Les 5 perles de les 10 en 2 minuts

  • Un recull de notícies destacades i curioses

VilaWeb
Redacció
25.01.2016 - 21:45
Actualització: 25.01.2016 - 22:44

1a perla. Practicar ‘snowboard’ pels carrers de Nova York és possible.

La gran nevada que ha caigut a la costa est dels Estats Units ha deixat imatges tan curioses com les que podeu veure en aquest vídeo.


2a perla. Guerra de paelles per l’emoji de WhatsApp.

Captura de pantalla 2016-01-25 a les 17.43.33

La paella valenciana és molt a prop de tenir un emoji a l’aplicació de WhatsApp, però ha sortit un contratemps que podria impedir-ho: Emojipedia, una plataforma de referència mundial sobre emoticones, fa circular un disseny de paella en què inclou erròniament gambes i pèsols. Això ha alarmat els impulsors de la iniciativa per a convertir la paella valenciana en icona, l’humorista Eugeni Alemany i l’empresa d’arròs La Fallera. Saben per experiència que els dissenys que publica Emojipedia tot sovint acaben essent aprovats per Unicode, l’organisme que s’encarrega de validar els nous emojis.

El comitè tècnic d’Unicode es reuneix avui a San Francisco i els dissenys que aprovi es podrien saber avui o bé durant aquesta setmana. Alemany i La Fallera han començat una campanya a les xarxes –amb el nom el nom #ComboiPaellaEmoji– per convèncer el comitè que el disseny bo és el seu i no pas el proposat per Emojipedia. Ràpidament molts usuaris s’han mobilitzat per crear enrenou a les xarxes i donar suport al disseny genuïnament valencià. Vegeu-ne alguns piulets:

Tan bon punt Unicode hagi aprovat els dissenys, seran enviats a Apple, Android, WhatsApp i més companyies perquè escullin els que més els agraden. És previst que la decisió final es prengui el mes d’abril. N’hi ha de tota mena: una baguet, un kebab, una amanida, un got de whisky, una papallona, un cérvol, un tambor…

Podeu veure ací les 64 icones candidates a convertir-se en emoji.


3a perla. Jugar a ping-pong amb una pilota d’aigua. Gràcies a la veterana Estació Espacial Internacional (ISS), ens hem acostumat a veure vídeos de tota mena d’experiments, amb imatges dels astronautes que s’hi passen llargues temporades. Un dels últims que ens ha arribat és el del nord-americà Scott Kelly jugant a ping-pong… amb una piloteta feta d’aigua:

Al vídeo ‘Liquid Ping Pong in Space‘, publicat ara per la NASA, s’hi pot veure Kelly passant-se lentament una bombolla d’aigua d’una pala a una altra, gràcies a la ingravidesa de l’estació espacial.


4a perla. És possible de resoldre el cub de Rubik en un segon? El mes de novembre passat, un estudiant nord-americà de catorze anys, Lucas Etter, va aconseguir de resoldre el conegut joc del cub de Rubik en menys de cinc segons. En 4,9, exactament. La proesa, que va entrar directament al llibre Guinness dels rècords, ha estat feta miques dos mesos després amb un registre que es pot qualificar de sobrehumà: 1,196 segons. És tan sobrehumà que, de fet, la resolució del cub en poc més d’un segon, l’ha aconseguida un robot.

En aquest vídeo es poden veure els vint-i-cinc moviments necessaris:

El mateix vídeo, a càmera lenta:

I ací els autors del robot expliquen l’experiència:


5a perla. Petició internacional per a fer un referèndum al Sàhara Occidental abans de la fi del 2017. 

Sàhara

La República Àrab Sahariana Democràtica ha expressat aquest cap de setmana la satisfacció pel llançament d’una petició internacional oberta a adhesions per a fer un referèndum d’autodeterminació al Sàhara Occidental abans no s’acabi el 2017.

El consell de ministres saharià, encapçalat pel president i secretari general del Front Polisario Mohamed Abdelaziz, ha donat suport a la campanya Sàhara Occidental-Referèndum ara, engegada pel comitè de solidaritat amb el poble saharià de Suïssa, que reclama al consell de seguretat de l’ONU que es convoqui un referèndum d’autodeterminació ‘abans de la fi del 2017’, seguint les directrius del pla de pau del 1991, amb l’objectiu de posar posi fi a quaranta anys d’ocupació del país a mans del Marroc.

El govern saharià torna a denunciar les pràctiques d’obstrucció del govern marroquí: ‘Les Nacions Unides han d’assumir la plena responsabilitat en l’exercici de pressió i la imposició de sancions a l’estat d’ocupació marroquí, amb l’objectiu d’accelerar la descolonització de l’última colònia a l’Àfrica.’ I fa una crida perquè s’alliberin els presoners polítics saharians i s’aturin tant l’assetjament com les deportacions de ciutadans saharians.

La petició internacional arriba poc després d’una nova ofensiva del Marroc contra els estats que reconeixen el dret d’autodeterminació del Sàhara Occidental. Al desembre, Suècia va revisar el reconeixement de la república sahariana aprovat pel parlament suec el 2012. El motiu d’aquest canvi és que el govern marroquí havia prohibit l’obertura d’establiments Ikea al seu territori si Suècia no feia marxa enrere.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any