Camp de refugiats de Lesbos, en una imatge del passat mes de gener. Foto: ©ACNUR/UNHCR Hereward Holland

La Comissió Europea ha demanat al govern espanyol que es comprometi a rebre més refugiats mensualment des dels camps de Grècia i Itàlia. En un informe de seguiment de la resposta europea a la crisi dels refugiats, la CE situa Espanya, juntament amb Bèlgica i Croàcia, entre els estats que haurien d’augmentar els seus compromisos mensual” de reubicació. Fins ara, l’Estat ha rebut 886 persones dels camps grecs i italians. A més, a la UE encara hi ha tres estats, Hongria, Polònia i Àustria, que no han reubicat cap refugiat dels 160.000 que es van comprometre a repartir-se els líders europeus ara fa més d’un any i mig. La CE ha advertit que si la situació no millora abans del juny, es plantejarà la introducció de sancions.

‘Si no es prenen mesures abans del proper informe del mes de juny, la Comissió no dubtarà en utilitzar el seu poder per obrir un procediment d’infracció’, ha assegurat el comissari d’Interior, Dimitris Avramopoulos, durant una roda de premsa a Estrasburg.

En el seu informe, la Comissió Europea critica especialment Hongria, Polònia i Àustria, que no s’han repartit cap refugiats dels 160.000 acordats el setembre del 2015. ‘Això vulnera les seves obligacions legals’, avisa Brussel·les, que tot i això assegura que Àustria s’ha compromès formalment a reubicar 50 persones des d’Itàlia.

La CE també lamenta que la República Txeca no ha acollit ningú des de fa gairebé un any i després insta la resta d’estats a treballar per una implementació més efectiva de les seves obligacions. És en aquest sentit que l’informe assenyala que Espanya, Bèlgica i Croàcia haurien d’incrementar els seus compromisos mensuals d’acollida de refugiats tant des dels camps grecs com els italians. A Alemanya, Romania i Eslovàquia els demana més esforços per acollir des de Grècia, mentre que a França l’insta a complir més amb els refugiats que són a Itàlia.

Brussel·les també adverteix a Bulgària i Eslovàquia que “haurien de mostrar més flexibilitat sobre les seves preferències i començar a reubicar des d’Itàlia el més aviat possible”, mentre que a Irlanda i Estònia els demana que trobin “solucions” per millorar les entrevistes de seguretat i acollir, també, des d’aquest país.

En total, els estats europeus s’han repartit 18.418 persones des dels camps de refugiats de Grècia i Itàlia. D’aquestes, Espanya n’ha acollit 886, mentre que estats com França 3.404, Alemanya 4.478 o Finlàndia 1.443. Portugal ha acollit 1.302 refugiats, Holanda 1.776 i Bèlgica 551.

El Parlament Europeu votarà precisament en el plenari d’aquesta setmana una resolució que insta els estats membres a complir amb els seus compromisos en refugiats.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]