La Comissió de la Dignitat demana al nou govern de Sánchez de recuperar els ‘papers de Salamanca’

  • L'entitat demana que el govern espanyol desisteixi d'un recurs interposat per l'anterior ministeri contra la devolució dels documents espoliats

VilaWeb
El coordinador de la comissió, Josep Cruanyes, mostra la carta que ha adreçat al ministre de Cultura, Educació i Esports espanyol, José Guirado

Redacció

26.07.2018 - 20:03
Actualització: 26.07.2018 - 21:45

La Comissió de la Dignitat s’ha adreçat avui al ministre de Cultura espanyol, José Guirao, per a demanar-li expressament de completar la restitució dels ‘papers de Salamanca’ aprovada el 2005 per la llei que reconeixia el dret de Catalunya a recuperar els fons espoliats. Els documents van ser requisats pels franquistes a la fi de la guerra del 36-39, ara fa vuitanta anys.

En la petició, es fa referència explícita a la voluntat del nou govern espanyol de treballar per la memòria històrica i en favor de les víctimes del franquisme. Per això demana que desisteixin d’un recurs interposat per l’anterior ministeri espanyol contra la devolució i que retornin la documentació espoliada.

El coordinador de la Comissió, Josep Cruanyes, ha detallat que faltaven retornar de l’Arxiu de Salamanca 23.000 folis de particulars, empreses i partits; uns 10.000 documents d’ordre públic i justícia; 10.000 més dels ajuntaments, i que hi ha un nombre incert d’altres departaments de la Generalitat de l’Arxiu d’Àvila.

Cruanyes ha recordat que l’ex-ministra de Cultura Ángeles González Sinde va accelerar la devolució dels papers l’any 2011, quan la comissió mixta va aprovar el trasllat amb ‘transferències’ fins al 2014, any en què el PP les va paralitzar.

L’entitat, creada per a promoure la restitució dels documents requisats pel franquisme a Catalunya i el País Valencià concentrats al centre de la DERD Salamanca, també reclama la resta de documentació judicial de la Generalitat que es troba a la causa general, atès que correspon a una competència que tenia assumida per l’estatut de 1932.

En relació amb el País Valencià, també exigeix la restitució de l’arxiu judicial militar dels consells de guerra del franquisme, cosa que ha de possibilitar l’accés als expedients judicials per part de les famílies dels represaliats i que puguin conèixer les causes de la injustícia que van patir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor