La cacicada de Montoro

  • «La situació és més greu encara perquè remarca l'arbitrarietat permanent en què es mou el govern espanyol, que fa servir totes les eines que té a l'abast per premiar els seus i castigar aquells qui representen una alternativa al seu model de govern»

Vicent Partal
02.01.2018 - 22:00
Actualització: 03.01.2018 - 07:22
VilaWeb

El director de TV3, Vicent Sanchis, explica avui en una entrevista a VilaWeb de quina manera una nova maniobra del govern espanyol –la nova llei de contractes del sector públic, relacionada amb un canvi de criteri a l’hora de comptabilitzar la deducció de l’IVA de les subvencions públiques– pot ferir de mort la televisió pública, precisament en el moment més decisiu de la vida d’aquesta cadena, quan té més reconeixement.

L’operació és prou coneguda i no afecta només TV3. D’acord amb aquesta llei, aprovada el 10 de novembre pel govern de Rajoy, l’agència tributària espanyola cobra per l’IVA cultural el que abans no cobrava i fins i tot reclama el de subvencions corresponents als cinc darrers anys, de manera retroactiva. La cacicada de Montoro, perquè no és sinó això, implica, per exemple, que TV3 haja rebut una reclamació de 168 milions d’euros i n’haja de pagar immediatament trenta, cosa que en fa perillar la continuïtat i tot. I es troben igual tot de mitjans privats, editorials, festivals com el Temporada Alta –al qual reclamen gairebé 1,4 milions d’euros–, teatres com el Lliure i el Mercat de les Flors i fins i tot museus, com és el cas del Macba, el MNAC i el CCCB, als quals exigeixen més de tres milions d’euros en conjunt.

Quan el govern espanyol prova d’explicar per què ha activat ara aquesta maniobra no convenç gens. Sobretot, a l’hora de justificar la retroactivitat i la intransigència, i encara menys a l’hora d’explicar amb quin criteri reclama aquestes subvencions sobre els anys passats als uns i no als altres. La llei canvia el panorama des de l’any passat, però les inspeccions sobre els cinc anys anteriors no les reben tots i el mapa dels afectats coincideix de manera més que sospitosa amb el mapa de desafectes al règim. Per exemple, totes les institucions i moltes empreses catalanes són en el punt de mira de Montoro i els seus inspectors. Al mateix temps que les ofega, premia, per exemple, la tauromàquia, rebaixant l’IVA de les corregudes de bous del 21% al 10%. I sense explicar per quin motiu ho fa.

La situació és greu i pot tenir conseqüències molt nefastes, com posa de manifest el cas de TV3. Però és més greu encara perquè remarca l’arbitrarietat permanent en què es mou el govern espanyol, que fa servir totes les eines que té a l’abast per premiar els seus i castigar aquells qui representen una alternativa al seu model de govern. No és banal ni anecdòtic, això que passa amb l’IVA cultural. I no ho és tampoc que s’intervinguen els comptes bancaris de les dues Generalitats i de l’Ajuntament de Madrid, per exemple. Que es diga a l’Ajuntament de València que dissolga l’empresa metropolitana de transports perquè és deficitària. O, per a posar un exemple contrari i ben feridor, que Florentino Pérez cobre els diners del Castor del 2018 abans de començar l’any, malgrat la sentència recent que diu que no els pot cobrar. Al capdavall, l’arbitrarietat en la persecució i les conseqüències demostra que això és una política de cacics, que simplement no hauria de tenir cabuda en l’Europa actual.

PD: I, per si de cas, recorde la definició de caciquisme: sistema social i polític en el qual existeixen formalment les institucions de la democràcia parlamentària (com les eleccions o els partits polítics), però on a la pràctica el poder real es troba en mans de les persones (cacics) que posseeixen més influència econòmica i social en cada localitat, comarca o regió o tenen la capacitat de distorsionar-la, gràcies a les decisions que pren el govern.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
02.01.2018  ·  22:27

Montoro i els seus no són res més que uns titelles en mans del poder real. Unes empreses familiars en retrocés imparable que necessiten, per a poder subsistir, que tots dediquem tots els nostres esforços a pagar-los uns productes que ni tan sols són capaços de produir. En particular, des de sempre han tingut la Cultura, en general, i la Ciència en particular en el seu punt de mira. Penseu que els sembla fantàstic titllar de “fiesta nacional” les corregudes de bous. Encara no han vist que han passat de moda fins i tot per als turistes més casposos. Fa tot l’efecte que estan ferits de mort, que ho saben i que volen morir matant.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
02.01.2018  ·  23:04

Fins i tot la constitució de l’embut declara al seu articulat bàsic la irretroactivitat de les lleis.
Però M.Rajoy és déu, que premia els bons i castiga els dolents. I la màfia europea, que hi diu?

jaume vall
jaume vall
03.01.2018  ·  00:05

Ja vam dir que la revolució dels somriures havia fet el seu camí, ens permetè de guanyar molts adeptes a la causa i cohesionà sensibilitats diverses. També vam dir que calia renovar l’estratègia. Ara no cal demostrar la raó que tenim, sinó que cal guanyar l’envit. I la tàctica del somriure i el lliri a la ma potser no és el trumfo victoriós que necessitem.

Enric Ubach
Enric Ubach
03.01.2018  ·  01:49

D’en Churcill s’expliquen moltes anècdotes. Una d’elles fou quan li van presentar els primers presupostos del govern després d’entrar en la 2a guerra mundial. Tots els ministeris tenien fortes retallades per desviar els seus ingressos al ministeri de Defensa i, la partida de cultura, havia simplement desaparegut.

Curchill s’hi va negar: 《cultura ha de ser l’única partida que no pot disminuir.》 -va dir- 《Hem de mantenir la nostra cultura, sinó ¿per què dimonis fem aquesta guerra?》. I així va ser com el pressupost de cultura va ser l’únic que es va mantenir al llarg de tota la guerra.

Hem de fer el que sigui per preservar tv3, el grec , el macba, etc. Estem en una maleida Guerra i si no aconseguim mantenir la nostra cultura i el nostre sistema democràtic, ¿per a què dimonis fem aquesta guerra??

Estic convençut que el nou govern posarà fil a l’agulla i que si ens necessita trobarà um poble disposat i decidit.

Florenci Maymó
Florenci Maymó
03.01.2018  ·  01:56

llegeixo la relació de despropòsits que atribueixes el estat espanyol i de forma particular al sr. Montoro, i coïncideixo amb el qualificatiu que en fas d’arbitrarietat.

Tantmateix no puc estar d’acord amb el que dius de “que fa servir totes les eines que té a l’abast”.

No és cert.

Atès que ho qualifiques d’arbitrarietat ho veig contradictori amb que les tingui a l’abast.

Les té a l’abast en la mesura que les utilitza correctament, altrement és un espoli que no està al seu abast.

Sí això és així hem de deixar de banda les lamentacions i començar a pensar en obeir el dret natural abans que l’arbitrarietat.

I en aquest capítol, tot i ser força més delicat, donat que afecta a persones en particular, cal pensar també en les multes.

Estem essent sotmesos a un espoli a la vegada que col·laborem a finançar un estat corrupte.

Si ho acceptem s’hi abraonaran amb més força.

Josep Jallé
Josep Jallé
03.01.2018  ·  01:56

Em congratula, benvolgut director, aquesta insistència en la didàctica com avui fas en la definició i aplicació del concepte cacics o govern per als cacics. Alguns lectors quotidians, emperò, penso que captaran millor la realitat d’aquest Estat si exposem el nom amb que es coneix com els poders fàctics organitzen la vida dels ciutadans al seu antull. Dictadura, senzillament. No han arribat mai, via aquest eufemisme anomenat Transició, a assolir els mínims, individualment i social, que calen per a la democràcia: govern del poble. Els ADN’s personals i socials no es canvien en dos, tres o quatre generacions, desprès de segles d’absolutismes monàrquics. Ni en els pocs anys de la República del segle passat, on empresonaven, àdhuc en vaixells, a tots els contraris als partits monàrquics, quan la dreta, eterna, va governar dins de la República. La història és, també, molt didàctica per a ressituar-nos. De Companys a Puigdemont, i som on som.

