La trampa massa fàcil d’El Periódico amb l’enquesta sobre el referèndum

  • «Si el referèndum torna a la taula del debat polític, El Periódico el combat»

VilaWeb

Text

Josep Casulleras Nualart

30.10.2018 - 13:07
Actualització: 30.10.2018 - 16:14

‘Adéu al mite del 80%’. Aquest és el títol de l’article del director d’El Periódico, Enric Hernàndez, que acompanya l’enquesta que avui publica el diari sobre el suport dels catalans a un referèndum sobre la independència. Aquest és el missatge que pretén donar, que ara, un any després de l’1-O, els catalans ja no volen sentir a parlar de cap referèndum per a decidir sobre la independència; i surt publicat ara, quan el govern de la Generalitat pressiona el de Pedro Sánchez perquè es comprometi a fer possible un referèndum acordat si no vol que els partits independentistes a Madrid li bloquin la legislatura. Les dades d’aquest sondatge de Gesop, fet a 739 enquestats, per telèfon, entre el 22 i el 25 d’octubre són que ‘només’ un 42,4% és partidari d’un referèndum sobre la independència; que un 27,2% vol un referèndum sobre la millora de l’autogovern i que un 26,5% no vol sentir a parlar de cap referèndum. La trampa és massa fàcil, massa elemental, i el diari mateix la reconeix.

L’article en què presenta les dades del sondatge diu: ‘En el precedent més pròxim del Gesop, de l’abril passat, el suport a un referèndum arribava a un 78,7% tot i que en aquell cas no es presentava la disjuntiva entre consulta secessionista o autonomista.’ Efectivament, no és igual demanar si estàs a favor d’un referèndum d’autodeterminació, en què la resposta és sí o no (o no ho vull respondre), que si ofereixes diverses opcions, diverses respostes possibles a una pregunta més genèrica. I això fa aquest sondatge d’El Periódico, que s’ha preparat per a dividir la resposta sobre el referèndum i tenir en safata unes dades que permetin de fer un titular, bastir l’argumentari d’un article i projectar una idea interessada sobre què vol la societat catalana. No és la primera vegada que es fa. La qüestió és tan simple com demanar als enquestats que trien l’opció d’un referèndum sobre l’autogovern si s’oposen a un referèndum sobre la independència. Això, El Periódico no ho fa. El CEO sí que ho feia en el darrer baròmetre, de l’estiu passat.

Amb una mostra més del doble de gran i amb les preguntes fetes en persona i no per telèfon, el Centre d’Estudis d’Opinió demanava als enquestats si estaven d’acord amb l’afirmació que Catalunya no tenia dret de fer un referèndum d’autodeterminació. Vegeu els percentatges de resposta:

Molt d’acord: 10,8%
D’acord: 8,3%
Ni d’acord ni en desacord: 7,6%
En desacord: 25,1%
Molt en desacord: 43,3%

Si el referèndum torna a la taula del debat polític, El Periódico el combat. Ha estat la posició del diari des de la campanya contra la consulta a Barcelona del 10 d’abril de 2011, amb el titular de l’editorial en portada: ‘Així, no’.

 

Fins a la campanya per a mirar d’aturar el referèndum del primer d’octubre:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor