La biòpsia en líquid obre una nova via per al diagnòstic d’un tipus de tumor cerebral

  • Un estudi liderat pel Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) millora el pronòstic dels gliomes

VilaWeb
ACN
03.04.2018 - 15:03
Actualització: 03.04.2018 - 20:21

Un estudi pioner liderat pel director del programa d’investigació traslacional del Vall d’Hebron institut d’Oncologia (VHIO) ha demostrat que la biòpsia líquida en líquid cefaloraquidi permet un diagnòstic més adequat dels gliomes cerebrals, un tipus de tumor.

Aquesta prova possibilitat la seva classificació i per tant, permet conèixer millor el pronòstic, gràcies a l’anàlisi genòmic de l’ADN tumoral circulant en aquest líquid. Tot i que la cirurgia dels tumors cerebrals segueix sent la peça clau per al seu tractament, la biòpsia en cefaloraquidi permet un millor maneig quirúrgic i clínic, més precís d’aquests pacients, amb un mètode menys invasiu que ajuda a determinar el tractament a seguir.

Una de les principals dificultats a l’hora de diagnosticar un tumor cerebral i identificar els diferents subtipus de gliomes cerebrals que existeixen és la seva localització anatòmica. També suposa riscos realitzar una biòpsia cerebral per a aquesta identificació i el diagnòstic del tumor.

Fins ara, l’única possibilitat de conèixer aquests detalls era una biòpsia quirúrgica. Poder fer una biòpsia líquida permet un ràpid diagnòstic molecular del glioma i en base a aquesta subclassificació tumoral, conèixer el pronòstic del pacient. Així ho explica Joan Seoane, responsable de la investigació i professor ICREA, que destaca que per escollir tractament i decidir quins riscos assumir per part dels cirurgians el coneixement és la clau. Estudiar les mostres dels tumors cerebrals requereix fer una perforació del crani, especifica Seoane, per la qual cosa, descobrir que l’ADN del líquid cefaloraquidi pot permetre saber quin tipus de tumor té el pacient, permet ‘tractar-lo de manera personalitzada’.

Francisco Martínez Ricarte, primer signant del treball, destaca que no tots els tumors tenen el mateix pronòstic i per tant, dels resultats de la biòpsia líquida en dependran les decisions preses i els riscos quirúrgics que s’hagin d’afrontar. La investigació ha consistit en el desenvolupament d’una plataforma que ha permès estudiar el genotipus de set gens relacionats amb els gliomes. Per arribar-hi, els investigadors han treballat tant amb mostres tumorals obtingudes per biòpsia tradicional com amb líquid cefaloraquidi obtingut per punció lumbar. Seoane explica que així s’ha pogut analitzar l’ADN tumoral circulant i s’ha aconseguit classificar fins el 80% dels gliomes en tres subtipus diferents.

Els pacients de cada un d’aquests subtipus tenen una supervivència mitjana entre 1 i 15 anys, i per tant, aquesta gran diversitat de pronòstics, afirma Seoane, resulta imprescindible una adequada classificació dels gliomes per seleccionar correctament el tractament de cada pacient. Així, els metges, amb aquests resultats, podran donar indicacions al cirurgià o oncòleg que prendrà ‘els riscos’ en funció d’aquestes dades. Seoane també afirma que la biòpsia en líquid cefaloraquidi és molt menys invasiva, a més de més exacta.

Fins ara, l’única prova que es podia utilitzar era una ressonància magnètica i per tant, calia desenvolupar noves tècniques. La biòpsia en líquid cefaloraquidi ha obert una nova via per al diagnòstic i per al seguiment d’uns pacients amb pronòstic molt diversos i pels quals, la classificació correcta dels tumors, és crucial. L’estudi s’ha publicat aquest dimarts a ‘Clinical Cancer Research’,i hi ha participat diversos membres del VHIO, del Vall d’Hebron Hospital Campus i neurocirurgians de l’hospital Universitari Vall d’Hebron.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any