La Junta Electoral de Barcelona ha prohibit d’il·luminar de color groc fonts i façanes de la ciutat, és a dir, la il·luminació que es pot veure des de final de la setmana passada gràcies a un acord dels grups municipals de BComú, PDECat i ERC. La junta ha donat la raó al PP i Ciutadans, que va presentar un recurs que argumentava que aquesta actuació era favorable a algunes candidatures per a les eleccions del 21-D.

La junta al·ludeix a l’article 50.2 de la LOREG i remarca que els poders públics no poden utilitzar imatges o expressions ‘coincidents o similars a les utilitzades en les seves campanyes per alguna entitat concurrent a les eleccions’.

El consistori va adduir que no tenia cap interès partidista, sinó que pretenia mostrar la solidaritat amb les famílies dels membres del govern i de les entitats que hi ha empresonats.

L’ajuntament acatarà la resolució
El govern municipal acatarà la resolució de la junta electoral, però diu que considera ‘bastant ridícul’ que hi hagi forces polítiques com Cs, PP o PSC que es dediquin a ‘perseguir’ aquestes actuacions. ‘Es pensen que canviant el color d’una font restituiran la normalitat democràtica del país i de la ciutat.’ Laia Ortiz, segona tinenta batlle, ha dir que era ‘inèdit’ això que passa, i ha instat aquests tres partits a restaurar la normalitat política en lloc d’anar presentant recursos. ‘No sé si el problema avui està en les fonts o en el fet que hi hagi persones a la presó per motius polítics’, ha dit.

A parer seu, el motiu de preocupació dels partits hauria de ser que tothom pogués fer campanya amb normalitat, inclosos els qui ara són a la presó. En tot cas, creu que per molt que s’apagui la il·luminació groga, ‘hi ha coses que no es podran apagar’.

Prohibicions anteriors
La Junta Electoral de Barcelona fa tres dies ja va obligar l’Ajuntament de Barcelona a retirar la pancarta que demanava la llibertat dels presos polítics que hi havia penjada al balcó i tots els eslògans i cartells d’aquesta mena que hi havia penjats als edificis institucionals. El mateix dia, la Junta Electoral espanyola va prohibir que els membres de les meses, els interventors i apoderats dels partits de les eleccions del 21 de desembre portessin el llaç groc de suport als presos.

Més informació:

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb