Comença un nou Kosmopolis: onze propostes

  • El festival de literatures amplificades se centra en la revolució feminista, el postcapitalisme i la física quàntica, amb Julian Barnes, Lisa Randall, Richard Sennett i Rasha Abdas, entre més

VilaWeb
Montserrat Serra
19.03.2019 - 21:50

La posició a l’avançada on se situa sempre Kosmopolis fa que sigui un festival de literatura no tan sols atractiu, sinó també important per la conformació de visió i sentit crític. Enguany, Kosmopolis, que organitza el CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), se centra en tres qüestions d’avantguarda: la revolució feminista, les transicions del capitalisme i el relat quàntic. Aquests grans temes es posaran a debat i en diàleg des de perspectives ben diverses. I tot això, envoltats per l’ambient i les activitats de l’exposició ‘Stanley Kubrick’, que s’acaba aquest cap de setmana.

Enguany, hi participen noms com ara l’escriptor britànic Julian Barnes, la científica nord-americana Lisa Randall, el sociòleg nord-americà Richard Sennett, l’escriptora i periodista siriana Rasha Abbas, l’escriptor portuguès Gonçalo M. Tavares, el científic anglès Philip Ball, la il·lustradora Paula Bonet, l’escriptor nord-americà Dave Eggers, la filòsofa Marina Garcés, el poeta i traductor kurd Golan Haji, l’escriptora coreana Han Kang, la periodista egípcia Mona Eltahawy, l’assagista francès Éric Sadin, el periodista britànic Paul Mason, l’arquitecte Carles Muro, la periodista nord-americana Susan Orlean, el poeta Josep Pedrals, l’escriptora Tina Vallès, l’escriptor Enrique Vila-Matasi l’escriptor britànic Ian Watson, entre els més de cent vint participants.

Un projecte militant

Judit Carrera, nova directora del CCCB, va explicar durant la presentació del programa els valors que conté Kosmopolis, un festival que vol obrir camins nous, detectar l’impacte que tenen les noves tecnologies en el món de la paraula, mostrar veus emergents, va dir. I també va explicar: ‘En un món incert i hostil, Kosmopolis és un projecte militant amb la literatura com a instrument privilegiat per entendre els altres. Un festival compromès amb el multilingüisme com a manera de ser al món. On la paraula és el vehicle fonamental per a fomentar la curiositat i la imaginació, que com deia Amos Oz, són les úniques receptes que tenim avui per a lluitar contra el fanatisme.’

Carrera també va posar Kosmopolis en el context literari i editorial de la ciutat: ‘El festival s’insereix en un ecosistema literari local molt ric i molt divers. Barcelona és una capital literària de primer ordre i el festival vol ser un reflex d’aquesta capitalitat. Alhora, Barcelona i Catalunya són terra d’escriptors, de poetes, de traductors, de lingüistes i d’altres amants de la llengua i la literatura i Kosmopolis aspira a representar aquest esperit i a catalitzar tot aquest potencial.’

Onze propostes

1. Sessió inaugural amb un diàleg entre el sociòleg Richard Sennett i l’arquitecte Carles Muro. La conversa se centrarà en la trilogia de l’Homo Faber de Sennett, sobre els artesans, la cooperació i el disseny de les ciutats.
Dimecres 20 de març a les 18.30, al vestíbul del CCCB.

2. Diàleg entre els escriptors Gonçalo M. Tavares i Enrique Vila-Matas.
Dimecres 20 de març a les 19.30, al vestíbul del CCCB.

3. L’escriptor Julian Barnes entrevistat per la periodista Anna Guitart, sobre el sentit d’un relat.
Dijous 21 de març a les 20.00, al vestíbul del CCCB.

4. Nuccio Ordine i Daniel Cassany, un elogi de la lectura crítica (i inútil) dels relats.
Divendres 22 de març a les 11.00, a la Sala Teatre del CCCB.

5. Taula rodona amb les escriptores amb primeres novel·les d’èxit: Eva Baltasar, Marta Orriols, Tina Vallès i Laura Pinyol. Presentat per l’editora Laura Huerga.
Divendres 22 de març a les 18.00, a la Sala Teatre del CCCB.

6. Diàleg entre la periodista Mona Eltahawy, referent periodístic i literari sobre la igualtat de gènere al nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà, i l’escriptora Najat El Hachmi.
Divendres 22 de març a les 21.00, al vestíbul del CCCB.

7. Els relats des de l’exili de Rasha Abbas, Hamid Sulaiman i Gola Haji. Modera l’escriptor i traductor d’origen albanès Bashkim Shehu.
Dissabte 23 de març a les 12.00, al Mirador del CCCB.

8. Conferència del periodista Paul Mason. Rellegeix el relat de ciència-ficció de 1908, Red Stard, d’Alexander Bogdanov, on proposa una societat comunista a Mart que destrueix l’espècie humana per ser incapaç d’enderrocar el capitalisme. Mason es decanta per salvar la humanitat, perquè davant dels moviments del mercat neoliberal comença a sorgir una nova economia col·laborativa.
Dissabte 23 de març a les 19.00, Sala Teatre del CCCB.

9. Diàleg entre Éric Sadin i Marina Garcés, sobre una nova il·lustració radical davant de la ‘silicolonització’ del món.
Dissabte 23 de març a les 20.00, al vestíbul del CCCB.

10. Conferència de Paula Bonet: Cos d’embarassada sense embrió.
Diumenge 24 de març a les 13.00, al vestíbul del CCCB.

11. Conferència de Lisa Randall: Trucant a les portes del cel: com la física escala l’univers.
Diumenge 24 de març a les 17.00, al vestíbul del CCCB.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any