Junts-PSOE: un acord de pau més que no d’investidura, però ple de riscs i inconcrecions

  • Això no és un acord de legislatura, no és un pacte típic de qualsevol democràcia europea, sinó que té l'estructura, la tècnica i la narrativa d'un acord de pau, que tan sols significa l'inici de converses

Vicent Partal
09.11.2023 - 18:05
Actualització: 17.11.2023 - 17:44
VilaWeb
El president Carles Puigdemont arribant a la conferència de premsa d'ahir a Brussel·les. (Fotografia d'Olivier Matthys)
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

A l’hora d’analitzar el pacte entre Junts i el PSOE, que permetrà finalment la investidura de Pedro Sánchez, crec que cal distingir tres elements per separat: el pacte mateix, les garanties d’aquest pacte i la llei d’amnistia. D’aquesta darrera, no en puc parlar fins que siga pública i es puga llegir; però dels altres dos, sí.

El pacte és molt ambiciós i significa un canvi gros d’escenari. Però té un problema greu que vull assenyalar d’entrada: no hi ha garanties de compliment, i això, parlant del PSOE i sabent quin peu calça, és assumir molt de risc. Junts afirma que el mecanisme internacional de verificació i la seua pròpia capacitat de tombar el govern espanyol en tot moment són les garanties del pacte. A mi em semblen unes garanties insuficients, però en qualsevol cas reconec que només el temps posarà les coses al seu lloc.

Hi ha una segona cosa que també vull assenyalar abans d’analitzar el document. Fa sis anys, després de no haver implementat la república independent proclamada pel parlament, es va obrir una via política de confrontació amb l’estat espanyol de l’exili estant. Basada a denunciar que Espanya no és una democràcia i acorralar-la des de les institucions europees per obligar-la a reformar-se. Aquesta via canvia dramàticament avui. Hom pot considerar i defensar que, precisament, canvia ara perquè és arran del seu èxit, especialment en els tribunals, que s’ha pogut construir la nova situació. Però, novament, no tenim cap certesa que el PSOE estiga convençut del que fa i, en canvi, sí que sabem que l’exili i la línia de lluita, confrontació i deslegitimació de l’estat espanyol que representa s’acaben.

Parlant, finalment i en concret, del pacte polític signat entre Junts i el PSOE, he de dir que m’ha sobtat molt, i m’ha sorprès especialment, la forma en què està redactat. Per la tècnica. Això no és un acord de legislatura, no és un pacte típic de qualsevol democràcia europea, sinó que té l’estructura, la tècnica i la narrativa d’un acord de pau. I en aquest sentit, va molt més enllà de qualsevol cosa signada abans i no es pot comparar amb res del que hàgem vist fins ara. Entre més obvietats, perquè en aquest cas Junts no reconeix el marc constitucional espanyol ni s’hi compromet, com sí que ha fet, en canvi, el govern de Pere Aragonès a la taula de diàleg.

Remarque això de la tècnica dels acords de pau perquè crec que podem cometre un error d’apreciació tots plegats si no ho tenim en compte. Per exemple, en una negociació política normal i corrent sonaria simplement ridícul dir que una part defensarà un referèndum d’autodeterminació i l’altra l’estatut de Maragall. Però en un procés de pau aquesta és precisament la tècnica apropiada, partir de la discrepància, perquè és arran d’aquesta discrepància que l’equip de mediació internacional és qui proposa els nous passos a seguir.

Però, una vegada més, no sabem res d’aquest mecanisme de mediació internacional, i aquesta inconcreció fa malfiar d’entrada. He d’aclarir que tampoc no és una situació inusual, aquesta. Els mecanismes de verificació internacional dels conflictes actuen a l’ombra i amb discreció, necessiten fer-ho així per ser eficaços. I es fa així perquè les dues parts que negocien els reconeixen autoritat. Una darrera inconcreció inquietant, doncs, és que no sabem si, en realitat, el PSOE els reconeix aquesta autoritat o no.

Sobre el paper la reconeix, això sí que és veritat. I això i el canvi de narrativa pública que fa el PSOE són, precisament, els valors principals del document signat.

Perquè la narrativa desplegada en l’acord, com a narrativa compartida per tots dos partits, conté prou elements nous per a significar un canvi molt radical de posició dels socialistes.

Els socialistes reconeixen per primera vegada la narrativa independentista que situa el marc de les relacions entre Catalunya i Espanya en un conflicte nacional irresolt i, els darrers anys, en una manca de reacció democràtica per part de l’estat, que ha de tenir solució i que ha de tenir una solució estrictament política.

En aquest sentit, hi ha molts detalls que esquitxen el document. La referència als decrets de Nova Planta i l’abolició per la força de les constitucions catalanes, per començar. Una referència que no té res de banal ni d’anecdòtic, precisament, perquè va a l’arrel del conflicte i invoca la sobirania primera i original de Catalunya. I una referència també, per cert, que inclou implícitament el País Valencià i les Illes, perquè la Nova Planta es va imposar a la nació sencera.

També és molt significatiu el moment en què el text parla sense embuts ni dissimulacions de la “distància entre els nostres projectes nacionals”. I que, per tant, situa cada partit, de manera implícita, en una nació diferent.

I, tot i que podria ser més clara i seria millor, encara hi ha la referència final al parlament de Catalunya com a representant legítim del poble. No diu pas, com Junts dóna entenent, que reconeix que la darrera paraula la tindrà només el poble de Catalunya, però tampoc no ho nega, cosa que fins ara era un tabú en el discurs del PSOE.

Siga com siga, el punt més important del document, per mi, és quan els socialistes reconeixen, d’acord amb Junts, que hi ha un conflicte que “només la política en democràcia pot canalitzar per cercar una solució atès que, sis anys després, la qüestió de fons continua sense resoldre’s”.

Ací, per tant, el PSOE reconeix que sis anys després de la proclamació de la independència, el conflicte nacional català no tan sols existeix, sinó que continua sense resoldre’s i ha de ser endreçat.

Crec que estarem tots d’acord que això no té res a veure amb la retòrica de la rendició de l’independentisme, el final del procés i totes aquestes coses que els hem sentit a dir tot sovint. Però, novament, sense garanties que res de tot plegat continuarà essent assumit de debò pel Partit Socialista espanyol una volta Pedro Sánchez torne a instal·lar-se a la Moncloa.

En resum. Aquest acord és una fita major i té una ambició gran, però també té el perill que no hi ha garanties tangibles de res –tot esperant de veure com funciona el mecanisme internacional de verificació.

Estic segur que al final, com passa sempre, serà el temps i l’evolució del conflicte que ens diran si ha estat un encert o un error, signar-lo. La gent hi dirà la seua, segur, i es mobilitzarà i un dia votarà i decidirà amb el seu vot si això tenia cap sentit o no. El protagonisme del carrer tornarà. I paral·lelament, Espanya entrarà en una desestabilització majúscula –com hem vist clarament avui amb l’atemptat contra Vidal-Quadras i els discursos colpistes de Feijóo i Abascal–, que és una cosa que sempre juga a favor de Catalunya. La combinació de tot plegat i la constatació que anirem obtenint sobre si parlem de paper mullat o si realment hi ha un canvi, marcaran la política catalana i l’espanyola, d’una manera brutal, els mesos i anys vinents.

 

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Oriol Ribera
Oriol Ribera
09.11.2023  ·  18:11

Pot vendre el producte pero no es creible ni comprable

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
09.11.2023  ·  18:17

Vicent ets un crack.

Xavier Clèries
Xavier Clèries
09.11.2023  ·  18:18

Hi ha un escenari nou en què es podria veure la descomposició de l’estat espanyol. De moment, els franquistes es barallen amb una part del PSOE.

Jordi Redondo
Jordi Redondo
09.11.2023  ·  18:28

Anàlisi d’un expert curós i que es basa tant en la teoria com en l’experiència. Gràcies un cop més. El text esdevé indefugible i el recordarem en funció del que anirà passant (un pacte ppsoe, probablement?).

Jaume Singla
Jaume Singla
09.11.2023  ·  18:29

No votar P. Sanchez es interessant per a desestabilitzar Espanya, però el pacte PSOE-JUNTS encara la desestabilitza més i li fa molt mal a Feijoo, que queda com el gran perdedor i el deixa a peus dels cavalls de la Ayuso.

Vicenç Alay
Vicenç Alay
09.11.2023  ·  18:32

Em sumo a l’anàlisi -molt bona del Vicent-. I espero que les portes s’obrin a favor nostre. Espero!

Núria Coma
Núria Coma
09.11.2023  ·  18:32

Potser esperàvem més, però el canvi hi és i hem d’esperar per a saber si serà o no efectiu.
No és una investidura més, de franc, i això es veu claríssimament per com n’estan de calents els españols molt españols i això sempre és bo

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
09.11.2023  ·  18:34

Excel·lent la reació i qualitat periodística de VilaWeb. Inclús a Político també han estat ràpids en aquesta ocasió. Veurem com es desemvolupen els aconteixements per pura humana curiosistat, perquè les esperances estan perdudes. Salut.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
09.11.2023  ·  18:35

En la línia Puigdemont: sí però no; pot ser avui o pot ser un altre dia; l’acord ha de ser històric però si no ho és també ens anirà bé…
I per cert, és un acord de legislatura, oi? És a dir, pel cap baix, quatre anys d’estabitat garantits per al govern espanyol, i la independència “ad calendas graecas”.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
09.11.2023  ·  18:36

D’acord amb l’editorial. Temps al temps. No crec q el mhp Puigdemont ens hagi traït tot i que és evident que això és un recomençar i no un “ja hi som” com algú desitja. Potser el text amaga més coses del que a.simple.vista es perceb.

Ramon Ausió
Ramon Ausió
09.11.2023  ·  18:36

Jo fins ara tenia l’esperança que es podria moure alguna cosa, avui ja dono per enterrat políticament junts i tot el que representen.
Passo a engrosar les files dels que diuen que amb Espanya no es pot negociar i en aquest aspecte hem fet una passa enrere, acabem de blanquejar l’estat davant la CE. Tota la feina feta a Europa se n’ha anat en orris. Ens cal una candidatura independentista.

Marià Puig
Marià Puig
09.11.2023  ·  18:37

S’ha de pair bé, a poc a poc i gràcies al Sr. Partal potser ho arribaré a entendre. No tinc la ment tan clara ni la suficient informació per deduir-ho ara. Continuo amb molts dubtes i neguits.

Joaquim Gregori
Joaquim Gregori
09.11.2023  ·  18:40

La qüestió més important, i la que diferencia més aquest pacte del d’ER, és que no és un acord de legislatura. El PSOE haurà de demostrar contínuament que compleix el pacte i Junts, amb el seu vot al Congreso, també anirà confirmant si el que es va pactar es compleix. No serà tant fàcil, per uns ni altres, prendre el pèl a la gent com fins ara.

Victor Serra
Victor Serra
09.11.2023  ·  18:42

Hem d’esperar i veure com evoluciona tot. Jo personalment crec que és un bon començament. Tocant de peus a terra no es podia esparar molt més en aquest moment. No estic d’acord en que la confrontació de l’exili amb l’Estat espanyol s’hagi acabat. Potser s’ha acabat amb el PSOE, però amb l’Estat espanyol, no.
Evidentment no ens podem fiar del PSOE, només complirà si s’hi veu obligat . I hem de ser molt realistes, fins i tot volent complir, no li serà fàcil. Els poders fàctics espanyols estan disposats a tot i caldrà molt més que Junts i el PSOE per vèncer’ls.

Gaspar Coll
Gaspar Coll
09.11.2023  ·  18:43

Avancem, i per primera vegada tenim un relat clarament català del conflicte que l’altra part no pot desmentir. Això no té volta enrrere, tot i els discursos guerra civilistes de l’estat profund -ara molt visible- espanyol.

Jordi Manchon
Jordi Manchon
09.11.2023  ·  18:44

Segueixo pensant que amb Espanya no es pot enraonar, ells han enviat un desconegut i nosaltres tota la plana major. Ells no es comprometen a res i nosaltres tornem a escriure la carta als reis mags…Tot plegat fum de canya. Ens van enredar i ens ho volen tornar a fer. Tot s’entén millor si s’analitza en clau de les properes eleccions a la franquicia catalana.

jaume alcacer
jaume alcacer
09.11.2023  ·  18:44

Encara es pronte per fer cap previsio del que pot ser, el que si sembla es que probablement sera un dels utims intents, sino l’utim ,d’arribar a algun acord per la via normal, vistos tots els antecedents……..

Rosa Gispert
Rosa Gispert
09.11.2023  ·  18:44

Molta retòrica però pocs resultats.
Puigdemont un gran actor. Sanchez un bon mentider. Partal un excel·lent venedor de fum.
L’ única realitat el compromís per escrit d’investir Sánchez.
A veure si els militants de JxC són capaços de restablir la credibilitat del seu partit!.

Edgar D'Andrea
Edgar D'Andrea
09.11.2023  ·  18:48

Acord de pau? Què dius Partal? Aquest acord serà una declaració de guerra per als feixistes espanyols que no reconeixeran mai tot el que es detalla al preàmbul de l’acord. Espanya es trenca i mostrarà la pitjor cara. Caldrà saber treure profit del que ve. Si per una llei d’amnistia encara desconeguda s’estan comportant com a bèsties, què no faran ara que una part important d’Espanya, el PSOE, reconeix per escrit tot el que s’explica al preàmbul del pacte PSOE/Junts, des del 1714 al 2023? I tu parles d’acord de pau?

Jose Manuel Cubino
Jose Manuel Cubino
09.11.2023  ·  18:49

Moltes gràcies per l’anàlisis.
Però, com sempre, tot dependrà de la voluntat del PPSOE.
Pq, Malgrat s:hagi pactat un mediador internacional, una vegada investit en triler d’En Perro Sánchez, aquest pot incomplir els pactes i tornar amb la geometría variable amb PP i Vox.

Francesc Fortian
Francesc Fortian
09.11.2023  ·  18:50

Vui pensar que el pacte Puigdemont/Sánchez es una via posible, encara es dora per tirar campanes al vol, però sembla una brillant negociació molt lluny de la dels de ERC.
Això portarà cua, ja ho veureu.

Sandra Gómez
Sandra Gómez
09.11.2023  ·  18:55

Clar que és un crack, sr. Alegria. I Vilaweb, un diari dels més independents, rigorosos i compromesos dels Països Catalans, juntament amb la Directa i La República.
Moltes gràcies per la reflexió, Vicent; ajudes a contextualitzar i dimensionar què representa aquest acord.

Carles Garcia
Carles Garcia
09.11.2023  ·  18:55

Bona anàlisi però alerta amb passar per alt el mecanisme de control de l’acord. Si el mecanisme consisteix en l’amenaça de tombar el govern del PSOE en qualsevol moment, llavors cal tenir en compte que el resultat final seria entregar el govern a una possible coalició d’extrema dreta… fet que, certament, perjudica el PSOE però també (almenys a curt termini) a Catalunya.

Joan Mª Tortras
Joan Mª Tortras
09.11.2023  ·  18:55

Això NO serveix per res!!!

Joan-Esteve Simó
Joan-Esteve Simó
09.11.2023  ·  18:59

Per desgràcia, jo no li veig aquestes bondats.
Espero equivocar-me, no em sabrà cap greu reconèixer que m’he equivocat, però de moment, com diu el Partal, a les eleccions NO tindran el meu vot !!!
1 d’Octubre, ni oblit ni perdó !!!

Joan Guàrdia
Joan Guàrdia
09.11.2023  ·  19:01

Una primera anàlisi, feta amb intel·ligència, perspectiva i mesura. No resulta fàcil elaborar en poques hores una visió complexa d’una realitat complexa. Tots plegats hem d’acabar d’examinar-ho tot plegat, però sembla clar que encetem una nova etapa. Quan arribi, per exemple, Nadal ja podrem tenir-ne una visió més concreta. Gràcies, Sr. Partal.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
09.11.2023  ·  19:02

Mentre serveixi per a que a Madrid es barallin entre ells i facin el préssec davant del món mundial, el que sigui.

Òscar Alegret
Òscar Alegret
09.11.2023  ·  19:02

Vicent dius que “Això no és un acord de legislatura”, però a la pràctica el PSOE s’ha garantit la investidura, després de la qual pot pactar amb qui vulgui per prescindir de Junts i de qui vulgui. Cal tenir en compte, a més, totes les promeses i afirmacions de la gent de Junts –incloent-hi en Puigdemont– sobre pactar amb el PSOE. Però això a banda, hi ha una qüestió, per a mi, fonamental: ¿el mandat del Primer d’octubre ja no val?

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
09.11.2023  ·  19:02

De moment, investidura. Després ja ho veurem. És el que tocava.
Són temps molt difícils i anirà bé afavorir la serenor, la moderació en els adjectius i el treball en propostes constructives.
Puigdemont ha situat l’horitzó a la distància correcta, és a dir, lluny.
A criticat als d’ERC. S’ho podia haver estalviat ja que, al final, també ha afluixat. Ha fet bé, era la opció menys dolenta.
Si l’estat español es descomposa serà a la manera clàssica.
Fixem-nos que, en aquests moments, s’ha constituït un Front Popular 2.0.
El post-franquisme ho acceptarà esportivament?

Jordi Alvinyà
Jordi Alvinyà
09.11.2023  ·  19:03

Un acord insolit! Que certament no tanca res pero ho obre tot. Ara caldra veure com es va concretant, per aixo el tema dels mediadors internacionals (que fa molts dies que tenen pactats) es essencial.
Nomes amb l’Amnistia, que es molt important per a la gent preocessada, ja ha desfermat un altre cop la bestia i cal pensar que aixo revifara l’esperança a casa nostra.
Finalment, no cal oblidar que, a mes de la investidura, el PSOE si juga la subsistencia. Ara mateix quasi be no manen enlloc i els cal col·locar milers de militants i mantenir l’organitzacio. Recordem que els partits socialistes han desaparegut de quasi be tot el sud d’Europa.

Ferran Martínez
Ferran Martínez
09.11.2023  ·  19:10

El cert és que abans del pacte no teníem res fora de les esperances en el TJUE i la llibertat vigilada del president. Avui tenim algunes coses: una possible amnistia i dic possible perquè no sabem les armes amagades de l’Estat a l’ombra.
També tenim per escrit un determinat reconeixement de la realitat nacional catalana i del seu origen i història.
També el reconeixement de la sobirania del Parlament i també l’acord sobre qui ha de ser el verificador/mediador neutral i internacional. De tot això no teníem res.
Que el PSOE pot decidir no fer cas i presumir davant el rei i l’estat espanyol que ha enganyat Puigdemont i que ho hagut de fer perquè no es pot permetre que set diputats condicionin la història d’Espanya? Sí i crec que ho farà.
Crec que el nostre president ha fet una aposta al tot o res i s’ha tret la xarxa de protecció política.
Com sempre, la resposta a tot això la seguim tenint nosaltres els catalans. Estarem a l’alçada? Tampoc n’estic segur veient com l’ANC s’oblida totalment de la seva raó de ser i de la pròpia xarxa, la de fer d’aglutinador de totes les variants de l’independentisme
Comencem una altra etapa i res es pot assegurar. Per exemple, està caient un altre mur de Berlín i no ho sabem veure? Viurem encara moltes coses impredictibles

Josep Mª Juanpere
Josep Mª Juanpere
09.11.2023  ·  19:10

Sembla que pocs veuen que el PSOE, per a poder seguir a la menjadora, s’han de posar a les antípodes del que van fer al 2017, i això és el millor que ens pot passar per a que españa acabi trencant-se. Molt intel·ligent per part de Puigdemont : O funciona, o es trenquen. No hi tenim res a perdre. Ells ara tenen, altres cop, “las 2 españas”

Roser Bravo
Roser Bravo
09.11.2023  ·  19:12

Temps al temps… Peró ara per ara intueixo que seguiré essent, abstencionista, en qualsevol elecció que convoqui el País veí, el qual, no és el meu País!!!

Gerber van
Gerber van
09.11.2023  ·  19:15

Em sembla un molt bon analisi. De moment, paciència pel què passarà, aquí i a Madrid.

L’atemptat contra Vidal-Quadras és molt preocupant . Serà el nostre Sarajewo?

Ignasi Laquente
Ignasi Laquente
09.11.2023  ·  19:15

PSOE no complirà. I no podrem fer res. Buscaran vots pel pressupost a on sigui. Anem a eleccions.

Neus Ballbé
Neus Ballbé
09.11.2023  ·  19:15

Una molt bona anàlisi, senyor Partal. El futur d’aquest pacte dependrà, en bona manera, de l’actitud que tingui Junts quan el PSOE comenci a incomplir totes i cadascuna de les seves clàusules i de la velocitat en què es vagin complint, o no, els acords. Junts s’hi juga molt més que el PSOE. I dependrà, també (i no és cosa menor), de com reaccionaran els poders fàctics de l’estat.

Jordi Pedemonte
Jordi Pedemonte
09.11.2023  ·  19:16

jo no votaria res fins a tenir el mediador acceptat per ambues parts, i ja posats el català a europa.
Diria que son dues coses possibles de tenir abans no es voti la nova legislatura.
Si això no es pot fer, és que tot és paper mullat.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
09.11.2023  ·  19:21

Com sempre el temps dirà si aquest pacte ha estat un encert o no. L’exili ha arribat fins aquí i si ha treballat el millor que ha sabut i pogut. El diumenge les bases de JUNTS poden donar-li suport o no. Personalment jo li donaré suport.
En aquest mon en transformació i en guerra actual tot és un risc. Ningú pot assegurar que passarà demà. Ha de ser molt dur en aquest entorn ser fora de casa. Necessitem el retorn dels companys de l’exili.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
09.11.2023  ·  19:23

Estic feta un flam.
Caos mental monumental.
Bon dia i bona hora. ☮️

Montse Serra
Montse Serra
09.11.2023  ·  19:29

Un altre aixecada de camisa! Ja ens van prendre el pel abans (estructures d’estat i toti quanti) Com podem ser tan ‘capullos ‘els catalans !

carme vilella
carme vilella
09.11.2023  ·  19:32

Trobo interessant el pacte i pot anar be. Molts catalans volen la independència, però crec que es millor esperar, si surt be ja anirem posant les bases per un referèndum. Jo he set independentista tota la vida, però amb la situació actual, de Catalunya, amb una invasió de gen estrangera i un acorralament del català, tinc la convicció de que si es fes un referèndum el perdríem.
Tots els Països Catalans, hem de treballar units i intentar que els nous vinguts sen s’ ajuntin, o al menys entenguin, les nostres propostes.

Enric Colet
Enric Colet
09.11.2023  ·  19:34

Gracies per ajudar-me en la reflexió!

Aquesta visió de acord de Pau ajuda a comprendre un acord tant atípic!

Entrem en terra incognita, es un gran reptem, ens tocarà remar molt però potser valgui la pena!

Millor que està aturats esperant mes temps!

Josep Arnau
Josep Arnau
09.11.2023  ·  19:35

Aquest acord no ens acosta a la independència perquè centra el debat en esquerres vs dretes, quan el debat és Madrid vs les colònies. Espanya és IRREFORMABLE. Sembla mentida que després de sis anys encara s’hagi de dir això.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
09.11.2023  ·  19:38

” les dues parts hauran d’acordar, si escau ”
Això diu el document:
Hauran – Si escau

Però el vots en Pedro Sánchez ja els té

Margarita Liñan
Margarita Liñan
09.11.2023  ·  19:48

Gràcies Sr Partal pel seu anàlisi i per donar sentit a tot el que està passant. Ja veurem si tot surt bé, li faig confiança al nostre MHP Puigdemont no crec que es deixi ensarronar altre volta. Espero

Pep Agulló
Pep Agulló
09.11.2023  ·  19:50

Ras i curt, hi ha unes afirmacions molt contundents en el discurs de Puigdemont:

-La referència als decrets de Nova Planta i l’abolició per la força de les constitucions catalanes…
-la referència final al parlament de Catalunya com a representant legítim del poble….
-I la legalitat de la proclamació del 27-O com conseqüència de l’anterior…
-La no renúncia a la la unilateralitat…
-La negociació amb l’obligació d’avançar…
-Un equip de verificadors internacional…

…com perquè el PSOE se les hagi empassat, encara que sigui en el paper. Sorprèn i fa desconfiar aquest canvi en l’actitud del PSOE.

“…sí que sabem que l’exili i la línia de lluita, confrontació i deslegitimació de l’estat espanyol que representa s’acaben.” Cert. Però l’exili s’ha trobat absolutament sol en aquesta lluita política silenciada en una Europa dels Estats que més que impartir justícia i democràcia, sembla més aviat que Espanya és el seu model antidemocràtic a seguir per uns Estats cada cop més feixistoides…

I també, aquesta lluita no tenia trellat perquè des de dins del país hem hipotecat les mobilitzacions, que sense estratègia no podien existir per si mateixes. Es podia expressar gràficament amb aquell imperatiu buit i gratuït de la Dolors Feliu: fem la independència!

La clau del tipus d’acord, com diu l’editorial, model d’acord de pau, serà motiu de controvèrsia, ara si algú vol parlar de traïció i d’esquinçar fidelitats de qui votem pròximament que ho facin. Això va de política d’un nou camí. Veurem…

Enric Emo
Enric Emo
09.11.2023  ·  19:50

La independència de Catalunya no és decidirà a Madrid.

L’acord té aspectes interessants i cap renúncia. Junts s’afirma en l’1O i la declaració d’independència. El PSOE evidentment no és de fiar. Jo crec que intentarà rebaixar tant com pugui. Però llavors Junts pot no ajudar-lo a governar.

Torni al començament, aquest acord pot ser bo si hi ha una presió forta d’un carrer mobilitzat. Ens cal un grup de gent que encara que no sigui des de l’unitat, vagin mobilitzant la gent. En tot cas ja s’hi apuntarà gent suficient conforme es faci camí.

Jaume Bellviure
Jaume Bellviure
09.11.2023  ·  19:51

Sánchez està en un camí perillós. Rabin també estava disposat a tenir en compte els interessos de l’enemic nacional.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
09.11.2023  ·  19:52

És evident que l’acord signat té un risc permanent, però l’única alternativa, valenta i intel·ligent és la que ha signat el President Puigdemont. Estic convençut que el més fàcil i menys risc hagués estat continuar en la letargia de manera continuada i esperar el “miracle”. La política implica risc i assumir errors, però sempre pensant beneficiar el seu país i amb un objectiu la “INDEPENDÈNCIA”.

JORDI CABALLÉ
JORDI CABALLÉ
09.11.2023  ·  19:53

No cola Vicent. No vulgui vendre la rendició colabo de polítics colonials. S’ha acabat el bròquil. El poble passarà x sobre de colabos i venuts. Foc nou.

ALBERT MAS
ALBERT MAS
09.11.2023  ·  20:00

Aquesta és la primera impressió real de la situació i no els comentaris majoritaris, dels quals m’he desmarcat donant la meva opinió que va en línia del anàlisi del senyor Partal. Felicitats Vicenç.

Matilde Font
Matilde Font
09.11.2023  ·  20:00

En resum: jo avui estic molt disgustada. Me sento molt traïda. Només se que si no som la gent del carrer, els que tenen càrrecs continuaran tocant el flabiol. El paper és molt sofrit!

Alberto Pérez
Alberto Pérez
09.11.2023  ·  20:03

Sempre he estat molt d’acord amb els raonaments i anàlisi d’en Partal, un article molt bé estructurat, clar i dret a la jugular. El que penso com militant de Junts és que el PSOE no complirà l’acord, no negociarà res quan estigui a la Moncloa, passarà el mateix que amb la taula de negociació d’ERC i aquest acord potser l’últim suïcidi que ens quedava per veure és el de Junts després d’haver vist els de la CUP i ERC, acabarem tots al carrer o xuclant Espanya pels segles.

Rafael Artigas
Rafael Artigas
09.11.2023  ·  20:06

Hem passat d’un acord que havia de ser històric a un que es inèdit. . El mandat de l’1O es un estat independent en forma de república. Nomes paraules. Tot fum,fum fum. Vergonya. Puigdemont ha fet un Junqueras. Res pitjor. Qui queda amb una mica de dignitat? Clara Ponsatí?
Mes vots per a Sílvia Orriols. Menys vots per a JxC i ER.

CARLES ADELL
CARLES ADELL
09.11.2023  ·  20:07

De tot l’acord, per mi el més important és el preàmbul, on s’explica d’on ens ve el mal (“Quan el mal ve d’Almansa a tots mos alcança” diu la dita). El contingut és pura inconcreció, un xut cap endavant, un recull de propòsits i poca cosa més, que deixa per més endavant la resolució del conflicte, sense cap garantia de res… Tanmateix el MHP Carles Puigdemont ha demostrat ser un gran polític, hi confio i no es deixarà aixecar la camisa fàcilment. De moment és un punt de partida i no deu ser tan mal acord quan “Ñ se rompe”. Deixem que parli el temps.

Jordi Torres
Jordi Torres
09.11.2023  ·  20:10

Després de llegir l’acord que Junts ha signat per investir al senyor Pedro Sánchez, m’ha vingut una desagradable sensació de fred als ronyons, com d’aixecada de camisa històrica.

Fem memòria.

El president Puigdemont, en discurs solemne, va exigir tres condicions per començar a negociar la investidura:

https://youtu.be/AZ6wcL7MFTU?t=1168

1. Reconeixement de la legitimitat de l’independentisme
2. Abandonament complet i efectiu de la via judicial contra els independentistes.
3. Un mecanisme de verificació dels compliments dels acords.

En un gir de guió digne d’un blockbuster Hollywood, la investidura ja s’ha negociat i les precondicions han passat a ser l’objectiu de la negociació. Què s’ha aconseguit? Vaig directament a la part dels “Acords”, com farà qualsevol castellà que llegeixi aquest document (els catalans ens entretenim en “antecedents” i “oportunitats històriques”, on despleguem la nostra èpica per l’autoconsum):

1. El PSOE nega tota la legitimitat i la validesa al referèndum.
2. Una llei d’amnistia sense concretar.
3. Un mecanisme de verificació internacional sense definir.
3. Una referència a ampliar la participació de Catalunya a Europa
4. La investidura de Pedro Sánchez
5. L’estabilitat de la legislatura, condicionada al compliment dels acords.

L’única cosa clara, concreta i certa és la investidura del senyor Pedro Sánchez. La resta, o bé no s’ha concretat o són futuribles que depenen de la bona voluntat del PSOE. Com a mínim els de Junts han tingut la precaució de no pactar l’estabilitat de la legislatura fins a veure algun compliment, això sí.

Resumint: El Sr. Sánchez tindrà una investidura a canvi de res. De moment.

I després què passarà? El gran tafur Sánchez sap que, un cop engegada, la legislatura té la seva pròpia inèrcia. Signada una llei d’amnistia -encara que parcial i amenaçada pel TC- i col·locats un munt de culs de Junts als seus respectius escons, al president Puigdemont li serà molt difícil fer marxa enrere. Els del PSOE incompliran i dilataran com sempre fan, i el president no es veurà amb cor de deixar de donar-li suport, sota xantatge de veure anul·lada la llei d’amnistia (ja trobaran la manera de lligar-la a la legislatura) i amb la pressió dels càrrecs ja col·locats del seu partit. Uns i altres trobaran la manera de posar-hi la dosi d’èpica i màgia política necessària per explicar cadascuna de les petites renúncies que vindran fins a arribar a una mena d’encaix autonòmic, versió 2.0.

Aquí l’únic que sap fer jugades mestres és el PSOE.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
09.11.2023  ·  20:11

No sabem com anirà el pacte ni què donarà de si. Ara bé, una cosa és segura: la joia, l’alegria o el somriure que ens produeixen els nervis i les declaracions de PP, Vox, jutges i fatxes que surten al carrer per putodefender Espanya, no té preu. Ja tocava. Gaudim, riguem i respirem una mica. Temps hi haurà per anar fent seguiment del pacte.

Jaume Vall
Jaume Vall
09.11.2023  ·  20:12

Comentari d’urgència.
No tinguem pressa.
Ni lloances, ni retrets, de moment.
Pas a pas, vigilants.
I qui tingui capacitat d’anàlisi, informació, honestedat intel.lectual, que ens vagi actualitzant els passos donats.

“Oh, és que no volem pactes amb l’enemic, volem la independència, i la volem ara!!!”

Doncs miri, jo vull un any sabàtic amb la butxaca plena. Peró no he sabut guanyar-m’ho fins el moment, o sigui que continuar a picar pedra.

Pas a pas, però en la bona direcció.

Àlex Peña
Àlex Peña
09.11.2023  ·  20:17

El problema és que els nacionalistes castellans porten a la sang no reconèixer a l’altri. Són un poble conqueridor, des de fa mil anys. Ara es fan els pacífics i demòcrates però una vegada assolit la investidura ja veurem…
L’altre problema es la dreta fanàtica espanyola. Faran el que sigui per a no perdre el domini sobre Espanya que sempre han tingut. Em temo el pitjor…
Espero mediador internacional conegui una mica Catalunya i la seva història.

Josep Calbet
Josep Calbet
09.11.2023  ·  20:20

El president Puigdemont, i Junts, s’ enfrontaven a un doble llaç, mal si si, mal si no.
Si no hi hagués hagut acord, li haurien donat la culpa de la no-aministia, donant-la per feta (tot i que ja ho veurem que passarà amb l’ amnistia).
A més a més, amb unes noves eleccions hi havia un gran risc de perdre la força que tenien ara.
Calia decidir-se …
El vostre enfoc, Vicent, parlant d’ un punt de partida per un acord de pau, em sembla molt interessant. Si és així, fa pensar que ja hi han participat els mediadors internacionals, ajudant a definir el punt de partida.
Afegir, que en una mediació, no es busca un punt entremig de trobada de suma cero (el que un guanya ho perd l’altre), sino una solució que pugui englobar les necessitats de les dues parts.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
09.11.2023  ·  20:22

S’ha acordat un marc per negociar, en què les dues parts es reconeixen, per tant en una banda Espanya, a l’altre Catalunya. Entre mig un o uns mediadors internacionals. El PSOE reconeix que hi ha un conflicte amb Catalunya que ve de lluny, del 1714 i accepta -encara que no és la seva proposta- que l’altra part aspiri a un referèndum i a la independència. En aquesta taula, entre les dues nacions amb arbitratge, s’ha de negociar no l’autonomia sinó la manera que Catalunya pugui exercir la seva identitat i independència, la forma final no la sabem. Perquè tot plegat sigui possible es parteix d’una llei d’amnistia que ha d’afectar tots el casos de persecució del procés independentista des del 2014 fina ara mateix, incloent-hi els casos de lawfare. Garanties de tot això?, Puigdemont diu que el PSOE tindrà sempre l’espasa de Dàmocles al recolzament de la legislatura. N’hi ha prou?, no ho sé. L’estat espanyol és poderós i haver arribat fins aquí em sembla rellevant. Algú creu que hi ha un altre camí?, em refereixo a un camí real, sense il·lusionisme ni fantasia. Puigdemont i els altres exiliats han fet una bona feina a Europa, han mantingut la posició, però no podem esperar res més que algunes sentències que ens siguin favorables però que no canviaran de cap manera l’estatus quo. Per tant, de moment, per mi aquest acord avui té crèdit. Més endavant, quan veiem com es desenvolupa, ja en parlarem.

Anna Ferri
Anna Ferri
09.11.2023  ·  20:23

“Entre més obvietats, perquè en aquest cas Junts no reconeix el marc constitucional espanyol ni s’hi compromet”
Segur?
“Pel que fa a l’àmbit del reconeixement nacional, Junts proposarà la celebració d’un referèndum d’autodeterminació sobre el futur polític de Catalunya emparat a l’article 92 de la Constitució.”

Joan Cuscó
Joan Cuscó
09.11.2023  ·  20:25

Era i és una decisió molt difícil i complexe.
Però s’havia de decidir.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
09.11.2023  ·  20:28

Uff què difícil de comentar això d’avui, no?
He de reconèixer que, de vegades, soc un poc ase i duc les coses a l’extrem.
Avui, davant la serietat i aquest posat d’estadista de Carles Puigdemont, entre admirable i un xic ridícul, trobam un PSOE absent. I aquesta és la primera mala senyal.
On és Pedro Sánchez?
Probablement esperant que se passi el moment punta de cabreig monumental del nacionalisme espanyol (ojo, no només de la dreta!).
I, quasi segur, amb una nul·la intenció de dur a terme cap de les coses que ha signat.

Em sap greu però ho veig així.

Respecte Puigdemont i Junts. No els criticaré per haver signat, però els criticaré, a mort, si tot això no arriba enlloc, més enllà d’assegurar una legislatura més a Pedro Sánchez i el PSOE.

Amb ganes d’escoltar la tertúlia proscrita, per cert!

Lluis Molist
Lluis Molist
09.11.2023  ·  20:31

Tote la confiança en el Nostre Molt Honorable President (aquesti si) Carles Puigdemont :

Quina ostia per ER.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
09.11.2023  ·  20:32

D’acord amb en Pep Agulló.

I una correcció, si no sap greu:

La darrera frase de l’article diu:
“La combinació de tot plegat i la constatació que anirem obtenint sobre si parlem de paper mullat o si realment hi ha un canvi, marcaran la política catalana i l’espanyola, d’una manera brutal, els mesos i anys vinents”
que costa d’entendre.

Al meu parer fóra més clara redactada aixi:
“…la constatació que anirem obtenint de si parlem de paper mullat o de si realment hi ha un canvi…”

Eulàlia Gili
Eulàlia Gili
09.11.2023  ·  20:38

N’esperava molt més d’aquesta compareixença. Més concrecions per decidir si investir o no. Ara tot s’ha d’ “interpretar”…
I tot plegat massa precipitat i en una data tan significativa pels independentistes.
Així no ens convenç, president.
Gràcies però, Vicent, per aquesta primera anàlisi.

Antoni Planell
Antoni Planell
09.11.2023  ·  20:42

de taules de dialeg en tindrem 2 o be allargaran l’ invisible que sempre parlan

MIQUEL FIGUERAS
MIQUEL FIGUERAS
09.11.2023  ·  20:43

La meva explicació de l’assumpte: paraules estampades a un paper.

Joan Pere Le
Joan Pere Le
09.11.2023  ·  20:51

Finalment estic bastant d’acord amb en Jaume Singla: No votar P. Sanchez és interessant per a desestabilitzar Espanya, però el pacte PSOE-JUNTS encara la desestabilitza més i li fa molt mal a Feijoo, que queda com el gran perdedor i el deixa a peus dels cavalls de la Ayuso.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
09.11.2023  ·  20:53

“Què el PSOE s’hagi empassat les condicions encara que SGUI EN EL PAPER. Sorprèn i fa desconfiar aquest canvi en l’actitud del PSOE”.
Ben d’acord amb tot el que diu Pep Agulló.

Però penso que, com ell diu, l’acord només és només en el paper i pot ser desmuntat per el Constitucional perquè és un acord CONTRA la unitat [sagrada] d’EspañaUna.

Encara hi ha massa confiança amb els espanyols. Avui aquí, es veu clarament certa confiança amb els Psicòpates i militars que vigilen el poder de Espanya/Castella.

Josep Usó
Josep Usó
09.11.2023  ·  20:56

Hi ha la decisió d’establir un pacte. Certament, és un tractat de pau. I alguna virtut ha de tindre, que a Madrid estan encesos. Ara bé; els socialistes mai han sigut de fiar.

Ramon Isern
Ramon Isern
09.11.2023  ·  21:00

Bla bla bla, xerrameca de venedors de mantes.
La realitat és que han blanquejat la repressió espanyola, ara que a Europa estaven a punt de treure’ls-hi els colors.
Han blanquejat a ERC proposant una altra esperpèntica taula de diàleg que tots sabem que és una presa de pèl.. I li han aixecat la camisa als seus votants saltant-se la promesa electoral de que sense referèndum no hi hauria investidura.
Això si tot controlat per un relator internacional que a part de cobrar una morterada no farà res. Què ha de fer?? Certificar que es compleixen els acords? Molt bé, en cap moment el psoe s’ha compromès a acceptar el referèndum! I això és el que testificarà aquest bon home.. si és que algun dia testificar res que també està per veure. Tot plegat fa pena.
Cobraré per avançat, deia en Puigdemont. Buf, menys mal.
Aquí els únics que cobraran, i a totes hores, són tot una colla de polítics vividors que s’aprofiten de la nostra bona fe, mentint-nos com lladres i sense cap remordiment, per seguir vivint del cuentu repartint-se càrrecs sous i poder.
I ara es tracta d’utilitzar tot el seu poder polític i mediàtic, per vendre’ns el bou per bèstia grossa.
A mi ja m’han vist prou. No m’enganyaran més. Cobraré per avançat.

Francesc Clarà
Francesc Clarà
09.11.2023  ·  21:17

Vicent, potser que Espanya ara sí s’estavelli contra la paret del pendent ferroviari (atropellant en Vidal-Quadras i tot) ??

Joan Xuriach
Joan Xuriach
09.11.2023  ·  21:26

En sap greu però si no apareix una llista inequívocament independentista seguiré sense votar. Els tres partits actuals no em representen. Arribar a acords amb els botxins a canvi d’inconcrecions és de babaus. Els trilers espanyols (sigui qui sigui el partit) no compleixen mai ni el que prometen, ni el que signen per escrit.

Laureà Puigdomènech
Laureà Puigdomènech
09.11.2023  ·  21:35

Molt bé l’anàlisi, com tots els que fas. Només una observació, aquest pacte, per tenir el sentit que dius que te, hauria d’estar signat entre algú com a representant a l’estat espanyol i Puigdemont com a president legítim de Catalunya. Però el fet que s’hagi enfocat entre dos partits, desvirtua totalment l’objectiu del pacte. Un partit polític, per molt PSOE que sigui, no obliga cap institució a haver de complir el què ha signat ( fixem-nos que qui ha signat el pacte és el número tres del partit, ni tan sols el mateix Sánchez), per la qual cosa, ja dic ara, que no es complirà res de trascendental. A canvi, hem donat bombones d’oxigen a uns moribunds, a part de fer executable el trist i penòs pacte PSOE-ERC. per tant considero que de nou ens hem tirat un altre tret al peu, i ja en portem uns quants.

Pauli Morer
Pauli Morer
09.11.2023  ·  21:48

Es evident que el temps dirà si es positiu per Catalunya i els catalans, la idea es que ho sigui, si mes no tenim els fatxes mes emprenyats que unes estenalles!.

Guillem Ribes
Guillem Ribes
09.11.2023  ·  21:58

Jo hi veig una trampa/problema: que la veu de Catalunya sigui el Parlament de Catalunya.

Si mai PSOE+Podem i ERC sumen majoria en el Parlament de Catalunya, poden tancar el conflicte fent un pacte Generalitat-Estat aigualit que retorni a Catalunya a l’autonomisme.

Segur que Sánchez és conscient d’aquest parany i intentaria aprofitar aquesta situació.

La solució a aquest parany: tombar al govern de Sánchez abans de que signe el pacte Generalitat-Estat, encara que siga donant-li el govern a la dreta espanyolista, que no signarà mai cap acord amb Catalunya, ni tansols per tornar-la a l’autonomisme.

Jaume Riu
Jaume Riu
09.11.2023  ·  22:03

SENTIR PEDRO SÁNCHEZ COM RECONEIX LA NACIÓ CATALANA

Hem llegit les quatre pàgines que descriuen 1. ANTECEDENTS, 2. OPORTUNITAT HISTÒRICA i 3. ACORDS PSOE-JUNTS.

M’imagino Pedro Sánchez que reconeix els ANTECEDENTS i diu aquestes coses per TVE, en castellà naturalment:

… “Una part important de la societat catalana ha protagonitzat en els darrers anys una gran mobilització a favor de la independència. Aquest període no es pot comprendre sense la sentència del Tribunal Constitucional del 2010, arran fonamentalment d’un recurs del PP contra l’Estatut aprovat pel Parlament, per les Corts Generals i en referèndum”.

Segeixo imaginant Pedro Sánchez que reconeix això:

“Amb l’aprovació d’un nou Estatut, la societat catalana, que el va ratificar, cercava tant el reconeixement de Catalunya com a nació com la solució a les limitacions de autogovern i als dèficits acumulats. Reivindicacions i demandes amb un profund recorregut historic i que han adoptat diferents maneres des que els Decrets de Nova Planta van abolir les constitucions i institucions seculars de Catalunya. Unes reivindicacions on les qüestions lingüístiques, culturals i institucionals han tingut un paper destacat, especialment en periodes en què aquestes van ser objecte d’una limitació legal severa i fins i tot d’una prohibició o una persecució activa. La complexitat històrlca i politica d’aquestes qüestions ha comportat que una part rellevant de la societat catalana no s’hagi sentit identificada amb el sistema politic vigent a Espanya”.

Però encara em sorprèn més imaginar el reconeixement d’una OPORTUNITAT HISTÒRICA per part del líder del PSOE quan ha de reconèixer alguns paràgrafs com:

…”Aquest relat sintètic de fets acredita objectivament les profundes divergències que han existit i que han donat lloc a un conflicte que només la polltica en democràcia pot canalitzar per cercar una solució, atès que, sis anys després, la qüestió de fons continua sense resoldre’s…
… i acorden buscar un conjunt de pactes que contribueixin a resoldre el conflicte històric sobre el futur polític de Catalunya. Aquests acords han de respondre a les demandes majoritàries del Parlament de Catalunya que, segons l’Estatut (que té caràcter de llei orgànica), representa legitimament el poble de Catalunya”.

Molts com jo ens hauríem sentit més representats, i més alleugits, si Carles Puigdemont hagués estripat les cartes i s’hagués aixecat per marxar, però ara que veig la reacció de la caverna i la humiliació profunda del nacionalisme espanyol, què voleu que us digui? Mai no els havíem fet reconèixer els antecedents ni l’oportunitat històrica ni, sobretot, parlar obertament de resoldre el conflicte històric sobre el futur polític de Catalunya, que no és altra cosa que la independència i que Espanya marxi de Catalunya. També m’agrada sentir Pedro Sánchez com reconeix la nació catalana.

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
09.11.2023  ·  22:22

No em sorprendria gens que la CE hagi pressionat molt a Sánchez i Puigdemont per desencallar el conflicte Catalunya/ Espanya, davant l’onada agressiva desbocada de la dreta franquista que vol tornar governar Espanya.

Albert Ferrer
Albert Ferrer
09.11.2023  ·  22:24

No sé com s’acabarà tot això. Però de moment hem avançat, ja que per una banda el discurs polític a Espanya ha perdut la seva unitat i per l’altra el discurs independentista ha reviscut a nivell nacional i internacional. Seguim.

David Roca
David Roca
09.11.2023  ·  22:34

L’article comença amb la devlaració d’independencia fake, fum, res preparant per després del referèndum.
A veure si sabran fer en dos mesos el que no van fer en 6 anys.
L’article parla d’acord en les formes, o sigui, res.
Que no sigui per tasses de cafè.

Olga Comas
Olga Comas
09.11.2023  ·  22:34

Una mica decebuda, però resto a l’espera.
Amb l’Estat Espanyol no és pot negociar res. No tenen paraula i ens enganyen una vegada i una altre.
Si això no surt bé no sé pas com acabarem.
A esperar, però amb certa angoixa.
Gràcies per la seva anàlisi. M’ha asserenat una mica.

Roser Pla-Giribert
Roser Pla-Giribert
09.11.2023  ·  22:38

La situació és cimplexe i jo crec que en Puigdemont i qui l’envolta, que espero que no sigui només Junts, hagin fet un anàlisis molt profund i ampli de passat, present i futur i hagin decidit amb molta generositat envers el resultat del 1 d’octubre.
He de dir que jo soc de no investir, però puc estar equivocada.
Gracies Vicent per l’anàlisi.

Ramon Font
Ramon Font
09.11.2023  ·  22:59

Jo el 28 d’octubre de 2017 (l’endemà del 27, clar) em vaig emportar la gran decepció. Des de llavors ja no espero res. El d’avui és un pas més a l’escalada de mentides on ens tenen abocats. A la meva edat ja no tinc cap esperança de veure res de diferent a les ensarronades que ens mostren dia a dia. Molt a sort als que encara sou joves i encara podeu tenir esperança. Però recordeu, sense lluita, si tot ho deixe-ho en mans dels polítics professionals, acabareu tan decebuts com hem acabat els de la nostra generació.

Joan Guasch
Joan Guasch
09.11.2023  ·  23:31

Llegint alguns comentaris i, sobretot, a les xarxes, hi veig molt d’abrandament i poc maquiavelisme. L’anàlisi d’en Partal és mesurat i posa de relleu que, si surt bé, ens encarrila favorablement i, si no, provoca, com ja estem veient, una trencadissa en la part espanyolista. En aquest moment l’independentisme no pot tirar pel dret, primer perquè la massa tensionada que ens va dur a l’UO ara no hi és i, segon, perquè el lideratge de la Generalitat és dels més febles que hem tingut mai. I el dels partits i entitats no és que estigui gaire millor. S’enceta una partida que, si se sap jugar, pot encarrilar el Procés en la bona direcció.

David Cortés
David Cortés
09.11.2023  ·  23:31

He escoltat el discurs del MHP Puigdemont i he constatat que cada paraula estava molt pensada i mesurada.
Fa referències importants, com la de l’origen del 1714 i que s’obre ara una etapa de “negociació” QUE NO DE DIÀLEG (ho ha recalcat, i és cert que no es pas el mateix).
S’estableix que hi ha dos parts (dues nacions, i no pas una i una part d’aquesta), i que els relators hi estaran presents en tot moment.
Tot el que he sentit, m’ha recordat molt el procés de pau de l’Ulster. I que n’era de prou complicat aquell conflicte, amb morts per les dues bandes i rencunia de molts anys. I en canvi, va arribar la pau. I ara fins i tot es parla de la reunificació de Irlanda i la del Nord, per què hi ha molta gent a favor. Quí ho hagués dit abans de començar les negociacions…
Crec que els fets d’avui són un punt d’inflexió molt important. No fàcil, no. Però un canvi que ens treu de la via morta en que estàvem aturats.
La màquina s’ha posat en marxa…

Belén Solé
Belén Solé
09.11.2023  ·  23:34

És un camí molt estret, però s’ha d’intentar.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
09.11.2023  ·  23:48

Més que Pacte de Pau, caldria dir-li ARMISTICI.

La guerra de descolonització que duem a cap continuarà.

Bé que se’n parla de “Constitucions Catalanes” que foren del Principat però simultàniament extensibles a la Constitució Valenciana, ço és, Els Furs del Regne de València i als de Regne de Mallorques. Tots ells basades en el principi de que el monarca havia de jurar-les si volia ésser el rei. Cas a banda -des d’antic- del que s’estilava a la resta d’Europa.

Recordem que Carles d’Austria desembarca a Dénia, a cudeix a València a jurar els Furs i continua cap a Barcelona a Jurar, amb la qual cosa es converteix rei d’aquests 2 regnes.

Per una altra banda, caldria escorcollar el Tractat d’Utrech que té algun capítol on diu que Gibraltar seria retornat a españa alhora que es reconegueren i retornaren les lleis pròpies de tots tres el regnes catalans, a més del d’Aragó.

De moment, com he dit manta vegada, ja els tenim als españols enfollits. La 2ª etapa és que es carden entre ells i nosaltres romandre al marge.

Ara vénen les batusses entre dretes i esquerres españoles.

Nosaltres sempre mirant-nos-ho com a estrangers d’ells.

Com el que som. NO hem de cometre la sempiterna errada d’envescar-nos en afers que només poden fer trontollar el procés de descolonització necessari.

Ja farem internacionalisme i de jutges humanistes per posar a lloc injustíes quan siguem lliures i independents dels actuals estats ocupants. I ho farem de categoria, per la història d’humiliacions continuades que portem des del Compromís de Casp ençà.

Josep Blesa (València)

Marga Cernadas
Marga Cernadas
10.11.2023  ·  00:02

El cert és que s’acaba l’etapa de la confrontació i això és perillós, perquè Sánchez, un cop investit, pot pactar amb qui vulgui o més li convingui més endavant, i deixar el llast que li suposen Junts i Puigdemont.
Tinc moltes sensacions i totes negatives. Tinc la sensació de fi d’etapa, de que Puigdemont ha cedit a interessos de partit i personals, però no de país.
Tinc la sensació que la totalitat de la política, ara sí, deixa enrere definitivament l’1 d’octubre, i el guarda amb pany al calaix dels mals endreços (no pas el moviment ciutadà).
Tinc una sensació d’orfandat per la manca de lideratge del moviment independentista, que és inquietant i decebedora, i l’angoixa que això adormi durant un període molt llarg el moviment independentista, que el deixi latent, però no actiu.
Tinc la sensació que aquesta por atàvica a guanyar que tenim els catalans, apresa d’ençà de la derrota del 1714, ens torna a portar a la casella de sortida, abans de l’1 d’octubre.
Som un país que no sap guanyar, perquè el nostre tarannà és pacífic, i a Madrit, que ho saben, utilitzen sempre la violència perquè saben que sempre els ha funcionat bé, i perquè mai no han trobat obstacles per emprar-la.
Perquè aquesta gosadia conqueridora de Madrit també és atàvica, i apresa d’ençà del 1492.

Xavier Gràcia
Xavier Gràcia
10.11.2023  ·  00:09

Gràcies per l’anàlisi, Partal. Sense ser convincent l’acord conté bastants elements esperançadors. Vegem què passa els propers mesos.

Esther Miquel
Esther Miquel
10.11.2023  ·  00:17

Molt interessant.

JORDI PAGES
JORDI PAGES
10.11.2023  ·  00:39

Es la salvació de Pedro Sanchez i la mort del PSOE, i la mort del PSOE es lo millor que ens pot passar a Catalunya…els espanyolistes a CAT , molts ja no votaran a Salvador Illa, avui no ho veiem molts , pero es un gran dia en el camí (llarg) per l’indepèndencia de la nació.

Josep-Oriol Serra
Josep-Oriol Serra
10.11.2023  ·  01:01

Qi dia passa anys empeny . De moment res d nou a l’oest i segueixen peixant d menjadora .
Mentrestant el país va enxiqint , morint .
Només la renúncia a Tabarnia i la independència d part d la nació ens pot salvar .

Toni Bellido
Toni Bellido
10.11.2023  ·  05:09

El procés (un cul de sac) només ha servit per debilitar el catalanisme i la llengua catalana. Una fugida cap endavant davant la impotència de veure com el país canvia i la substitució demogràfica i lingüística avança imparable arreu dels territoris de parla catalana.

