El TC torna a amenaçar Torrent perquè no permeti que el parlament respongui a la sentència

  • Torrent reafirma que no censurarà cap debat i el parlament votarà l’autodeterminació amb una moció de la CUP

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
05.11.2019 - 12:37
Actualització: 05.11.2019 - 14:47

El Tribunal Constitucional torna a amenaçar el president del parlament, Roger Torrent, i la resta de membres de la mesa: si permeten la votació de la proposta de resolució de JxCat, ERC i la CUP com a resposta a la sentència poden incórrer en responsabilitats penals. El TC ha admès a tràmit aquest matí la impugnació que va fer dijous el consell de ministres espanyol de l’acord de la mesa per tramitar la resolució i de la decisió de refermar-s’hi que la mesa va prendre dimarts passat, desestimant les peticions de resonsideració que havien presentat Cs, el PSC i el PP. El TC ha suspès els dos acords per a tramitar la resolució i la majoria independentista haurà de decidir ara si permet que es debati i es voti i, per tant, s’arrisca a haver d’assumir possibles inhabilitacions, o frena la iniciativa. Torrent ha deixat clar que no faran marxa enrere, insistint que la mesa ‘no censurarà cap debat’. ‘Ens mantenim on ens hem mantingut sempre’, ha refermat, al·legant que el parlament ha de poder debatre totes les qüestions que preocupen a la ciutadania. La proposta parla de l‘autodeterminació, la reprovació de la monarquia i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya, les tres qüestions que el TC ja havia advertit a la cambra que no es podien votar i que, segons la resolució, el parlament ‘reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats’.

No estava previst, tanmateix, que aquesta resolució es votés en el ple de la setmana vinent, sinó en el següent, que es farà a finals de mes, segons fonts de la majoria independentista. La raó de l’ajornament és que el pacte polític dels tres grups per no tramitar-la per la via d’urgència (amb l’objectiu que la resolució es votés després de les eleccions de diumenge) n’ha allargat els tràmits reglamentaris fins al ple previst per a finals de mes, i això també ha donat marge tamporal al consell de ministres i al TC perquè intentin blocar-la. El pròxim pas perquè es pugui debatre és que la junta de portaveus la introdueixi a l’ordre del dia del ple de finals de mes.

En canvi, la setmana que ve sí que es debatrà i votarà una altra moció de la CUP que expressa la voluntat de la cambra ‘d’exercir de forma concreta el dret a l’autodeterminació i de respectar la voluntat del poble català’. També aquest matí, la majoria independentista de la mesa ha tombat els intents de Cs, el PSC i el PP perquè la setmana que ve no es debatés. Curiosament, aquesta moció es podrà votar sense que tingui, de moment, cap amenaça per part del TC.

El TC va més enllà

Pel que fa a la resolució de la resposta a la sentència, és la primera vegada en aquesta legislatura que el TC suspèn una admissió a tràmit d’una iniciativa per part de la mesa, després de l’actuació excepcional per a impedir la investidura de Carles de Puigdemont el gener de l’any passat amb Mariano Rajoy encara com a president. Habitualment, el govern de Pedro Sánchez actuava a posteriori, un cop la iniciativa en qüestió havia estat aprovada. Però aquest cop ho ha fet de manera preventiva, per a intentar impedir directament el debat. Com que JxCat, ERC i la CUP van anunciar inicialment que la resolució es votaria en ple de la setmana vinent, el consell de ministres va impugnar dijous passat els acords de la mesa per a tramitar-la i el ple del Constitucional s’ha reunit d’urgència avui per a suspendre’ls.

Torrent ha criticat l”absoluta anormalitat’ que suposa que el TC actuï enmig de la campanya electoral i ha acusat Sánchez de superar la ‘dinàmica absurda’ d’impugnacions que va fer el PP quan governava. En aquest cas, es tracta d’incidents d’execució que es lliguen a incompliments de sentències anteriors del TC. És a dir, no són impugnacions aïllades sinó que s’estableix una cadena de vulneracions i de notificacions personals que, quan arribi el moment, pot ajudar les acusacions a acreditar més clarament davant dels tribunals la comissió d’un possible delicte de desobediència que podria portar a inhabilitar Torrent i els membres independentistes de la mesa. És el mateix patró que es va aplicar a Carme Forcadell i la resta d’integrants sobiranistes en la legislatura anterior.

En concret, el govern espanyol sosté que la tramitació de la resolució incompleix anteriors providències del TC (del 10 i el 16 d’octubre) i dues sentències anteriors del mateix tribunal. El TC ha acceptat totes les peticions que li havia fet l’advocat de l’estat excepte una: no ha acordat deduir un testimoni de particulars per a exigir la responsabilitat penal que correspongués per l’incompliment dels pronunciaments del TC vulnerats.

La resolució dels tres grups reitera la defensa del dret d‘autodeterminació, la reprovació de la monarquia i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya, però la moció de la CUP és encara més explícita pel que fa a l’autodeterminació. Més enllà d’expressar una opinió política, concreta la voluntat d’exercir aquest dret. Els anticapitalistes, a més, també pretenen que el parlament insti Quim Torra a cessar el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la iniciativa reivindica igualment l’amnistia per als represaliats, la retirada dels cossos policials i militars de l’estat espanyol. Sobre aquesta moció no hi ha, almenys de moment, cap amenaça del TC.

Més al·legacions presentades

Al parlament s’acumulen les impugnacions, que segueixen els seus tràmits al TC. Aquest matí mateix, la cambra ha presentat al Constitucional les al·legacions corresponents als incidents d’execució per un suposat incompliment d’anteriors sentències de les resolucions del debat de política general que també parlaven del dret a l’autodeterminació, la desobediència civil i institucional com a instruments per a la defensa de drets, i l’amnistia per als represaliats. La cambra demana que es deixi sense efecte la suspensió de les resolucions i que es quedin sense efecte els requeriments i advertències dirigits al president, a la resta de membres de la mesa i al secretari general del parlament perquè frenin la tramitació d’iniciatives que desenvolupin les qüestions afectades o, en cas contrari, poden incórrer en responsabilitats penals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor