La justícia alemanya decidirà si allibera provisionalment Puigdemont quan resolgui si admet a tràmit l’euroordre

  • El Tribunal Superior de Slesvig-Holstein decidirà aviat si allibera el president mentre es resol el procés d'extradició, que pot durar tres mesos

VilaWeb
Redacció
27.03.2018 - 01:50
Actualització: 27.03.2018 - 10:09

Ahir el president Carles Puigdemont va declarar al Tribunal Administratiu de l’estat federat de Slesvig-Holstein. La compareixença, que va durar tres hores, tenia el propòsit de comprovar-ne la identitat, entre més qüestions de procediment, i la jutgessa va mantenir Puigdemont tancat al centre de Neumünster sota custòdia policíaca.

El següent pas serà la declaració al Tribunal Superior de Slesvig-Holstein, que és qui ha de decidir si n’accepta o no l’extradició i qui ha de determinar mesures cautelars concretes durant els dos mesos que pot durar el procediment. No hi ha una data ni un horari concret per a la declaració de Puigdemont, però fonts de la fiscalia han indicat que esperen que sigui com més aviat millor.

L’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, treballa amb un equip de lletrats alemanys i amb l’equip de l’advocat belga expert en drets humans Paul Bekaert. Cuevillas va explicar que és previst que Puigdemont romangui detingut fins que es resolgui sobre l’admissió a tràmit de l’euroordre. Per últim, Cuevillas manifestava la seva confiança en tots els tribunals europeus.

Unes hores abans, quan just havia acabat la compareixença de Puigdemont, el vice-president primer del parlament, Josep Costa, havia relatat que els advocats van indicar-li que encara no hi ha una resolució sobre la situació de Puigdemont i que es decidirà avui si queda en llibertat. En una entrevista al 324, Cuevillas també apuntava aquesta possibilitat.

Paral·lelament, ahir la fiscalia belga va decidir que els consellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig podien romandre en llibertat perquè no hi ha perill de fuga. A Escòcia, Clara Ponsatí es lliurarà a la policia durant els dies vinents, segons que ha explicat el seu advocat. Sobre Marta Rovira, ara per ara encara no s’ha confirmat on és, tot i que diversos mitjans han assenyalat que és a Suïssa.

El procediment de l’euroordre
Igual que en la primera euroordre dictada per l’Audiència espanyola quan Puigdemont i els consellers van exiliar-se a Bèlgica, primer el Tribunal Superior examinarà si els delictes que el jutge Pablo Llarena ha especificat corresponen a algun dels trenta-dos supòsits pels quals es dóna l’extradició directa. Si no és així, es passa al procediment de doble incriminació, és a dir, es comprova si els fets delictius descrits serien també delicte a Alemanya.

En cas que ho fossin, aleshores la justícia alemanya hauria de determinar si Puigdemont tindria un judici just a Espanya en cas que fos extradit. Tanmateix, és un procés judicial que pot durar, pel cap baix, noranta dies, i que pot arribar, segons que ha explicat el mateix Cuevillas, fins al Tribunal Constitucional alemany.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any