La història de com un jove refugiat sirià s’ha pogut establir a Catalunya

  • Ahmad Basal viu ara a casa Nachaat Waez, un gironí que acull a casa seva catorze refugiats

VilaWeb
Redacció
19.03.2016 - 19:34
Actualització: 19.03.2016 - 19:35

Ahmad Basal és un jove sirià de vint-i-sis anys nascut a Alep que fa mig any que és a Catalunya, concretament a Salt (Gironès) on va arribar després d’un periple en què va pagar a traficants de persones perquè el fessin passar en pastera fins a Grècia i en el qual ha travessat nou estats. Avui ha estat entrevistat al programa ‘El suplement’ de Catalunya Ràdio, i ha explicat el seu cas. Ell és un refugiat que ha aconseguit establir-se a Catalunya gràcies a l’ajuda d’uns compatriotes seus.

Un d’ells és Nachaat Waez, que li fa d’intèrpret (tot i que Basal ja entén força el català i en diu quatre paraules) i que li ha obert la porta de casa seva a Salt. Nachaat Waez és el sogre de Rafaat Sarajeddin, que fa catorze anys que és a Catalunya i que  es va trobar amb el jove Ahmad Basal en un camp de refugiats a Turquia quan hi va anar per a portar ajuda humanitària amb l’Associació Solidària amb el Poble Sirià. En Rafaat Sarajeddin i en Nachaat Waez han acollit Basal a casa seva, on tenen allotjats, repartits en dos pisos, catorze refugiats més.

Basal explica a Catalunya Ràdio que va pagar 1.100 euros a una màfia perquè el portés en una pastera de cinc metres de llarg i amb quaranta persones a bord des de Turquia fins a les illes gregues. Els qui hi anaven eren tots homes joves, i no tenien massa por, però patien quan veien altres barques en què viatjaven dones i criatures. Després, va anar fins a Atenes, i d’allà, després d’esperar al carrer tres dies per a tenir un salconduit, va travessar Macedònia, Sèrbia, Hongria, Àustria, Alemanya, França, i finalment va arribar a Girona.

És pastisser, però encara no té feina perquè no disposa del permís de treball. Ha d’esperar a tenir el permís d’asil, i, després, demanar el permís de treball. Qui l’ajuda a fer tots els tràmits és Nachaat Waez, que diu: ‘No és complicat demanar l’asil a l’estat espanyol, si ho saps fer bé. Però és lentíssim. Cal posar-se en contacte amb les persones adequades per a demanra l’asil. Un refugiat arriba a Espanya i només hi ha un camí per a demanar l’asil. Han de demanar entrevistes, que triguen molt, i demanar a la subdelegació del govern que facin l’entrevista policíaca per a l’asil. I això pot trigar entre dos i quatre mesos.’

En Waez té catorze persones a casa. Els manté amb el seu sou i amb les ajudes de la família. Explica que justament avui ha arribat l’asil a quatre de les persones que té a casa. ‘És una targeta de residència de cinc anys amb dret de treballar i de circular per Europa. Un cop amb el permís poden buscar feina’, afegeix.

Ací podeu escoltar l’entrevista sencera al programa ‘El suplement’:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any