaginari col·lectiu popular contemporani.

L’exposició mostra totes les etapes de l’artista. Des dels seus primers dibuixos, de 1950, fins a obres icòniques com ara Before and After (1961), Three Coke Bottles (1962), Brillo Soap Pads Box (1964-1968), Gold Marilyn (1962), Liz (1963), Mao (1973) o Cow Wallpaper (1966). L’autoretrat de gran format del 1986 presideix l’entrada i dóna la benvinguda als visitants. També s’exposen algunes instal·lacions emblemàtiques com ara Silver Clouds, un espai que evoca la lleugeresa del cel i la ingravidesa de l’espai exterior per mitjà d’un reflector experimental.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb