L’Europol canviarà la metodologia sobre la situació del terrorisme arran de la polèmica amb l’independentisme

  • Catherine de Bolle, directora de l'Europol, ha explicat que s'elaboraria amb una nova metodologia perquè l'actual s'havia discutit feia molt de temps

VilaWeb
EFE
01.03.2024 - 12:36
Actualització: 01.03.2024 - 12:50

L’Europol canviarà la metodologia del seu informe anual sobre la situació del terrorisme i recorrerà a les autoritats antiterroristes i a acadèmics per classificar la informació, després de la polèmica sorgida sobre l’epígraf on va introduir la informació de l’independentisme català a la publicació anterior.

L’Informe sobre la Situació i Tendències del Terrorisme a la Unió Europea (TE-SAT) s’elaborarà amb una nova metodologia perquè l’actual “s’havia discutit fa molt de temps” i s’observa “que el món està canviant”, segons que ha explicat la directora de l’Europol, Catherine de Bolle, en una entrevista amb Efe. “Abans de publicar el TE-SAT, demanarem als caps de les unitats antiterroristes que el revisin bé des de la seva perspectiva, per saber que estem en el camí correcte amb els missatges rebuts dels diferents estats. I involucrarem acadèmics per assegurar-nos que estem en el camí correcte en com hem de definir i classificar la informació que rebem”, ha afegit. El TE-SAT, que l’Europol publica anualment amb informació aportada pels països europeus, ha afirmat en l’edició del 2023 que “els moviments independentistes català i basc són actualment els més actius i violents dins l’escenari separatista espanyol”.

Aquesta informació apareixia el juny passat sota l’apartat “Terrorisme etnonacionalista i separatista”, fet que va motivar exigències d’explicacions per part de la Generalitat de Catalunya, que va considerar imprescindible saber l’origen d’aquesta informació. Després, el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco) va demanar per carta a l’Europol “la rectificació dels epígrafs” perquè “les al·lusions a l’independentisme català s’eliminin de l’apartat de terrorisme i es mantingui en un epígraf independent com a independentisme”.

“No és una avaluació d’amenaces. És més un informe de situació. Ja havíem rebut comentaris sobre l’informe al grup d’escrutini parlamentari conjunt, que va ser l’any passat, i vam revisar el procés. Vam rebre la sol·licitud de les autoritats espanyoles per canviar la situació del moviment català sota una altra etiqueta, i ho vam fer”, ha explicat De Bolle.

La còpia modificada de l’informe afegeix un nou capítol titulat “Extremisme” al que es va moure l’epígraf. De Bolle insisteix que aquests informes són importants i els apartats on es classifica cada informació és “una etiqueta estàndard”. “El TE-SAT és un informe amb informació que rebem dels estats membres. Així que ells estan d’acord amb allò que incloem o allò que no incloem, i si no hi estan d’acord, ens ho han de dir. I en aquest cas, ens van sol·licitar canviar-ho això i ho vam fer. Crec que ara està més clar per a tots”, ha conclòs.

L’eurodiputada Diana Riba i Giner (ERC) es va reunir el febrer passat amb De Bolle per expressar-li la seva preocupació per la inclusió de l’independentisme català a la seva publicació. “Aquesta és la raó per la qual vam decidir adaptar la nostra metodologia i incloure els caps dels centres antiterroristes. Però oficialment sempre necessitem treballar a través d’un punt de contacte, la unitat nacional de l’Europol a l’estat membre, però ara tindrem involucrats els coordinadors antiterroristes”, ha afegit avui De Bolle.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any