La Plaça del Llibre desafia la covid

  • Es presenta la vuitena Plaça del Llibre de València, que manté el nombre d'expositors · Totes les activitats es faran a la plaça de l'Ajuntament

VilaWeb

Text

Esperança Camps Barber

21.10.2020 - 11:06
Actualització: 21.10.2020 - 16:22

‘La situació és complicada, però durant tota la pandèmia el llibre es va veure com un valor important. N’eixirem tocats, però n’eixirem’. Així d’optimista es mostra Jesús Figuerola, president de la Fundació Full i un dels organitzadors de la Plaça del Llibre, que es farà a València entre el 28 d’octubre i l’1 de novembre.

Per motius de seguretat, la d’enguany serà una plaça més oberta, ocuparà més espai i continuarà amb els dos escenaris per a les presentacions, les lectures i altres activitats. L’actual situació no ha fet defallir el sector del llibre en català. Han confirmat l’assistència a la plaça seixanta editorials de tot el país. Les mateixes de l’any passat. ‘Les que no han vingut ha estat per una qüestió logística, perquè les restriccions per la covid també afecten el sector de transports’, ha dit Figuerola, que està il·lusionat amb el programa previst.

Diàlegs entre editores i reconeixement als sanitaris del sistema públic

Destaca la sèrie de diàlegs entre dones editores. Mari Carmen Pinyana, editora de la Universitat Jaume I de Castelló, conversarà amb Maite Simón, editora de la Universitat de València; Dolors Pedrós, d’Edicions 66, parlarà amb Mercè Pérez, de Sembra Llibres; i Núria Sendra, d’Edicions del Bullent, dialogarà amb Mercè Climent, de Lletra Impresa.

Es presentaran les novetats editorials de Marc Granell i Maria Josep Escrivà i es farà un homenatge al contacontes Llorenç Giménez, entre més.

Isabel-Clara Simó va rebre el premi Plaça del Llibre el 2018 (Fotografia: Prats i Camps).

Pel que fa als premis Plaça del Llibre, el dramaturg Manolo Molins rep el premi a la trajectòria literària; el Servei de Publicacions de la Universitat de València, que enguany fa cent anys, rebrà el premi a la trajectòria editorial; i la cantant Eva Dénia rebrà el premi que reconeix l’ús social del català. La Plaça també farà un reconeixement especial a la tasca dels sanitaris del sistema públic.

Una llibreria virtual

Una de les novetats de la Plaça del Llibre és la creació d’una llibreria virtual amb més de 12.000 referències de títols en català. La gestiona la Fundació Full sense trencar la cadena de valor del llibre. ‘Les comandes se serviran en un termini màxim de quaranta-vuit o setanta-dues hores i els clients podran decidir a quina llibreria, de totes les associades, donen el marge de benefici de la venda. S’hi poden adherir totes les llibreries que ho vulguen, amb una sola condició: que siguen actives en la difusió dels llibres editats en català’, explica Figuerola. La llibreria ja és en línia i s’espera que els pròxims dies s’hi sumen més llibreries físiques. La web es va projectar en previsió que les places no es pogueren fer de manera presencial, però s’ha decidit que siga un servei permanent de llibres a domicili.

La resistència de la plaça que s’omple de llibres

D’altra banda, Figuerola està satisfet de la manera com els certàmens de la Plaça del Llibre han esquivat la covid. El cap de setmana passat, es va fer a Castelló. Unes quatre mil persones van passar-hi i, en alguns dels més trenta actes organitzats, hi va haver més demanda d’assistència que capacitat. La recaptació per venda de llibres va ser de 10.000 euros, una xifra molt semblant a la de l’any passat.

Imatge de la Plaça del Llibre de Castelló,

La Plaça del Llibre va nàixer fa vuit anys amb la intenció d’omplir de llibres en català la plaça de l’Ajuntament de València. La batllessa d’aleshores, Rita Barberà, ho va prohibir i els primers anys la Plaça la va acollir l’Octubre Centre de Cultura Contemporània. Amb el canvi de govern a l’ajuntament, els llibres ocupen cada any el centre de la plaça. Aquests darrers anys, s’ha creat la Plaça del Llibre de Castelló i, més tard, sense el suport de l’ajuntament, la d’Alacant. La primavera que ve es farà la Plaça del Llibre de Gandia.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem