L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) han convocat concentracions aquest vespre davant les cases de la vila del Principat, en suport a Irene Rigau i Joana Ortega, que han declarat avui al TSJC per haver fet possible el 9-N, i el president Artur Mas, que declararà dijous. La més multitudinària ha estat la de Barcelona, a la plaça de Sant Jaume, presidida per la batllessa, Ada Colau. Colau ha llegit el manifest del Pacte Nacional pel Dret de Decidir, contra l’encausament de les autoritats catalanes. Ho ha fet al costat dels secretaris generals de Comissions Obreres i UGT, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez, i del president del Pacte Nacional pel Dret de Decidir, Joan Rigol, a part representants de més partits del pacte. Vegeu el vídeo de la intervenció de Colau:

El manifest que ha llegit Colau ha començat reiterant que el dret de decidir ‘és inherent a la ciutadania catalana en virtut del principi democràtic i del dret que tenim com a nació’. ‘Tots els intents d’exercir aquets dret no han sigut possible per l’oposició de leEstat, que mai ha ofert cap alternativa’, ha afegit. I és que segons els signants del manifest, el govern espanyol ‘ha judicialitzat tots quests fets, defugint les seves responsabilitats polítiques en aquest àmbit i generant una anomalia democràtica que priva a la ciutadania de Catalunya del dret democràtic a decidir el seu futur polític’.

Acte simbòlic amb les urnes i les paperetes

Després d’haver llegir el manifest, i enmig d’una pluja que començava a ser intensa, els representants dels partits i les entitats presents a l’escenari han aixecat rèpliques de les urnes utilitzades al 9-N, mentre els ciutadans aplegats a la plaça aixecaven paperetes com les que es van utilitzar al procés participatiu. Aquesta acció simbòlica ha servit de final per a un acte que ha conclòs de forma precipitada per la pluja. Tot i això, durant l’estona prèvia i els minuts que ha durat d’acte s’ha escoltat als ciutadans fer crits en favor de la independència de Catalunya, contra ‘la justícia espanyola’ i en defensa del 9-N.

A Twitter la informació sobre les concentracions s’ha aplegat en l’etiqueta #9NSomTots:

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb