La contaminació de camí a l’escola redueix la memòria de treball dels nens

  • Un estudi de l'ISGlobal recomana crear camins escolars menys contaminats

VilaWeb
Redacció
05.10.2017 - 13:12

Un estudi de l’ISGlobal recomana crear camins escolars menys contaminats

BARCELONA, 5 (EUROPA PRESS)

La contaminació atmosfèrica a la qual estan exposats els nens de camí a l’escola perjudica el seu desenvolupament cognitiu i redueix el creixement de la memòria de treball, segons un estudi realitzat en 1.200 nens d’entre set i deu anys de 39 escoles de Barcelona que feien els trajectes a peu, liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

Els investigadors han revelat que l’exposició a les partícules PM2.5 i al carboni negre durant aquests trajectes està associada a una reducció en la memòria de treball, ha publicat la revista ‘Environmental Pollution’.

Aquestes exposicions curtes a concentracions extremadament elevades de contaminants “poden produir impactes en la salut desproporcionadament alts”, a causa de la menor capacitat pulmonar i major freqüència respiratòria dels nens, segons la investigadora i primera autora de l’estudi Mar Álvarez-Pedrerolha explicat l’ISGlobal –impulsat per la Fundació Bancària La Caixa– en un comunicat aquest dijous.

L’estudi va realitzar diversos tests en els 1.200 nens durant un any per avaluar l’evolució de la memòria de treball i de la capacitat d’atenció, alhora que va calcular l’exposició a la contaminació atmosfèrica a partir d’estimacions pel que fa a la ruta més curta entre el domicili i l’escola.

L’anàlisi estadística mostra que l’exposició a PM2.5 i carboni negre està associat a una reducció del creixement de la memòria de treball; concretament, un increment d’un rang intercuartílico en PM2.5 i carboni negre va representar un descens del 4,6% i 3,9% –respectivament– en el creixement de la memòria de treball esperat al llarg d’un any.

Els científics no van trobar associacions significatives en el cas de l’exposició al NO2 ni en altres contaminants, ni efectes en la capacitat d’atenció, i han destacat que els nens es van mostrar molt més sensibles a l’efecte de les partícules PM2.5 i del carboni negre que les nenes.

BENEFICIS D’ANAR A PEU

“No volem transmetre la idea que anar caminant a l’escola és perjudicial per a la salut dels nens, sinó al contrari”, ha afirmat el cap del programa de Salut Infantil d’ISGlobal, Jordi Sunyer, que ha detallat que desplaçar-se a peu o amb bicicleta permet integrar l’activitat física en la rutina diària i presenta beneficis per a la salut superiors als perjudicis causats per la contaminació atmosfèrica.

Álvarez-Pedrerol ha destacat que “el fet que els nens més exposats a la contaminació siguin aquells que van a peu no implica que els que ho fan amb cotxe o en transport públic no estiguin rebent també dosis altes de contaminació”, i ha afegit que la solució hauria de passar per reduir l’ús del vehicle privat per anar a escola i crear camins escolars menys contaminats i més segurs.

El treball ha estudiat per primera vegada l’impacte de la contaminació que reben els nens quan van caminant al centre, en el marc del projecte Breathe, després que aquesta iniciativa vinculés l’exposició a contaminants del trànsit a l’escola amb una reducció en el desenvolupament cognitiu, i que un altre estudi revelés que el 20% de la dosi de carboni negre que reben els menors cada dia es dóna durant els seus desplaçaments urbans.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any