Miquelina Riera
Miquelina Riera
03.01.2018  ·  01:57

D’acord. És la definició més aclaridora. Espanya no és una democràcia és caciquisme. Governen per ells (tants casos de corrupció) i els seus amics (castor, autopistes de Madrid, TAV i no rodalies etc) I esclar contra els catalans. Després diuen q cal complir la llei. Quina llei? La q s’inventen quan els interessa.

Joan Guasch
Joan Guasch
03.01.2018  ·  01:57

I si, donada la transversalitat de la mesura, totes les entitats afectades desobeïssin? Enviarien els piolins als teatres? Al capdavall, en un moment o altre haurem de començar a anar a la nostra.

Dani Franch
Dani Franch
03.01.2018  ·  01:58

Els independentistes ara descobrim com són a spain, bravo bravo, el bonisme català no té aturador, hem pecat d’una ingenuïtat que fa vergonya.Què pensàvem què faría spain, davant del nostre desafiament? Tu no pots desafiar algú més poderós i antidemocràtic que tu i després abandonar, acovardir-te i plegar veles. Ara ens volen destruir (sempre ho han volgut) ara sóm més febles que mai. Potser ens mereixem el que ens passa o passarà, el seny sense lluitar, és pura covardía. Com sempre auto-crítica zero, seguim mirant-nos el melic…

Orestes Mas
Orestes Mas
03.01.2018  ·  03:02

Al senyor Dani Franch:

Des del meu punt de vista la vostra anàlisi és, simplement, errònia. Aquest ofec econòmic l’haurien aplicat igualment sense “procés”. Només cal donar una ullada al que passa al País Valencià i les illes. I el motiu no és altre que Espanya és al caire d’una altra crisi de deute, com estan alertant molts economistes reconeguts. El forat negre del “Gobierno” necessita xuclar desesperadament d’on sigui i, oh casualitat, la seva “solució” és collar encara més la mamella dels Països Catalans. Si, a més, en aquests territoris hi ha governs independentistes o de partits de la competència, doncs a bodes em convides: així maten dos pardals d’un sol tret atès que després la maquinària mediàtica ja s’encarrega de centrifugar les culpes de les noves retallades cap al govern “autonòmic” de torn.

En resum: no tinc cap dubte que sense “procés” estaríem al mateix lloc (potser sense 155, però ja ni d’això n’estic segur).

Albert Miret
Albert Miret
03.01.2018  ·  09:27

Quin sentit te anar esperant que ho arrasin tot?
Sabem que hpo estan buidant tot, de contingut i de diners. Aquesta setmana aniran per la cultura, la que ve aniran a arrasar les institucions, i nosaltres ens ho continuarem mirant i somicant. Encara no ha arribat l’hora de negar-nos rotundament a pagar ni un euro més a aquesta gentussa que només sap reventar-ho tot? Que els polítics formin goverm d’una vegada i ensenyem tots plegats la cara que fem quan ens emprenyem de debò. Que ningú pagui res. Tots els diners fora dels seus bancs i guardats on cada un pugui, per exemple a bancs Belgues. Llavors a esperar que e ls vinguin a buscar casa per casa. Al menys que tinguin feina, que la feina els fa por, i els diners és l’únic que els fa moure. El plantejament pot semblar il.lus, però que tothom tingui ben clar que igualment ens ho fotran tot. Que tot el món vegi com ens roben.

Luis César Moiso
Luis César Moiso
03.01.2018  ·  09:28

Excelente y aclaratoria la anécdota de Churchill traída por Enric Ubach, una guerra se hace para defender nuestra cultura, sinó para qué luchamos? Si permitimos la arbitrariedad le hacemos un favor a los personeros de esta dictadura encubierta que cada vez más cuesta cubrir, tiremos de la manta!!! Denunciemos en los foros, los Tribunales y los medios de prensa internacionales, única forma de parar de momento a la fiera!!!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
03.01.2018  ·  09:34

Cacicada és un calificatiu massa innocent.
Els que utilitzez el poder per fer desaparèixer un poble previament sotmès són pura DESFERRA HUMANA.
Executors del mal. De la vilesa, la indignitat, la ignomínia, l’abjecció la baixesa i roïnesa moral.

Siguin del partit que siguin.
Uns homo homini lupus quasi diabòlics.

Josep Salart
Josep Salart
03.01.2018  ·  09:40

Els comentaris de Dani Franc i Orestes Mas, els entenc i comparteixo. Diuen el mateix des de dos punts de vista diferents.

Crec que ja va sent hora de mossegar. Som més de dos milions.

Treieu els diners, boicotegem tot el que es pugui i pugui fer-los mal. Ja n’hi ha prou.

Estic cansat de que no tinguin respecte pels tontos, per mi i per tants d’altres. Prou d’esperar i d’estar pendent d’ells.

Josep Salart
Josep Salart
03.01.2018  ·  09:44

.. i ara veig que l’Albert Miret ho diu clar com jo o més.

Costa tant fer el treball de les formigues i que es comencin a acollonir veient que fem coses i que no poden amb nosaltres?

Josep Maria Morera
Josep Maria Morera
03.01.2018  ·  10:11

La única via possible l’explicava ahir molt bé en al seu Art. Joan-Lluis Lluís “No violència activa”

Agnès Buscart
Agnès Buscart
03.01.2018  ·  10:15

És trist i dolorós aquest tros de camí que estem fent i cal fer-lo amb la seguretat de que estem fent allò millor per a nosaltres i per als altres. Tots els pobles hi sortiran guanyant perquè el fer democràtic és l’única sortida cap al futur.
I el que ens fa més mal? les ments catalanes colonitzades des de fa tant temps. Vigilem les nostres raons, comentaris…assegurem-os que estan enfocats en la construcció de la república. Molt subtil i molt perillós.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
03.01.2018  ·  10:17

Hagués estat pitjor la situació cap a la que anem si s’hagués aplicat les lleis de desconnexió per comptes de la moratòria que tant ens està perjudicant? NO.

Per paternalisme en no dir a la gent després del 1-O que es preparessin per a resistir.
Per bonisme o credulitat vers els missatges de contenció vinguts de la UE.
Per porucs.
…….
No ho sé quin dels perquès és, o és una barreja de tots, però el Govern de la Generalitat va desaprofitar un moment en que la empenta del poble català era máxima, per a tirar pel dret cap a la República.
El nacionalisme espanyol en aquell moment l’haguessin agafat amb el peu canviat i nosaltres haguéssim pogut deslliurar-nos de les cadenes.
La moratòria donada en suspendre temporalment la República per a negociar (amb qui?) va ser un baló d’oxigen al nacionalisme espanyol.

Ara aquest nacionalisme espanyol està envalentonat, la UE ens creu menys, han perdut respecte a les nostres conviccions, abans dubtaven, ara s’han convençut que amb amenaces ens tenen a ratlla.

Passats uns dies o setmanes mes tensos (és una forma de dir-ho) però amb la il·lusió de la gent al darrera podiem haver forçat el seure a negociar. La UE no hagués pogut mantenir el seu passotisme.

Pitjor que ara (o cap on ens porten), amb el Govern i Parlament dissolts, Govern empresonat, Govern a l’exili, administració intervinguda,…. , no pot ser.

Cal fer un pas al davant decidit, i donar directrius de desobediència econòmica que és el que mes escolta la “demòcrata” UE.
Pacifisme si, però Gandhià, baixar el cap i cedir sense més no, covardia no.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
03.01.2018  ·  11:04

Joan F Ruiz. Aquí estàvem parlant de Montoro i no pas de si el Govern va actuar bé fa dos mesos.

Però si vol canviar de tema llegeixi les manifestacions de l’ex coronel M Inglés

La amenaça de sang als carrers ERA CERTA. I molt preparada científicament.

http://www.unidadcivicaporlarepublica.es/index.php/opinion-actualidad/politica/17713-el-nudo-gordiano-catalan

Ramon Sans
Ramon Sans
03.01.2018  ·  12:33

¿VOLVEMOS AL RELATO DE SOLIDARITAT PER L INDEPENDENCIA ????

ESPAÑA NOS ROBA Y SO MOTIVA TENER LA BOLSA VACIA Y NO PODER TENER AYUDAS A LOS TRABAJADORES NI A LAS EMPRESAS .. Y AHORA YA PERDEMOS MAS … MUCHO MAS…

Los politicos independentistas o hacen un RELATO DE LO QUE OCURRE QUE SE AJUSTE A LA REALIDAD , RECONOCIENDO LOR ERRORES DEL PASADO , con el objetivo de CARGARGASE A SOLIDARITAT (sr MAS y sr junqueras ) oooo LOS UNIONISTAS SE COMERAN EL RELATO DE LO QUE OCURRE , solo hablar de repersion no es suficiente.

(sE LA CARGARON con la inestimable ayuda de la TV3 en su momento ,”els matins” y como broche el programa de analisis de resultados electorales de aquella noche nefasta , donde NI SE PRONUNCIO EL NOMBRE DEL PARTIDO PARA DECIR QUE HABIAN FRACASADO ELECTORALMENTE…)

eva salas
eva salas
03.01.2018  ·  14:51

Estic d’acord amb el comentari de sota: O el relat de l’independentisme es torna més agressiu i incissiu en contra de l’estat -no confondre amb victimisme- o el relat unionista se’ns menjarà amb patates.

Gerber van
Gerber van
03.01.2018  ·  15:29

El Albert Miret ha dit molt bé: treiem els diners dels bancs d’aquí. Peró perquè posar en un altre banc, com ell diu en un banc Belga? Podriem fer un banc nosaltres mateixos amb els nostres ordinadors propis: fent una moneda cryptographic amb tecnologia BlockChain, com el BitCoin. Ja hi ha initiatives Catalanes que treballen en aquest sentit. Son el Croat i el FairCoin. El FairCoin és una moneda estable d’una cooperativa i val 1 Euro i ja está funcionant en botiques aquí i en altres paisos Europeus. Si agafariem aquesta moneda, o una semblant, podriem fer tremolar la economia d’Ñ mentrestan que no ens farem mal a la economia Català.

Joan Pagès
Joan Pagès
03.01.2018  ·  16:18

Si no tanquem caixes, no anirem enlloc. Cal una estratègia efectiva de finançament de la Generalitat i de recaptació dels impostos en el territori. Encara no tenim Banc Central Català, un banc públic per poder domiciliar nòmines i liquidar IVA i començar a ser independents econòmicament (amb euros, bitcoins o rúpies llemosines, tant se val) . I una estratègia per impedir que la hisenda castellana pugui cobrar multes. Falta imaginació i determinació. La força i la complicitat popular ja la tenim. I com algú diu, emprar un discurs més a l’atac que a la defensiva (com feia Solidaritat per la Independència) denunciant amb contundència els greuges de manera permanent i per tots els mitjans.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
03.01.2018  ·  21:04

Demano a algú que tingui prou prestigi i autoritat que contesti la següent pregunta, que faig amb la sana intenció d’ajudar a que la bona gent no féssim el passarell i acabessim cavant-nos nosaltres mateixos, gratis i submisament, la nostra pròpia tomba: Permet la llei natural acceptar i acatar passivament, vingui d’on vingui, la “hijoputez” exacerbada, rabiosa i fins i tot criminal quan aquesta no s’atura ni per a atacar greument la integritat i el respecte degut a les persones i al seu dret a la vida i a la llibertat?

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
03.01.2018  ·  21:07

Segona pregunta: Està la llei natural per damunt de les constitucions i les imposicions judicials?

Pilar Monje
Pilar Monje
04.01.2018  ·  00:11

Si us plau, diguem PROU. Tots. Junts. Fort. HO HEM DE FER

Salvador Sorrosal
Salvador Sorrosal
04.01.2018  ·  17:05

El Pare Hilari Raguer en una entrevista de fa un temps deia això: “Por lo demás, no son solo los catalanes los únicos que piensan que el Tribunal Constitucional y la Fiscalía carecen de autoridad moral, porque están descaradamente supeditados al poder ejecutivo. Además, es el propio gobierno el que se llena la boca invocando la Constitución y la legislación, cuando él es el primero que las incumple.”

Per tant, incomplim i no paguem, i menys quan es tracta d’una llei injusta imposada per Montoro…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes