La CUP (i ERC), al cap de dos anys del pacte

  • La CUP va caure de quatre potes en una tàctica d'ERC més vella que la picor, que és jugar amb el temps. Però el temps també juga per als ciutadans i els partits farien bé de no oblidar-ho

Vicent Partal
22.03.2023 - 21:40
Actualització: 23.03.2023 - 08:09
VilaWeb

El 23 de març de 2021, avui fa dos anys, Esquerra Republicana i la CUP van anunciar un acord per a la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat. L’acord, presentat amb la il·lusió de ser un gran tomb a l’esquerra, contenia tot de clàusules sectorials, que s’han complert en part perquè eren al programa de tots dos partits. Però sobretot contenia un gran projecte en clau nacional, que fins i tot va ser presentat en aquell moment com el nou full de ruta.

Segons que van signar totes dues organitzacions, durant dos anys la CUP –i s’entenia que també Junts– acceptaria de continuar la política de la taula de diàleg, entenent que n’havia d’eixir “una solució política i democràtica basada en l’autodeterminació i l’amnistia”. ERC cobrava els vots de la CUP amb això i oferia una garantia a pagar que no ha arribat ni arribarà mai: si al cap de dos anys no hi havia cap resultat, com ha estat el cas, aleshores ERC i CUP, totes dues organitzacions, es comprometien a “generar les condicions i els acords necessaris perquè puguem plantejar el nou embat democràtic, durant aquesta legislatura”. Finalment, i de manera molt concreta, ERC assumia el compromís de sotmetre el president Aragonès a la “renovació de la confiança” davant el parlament abans d’acabar la primera meitat del 2023. Cosa que ara ja ha explicat del dret i del revés que de cap manera no pensa fer.

Avui fa dos anys justs d’aquell acord i tothom pot comprovar que no ha passat res d’allò que es va pactar i que –cosa molt pitjor– no passarà res d’allò que es va pactar. La taula de negociació no ha aconseguit ni l’autodeterminació ni l’amnistia, però quina importància té això, ara, si dos anys després Esquerra ha canviat completament d’aliances i l’última cosa que vol és fer aquest “nou embat democràtic”? De què ha servit la primera part del pacte, aquest doblegament voluntari de la CUP a una estratègia que tothom sabia que era un fracàs anunciat, si la segona no existirà?

Jugar amb el temps, fer que el pas del temps canvie les condicions polítiques, és un dels exercicis més clàssics de la política. Enfront de la pressió i per a defugir-la, és un truc de manual convèncer l’interlocutor que deixe passar un cert temps. Pactar un futur més o menys allunyat que en realitat no compromet mai a res, com ara s’ha tornat a demostrar. Ben sovint amb la intenció d’enganyar-lo, d’aprofitar-se’n. Gairebé sempre per guanyar una cosa avui, en l’únic moment que la pots guanyar, pensant que demà en tot cas ja la convertiràs en la contrària d’allò que hauria de ser, si així et convé.

Evidentment, aquest joc cínic, aquesta manera amoral d’acostar-se a la política, no diu res de bo de qui la practica. Però tampoc de qui l’accepta. Que l’interlocutor, en aquest cas la CUP, es deixe enganyar tan fàcilment diu molt d’ell, i no pas res favorable. En aquests dos anys els cupaires han estat burlats i humiliats per Esquerra Republicana, però avui no es pot esquivar ni amagar que van ser ells mateixos els qui van caure de quatre potes en el parany, narcotitzats per les seues obsessions, per aquelles idees tan primes i dogmàtiques que gasten sobre què és i què no és ser a l’esquerra. A favor de la CUP només es pot dir que no van ser els únics. Junts els va seguir poc després, en un episodi encara més estrany i tot.

El temps té aquestes coses. Si saps jugar i ets prou cínic per a traure’n profit, els resultats de les maniobres poden ser excepcionals. Però amb un advertiment, que és que el temps també passa, inexorablement, per a tu i també acabes destapat i a la intempèrie. Les grans dificultats que els partits independentistes, tots tres, tenen per a formar candidatures municipals n’és un símptoma clar. I l’abstenció i la pèrdua vots, més que justificadament, pot ser monumental ja aquest mes de maig. Perquè la gent també, gràcies al pas del temps, acaba veient de manera nítida per la via dels fets allò que era més difícil d’explicar amb paraules, que costava de veure enmig de la propaganda, la xerrameca i el record enyoradís d’un passat que va ser i no tornarà.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Salvador Llopis
Salvador Llopis
22.03.2023  ·  22:25

Els que hem caigut de quatre potes som la gent al creure’ns tota aquesta colla de galifardeus.

CARLES MILLAN
CARLES MILLAN
22.03.2023  ·  22:30

Els partits avui ja només són agències de col·locació de militants, amics i parents. Però els calen els vots dels ciutadans, als quals enganyen sense cap mena de vergonya. ERC n’és un bon exemple, però els altres no es queden gaire lluny.

Josep Usó
Josep Usó
22.03.2023  ·  22:38

Els partits, amb l’estructura i funcionament que tenen, ara mateix són un producte obsolet i amb poca utilitat. Poden endollar tants “afegits” com vulguen, però no els votarà gaire gent. Com l’esquerra ha traït, pujarà amb força l’extrema dreta. Ja ho veurem a finals de maig.

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
22.03.2023  ·  22:50

Avui en les noticies de TV3 ha sortit una imatge que m ha deixat glaçada, en el Parlament de Catalunya i darrera de la Presidenta suplen si veuen dos grans banderes una la catalana i l,altre española, noves i lluentes. Pregunto a que es deu aquesta vestiesa. Senyors politics dels partits dits independentistes que penseu, us hi sentiu be.
Senyors no comença a ser hora de sortir al carrer i esbomba tota aquesta…….

Albert Poblet
Albert Poblet
22.03.2023  ·  22:52

Sort que com a Sant Cugat avui i a molts pobles de Catalunya s’ha presentat la llista de L’agrupació d’electors. Un èxit total!!
Han fet falta cinc anys per acabar amb les cares de derrotats!!
A guanyar a les properes municipals !!

joan rovira
joan rovira
22.03.2023  ·  22:58

Sr. Partal, l’escenari colonial català no és gairebé res comparat amb el que està passant al país confrontant més avançat i que de segur demà després de la gran manifestació a la tarda a París serà objecte d’anàlisi per tal d’adonar-nos de quanta raó tenen els ciutadans.

Per tant, per a enllaçar l’escenari colonial català i el que succeeix als estats primigenis del format que el poble cedeix el poder, mitjançant unes eleccions a una Assemblea o Congrés, “a uns quants”, cal veure el que passa a França i a l’altre costat de l’Atlàntic.

També, posar en relleu, que el Primer d’octubre per a molts ciutadans va d’això, no només de deixar de ser una colònia, sinó principalment de recuperar la manera pròpia de governar-nos que tenia més a veure amb la democràcia originària de com el poble controla el govern.

PS. Per si tenen interès de conèixer què està passant a França els hi recomano dos articles que de manera concisa i didàctica resumeixen com el president s’alia amb els polítics i els seus interessos i què fer. A la nova France-soir, sense periodistes fixos:
*Retraites : le 49.3 de trop ? Marcel M. Monin, 21-3-2023.
*DÉMOCRATIE 2.0 – Sommes-nous encore en démocratie ? Dr Olivier Frot, 22-3-2023.

Anna Linares
Anna Linares
22.03.2023  ·  23:06

Es tot molt decepcionant, al final no sabem ni a qui hem de votar, ni a qui podem creure! https://www.youtube.com/watch?v=a9s9ENqcdxw

Jaume Bonet
Jaume Bonet
22.03.2023  ·  23:06

Són urgents les llistes cíviques ja a les municipals … ERC ja és un desastre, dins junts hi ha dues ànimes i sembla que la que no m’agrada va guanyant terreny, i ERC i les CUP no donen per fet el referendum del primer d’octubre del 2017 (i dins Junts n’hi ha que sí i n’hi ha que no)
Sense candidatures clarament, rotundament (i diria que “descaradament”) primerdoctubristes, l’abstenció pot esser brutal entre els independentistes.

Frederic Varela
Frederic Varela
22.03.2023  ·  23:10

Ho tornarem a fer, no en tinc cap dubte. Però abans caldrà arrossegar-nos una bona temporada pel fang, perdre bous i esquelles, entregar la Generalitat als espanyolistes, patir humiliacions, posar en risc la llengua i la cultura catalanes. I llavors, quan no puguem més, ens espolsarem de sobre aquesta colla d’inútils en els quals vàrem posar les nostres esperances d’esdevenir un país lliure i el poble ho tornarà a fer. I si arribat el moment no som prou valents per fer-ho amb totes les conseqüències, ens mereixerem ser esborrats com a poble de la faç de la terra.

Pere Guarch
Pere Guarch
22.03.2023  ·  23:13

De moment, la Santa Aliança pel manteniment de l’statu quo (Junts + PSC), en aliança amb els partits de dreta i extrema dreta espanyoles, ja ha tombat el pressupost destinat al pla pilot de la RBU. Proposta presentada per la CUP, asumida pel govern d’ERC en ocasió dels pactes de la investidura i a la qual són favorables la majoria de ciutadans d’aquest país, segons indiquen les enquestes. Però es tractava de perjudicar ERC…

Joan Benet
Joan Benet
22.03.2023  ·  23:27

M’és ben igual si és Primàries, Escons 1’O, Llista Cívica o el Bombero Torero per la Independència.
Aquests 3 d’ara com si no existissin.

Antoni Roca
Antoni Roca
22.03.2023  ·  23:29

Després hi ha gent que s’estranya que hi hagi absentisme, desencís i desconfiança de gent esquerrana envers els partits (catalans) que es consideren d’esquerra. El director comentava fa poc el fet significatiu que llocs europeus que abans votaven comunista ara voten la ultradreta. No crec que haguem d’arribar a tant, però el vot nul (i no l’abstenció) se’l mereixen.

jaume vall
jaume vall
22.03.2023  ·  23:29

Tendim, tots, a valorar una actuació política en funció dels vots, del suport electoral que pot tenir en les següents eleccions.
La quantitat, com els diners, com l’audiència, ha esdevingut la mesura de quasi tot. És lògic que sigui així pel tot el que és comptable.
Però que sigui lògic no vol dir que sigui desitjable.
I amb el que no és quantitatiu, sinó qualitatiu, hauríem de fer, tots, un pas, per prioritzar la qualitat a la quantitat.
És difícil. Però ens hi va el benestar ètic, social. La Xina té molts més habitants que Dinamarca, Holanda, Suïssa. Però tots estarem d’acord que millor viure sota lleis d’aquests darrers països. La Madona té molts més seguidors que Jordi Savall, però no cal ni dir qui fa millor música. El Kayne West deu haver venut més discos que en Lluís Llach, però, en fi, ja ni cal ni comparar-lo.
Bé.
És difícil, però ens hi va la salut social. Millor ser una persona amb ètica, que a més triomfa, que una persona que triomfa sense ètica. ERC pot provar d’eixamplar la base. Potser li anirà bé. Potser. Però si el preu és ser deslleial amb les persones amb les quals ha governat, dir mentides que no complirà, pactar per darrera a traició, acceptar indignitat i ignomínia, per surar com la m.rda, francament, que es confitin els vots.
Com pots governar èticament si has arribat al poder sense ètica?
Volem governants que hagin arribat al poder miserablement, amb l’esperança que ens governaran bé?
Ah, sobre les CUP. Hi aquests, qui són, què fan, quina ètica tenen, a part de desunir l’independentisme i enviar a la paperera els enemics de l’estat espanyol?

Francesca Parera
Francesca Parera
23.03.2023  ·  00:05

Els tres partits catalans que es van posar l’etiqueta d’independentistes resulta que estan demostrant, en totes les versions possibles i descaradament, que no ho són. De manera que el més lògic i democràtic seria forçar noves eleccions. Però ara. Fer-los fora el més aviat possible perquè no es mereixen ser on són. Perquè Catalunya ha de tenir al capdavant uns polítics honestos, coherents i valents, no aquests còmplices de l’Estat espanyol que exerceix d’imperialista i que no canviarà mai, mai. I no cal esperar al 2025 com proposa l’ANC. Estem en una situació d’emergència política, econòmica, lingüística, social i cultural. Que més ens han de fer per reaccionar?…

Jaime Riu
Jaime Riu
23.03.2023  ·  00:09

NO DEIXAR-SE JUTJAR, NI DEIXAR-SE GOVERNAR
Jugar amb el temps i no complir les promeses electorals és molt greu, però no és el pitjor.
Des de fa cinc anys hem pogut analitzar un altre comportament molt més destructiu dels polítics que es van deixar jutjar pels tribunals espanyols.
Amb la submissió d’alguns al Tribunal Suprem, van reconèixer que al regne d’Espanya era competent per jutjar l’autodeterminació de Catalunya.
Altres no ho van acceptar i oportunament van marxar a l’exili, per fer prevaler la independència de Catalunya que havíem votat l’1-O de 2017.
En els darrers temps, l’ex-vicepresident del Parlament Josep Costa ha estat conseqüent amb el principi bàsic de no fer el joc a tribunals no naturals, com un exemple a seguir.
En aquesta mateixa línia, l’editorial d’avui ens reafirma la necessitat de no deixar-nos engolir per la política de partits.
És ben evident que tots (tots!…) són partits autonomistes pel fet de participar en les eleccions constitucionals del model autonòmic, i ho sabem des de fa 45 anys.
Com que ara volem fer de Catalunya un nou estat d’Europa, independent del regne d’Espanya i en forma de república, ja sabem que l’únic camí possible consisteix a no deixar-se jutjar, ni deixar-se governar.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
23.03.2023  ·  00:16

Partits autonòmics autoanomenats independentistes, tots ells, sense excepció, han de desaparèixer.

Xavi Solé
Xavi Solé
23.03.2023  ·  00:17

Quan aquesta colla de ganduls que ens governen i els altres ganduls que s’ho miren des dels escons ens portin a la humiliació i ruïna totats, serà quan ens aixecarem, lluitarem i guanyarem. Només en el moment en què ja no puguem perdre res més. Mentrestant, mentre ens deixin poder viure a empentes i rodolons, ens queixarem i prou.

Josep Sendra
Josep Sendra
23.03.2023  ·  01:51

Molt bon article, alucinant amb Pere Guarch i els Mentrestant Engrunistes Colauers Baratos.

Núria Castells
Núria Castells
23.03.2023  ·  02:39

Pels comentaris anteriors al meu i pel que sento pel carrer, dóna la impressió que el malestar i la indignació entre els independentistes són molt grans i ja no són muts. S’expressen arreu i cada cop més.

Ja era hora! El que han fets els partits “independentistes” amb els nostres vots, la nostra confiança i les nostres aspiracions és tan indecent que no pot oblidar-se de cap manera. De fet, sortirà als llibres d’història i n’avergonyirà molts per sempre més.

En política -com a tot arreu- els errors i les mentides s’han de pagar. Aquesta gent ha demostrat que no serveix per al nostre objectiu.
Fem foc nou.
No podem tornar a votar la gent que ens ha dut on som.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
23.03.2023  ·  03:38

Ara sí que hem descobert la lluna! I què és això de…, doncs no votaré, no els saludaré però em quedo a casa i els dirigents dels tres partidets venuts fent festa major. Però quin poble accepta la submissió tant indigna? Ocupació de les places fins que marxi aquest govern de Castella !

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
23.03.2023  ·  06:07

A Sant Cugat, la CUP va dictar la seva sentència al coalicionar-se amb ER i el PSOE. Salut.

Rosa Guallar
Rosa Guallar
23.03.2023  ·  06:09

des del primer moment, des del moment en què van presentar el pacte, vaig trobar deplorable la decisió de la CUP. Era una postura estúpida. Per mi era clar que van pactar expressament per anar contra Junts, per un maniqueisme del suposat eix “esquerra-dreta”. Estúpida CUP que semblava no haver-se adonat que ERC ni és un partit d’esquerres ni era ja, tots ho veiem des de feia més d’una legislatura, un partit independentista. Aquest pacte entre ERC i l’estúpida CUP, va suposar l’enèsim trencament de la unitat independentista, tot i haver guanyat el 52% dels nostres vots.

Salvador Molins
Salvador Molins
23.03.2023  ·  06:41

Partal té tendència a blanquejar o suavitzar les qualificacions que dedica a “esquerra” i en al cas d’avui també la CUP. I quan no pot s’afanya a recordar-nos que Junts també va pactar amb el PSC a la Diputació. Jo recordo com van anar els pactes en aquella ocasió i com s’acorralava Junts amb centenars de pactes antinaturals. Ara, veient com “esquerra” primer va treure el mot Catalunya i després el mot República és correcte anomenar-la ERC?

Colla d’inútils …

Primer tots nosaltres pregant que governés qui tingués més vots. Aleshores amb el lliri a la mà vam cavar la nostra pròpia tomba, la tomba del 52%.

Coneixent l’enemic, cada dia que passa, crec més en una possible tupinada el 14F i potser també un “tongo”… Només 30.000 vots de diferència?

Hem de votar una ombra de vot a través d’Internet, un sistema de còpia de seguretat del que votem que ens permetés contrastar els resultats, primer de tot del vot exterior que ve dels catalans que viuen fora de Catalunya. Aquest vot exterior sempre està sotmès a l’àrbitre espanyol i carregat d’arbitrarietats i obstacles.

Segon, la CUP immediatament després del 14F fa costat ER i margina Junts, com sempre ni dura un any …

I volien condicionar fent d’àrbitre d’ER als dos anys.

Així cedeixen el govern a les
esquerres, a ER concretament, la ER que des del mateix 27 d’o tubre de 2010 va trencar la unitat de confrontació amb l’estat, que nega l’1-O i la DUI, la que es va negar investir Puigdemont.

Inútils!

Després el Jordi Sànchez que lliura Junts a ER. Inútil!

Després ve el seguit de despropòsits del pitjor President de la Història de Catalunya, aquest miserable Aragonès.

Aragonès vota gratuïtament a favor del govern espanyol totes les mocions de confiança i tots els pressupostos, tot per interessos espuris d’ER.

Introdueix el castellà a l’ensenyament com matèria curricular, un autèntic cavall de Troia!

Crea i blanqueja una Taula de Diàleg, falsa i inútil.

S’ajup davant la constitució espanyola com un cuc que s’arrossega per terra.

Pacta descaradament amb els qui donaren ple suport al 155.

Viatge pel món com un “pelele”
espanyol amb els ministres de l’enemic de Catalunya.

I darrerament des del departament de Presidència vol fer concesions religioses gratuïtes als alumnes i treballadors musulmans, a la immigració incontrolable des de Catalunya, només per guanyar vots, no té cap més sentit, és d’una inconsciència i una mala fe perfectament dissenyada des dels rengles dels enemics de la nació catalana, totalment lliurat a l’estat espanyol.

Quines sorpreses ens donarà encara aquest “Aragonès”, enemic de Catalunya? El pitjor President i la pitjor ER que mai, fins ara hauriem pogut imaginar, a anys llum del mateix Montilla.

Mori el mal govern!
Fora ER i fora tots els col’laboracionistes amb Espanya.

Via fora, catalans!
No votem de cap manera aquests inútils i impresentables, enemics de casa nostra.

No ens podem fiar de cap d’aquests partits que paren la mà a les arques de l’estat espanyol, aquelles arques que omplen amb tot el que ens espolien als catalans. Aquests partits que omplen les nostres institucions de càrrecs ben pagats amb les seves camarilles.

Per evitar tot això necessitem la Llista Cívica:

Primer, per preparar-nos amb temps, abans que les properes eleccions al Parlament no ens agafin amb el més calent a l’aigüera.

Segon, perquè la independència no és tasca dels partits sinó del Poble.

Tercer, perquè diguin el que diguin, si manen ells, els partits politics, al darrer moment ens trairan. No seria pas la primera vegada ni la darrera que posen els seus interessos per davant de l’interès suprem de Catalunya, la llibertat plena, la Independència.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
23.03.2023  ·  06:45

Per ERC l’enemic ha batre és des de fa una dècada (recorden la consulta de Mas) JxC o els seus predecessors. Per la CUP també però amb matisos. Mentre tant JxC voldria que el independentisme s’unís i pactes un altre full de ruta (ahir mateix ho deia Turull) però la resta de partits no tenen el més mínim interès. JxC va fer molt malament acceptant governar amb ERC, quan ja es veia que eren uns traïdors, però Jordi Sánchez era el talp de ERC que ho ha acabat d’enfonsar tot. Si JxC vol tenir de nou credibilitat el primer que ha de fer és expulsar Jordi Sánchez del partit. Si no, no és fiable i haurem d’anar a la llista cívica.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
23.03.2023  ·  07:01

Com deia Ruskin (canvieu art per política): “L’art no ha d’expressar cap contingut del temps. L’art ha d’omplir el temps de contingut.”

Jordi Torres
Jordi Torres
23.03.2023  ·  07:44

No ha estat un pacte, ha estat un temps de carència de dos anys, pel govern. Han gaudit de tots els beneficis de manar sense haver de donar res a canvi.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
23.03.2023  ·  07:52

Mirat a distància, el pacte al Parlament de ara fa dos anys era el menys dolent dels possibles. Els incompliments estaven cantats però ningú es va atrevir a no donar forma política al resultat de la “majoria independentista”.
De les paraules als fets hi ha un llarg i feixuc camí que cal caminar: voler, saber, poder, fer.

Carles Serra
Carles Serra
23.03.2023  ·  08:14

Gràcies Vicent per la valenta editorial, només retreure-li com pot dir els tres partits independentistes, inclou això d’ER? mara meva, després tantes demostracions d’ésser un partit traïdors, botifler i mentider; en fi Vicent.
El Sr. Pere Guard és el clar exemple dels adoradors del guia espiritual Oriol Junqueres, ja que dir de ” l’ideològia” i “valors” dels seus votants.

Pep Agulló
Pep Agulló
23.03.2023  ·  08:25

TENIM VOLUNTAT PERÒ NO ENS FEM RESPONSABLES DE MATERIALITZAR-LA…

Necessitem aigua i som incapaços de tancar l’aixeta als lobbies que la malbaraten, a les pèrdues de centenars de milers litres diaris (Badalona) que es perden per desídia…

Necessitem la independència i som incapaços d’imaginar-nos un futur més enllà de l’autonomia, d’unes eleccions amb llistes cíviques “màgiques” per continuar presoners d’Espanya…

PS. comentar l’editorial, els tripijocs autonomistes, em cansa…

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
23.03.2023  ·  08:41

Els pactes és fan per complir-los. Sembla una perogrullada, oi?
El pacte més meravellós es converteix en un tros de paper brut si el guardes en un calaix i ja està.
Comença, intenta , prova… però no et quedis paralitzat, si us plau.
Els camins poden ser tan llargs com vulguis però comença a preparar-te una motxilla, unes bones sabates. Després ves a buscar un plànol i començar el passeig o l’escalada.
No saps per on has d’anar? Doncs deixa-ho córrer. Quedat a casa a mirar la televisió o a llegir un llibre o a cuinar un brioix
Estava cantat que no es compliria el pacte d’investidura? Jo m’ho vaig prendre seriosament Si els que van fer el pacte s’ho van prendre a la “xirigota”, són uns indesitjables. No mereixen ser representants nostres. Ells si que han d’anar a la paperera de la història.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
23.03.2023  ·  08:51

Vicent, a VW seguiu anomenant “independentista” a ERC i a hores d’ara ja sabeu que és totalment falsa aquesta etiquetació. Seria molt d’agrair que supereu el tabú de dir als partits fake-indepes el que són. Suggereixo fer servir expressions com “ex-independentistes” o “autoanomenats independentistes” o “autonomistes conversos” o el que considereu més adient per no ofendre als centenars de milers d’independentistes “irreductibles”.

Per una altra banda, abstenir-se a les comtesses electorals que tindrem aquest any no serà un càstig significatiu pels fake-indepes. Ja es va veure fa 2 anys, havent-se perdut més de 700.000 vots indepes. És ja urgent començar a organitzar coordinadament arreu del territori les Agrupacions d’Electors (com ja han creat a Sant Cugat) o el que sigui més semblant a una Llista Cívica, sense presència de polítics o afiliats a partits fake-indepes.

Llista Cívica ja !!!
(amb o sense l’ANC. És urgent !!)

FERRAN FUERTES
FERRAN FUERTES
23.03.2023  ·  09:01

La taula de diáleg era un eufemisme per blanquejar l’acord secret ER-PSOE, com s’ha vist i un cop assolit pel PSOE, , ja ningú en parla, d’aquesta taula. Aquest acord era: submissió d’ER i Catalunya a Madrid fent de crossa a totes les votacions a canvi de res -com tambe s’ha vist-, a canvi de la reforma del Codi Penal per alliberar sobretot Junqueras (per cert fa dies que no diu res: l’han posat al congelador?) perque puguès ser csndidat a la Generalitat d’aqui a dos anys. Com també s’ha vist tampoc ho han assolit (els jutges no els mana el PSOE) ER són aixi d’incompetents. Pel camí, el pacte secret també deia el tracte a favor dels mitjans de comunicació a ER i de la Fiscalia, com s’ha vist.

Camí Tous
Camí Tous
23.03.2023  ·  09:15

Resum: ens han enganyat.
Ho continuaran fent. Per tant, cap vot a aquests sistema de partits que només et demanen el vot per seguir trepitjant als ciutadans. Fem-los caure a tots els comicis.

Ramon Perera
Ramon Perera
23.03.2023  ·  09:16

L’objectiu, únic en aquest moment, és la independència.
A totes les independències del món s’hi ha arribat de fet per vies diferents. Així que hem de seguir empenyent tant com puguem.
I recordar que de vegades els canvis socials s’acceleren de manera generalment imprevisible. Aquest fenòmen s’anomena revolució.

Xavier Núñez
Xavier Núñez
23.03.2023  ·  09:30

Perdoneu, fins que arribin les Llistes Cíviques, el vot mes útil, per fer pagar a TOTS els partits el seu menysteniment que fan a tots els catal@s en Catalunya, ès, el vot en BLANC.
No ès de cap utilitat els “altres” mètodes, com l’abstenció o el vot nul.
Anar a votar és té que fer i bé.
Aquests últims, sol serveixen per donar oportunitats que PSOE guany la Generalitat.
El vot en blanc que és, posar un sobre BUIT, dintre d l’”URNA” i sensa cap papereta, és tan vàlid com el sobre amb una papereta de quelcom partit.
Si sortís el 55% de vots en blanc, cap partit, tindria la majoria per formar govern, ni tan sols posant-se d’acord entre ells.
S’haurien de repetir les eleccions, tantes vegades com calguessin.
Donant temps a formar les Llistes Cíviques.
Busque a Viquipèdia o a Google webs que ho expliquen.

Joan Royo
Joan Royo
23.03.2023  ·  09:55

ERC és tan espanyola que respondrà “si te he visto no me acuerdo”.

Joan López
Joan López
23.03.2023  ·  09:58

Erc…..una colla de traidors botiflers
Cup….uns cumbayàs
Junts….mig i mig,dues corrents dins del partit,la independentiste perseguida pels traidors i ñordos.
Asì estem, volem treure a la Colau avants que no quedi res a Barcelona per enderrocar……però no tenim candidat independentista.
ANC la llista cìvica independentista per cuan?

JOSEP RAMON MIR
JOSEP RAMON MIR
23.03.2023  ·  10:06

Sr. Frederic Varela: Molt em temo que si entreguem durant quatre anys la Generalitat al espanyolisme ja no serem a temps de salvar el país, la llengua i tot plegat. A menys que passats uns mesos i veien com anirà la cosa, en alcem tots i tot reventi.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
23.03.2023  ·  10:19

Sincerament ja no crec en els partits ens han aixecat la camisa a tort i dret. Cada que passa és més necessari la llista cívica

Salvador Aregall
Salvador Aregall
23.03.2023  ·  10:24

Estic molt cansat i profundament decebut. Tot això que comenta el Partal avui comença a relliscar-me, ja no m’interessa i per preservar la meva salut -la que em queda- el meu psiquiatre m’ha recomanat apartar-me’n.

Federació de Comitès Poble Català Albert
Federació de Comitès Poble Català Albert
23.03.2023  ·  10:43

Els comentaristes independentistes descontents, justificadament decebuts, dels polítics i altres actors des de 2017 i 2021 poden trobar camí alternatiu de sortida del desgavell actual en el document “Proposta de programa cap a la independència de Catalunya”. Què la FCPC presentem en la web http://www.comites-poble-catala.org a l’apartat “textos propis”. I s’hi poden adherir si el comparteixen per impulsar-lo.
Albert Bertrana i Bernaus

Berta Carulla
Berta Carulla
23.03.2023  ·  11:05

Xavier Núñez, per tal que funcionés el que vostè diu caldria un 55% com ha dit, o un 51%. I això difílment passarà perquè ningú ni res ha obtingut un percentatge tan elevat des de fa molt de temps.

No és castigar el que volem per sobre de tot, sinó aconseguir la sobirania plena, i per això cal votar nítidament qui dugui en el programa INDEPENDÈNCIA, ras i curt, es digui com es digui i en diguin la resta i els micròfons el que en diguin. Només així tindrem esma per a la revolta i la revolta serà legítima.

A la “gent d’esquerra” que ens heu dut on som, i ara dieu que no teniu qui votar i us voleu abstenir o votar nul: us felicito fills, per la vostra capacitat d’errar eternament a costa dels altres a qui no ens calen identificacions partidistes ni ideològiques, ni etiquetes ni disfresses.

Daniel Prats
Daniel Prats
23.03.2023  ·  11:42

Els independentistes podem estar decebuts però NO podem deixar de votar independentisme pq així passariem a engruixir les files de l’espanyolisme que es el q volen. ERC i PSC han deixat de ser catalans i d’esquerra, no s’han de votar mai mai mai mes. Queda Junts x fer política a l’interior (Nation building) i el camí cap a la independència passa x la Comunitat Intl. Vegueu el programa al web de la Federació de Comitès Poble Català. Difícil xo l’únic viable després dels fracassos anteriors, la repressió i i l’exili.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
23.03.2023  ·  11:47

A les municipals cal votar, és imperatiu fer-ho, en clau independentista i això vol dir no votar ni Junts, ni ER, ni la CUP.

Als que creuen que les eleccions municipals són “diferents”, que és un altre marc, només els diré una cosa: la força d’un partit polític es demostra en el nombre de batlles i regidors que tenen.

Doncs, si voleu votar anti-independència, no cal votar Vox, n’hi ha de partits més pròxims que parlen català.

Miquel Martí
Miquel Martí
23.03.2023  ·  12:03

Llista cívica, o vot nul.
No fa falta pensar-hi més en els que ens han decebut. Cal girar full i tornar a caminar.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
23.03.2023  ·  13:06

Observo que molta gent inclòs VW te tendència a posar al mateix sac tots els partits independentistes.
personalment considero que ER ha estat el Judes de Catalunya que ha traït a tothom inclosos els seus votants i que la historia el posara on li toca.
La Cup és un partit molt inconstant que ha de madurar i no sap exactament el que vol.
Permeteu-me que Junts no el pugui posar al mateix sac. És el partit molest i a exterminar per part de tothom: Govern, ‘Gobierno’, Jutges, i moltes organitzacions. sembla que els fa molta nosa. Per què serà? Les pròximes eleccions els ciutadans posaran a cadascú al seu lloc.
Penso que el primer objectiu del que queda del independentisme és treure l’ocupa actual de la generalitat i lluitar per noves eleccions general el més aviat possible.

En un altre ordre de coses que vol dir avui en dia ser d’esquerres? Armar a Ucraïna fins que pugui guanyar la guerra, és de dretes o d’esquerres? Lligar el destí d’Europa a USA és de dretes o d’esquerres?
VOLEM UNA PAU NEGOCIADA. VOLEM QUE PARI L’ENVIAMENT D’ARMAMENT A UCRAÏNA.

ALBERT MAS
ALBERT MAS
23.03.2023  ·  13:22

Estic plenament convençut que el que diuen els senyors Albert Bertrana i Daniel Prat és el camí correcte per assolir l’independència (actuant des de l’exterior i amb un cens català) com diu la FCPC.
La llista cívica, antuan des de l’interior i utilitzant un cens espanyol, estic convençut que no té recorregut i ni obtindria el suport internacional que es indispensable per obligar al estat espanyol a deure i negociar el repartiment d’actius i passius.

peter lindig
peter lindig
23.03.2023  ·  14:56

Si voto en blanc o nul guanyan els dolents, cas contrari a qui haig de votar?. No m’interessa especialment ni dreta ni Esquerra, només endavant amb l’independencia i que sigui real i no només paraules buides. Això doncs, que faig? 🙁

Roser Caminals
Roser Caminals
23.03.2023  ·  15:13

La CUP s’enlluerna amb la ideologia i després crida que ve el llop quan el preu que toca pagar és la independència.

Abstenir-se o votar en blanc és donar la victòria als socialistes. Guanyarien amb números mínims, però suficients per formar coalicions i validar que Espanya i Europa enterrin l’independentisme. Hem de votar no per indignació moral (plenament justificada) sinó estratègicament. Si guanyen Junts o la Cup, internacionalment es valida la majoria ciutadana independentista, per molt que sigui una imatge falsa. Una victòria electoral dona molt més marge d’acció a la població civil, que tard o d’hora haurà d’actuar. Si es crea la Llista Cívica, tenim una opció més clara sempre que els candidats no siguin tots desconeguts.

Maria Teresa Casals
Maria Teresa Casals
23.03.2023  ·  15:34

Els independentistes estem decebuts, enfadats però aquest fet no ens dóna dret, ni ens convé, a posar tots els polítics al mateix cistell. Analitzem bé el comportament dels uns i dels altres. Pels seus fets el coneixereu. Seguim amb atenció les humiliacions que ens estan fent viure i després votem en conseqüència. Es tracta de saber si volem viure agenollats o dempeus. I pel que fa a les esquerres i a les dretes. No hi ja vot més d’esquerres que votar . Independència. Si poguéssim controlar tots els nostres diners ens assemblaríem cada dia més a Dinamarca.

Vedruna Francès
Vedruna Francès
23.03.2023  ·  17:53

El 14F va ser una tupinada. El que no entenc és per què no es diu més sovint.
Tinc entès que, un cop fet el recompte, els vots van a la brossa; ni jutjat de pau, ni notari, ni històries. Ja és mala sort que faci de mal comprovar…

Algun dia se sabrà tot, miserables.

Pepita Carlos
Pepita Carlos
23.03.2023  ·  18:10

Tot el contrari la Mireia Boya de la CUP, té un càrrec amb el socialistes, arriben a ser fins i tot indecents

Albert Ventura
Albert Ventura
23.03.2023  ·  18:23

La cup no ha caigut de 4 potes enlloc. Nosaltres som els que hi caiem cada cop que ens en refiem d’aquesta tropa de politicastres.

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
23.03.2023  ·  18:54

Però exactament què és la CUP? I Junts què vol ser quan sigui gran?

Josep Marrasé
Josep Marrasé
23.03.2023  ·  19:13

Ha arribat un moment que, tanta opinió i jutjaments esbiaixats, han causat en mi un efecte negatiu sobre la política i els polítics. Ja no sé qui son els bons i els dolents. Per altra banda, jo aniré a votar, i no ho faré per a partits clarament anti-catalans, ni votaré en blanc ni m’abstindré. A mida que s’acostin les eleccions, les posicions dels que formen les llistes electorals, seran cada vegada més diàfanes i, llavors, potser ho veurem més clar per jutjar amb un millor criteri.
Tanmateix, he de denunciar comentaris de persones de VilaWeb, que han tingut l’oportunitat d’expressar ara una opinió i seguidament, al cap de dies, la contraria. Junts, al dia d’avui és un partit tant dolent com ERC i la CUP i, al cap d’uns dies, és lloat amb criteris desiguals en referència als de la CUP i ERC. I, això, només és un exemple !!

Ferran Moreno
Ferran Moreno
23.03.2023  ·  19:58

Sr. Miquel Urquizu (13.06), en plan autonomista potser hi ha diferències entre els 3 partits, però si recordem els pactes que són capaços de fer amb el PSOE (Gobierno o DIBA) per interessos de partit, potser no tantes. I el que veurem ara a les Municipals!

Recordem també com JUNTS i ERC van signar amb el PSC la fi de la immersió lingüística, no fa pas tant.

Ara bé, des del punt de vista independentista, aquí sí que no hi ha dubte. Tots tres són igualment nefastos perquè utilitzen el desig d’independència de la gent pels seus interessos de partit, és a dir, interessos autonòmics.

Uns podran caure més simpàtics que els altres, però si bandegem declaracions i discursos i ens atenem als fets, sens dubte, JUNTS, ERC i CUP al mateix sac.

Antoni Sans
Antoni Sans
23.03.2023  ·  21:37

Escriu Rosa:
Si tots tres partits “dits independentistes’ són tan nefastos com diuen els comentaristes que hem de fer? Algú ens pot garantir que les tant santificades “llistes cíviques” no faran el mateix que els partits?.
Aixi què hem de fer, tornar a arriscar-nos a veure qui ens enganya?.

No podem fer altra cosa que una valoració del graus de fiabilitat i de maldat de cada partit i votar al menys dolent.
No és el mateix donar suport al PSC en un ajuntament o Diputació que apuntalar el PSOE al govern espanyol.
No és el mateix votar a favor de la llei que augmenta les penes i s’inventa delictes contra els independentistes (que no són del seu partit) per salvar el cul dels teus dirigentd que votar-hi en contra.
No és el mateix enganyar els altres partits per aconseguir la presidència del Govern i després no complir els pactes que exigir que els pactes es compleixin. I així fins a l’infinit…

En l’escala de manca de fiabilitat i nivell de maldat ER ocupa la primera posició sense cap dubte. La resta és cosa de cadascú.

david graupere
david graupere
23.03.2023  ·  23:15

El sistema de partits és avui un problema per a la democràcia, més encara si el poble pretén un procés d’independència. Cal cercar d’altres mecanismes democràtics per a la representació de la sobirania popular. Hom s’hi juga la llibertat.

Josep Antoni Martínez
Josep Antoni Martínez
23.03.2023  ·  23:58

Home Vicent…afirmar això…”la xerrameca i el record enyoradís d’un passat que va ser i no tornarà”…O sigui, ens oblidem de la independència?…no entenc gaire què vols dir.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
24.03.2023  ·  00:34

Aragonès, la teva indecència, hipocresia i incapacitat per governar té un límit. El poble de Catalunya té la obligació moral i democràtica de forçar la dimissió d’aquest govern. La CUP, una vegada més, ha demostrat que és un partit oportunista sense base política. JxC tenen un complex sociòleg que és molt negatiu per a la seva acció política. El pacte del “psoe i er” és indestructible.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes