La poesia per bandera

  • Comença el festival Poesia i + impulsat per la Fundació Palau · El comenta un dels directors, Martí Sales

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

05.07.2017 - 22:00

La poesia per bandera al crit de ‘més poesia si us plau!’ i al vers de ‘Jo em donaria a qui em volgués’. Comença el Festival Poesia i +, que impulsa la Fundació Palau de Caldes d’Estrac i que enguany s’estén a més poblacions del Maresme: Canet de Mar, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar i Dosrius. Del 6 al 16 de juliol, el festival oferirà gairebé una trentena d’espectacles poètics, en formats diversos, del recital al concert, de l’espectacle a la performança. Passaran per aquest dotzè festival Roger Mas, Lluís Homar i Clara Segura, Rosalía i Refree, Coetus, Rowan Ricardo Phillips, Albert Balasch, Fadwa Suleiman, Càntut, Joana Gomila, El Pèsol Feréstec i Cabosanroque, entre més.

Tot plegat forma part dels actes de l’Any Palau i Fabre. És per això que els responsables del festival (Mireia Calafell, Martí Sales i Pere Almeda) han volgut que les propostes, més que mai, es vinculessin amb la figura de l’alquimista, i han proposat una programació ‘que es vol hereva de la seva gosadia i curiositat insadollables’. El 29 de maig, durant la festa de presentació del festival a la llibreria Calders, ja es va intuir el risc subterrani que conté la programació, amb la improvisació poètica brillant, arriscada, punxeguda, que van fer els poetes Núria Martínez-Vernis, Maria Sevilla, Oriol Sauleda i Guim Valls (tots quatre participen en el Poesia i +).

Hem demanat a Martí Sales, codirector del festival, que ens expliqués en quins elements se sustenta el Poesia i + d’enguany i quins criteris generals en vertebren el programa. ‘Una de les nostres dèries –diu– és de fer producció pròpia i no únicament ser aparador. Però això requereix planificació i més coses. Enguany ho hem aconseguit en tres espectacles. El fet d’incidir en la creació canvia el to del festival, que es converteix en una fàbrica de creació. Una primera producció és Totes les nits incendiades, en què hem demanat al pianista Agustí Fernández, la ballarina Roser López Espinosa i la poetessa Núria Martínez-Vernis que fessin una sessió d’improvisació a partir de l’obra de Palau i Fabre. La voluntat és de fer esca per a encendre focs nous. I també hem proposat la improvisació, però a partir d’obra pròpia, en He deixat al paper tota la sang, amb el poeta novaiorquès Rowan Ricardo Phillips i la poetessa mexicana Juana Adcock, que posem de costat. Juntament amb la proposta de la siriana exiliada a París, Fadwa Souleimane, Són bombes, no coloms, aconseguim un altre propòsit, internacionalitzar el festival.’

Continua Martí Sales: ‘Aquests últims anys, en la cultura catalana hi ha hagut una mena de malentès transversal, sobretot des de l’àmbit institucional, que fomenta que la defensa de la cultura catalana es faci des de la cultura catalana. Això, tradicionalment, no ha estat pas així. Els grans poetes catalans han estat traductors i han viscut a fora… Cal créixer amb els altres, perquè les cultures isolades es moren. Per això portem poetes de fora d’aquí, tres veus molt diferents i molt potents des de la seva lírica i cultura. I aquest és el camí que volem nodrir. Perquè la internacionalització dels festivals no només ha de ser una realitat a les capitals.’

‘Per una altra banda, tot el programa està molt bé. La nostra ambició és que la gent faci confiança al festival, com passa amb Temporada Alta o en altre temps amb un segell editorial com Quaderns Crema. Que la gent vingui a ulls clucs, perquè, encara que no conegui una proposta, faci confiança a un festival que sap que ofereix un programa de qualitat. És un festival de poesia on tenim cura de l’aspecte escènic, de l’acció efímera. Tenim en compte i investiguem noves maneres, trencadores, de dir poesia, perquè n’hi ha moltes. Tot juga en un festival i la riquesa de la poesia també recau en l’escenificació.’

Els primers quatre dies de festival, els actes es faran en els pobles que enguany entren per primera vegada en el Poesia i +, i hi haurà entrada lliure. Dijous, doncs, s’obre el festival a Canet de Mar amb La caça de l’home, una tragèdia, d’Albert Balasch, i després Els dolors de la bellesa, amb Roger Mas, Bikimel, Eduard Escoffet i Laia Martínez López. Continuarà divendres a Mataró, dissabte  a Sant Andreu de Llavaneres i diumenge a Arenys de Mar i Dosrius. A partir del dia 13, la programació ja es farà a la Fundació Palau de Caldes, amb un vespre-nit de bandera, amb Cabosanroque, Vicenç Altaió, Fadwa Souleimane i la nit incendiada. Es tancarà el diumenge 16 amb la pallassa Pepa Plana, la Nit de Poetes amb Hilari de Cara, Rubén Luzón i Sònia Moll i la percussió de Càntut per a acabar. Consulteu-ne tota la programació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem