Les inusuals coincidències de l’11-M i el 17-A

  • «La utilització política del PP dels atemptats i la presència de confidents policíacs en tots dos atacs són coincidències que criden fortament l'atenció»

Vicent Partal
15.08.2018 - 22:00
Actualització: 15.08.2018 - 23:01
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els atemptats de l’11-M a Madrid i del 17-A a Barcelona i Cambrils tenen algunes coincidències que són inusuals en altres atemptats a Europa i que van més enllà de la lògica mateixa de l’atemptat. És evident que tots dos són atemptats inspirats per grups gihadistes, que per desgràcia tots dos van causar una gran quantitat de morts, i que en tots dos casos es van fer servir vehicles com a essència de l’atemptat, en la línia dels atemptats de l’11 de setembre a Nova York i Washington.

Aquestes són coincidències visibles en els atemptats d’aquest estil arreu del món, coincidències que fan evident l’existència d’un problema global que reclama una gran coordinació entre les forces de seguretat, però que sobretot reclama un enfocament polític que arrabasse als seus autors cap legitimitat per a cometre’ls. Els europeus no podem oblidar que determinades accions dels nostres governants no únicament no han contribuït gens a alleujar el problema sinó que l’han agreujat.

Més enllà de totes aquestes consideracions, però, en el cas dels atemptats de Madrid i Barcelona hi ha unes coincidències pròpies, úniques, que resulten inquietants.

En primer lloc, la utilització política. En tots dos casos, hi havia governs del PP a la Moncloa i en tots dos casos van provar de manipular els atemptats en benefici propi. En el cas de Madrid, amb aquell intent barroer d’adjudicar-los a ETA que tant de temps van aguantar els seus diaris amics. En el cas de Barcelona, obrint una guerra mediàtica contra els Mossos i el govern de la Generalitat per a fer-la servir contra el referèndum del primer d’octubre i la declaració d’independència.

No és normal, això. No és normal que davant un atemptat així de greu un govern reaccione telefonant a directors de diaris per enganyar-los, per exemple. Però tampoc no ho és que una part de la premsa reaccione als fets inventant-se una croada contra la policia que els va controlar i resoldre ràpidament. Molt més de pressa que en cap cas semblant a la resta del continent.

Tant en l’11-M com en el 17-A, s’han generat de manera artificial debats polítics amb la intenció de treure un benefici partidista a curt termini. Després volen donar lliçons i pretenen tenir autoritat moral, però no, no és normal això que ha fet el PP en els dos atemptats, i en el cas dels de Barcelona i Cambrils, amb el suport de bona part del bloc del 155.

I si això és inusual i inquietant, encara ho és més la presència en tots dos atemptats de persones vinculades a la policia espanyola. En el cas dels atemptats de Madrid, qui aconsegueix la dinamita és José Emilio Suárez Trashorras i qui la posa en mans dels autors de l’atemptat, Rafà Zouhier. I en el cas de Barcelona, qui organitza el grup és Abdelbaki es-Satti. I tots tres mantenien relacions amb els cossos de la policia espanyola.

En el cas de Trashorras i Zouhier, després d’anys de moltes discussions, avui poca gent nega que fossen col·laboradors policíacs. A més, durant el judici van tenir un paper clau –sobretot Trashorras– en l’intent de desviar cap a ETA una operació que era d’al-Qaida. Amb es-Satti mort, tot és molt més complicat d’entendre i d’explicar, però les visites de la policia espanyola tant a la presó de Castelló com a Ripoll i el tracte de favor que va impedir d’expulsar-lo del país deixen poc marge al debat, encara que hi haja molta gent interessada a mantenir-lo obert per generar dubtes. De la mateixa manera que es van mantenir artificialment obertes durant anys i anys discussions incomprensibles sobre els atemptats de Madrid. Finalment han quedat aclarides, però durant massa anys han servit per a fabricar estratègies polítiques que no eren legítimes, a la vista de la gravetat dels fets.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
15.08.2018  ·  22:52

Jo penso que el problema d’Espanya intoxicant la informació d’atemptats terroristes per a treure’n rèdit polític té una arrel profunda que neix de la lluita contra ETA.

Contra ETA varen jugar aquesta carta i els va sortir bé. La immensa majoria de mitjans de comunicació i de partits polítics els varen seguir el rotllo.

El problema l’han tingut quan han intentat aplicar la mateixa fórmula, no contra els terroristes jihadistes, sinó contra altres partits polítics.

Quan no tots els mitjans de comunicació repeteixen les mateixes mentides tenen un problema. La veritat té un gran avantatge sobre la mentida: És coherent amb tots els fets i totes les observacions de la realitat.

jordi Rovira
jordi Rovira
15.08.2018  ·  23:37

Molt interessants les aportacions que d’un temps enllà i per sobre de les seves vacances fa en Partal a la recerca d’un assaig periodístic rigorós sobre les circumstàncies que envolten aquest atemptat. El d’avui és un toc de trompeta, d’aquells que desperta totes les alertes.
Que una part dels que es fan dir constitucionalistes assagen el cop d’estat punt dos des de fa massa temps, sembla una evidencia. Del que hi ha al voltant, més val prendre calma i obrir tant com es pugui la mirada. Està clar però, al meu entendre, que aquest és un element important en el joc que tenim en curs. No en perdem ni el rastre, ni la perspectiva.
Un brindis al honor, servei i professionalitat de tots aquells que van ser al peu del canó, enmig d’aquesta voràgine d’esdeveniments, jugats com a fets i que suporten un pes important.

Gerber van
Gerber van
16.08.2018  ·  00:09

Es pot negar de tot, però el que és innegable es que els atemptats de la 11M i 17A van passar just abans de les eleccions o un probable referendum. Amb la combinació que el PP governava i les contactes de la policia amb els terroristes, ja n’hi ha prou per sospitar que l’Estat va formar part de les atemptats. El problema es convertir aquesta sospita en una prova i portar la a un jurat.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
16.08.2018  ·  05:14

Ho resumiria en: l’art de l’atemptat com a eina política per a canviar el resultat d’unes determinades eleccions o referèndums. De moment, molt eficaç no és.

Albert Miret
Albert Miret
16.08.2018  ·  08:10

Jo veig el problema greu en què els serveis públics d’aquest país i els seus propis governs hagin basat els seus actes repressius des de fa molt de temps en l’engany i la tergiversació informativa. Utilitzar víctimes terroritzades amb finalitats repressives contra el seu mateix poble, ja és el més corrupte i maligne a què pot arribar un país, i quan això és acompanyat amb rialles i somriures còmplices en els actes oficials mentre es poden sentir els plors dels familiars de les víctimes , entra a formar part del gènere de la salut mental i del terrorisme d’Estat. El fet que en l’aniversari de la “desgràcia” hi hagi un xàfec de desinformació dels fets negant la possible i obvia responsabilitat de persones que no són d’al-Qaida, confirma les possibilitats de l’horrorós delicte.

Continuo sense entendre que des dels països afectats no es dugui a terme cap investigació paral·lela, ja que les seves víctimes a la Rambla van ser moltes. També hauran fet créixer el deute amb aquest concepte?

Agnès Buscart
Agnès Buscart
16.08.2018  ·  08:54

Agraïda Vicent.
Un problema terrorífic a casa i al món on la política hi té poc poder de decisió i hi deu haver elits interessades en crear aquesta por terrorífica que genera impotència i molt dolor arreu…massa ignorància, gràcies per recordar-me 11M
LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!

Roser Giner
Roser Giner
16.08.2018  ·  08:59

Desconec si existeix una llei per desclassificar els documents a partir d’un període d’anys. Aleshores sabrem la veritat i constatarem definitivament que n’arriben de ser de mentiders els polítics per continuar en el poder.

Pep Agulló
Pep Agulló
16.08.2018  ·  09:13

El cercle es va tancant. Per això és fonamental el periodisme d’investigació i la ferma voluntat de la ciutadania de no oblidar ni perdonar. Estem parlant de possibles responsabilitats criminals…

Jordi Vidal
Jordi Vidal
16.08.2018  ·  09:30

Sempre he sospitat que hi ha una ma negra al voltant del 17A, i el fet que la gestió de les immediates hores només fos dels Mossos, i la desentesa absoluta del Gobierno i la seva policia, em fa pensar que volien que tot plegat fos un desastre. Per sort, la nostra policia està preparada i és eficaç tot i els nombrosos pals a les rodes que els posen des de la “meseta”.
No dic que hi hagi hagut una voluntat de fer mal, però el que sembla clar és que s’ha amagat conscientment informació sobre gent que ha estat vinculada als atemptats.
Per un altra banda, les mil traves tant en capacitat operativa (ni bales te el cos de Mossos) com en accés a la informació fan pensar que no es vol que tinguem una policia de qualitat, i pot ser amb voluntat que ho faci malament en moments de crisi.

Torno a repetir que tenim una gran policia a Catalunya.

Oriol Ribera
Oriol Ribera
16.08.2018  ·  09:31

Fotem el camp ja !!!!!!!

Josep Francesc Pèrez
Josep Francesc Pèrez
16.08.2018  ·  09:54

El 155 va servir per a treure de les mans dels Mossos la investigació i la supervisió del cas. Mentrestant s’apartà la cúpula dels Mossos, s’han fet barbaritats en la disminució del ressó del cas apaivagant l’atenció pública, possible ocultació de proves, desviació d’objectius marcant linies d’investigació per part de la superioritat, traslladant investigació a la GC… etc.

Ara resulta que el supervivent de la cèlula que deia que no sabia res, desprès d’un any, resulta que sí, que sabia i sembla que molt. Bé fins aquí però, qui l’interroga, ara? I quins interessos té aquest que l’interroga? Com sabem ara que aquest noi no canta ara el que els altres volen que canti?

I ara, un altre cop, la Brunete mediàtica, atacant (la millor defensa) el que sigui.

PP? P$O€? Tant se me’n fot. Tanta merda em fa vindre vasca. Au! Fotem el camp ja!

Josep Salart
Josep Salart
16.08.2018  ·  10:26

Estic molt d’acord amb la primera frase del comentari d’en Gerber Van.

Per mi, no hi ha dubte de la conexió entre els caps dels executors materials dels atemptats i els que mouen les clavagueres de l’Estat espanyol.

Si m’ho miro piramidalment veig els nanos de la furgoneta comprats amb un mòbil nou, dos mil euros i potser potser ni això. Probablement un protagonisme d’autoconvenciment de què són alguna cosa.

L’altre graó és la conexió dels masmedia i els majordoms de la Moncloa al servei de qui realment els mana, de qui realment els te al govern per fer i controlar les lleis amb l’única finalitat de saquejar les arques de l’Estat. Sempre, això sí, amb la col.laboració de la monarquia fent-li creure que tot està sota control i que, en cas de no estar-ho, ell sería el primer de llepar.
Si tot això no és així, no s’entén. En el cas de l’atemptat de Madrid tenien la necessitat de mantenir el PP al govern donat que l’aixeta de les infraestructures al país valencià, arreu d’espanya, esdeveniments diversos.. l’aixeta rejava a tota pressió i sense parar.

En el cas de l’atemptat nostre, ningú te dubte de que si nosaltres marxem, ells desapareixen.

L’atemptat de la Rambla va ser suficient per parar-ho, desprès varen dissenyar el pla seguent i darrerament amb quatre hòsties i uns quants a la presó, via 155 o qualsevol invent, ho han parat. I n’estan orgullosos.

Ara toca recolzar un líder, que tots sabem qui n’es capaç, tots a una, cercar un país ric i militarment fort ( molts el tenim a la punta de la llengua) i s’ha acabat el bróquil. Que mentre ens recolzin financerament els primers mesos, vagin netejant els carrers de merda.

eva salas
eva salas
16.08.2018  ·  10:56

Llavors el gihadisme no existeix, i el que hi ha és en realitat el Poder que ha creat un mostre, a expenses d’una cultura que ofereix un determinat relat, per al control de la població?

No hauríem de pensar que Spain is different. És lagermaneta de Blair, de Bush.. ..de Hollande?
Es una mona que imita.
Qui va matar Carrero Blanco? Amb l’ajuda de qui?

Hi ha dos mons com a mínim ..a Matrix. Uns van vestits de negre i corbata. Els altres no.

I després està la carn de canó.

Bentornat, Vicent.

Josep Usó
Josep Usó
16.08.2018  ·  11:12

Molt interessant el contacte entre els executors dels atemptats i la policia espanyola i el CNI. El problema rau en què no els sol eixir bé, al final. I cada vegada juguen més fort. l’11-M va ser el PP, qui va prendre mal. Aquesta vegada tenen recolzant el seu rei tot el seu arc parlamentari. I tothom vol impedir les investigacions per tal de trobar responsabilitats. Són un perill per a tothom.

Gemma R.
Gemma R.
16.08.2018  ·  11:37

Tard o d´hora la veritat sortirà a la llum i podrà ser probada. En el cas de l´11M no vivía al païs i encara no hi havia diaris digitals (o jo no els coneixia), per tant em vaig perdre molts detalls d´aquella catàstrofe. Però és evident que les coincidències són vàries. Com és evident que en el cas de Catalunya hi ha va haver una ocultació d´informació, que caldrà saber si va ser o no per falta de professionalitat o si va ser a propòsit, cosa que sería molt, molt greu, doncs tindríem l´evidència que a aquesta gent els són igual els catalans (també els unionistes), com els són igual les vides dels nostres visitants, perquè el que volen és seguir explotant econòmicament el territori com una colònia, costi el que costi. I si hem de fer un atemptat de falsa bandera per evidenciar que no ténen el control del territori, (doncs els mossos sense estar alertats els agafarà de sobte i no sabrán reaccionar), doncs es fa. L´Estat Espanyol davant de la unitat de la pàtria actúa com un sol home capaç de tot, però fins aquí sería terrorífic. El mateix día dels fets, i no crec que fós la única, la primera sensació instintiva que vaig tenir, va ser de por, molta por. Però no era por al yihadisme (que també), anava molt més enllà. Por a que tinguéssim l´enemic dins, però que fós molt més gran que la cèdul.la de joves de Ripoll, a qui havíen adoctrinat per matar. Por a que el focus fós posat al lloc equivocat, i que tot i que els joves van ésser l´arma mortífera, al darrera hi hagués quelcom molt més perillós i poderós que un sol Imám que ja havía mort i no podría fer mal mai més. I no sé els demés, però a mi l´instint em falla poques vegades quan em parla a crits. Esperem que no sigui així. Esperem que tot sigui fruit de moltes faltes de professionalitat sense més, que van coincidir per donar pas a un dels fets més greus dels últims anys. Perquè per molt que vull marxar d´aquest Estat que no em representa, no vull marxar-ne odiant-los pensant que són uns assassins. Esperem que es posi llum a tot plegat. Pel bé de tots.

Benvingut Vicent!

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
16.08.2018  ·  13:36

Prou, prou, prou…!
Prou autonomisme, prou declaracions vergonyoses del Sr. Buch, prou paraules buides del Sr. Torra (i no dic President, queda clar?), prou amb les estranyes decisions del Sr. Torrent (i no dic President, queda clar?), prou amb els diputats catalans a Madrid, prou amb la manca de noticies (intencionada?) sobre la constitució del consell de la República a l’exili, prou amb les paraules excloents de la CUP, prou amb la submissió vergonyant de ERC, prou amb el PdeCat autonomista, prou!…..
Vull fets, vull coordinació, vull unitat, vull coherència amb l’1-O…
Que algú m’expliqui el que está passant. Si us plau!

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
16.08.2018  ·  13:47

Condol etern per a tots els familiars de les víctimes.
Agraïment sincer per tots els professionals que van actuar de forma fantàstica aquells díes.
Ens vem ensenyar entre tots com som i com podríem ser, a nosaltres mateixos i al mon (excepte al reino d’Espanya).
No insistiré en l’argument del editorial i molts dels comentaris dels companys. No aportaria res de nou i no ho expressaria millor. Els indicis sospitossos, la no acciò espanyola aquells díes (exceptuant la guàrdia urbana de Barcelona), el relat periodístic i polític espanyols, la manca d’ètica, el com actuan els cossos de seguretat espanyols en vers la seva poblaciò, la manipulaciò dels fets o l’invenciò directament dels seus mitjans… Ja ho sabem. Ho podem repetir fins l’infinit. I què? Satisfets? Ens hem desfogat repetint com és de dolenta aquesta gent? Be.
Jo hem demano: per qué no fer servir un relat polític d’això? Un relat basat en els fets, no en la manipulaciò, utilitzant políticament com som i com son ells, no seria positiu, potent? No utilitzant les víctimes, evidentment (això és cosa d’ells), però construïr un relat polític positiu, clar, amb evidències i sospites, no el podem utilitzar? El respecte als familiars, en la meva opiniò no és mantenir-los en l’ignorància (això també és cosa d’ells), sino oferir tota la llum i l’informaciò possibles. Jo ho voldria per mi, si fòssin els meus. I també a mi m’extranya que els governs de països amb víctimes a les Rambles, no exigeixin claretat i explicacions sobre els fets… pot ser que tampoc els hi interessi massa, però segur que a les respectives opinions públiques sí. Els hi negarem nosaltres? No ens beneficía la veritat? Deixarem que vinguin a fer-se la foto sense dir oficial i políticament res?

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
16.08.2018  ·  15:39

@ Pep Agulló: “Estem parlant de possibles activitats criminals….” de criminals de “alta alcurnia”

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
16.08.2018  ·  17:38

L’ou de la serp, qui mana, decideix i fa informes a Ñ, -ho diu molt clar la Cristina Fallaras en un vídeo-, son el cosos que estan uniformats i agrupats, reivindiquen a Franco, i -això es lo pitjor-, estan armats. Tant manen, que son “los garantes de la unidad nacional”, i fins i tot altres estaments tant de dretes dretes com ells, els hi tenen por, i no gosen contradir-los, ni contrariar-los. Aquest es el problema real del “quiste” d’Ñ, son hereus de la maldat dictadora, i fins que no s’hi faci net, -difícil perquè estan armats-, amb coratge i sense por, no podrem ser lliures.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes