El jutge es nega a instruir una macrocausa contra el fabricant de Pegasus pel Catalangate

  • L'advocat Benet Salellas critica la diferència de tracte de l'Audiència espanyola –que investiga el suposat espionatge a Sánchez i Robles– i els jutjats de Barcelona

VilaWeb
Redacció
09.06.2022 - 16:30
Actualització: 10.06.2022 - 11:52

El jutge José Antonio Cruz de Pablo, que instrueix les querelles d’Ernest Maragall i Roger Torrent al jutjat 32 de Barcelona per haver estat espiats amb el programa Pegasus, posa traves a investigar-ne la responsabilitat de NSO Group, l’empresa israeliana fabricant del programa espia. En una interlocutòria comunicada ahir a les defenses, el jutge s’oposa a unificar en una mateixa macrocausa les querelles de Maragall i Torrent amb la de membres de la CUP espiats –David Fernàndez, Carles Riera i Albert Botran– i d’Òmnium –Marcel Mauri, Txell Bonet, Jordi Bosch i Elena Jiménez–, i es fa seus els arguments de la fiscalia, que diu que no hi ha base per a la imputació de NSO Group.

El fet d’haver-se negat a unificar les querelles per l’espionatge polític amb Pegasus és un pas més –després de l’arxivament provisional de les de Maragall i Torrent per la manca de resposta d’Israel sobre NSO Group– en la desídia del jutge que contrasta amb el comportament de l’Audiència espanyola, que en poques setmanes ha obert una investigació pel suposat espionatge al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la seva ministra de Defensa, Margarita Robles, i ha encarregat una comissió rogatòria a Israel per prendre declaració a Shalev Hulio, el director general de NSO.

“La diferència que es dona entre les víctimes és injustificable”, critica Benet Salellas, advocat de la CUP i Òmnium en un comunicat. “En el nostre cas no és que s’investigui poc, és que directament no s’està investigant i, per tant, la vulneració del dret fonamental a la intimitat se segueix mantenint sense cap mena de reparació ni protecció”, afegeix. Critica que fa quaranta dies que es va presentar la querella criminal contra NSO i encara no s’ha admès ni s’ha acordat cap diligència d’investigació.

Per això, i tenint en compte la negativa del jutge José Antonio Cruz de Pablo d’unificar les diferents querelles en la mateixa causa al jutjat 32 de Barcelona, Salellas ha presentat escrits als jutjats 21 i 22 –on ara hi ha les querelles de Fernàndez, Riera, Botran, Mauri, Bonet, Bosch i Jiménez– en els quals demana que, més enllà de si finalment s’acaben acumulant les causes, els jutges fins ara encarregats facin les investigacions necessàries per a esbrinar les responsabilitats penals de NSO.

A més, posa en evidència la diferència entre la tutela judicial que l’Audiència espanyola dóna a Sánchez i Robles, i les que reben els espiats que ho van denunciar als jutjats de Barcelona. És per això que demana als jutjats 21 i 22 que participin en la comissió rogatòria de l’Audiència espanyola que viatjarà a Israel per a interrogar el director general de NSO o que, com a mínim, incorporin als expedients d’aquestes causes les investigacions fetes a l’Audiència espanyola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any