La lluita descarnada per devorar el pastís de Ciutadans

  • Carrizosa s’aferra als votants “irreductibles” i demana que no es faci cabal dels sondatges

VilaWeb

Els antics votants de Ciutadans són objecte de caça major en aquestes eleccions municipals. “Asseguro que aquests dies vinents farem el que sigui perquè els antics votants de Cs vinguin al PP, d’on no haurien d’haver marxat mai”, ha promès aquest matí el candidat dels populars per Barcelona, Daniel Sirera. Ho ha dit a la plaça de Sant Jaume, on ha donat suport a una concentració de les associacions i sindicats de policia JUSAPOL, JUCIL i JUPOL, de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil, que volien denunciar l’abandonament del govern espanyol als agents destinats a Catalunya. Gairebé hi havia més candidats que no pas manifestants: una trentena de concentrats, segons l’ACN, i tres candidats a la batllia. A banda de Sirera, hi eren la candidata de Cs, Anna Grau, i la de Valents, Eva Parera, que ha nodrit la seva llista d’antigues cares de Cs. A Barcelona és especialment descarnada la lluita per guanyar-se l’electorat de Ciutadans, amb la desfeta de l’antiga candidatura de Manuel Valls, Barcelona pel Canvi. El partit de Carlos Carrizosa s’hi va fondre ara fa quatre anys per trencar-se poc després –amb el suport de Valls a Ada Colau–, i el partit va acabar fent implosió.

Però el pastís de Ciutadans és molt més gros. El partit va obtenir 192.000 vots i 239 regidors a tot Catalunya ara fa quatre anys, i així va consolidar la irrupció generalitzada a les ciutats més poblades que havia aconseguit el 2015. Ara té expectatives electorals nefastes. Els sondatges vaticinen que podrien perdre la representació a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, i no és clar que puguin mantenir els regidors a la resta de grans municipis del Principat, amb comptades excepcions, on l’arrelament local del partit sembla prou fort perquè la baixada generalitzada no els expulsi del tot dels consistoris, tal com podria passar a Santa Coloma de Gramenet. Carrizosa fa campanya a contracorrent per evitar que la gran davallada que ja van tenir en les darreres eleccions espanyoles i catalanes es mimetitzi en els municipis, com l’enèsim mirall trencat de les crisis internes que ha viscut l’organització.

Carrizosa va demanar ahir als seus antics votants que vagin a votar i no es deixin guiar pels sondatges “falsejats”, que en realitat actuen d’arma política dels adversaris, deia. D’ençà de divendres, ha trepitjat alguns dels municipis on aspiren a mantenir-se, com ara Cornellà de Llobregat (hi tenen 3 regidors), Santa Coloma (4), Tarragona (4) i Vila-seca (5). Aquest matí, a Sant Boi de Llobregat, ha fet una crida als “irreductibles” de Ciutadans perquè es mobilitzin. Sant Boi, on el candidat és Lluís Tejedor, és un dels pocs municipis on van entrar el 2007, poc després de la fundació del partit, i on mantenen 3 regidors d’ençà del 2015. El Baix Llobregat és, segons Carrizosa, el graner de vots del partit. Però els de Carrizosa viuen a tot arreu una dura lluita electoral per sobreviure. El seu desafiament és a gran escala.

Una ullada a les grans ciutats del Principat deixa clara la magnitud de la tragèdia; allò que significaria per al partit que s’esborressin del mapa els regidors que tenen en llocs com ara Blanes (3), Cambrils (4), Castelldefels (2), Cerdanyola del Vallès (3), Esplugues de Llobregat (3), Figueres (2), Gavà (2), Granollers (2), l’Hospitalet de Llobregat (4), Lloret de Mar (4), Mataró (2), Manresa (2), Mollet del Vallès (2), Montcada i Reixac (3), el Prat de Llobregat (3), Ripollet (3), Reus (3), Rubí (3), Sabadell (3), Sant Adrià de Besòs (4), Sant Joan Despí (2), Sant Cugat del Vallès (3), Sant Feliu de Llobregat (2), Terrassa (3), Viladecans (4), Vilanova i la Geltrú (3) i el Vendrell (2). Tot i les particularitats locals, és un patrimoni electoral que es poden endur sobretot el PSC, el PP i Vox, que aspira a entrar als municipis en aquestes eleccions, malgrat l’escassa implantació territorial que té i la presentació de llistes fantasma.

A la mateixa hora que Sirera, Parera i Grau es deixaven veure amb els escassos manifestants policíacs, el dirigent espanyol de Vox, Santiago Abascal, protagonitzava un míting a la plaça d’Artós, l’emblema barceloní de l’extrema dreta, espai de congregació de nazis i filofeixistes. Ara fa quatre anys, la candidatura de Manuel Valls va ser primera força al districte de Sarrià-Sant Gervasi, i ací és on ara pretén rascar més suports el candidat barceloní de Vox, Gonzalo de Oro. Alguns sondatges indiquen que podrien obtenir representació (el d’avui del Grup Godó els dóna 4 regidors), tot i que l’últim del CIS els deixava fora de l’ajuntament. Aquest darrer sondatge detecta el baix reconeixement del candidat de Vox en l’electorat de dretes, i, en canvi, retrata que els antics votants de Valls valoren més Sirera que no pas Grau o Parera. Tant és així que el 17,2% dels enquestats que el 2019 va votar l’ex-ministre francès es decanta ara pel PP. L’11,9% diu que votarà Cs; el 9,9%, Vox; i el 9%, el PSC.

L’ascens de Jaume Collboni no s’entendria sense el salt que faran els votants de Cs. Els socialistes van ser, de fet, els que van passar amb el rasclet més èxit sobre el seu electorat en les eleccions al Parlament de Catalunya amb Salvador Illa. En el cas de la capital catalana, a més, la infidelitat dels vells electors seria la conseqüència final del reguitzell de marxes de regidors i afiliats que han viscut aquests darrers temps: la prova més evident de la desfeta que s’acostava. Grau ha mirat de passar pàgina de les desercions, però va començar la campanya havent d’entomar l’anunci de la partença d’un grup de militants crític amb la direcció pels “nombrosos acords” de Cs amb el govern de Pedro Sánchez al congrés espanyol. Ciutadans ho pot perdre gairebé tot, però també és la seva última oportunitat per a mirar de remuntar les previsions: un 38,5% dels votants de Valls deia que encara no sabia què votar i la majoria ho decidirà en el compte enrere fins a la jornada electoral. Sobreviure o no: això són, per a Ciutadans, aquestes eleccions.

ERC es fixa Mataró d’objectiu

ERC ha inclòs Mataró en la llista de ciutats on fan una crida a desbancar el PSC de la batllia. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat que la victòria d’Ernest Maragall de fa quatre anys a Barcelona passi ara a Mataró amb el seu candidat, Pim Camprubí. ERC aprofita el caos de Rodalia per culpar els socialistes de gestionar malament. “Si allò que tenen i governen ho governen malament, la millor de les receptes és que governin menys”, ha sentenciat.

JxCat també culpa ERC per Rodalia

A Castelldefels, la presidenta de JxCat, Laura Borràs, també ha criticat la gestió dels socialistes espanyols, però ha apuntat directament ERC pels pactes amb el PSOE al congrés espanyol. “Cada tren que arriba tard, és amb el vot d’ERC”, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor