La crisi diplomàtica entre Espanya i Flandes esclata a la premsa internacional

  • Diversos mitjans es fan ressò de la represàlia de Borrell contra el delegat de Flandes per les declaracions del president flamenc en favor dels presos polítics

VilaWeb
Redacció
17.10.2018 - 17:31
Actualització: 17.10.2018 - 22:54

La crisi diplomàtica entre Espanya i Flandes ha tingut impacte a la premsa internacional. El ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, ha retirat l’estatut diplomàtic al delegat de Flandes a l’estat espanyol, en represàlia per les declaracions del president del parlament flamenc, Jan Peumans, contra la justícia espanyola i l’empresonament dels dirigents independentistes. I aquest fet ha originat un altre xoc diplomàtic entre Espanya i Bèlgica.

‘El conflicte diplomàtic esclata entre Espanya i Flandes’, diu Politico a la portada. El diari, referent en política europea, explica que Borrell ha cridat a consultes el delegat flamenc i li ha retirat l’estatut diplomàtic. També cita declaracions del delegat en què critica la decisió de Borrell i diu que es troba en el camí equivocat.

‘Ruptura diplomàtica entre Espanya i Flandes’, explica RTBF, que també recull les declaracions del president flamenc en què considera un ‘acte hostil insòlit a la UE’ la reacció d’Espanya. Afegeix que cridaran a consultes l’ambaixador espanyol a Bèlgica per a demanar-li que el govern espanyol reconsideri la decisió.

El principal diari francòfon belga, Le Soir, titula ‘Conflicte Espanya-Flandes: Geert Bourgeois demana a Didier Reynders que hi intervingui’. El diari relata que el ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois, ha demanat a Reynders, ministre d’Afers Estrangers belga, que cridi a l’ordre l’ambaixador d’Espanya a Bèlgica. ‘És la sanció més severa que s’aplica quan un diplomàtic es comporta malament (crims i espionatge). No és aquest cas’, ha criticat. El portaveu de Reynders, però, ha dit que no trucaria pas a l’ambaixador espanyol.

Reaccions a Flandes
El parlament flamenc ha defensat la llibertat d’expressió del seu president i ha dit que la decisió del govern espanyol era ‘desproporcionada’. Durant un debat a la cambra, Bourgeois ha donat explicacions als diputats sobre el ‘greu incident diplomàtic’ amb l’estat espanyol. ‘En aquest parlament hi ha unanimitat, a la dreta i a l’esquerra, a l’hora de dir que la decisió d’Espanya és desproporcionada’, ha dit. ‘El parlament m’ha demanat que recordi que en aquest país hi ha llibertat d’expressió, també per al president del parlament’, ha afegit.

També ha recordat que Bèlgica és un estat federal on Flandes també té estatut diplomàtic i ha confiat que es pugui resoldre la crisi amb diàleg. ‘Molts potser no estan d’acord amb el contingut de les seves paraules, però estan d’acord en el principi de la llibertat d’expressió’, ha dit en referència a les declaracions de Peumans, que ha rebut el suport del ple.

Al matí, en una entrevista a l’emissora pública flamenca Radio 1 (VRT), Peumans ha criticat la decisió de la diplomàcia espanyola: ‘No havia estat mai vetat oficialment, fins ara. Encara vivim en democràcia i encara puc dir al meu país el que crec que haig de dir.’ Peumans reitera, així, el seu punt de vista i no suavitza el to malgrat les pressions espanyoles. I ho rebla així: ‘Ho repeteixo: per mi, és indigne d’un estat de dret que uns polítics que defensen la seva opinió política estiguin tancats en una presó.’

En la mateixa entrevista, Bourgeois ha dit que la decisió espanyola era un gest ‘molt poc amistós i inèdit en la història de la Unió Europea’. Per aquest motiu, vol convocar l’ambaixadora espanyola, Beatriz Larrotcha, per mirar de fer rectificar Borrell. Amb tot, poc després d’aquestes declaracions, Borrell ha reiterat que l’estat espanyol no acreditaria com a diplomàtic ‘ningú més’ del govern flamenc.

El diputat flamenc Lorin Parys també s’ha pronunciat sobre la decisió del ministre Borrell. ‘Si continuen així, molt aviat tornarem a veure el duc d’Alba’, ha escrit en un piulet. El 1567, l’emperador Felipe II va enviar Fernando Álvarez de Toledo i Pimentel, duc d’Alba, als anomenats Països Baixos espanyols –que incloïen Flandes– a sufocar una rebel·lió contra les forces ocupants. També ha denunciat la manca de llibertat d’expressió i separació de poders a l’estat espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any