Les tensions de tresoreria ja afecten el 75% de pimes

  • La Pimec i la Cecot coincideixen en una crítica molt dura al govern de Madrid perquè ahir no va aprovar mesures que consideren absolutament prioritàries

Jordi Goula
25.03.2020 - 21:50
Actualització: 26.03.2020 - 07:17
VilaWeb

‘A causa de la inusualment elevada incertesa causada per la propagació mundial de la malaltia Covid-19, aquest informe trimestral de l’economia espanyola no conté, com és habitual, les projeccions macroeconòmiques de mitjà termini de l’economia espanyola.’ Aquesta petita nota acompanyava aquest matí la presentació de l’informe del Banc d’Espanya. Té un punt de seriositat que trobo a faltar en moltes institucions que es dediquen a avançar previsions sense solta ni volta en uns moments que tot és a mercè de la durada de la crisi. L’única cosa que es pot fer ara com ara es anar seguint el dia a dia i veure quin són els problemes que més afecten les empreses i què es pot fer per a resoldre’ls.

Per això cal agrair a la Pimec i la Cecot la rapidesa a publicar avui enquestes (fetes aquesta setmana) que ja marquen els primers punts que grinyolen, amb la tensió de tresoreria al capdavant. Ambdues patronals coincideixen en una crítica molt dura al govern de Madrid perquè ahir no va aprovar mesures que consideren absolutament prioritàries, com ara la suspensió de liquidacions fiscals i quotes de la Seguretat Social.

La Pimec demana més concreció i seguretat jurídica per a aquelles empreses que hagin d’acudir al mecanisme de l’expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO). Diu que aquesta incertesa pot implicar ‘la destrucció massiva de milers d’empreses i llocs de treball si la mesura no es concreta de forma immediata’. La Cecot fa extensiva la inseguretat a tot el decret sobre ‘el que es pot i no es pot fer i, a més, pels missatges contradictoris que arriben des de diferents administracions’.

Quant a les enquestes, la de Cecot indica que malgrat que el 91% de les empreses poden mantenir l’activitat, la realitat és que el 74,6% la desenvolupen amb moltes dificultats. I afegeix que la davallada de l’activitat més forta és a la construcció, però que també ha estat important en els serveis i en el comerç que encara es pot mantenir actiu. Diu que el transport i la indústria resisteixen una mica millor, però, en la millor situació, la capacitat és del 40%.

Amb relació a l’aprovisionament de materials i components, segons l’enquesta de la Pimec, un 53,2% es troba amb un escanyament i un 38,1% manifesta tenir perill de ruptura d’estocs. I allò que em sembla més important és que un 75% apunta que ja té tensions de tresoreria. D’una altra banda, en un 33,4% hi ha un augment de baixes laborals i un 55,6% ha previst de fer un ERTO.

Les primeres impressions, doncs, no són cap sorpresa: la patacada és molt dura. En canvi, sí que sorprèn l’obstinació del govern espanyol de no voler ajornar imposts ni quotes de la Seguretat Social, sobretot perquè en qüestió d’una setmana ja pot empènyer contra les cordes un feix d’autònoms. Tampoc no és que hagi estat gaire generós amb els ajuts atorgats, si els comparem amb uns altres països europeus. Són insuficients i ens hi juguem molt! Tot plegat, costa molt d’entendre…

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor