Miquel Barceló és un dels artistes contemporanis que més valorava Josep Palau i Fabre. Un dels somnis del poeta era poder dedicar-li una exposició temporal a les sales de la seva fundació, perquè admirava profundament l’obra de Barceló. Malauradament, aquest desig no es va poder materialitzar en vida del poeta. Però enguany, amb motiu de l’Any Palau i Fabre, l’artista mallorquí ha cedit seixanta-vuit peces per a l’exposició ‘Pregon desig: Miquel Barceló a Josep Palau i Fabre‘. La mostra, que s’acaba d’inaugurar a Caldes d’Estrac, es compon de gravats, aquarel·les i obres fetes amb tècniques mixtes que han estat triades personalment per l’artista i que són de la seva col·lecció particular.

Les peces que formen l’homenatge tenen temàtiques molt diverses: peixos i pops, gravats amb termites, dibuixos per a brodats, una sèrie eròtica, dibuixos africans, retrats i autoretrats. Són obres de cronologia diversa que van des del 1999 fins a l’actualitat, com és el cas d’un quadern de treball fet entre Bangkok, l’Índia i París. Completen el conjunt el quadern on hi ha l’aquarel·la que ha servit com a logotip de l’Any Palau i Fabre. S’anomena Els Grius i és una il·lustració del Cant 29 de ‘El purgatori’ de La Divina comèdia de Dante Alighieri.

El 24 de febrer del 2005, Josep Palau i Fabre va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears. El poeta va anar a Mallorca per rebre la distinció i va aprofitar l’ocasió per visitar Miquel Barceló. D’aquella trobada va sorgir una relació d’amistat i d’admiració entre el pintor i l’escriptor. Poc després, Miquel Barceló va dedicar i regalar a Palau i Fabre aquest dibuix original d’un dels estudis per a la seva edició il·lustrada de La Divina comèdia del Dant, publicada per Galàxia Gutenberg.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]