Totes les enquestes diuen que la meitat o més de la població catalana (imagineu la població valenciana o balear) se sent tan catalana com espanyola. El castellà ja és la llengua majoritària a gran part dels territoris de llengua catalana, especialment a les grans ciutats. I no sembla que la població nouvinguda d’altres parts del món abraci el catalanisme.

Davant d’aquest panorama, què pot fer el catalanisme (i de retruc l’independentisme)?

Je ne sais pas…

Però a nivell personal, sí que ho tinc força clar:

1- Viure plenament o majoritàriament en català (no renunciar a la meva llengua).
2- Construir-me la meva pròpia identitat (no acceptar el relat espanyolista que ens volen imposar des de “Madrid” ni comprar la MERDA que ens venene des de la Catalunya oficial).
3- Abraçar i gaudir de tota la catalanitat, que gràcies a Déu va molt més enllà de Catalunya.
4- No renunciar a la hispanitat, que sortosament va molt més enllà d’Espanya.
5- Intentar mantenir sempre una certa ironia distanciada, que va ser un dels trets diferencials del catalanisme popular. I és que no hi ha res més antipàtic que un nacionalista -de qualsevol nació- emprenyat.

Albert Miret
Albert Miret
10.11.2023  ·  07:25

Pactar no és obtenir tot el que voldries, sinó assolir tot el que és possible d’un
enemic que disposa de tots els poders del món. No és només el que s’ha estat discutint lletra per lletra, sinó que tot plegat s’ha fet davant d’un tercer jugador com és -ens agradi o no- la Unió Europea. Per a mi, s’ha jugat amb una intel·ligència que no s’acostuma a veure en aquest país de la senyoreta Pepis, i les ordes castellana-feixista, ho han deixat encara més clar per si cap europeu dubtava sobre l’absoluta falsedat d’una democràcia fictícia espanyola.
Per a mi, això és un èxit molt important per a la història del nostre país, èxit que s’anirà veient si es respecta o no, però si no es respecta, serà més greu per Espanya que per a Catalunya, perquè ja ha quedat demostrada la fragilitat d’un país que és una immensa mentida.

Joan Antoni Altimira
Joan Antoni Altimira
10.11.2023  ·  07:33

Això de la taula és molt original, no es podia saber. Ara bé, Feijoo i companyia fent manifestacions per blanquejar a Sànchez i facilitar la seva elecció ja és un altre nivell, sabent que seguiran pactant les polítiques d’estat.
Poli bo vs Poli dolent #jugadamestra

Ismael Calvet
Ismael Calvet
10.11.2023  ·  07:50

El comentari de Marga Cernades (00.02) crec que ho posa tot a lloc.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
10.11.2023  ·  07:54

És la política “amigo”.
Aquest acord, com qualsevol acord, la seva execució dependrà del poder que hi tinguen darrere els signants. Ha arribat el moment de repensar el moviment popular cap a la independència, i no sols a Catalunya, sinó a tots els Països Catalans. Cal un nou full de ruta. Els polítics han arribat fins ací, siga aquest ací molt lluny o molt prop de la independència, no arribaran més lluny sinó se’ls empenta. Refundació de la CUP, repensar l’ANC, i resta de plataformes sobiranistes dels Països Catalans en busca d’una estratègia nova i conjunta de la Nació sencera.

ANTONI PUNTÍ
ANTONI PUNTÍ
10.11.2023  ·  07:57

Decepció.
Al president Puigdemont li han tornat a temolar les cames.
Han comprat fum, com sempre.
Avui veig Catalunya perduda.

Carlos Rodriguez
Carlos Rodriguez
10.11.2023  ·  07:59

Aixó es papell mullat, Vicent. Una “taula de diàleg” que derrera oratoria pugdemonista amaga el tancament del procés. Com podem esperar que el PSOE o qualsevol a Madrid compleixi res sense l’unilateralitat?

Pep Vinyals
Pep Vinyals
10.11.2023  ·  08:04

D’aquest editorial m’agrada sobretot la fina capacitat analítica i la lucidesa que desprèn. Un text per a rellegir, per confrontar amb la realitat dels propers dies i mesos i per tenir molt en compte. Un cop més, gràcies Vicent.

Carles Serra
Carles Serra
10.11.2023  ·  08:21

Ai !!! apreciat Vicent, només ens queda apel·lar el temps per veure la realitat d’aquest pacte, com també hem tingut que esperar aquest llargs i desencís anys per veure i comprovar la traïció i botifleria que és això de la taula del diàleg per part d’aquesta secta d’ER.
Ja veus Vicent com les gasta aquesta societat nazional espanyolista i totes aquestes manifestacions/odi/agressivitat per un pacte que no fa esment a un acord per fer un referèndum del nostre dret de decidir, ja que dir de deixar d’ésser esclaus d’aquesta espaÑa.
Em pregunto fins a on estaríem disposats a defensar aquest referèndum amb uns manifestants que diuen ni un paper el terra, ja que dir debant d’aquest nazionals espaÑolistes que també els tenim a la colònia catalana (Tabarnia)

Josep Maria Puig
Josep Maria Puig
10.11.2023  ·  08:46

Molt bé, Vicent. Fins ara teníem un tren amb una locomotora al davant i una altra al darrera tirant en sentit contrari. A partir d’ara tenim dos trens en dues vies diferents. La referència al 1714 i a les Constitucions és fonament de la discrepància. A partir d’ara hi haurà un abans i un després. Per això el PSOE accepta l’Estatut i no el Referèndum. Los Fueros sí. Les Constitucions, no. Bravo! Estem posant els fonaments sobre pedra. Endavant!

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
10.11.2023  ·  09:02

Quan Espanya va entrar a la UE, va signar un sense fi de documents legislatius. A Europa estaven sorpresos del fàcil que ho varen posar, a diferencia d’UK que discutia punt per punt abans de signar res. Quatre mil denúncies per incompliment després (Espanya és el país que més vegades s’ha saltat les lleis), ja entenem perquè signe amb aquesta facilitat i després d’en van a menjar “portas con chocolate”: no son de fiar. El mateix ens passa amb Sánchez i el PSOE.

Jo no era favorable a cap acord, ja que tal com anava la negociació em semblava que no portava enlloc. No obstant, m’ha sorprès molt favorablement l’acord signat. No donava ni un duro que pogués arribar a aquest punt. El discurs de Puigdemont impecable. Ell mateix ha dit que no es pot celebrat res fins a veure com es desenvolupa tot plegat. Més no es podia demanar. Ja sabem que Sánchez i el PSOE son uns trilers i que no tenen poder real per decidir res important, però si més no s’ha de tornar a peobar perquè ocasions com aquesta son molt rares i en el pitjor dels casos es baralleran entre els partits espanyols. Nosaltres seguirem tenint la força dels vots per aprovar lleis i, sobretot, pressupostos.
A més, ERC ha quedar en ridícul, com bé s’ha encarregat de dir Puigdemont i ara mateix tot el que pugui contribuir a minoritzar-lo és bo per Catalunya. Un altre punt important és que ho posat tot en mans del Parlamenr de Catalunya i això vol dir que serà responsabilitat nostre si en properes eleccions a Catalunya fem el préssec i ens abstenim. El perill més gran que tenim, no és que fracassi el desenvolupament de l’acord sinó que molts independentistes de pa sucat amb oli no es donin compte que les circumstàncies del 2017 son molt diferents (gràcies al botiflers d’ERC) i que ara toca fer el què Puigdemont ha fet. Tenim un gran home d’Estat però els catalans som cainites i l’enveja i la prepotència ens destrosa.

Anem a contestar alguns comentaris:

Diu J. Miquel Garrido “En la línia Puigdemont: sí però no; pot ser avui o pot ser un altre dia; l’acord ha de ser històric però si no ho és també ens anirà bé…
I per cert, és un acord de legislatura, oi? És a dir, pel cap baix, quatre anys d’estabitat garantits per al govern”
No ha quedat clar que NO ès un acord de legislatura sinó que tot dependre dels avenços i resultats?

Diu Ramon Ausió “Jo fins ara tenia l’esperança que es podria moure alguna cosa, avui ja dono per enterrat políticament junts i tot el que representen. Tota la feina feta a Europa se n’ha anat en orris. Ens cal una candidatura independentista.”
A un acord únic per la profunditat en que denuncia la nostra situació, no li dona cap valor. Ah! i ens cal una candidatura independentista? Sí, es clar però que primer es passi 6 anys lluitant des de l’exil!!

Diu Jordi Manchon “Segueixo pensant que amb Espanya no es pot enraonar, ells han enviat un desconegut i nosaltres tota la plana major. Ells no es comprometen a res i nosaltres tornem a escriure la carta als reis mags…Tot plegat fum de canya. Ens van enredar i ens ho volen tornar a fer. Tot s’entén millor si s’analitza en clau de les properes eleccions a la franquicia catalana.”
De quina clau estas parlant? Impossible saber-ho!

Diu Rosa Gispert “Molta retòrica però pocs resultats. Puigdemont un gran actor. Sanchez un bon mentider. Partal un excel·lent venedor de fum.”
Mira un que vol resultats abans de començar. Això si que ès disruptiu!

Diu Joan Mª Tortras “Això NO serveix de res”
Fantàstic capacitat d’anàlisi!!

Diu Joan-Esteve Simó “Per desgràcia, jo no li veig aquestes bondats.
Espero equivocar-me, no em sabrà cap greu reconèixer que m’he equivocat, però de moment, com diu el Partal, a les eleccions NO tindran el meu vot !!!
1 d’Octubre, ni oblit ni perdó !!!”
Segur que esperes equivocat-té? Però mentre tan a boicotejar-ho tot, no dos cas que sortís bé. Bona estratègia!

Diu Òscar Alegret “Vicent dius que “Això no és un acord de legislatura”, però a la pràctica el PSOE s’ha garantit la investidura, després de la qual pot pactar amb qui vulgui per prescindir de Junts i de qui vulgui.”
A sí? Amb qui pactarà, amb VOX o amb el PP? Es que no n’hi ha cap altre saps?

Diu Roser Bravo “Temps al temps… Peró ara per ara intueixo que seguiré essent, abstencionista, en qualsevol elecció que convoqui el País veí, el qual, no és el meu País!!!”
Molt pur tot el discurs però si fos per gent com vostè no haguéssim tingut la més mínima opció!

Diu Ignasi Laquente “PSOE no complirà. I no podrem fer res. Buscaran vots pel pressupost a on sigui. Anem a eleccions.”
Caram quin optimisme! On buscarà els vots pels pressupostos, al PP o a VOX?

Diu Jordi Pedemonte “jo no votaria res fins a tenir el mediador acceptat per ambues parts, i ja posats el català a europa.
Diria que son dues coses possibles de tenir abans no es voti la nova legislatura.
Si això no es pot fer, és que tot és paper mullat.”
Ja saps que els mediadors ja estan acordats? I de la resta què? No interessa?

Diu Anna Maria Porta “Estic feta un flam.
Caos mental monumental.”
És política! El caos és soluciona simplificant els escenaris.

Diu Montse Serra “Un altre aixecada de camisa! Ja ens van prendre el pel abans (estructures d’estat i toti quanti) Com podem ser tan ‘capullos ‘els catalans !”
Se quines estructures d’Estat parles? Se les que el gran botifler Junqueras es va comprometre? Ara ja el coneixem mo? Dons no generalitzis!

Diu Josep Arnau “Aquest acord no ens acosta a la independència perquè centra el debat en esquerres vs dretes, quan el debat és Madrid vs les colònies. Espanya és IRREFORMABLE. Sembla mentida que després de sis anys encara s’hagi de dir això.”
On has vist referencies a esquerres / dretes? Si Espanya és irreformable i nosaltres no tenim exercit; amem a crear les condicions per ina intervenció internacional no?

Diu JORDI CABALLÉ “No cola Vicent. No vulgui vendre la rendició colabo de polítics colonials. S’ha acabat el bròquil. El poble passarà x sobre de colabos i venuts. Foc nou.”
Molt bé, el poble tot ho pot ell solet no?. Doncs va amem a un mani i ja ho tenim! Foc nou? D’aquí a quatre dies ja els hi diries traidors!

Diu Matilde Font “En resum: jo avui estic molt disgustada. Me sento molt traïda. Només se que si no som la gent del carrer, els que tenen càrrecs continuaran tocant el flabiol. El paper és molt sofrit!”
Vaja com l’anterior, tots al carrer!

Diu Alberto Pérez “Sempre he estat molt d’acord amb els raonaments i anàlisi d’en Partal, un article molt bé estructurat, clar i dret a la jugular. El que penso com militant de Junts és que el PSOE no complirà l’acord, no negociarà res quan estigui a la Moncloa, passarà el mateix que amb la taula de negociació d’ERC i aquest acord potser l’últim suïcidi que ens quedava per veure és el de Junts després d’haver vist els de la CUP i ERC, “
De veritat que no saps veure la diferencia entre la “taula de diàleg” i qüestió acord amb intermediació internacional?

Diu Rafael Artigas “0Hem passat d’un acord que havia de ser històric a un que es inèdit. . El mandat de l’1O es un estat independent en forma de república. Nomes paraules. Tot fum,fum fum. Vergonya. Puigdemont ha fet un Junqueras. Res pitjor. Qui queda amb una mica de dignitat? Clara Ponsatí?
Mes vots per a Sílvia Orriols. Menys vots per a JxC i ER.”
Però soli la Clara Ponsatí o la Sílvia Orriols també et decebrien! O et penses que elles amb una poca representats aixecarien la DUI? No es pot ser més naïf!

Diu MIQUEL FIGUERAS “La meva explicació de l’assumpte: paraules estampades a un paper.”
Pot ser prefereixes la transmissió oral com en els segles V A.C.?

Diu Ramon Isern “Bla bla bla, xerrameca de venedors de mantes.
La realitat és que han blanquejat la repressió espanyola, ara que a Europa estaven a punt de treure’ls-hi els colors.
Han blanquejat a ERC proposant una altra esperpèntica taula de diàleg que tots sabem que és una presa de pèl.. I li han aixecat la camisa als seus votants saltant-se la promesa electoral de que sense referèndum no hi hauria investidura.
Això si tot controlat per un relator internacional que a part de cobrar una morterada no farà res. “
No hi quasi cap veritat en el que dius: no hi ha garanties que Europa ens hagués donat la raó (mira que ja passat amb el Hassel), això de blanquejar ERC sona a acudit, res a veure la negociació amb mitjancer internacional amb les ridícules taules de diàleg, el tema del referendum no era previ a la investidura, i ja saps que els mediadors internacionals cobren una morterada i no fan res. Ho has vist en infinitat de conflictes oi?

Diu Joan Xuriach “En sap greu però si no apareix una llista inequívocament independentista seguiré sense votar.”
Digues que sí, passant-ho fàcil a tothom!. Ah! i quan surti aquesta llista que aixequi la DUI ja! Però ho sens molt es clar!

Diu Guillem Ribes “Jo hi veig una trampa/problema: que la veu de Catalunya sigui el Parlament de Catalunya.
Si mai PSOE+Podem i ERC sumen majoria en el Parlament de Catalunya, poden tancar el conflicte fent un pacte Generalitat-Estat aigualit que retorni a Catalunya a l’autonomisme.”
Doncs tots a votar JxC! Qui representa Catalunya si no és el seu Parlament?

Diu David Roca “L’article comença amb la devlaració d’independencia fake, fum, res preparant per després del referèndum.
A veure si sabran fer en dos mesos el que no van fer en 6 anys.
L’article parla d’acord en les formes, o sigui, res.”
Qui no va fer res en 6 anys? Va ser ERC! JxC no ha tingut el poder dels vots en aquest temps. No és important aquest matís?

Diu Ramon Font “Jo el 28 d’octubre de 2017 (l’endemà del 27, clar) em vaig emportar la gran decepció. Des de llavors ja no espero res. El d’avui és un pas més a l’escalada de mentides on ens tenen abocats. A la meva edat ja no tinc cap esperança de veure res de diferent a les ensarronades que ens mostren dia a dia.”
Dons vinga a casa i a mo fer res!. Mo era la perseverància el que ens feia inbatibles?

Diu Marga Cernadas “El cert és que s’acaba l’etapa de la confrontació i això és perillós, perquè Sánchez, un cop investit, pot pactar amb qui vulgui o més li convingui més endavant, i deixar el llast que li suposen Junts i Puigdemont.
Tinc moltes sensacions i totes negatives. Tinc la sensació de fi d’etapa, de que Puigdemont ha cedit a interessos de partit i personals, però no de país.”
Vaja un altre que pensa que Sánchez pot pactar amb el PP o VOX. En quin món viuen?

Diu Josep-Oriol Serra “Qi dia passa anys empeny . De moment res d nou a l’oest i segueixen peixant d menjadora .
Mentrestant el país va enxiqint , morint”
Oi quina pena i no posem fer res oi! Puigdemont 6 anys a l’exili per seguir a la menjadora es clar!

Miquel Requena
Miquel Requena
10.11.2023  ·  09:41

Jo crec que tot això només es bla,bla,bla per contentar-nos.
Junts (i el president) han tornat a baixar-se els pantalons davant d’Espanya; i ja es la segona vegada.
El consell per la república va preguntar-nos la nostra opinió, i se l’han passat per folre.
Com els podem creure?
Jo he llençat la tovallola amb ERC i ara faig el mateix amb Junts. Bon vent!

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
10.11.2023  ·  09:44

Benvolguts, havent llegit l’editorial i vista la tertúlia proscrita passo a dir-vos la meva opinió.

Sóc dels que estava convençut que es diria NO a l’últim moment i es forçarien noves eleccions a Ñ. Dit això i en la línia del que esmenta en Partal, més que un acord interpreto que es tracta d’una declaració política on es posa negre sobre blanc els desacords.

Penso que el MHP Puigdemont ha conduit bé les negociacions. Jo encara hagués trigat una mica més. Investint al P.Sanchez, s’assegura una posició de força que, si en saben prou, farà que els interessos de Catalunya s’apropin més als d’una nació independent, amb supervisió internacional. Per tant la meva posició és seguir donant la meva confiança a Junts i especialment al MHP Puigdemont. Donem temps al temps.

D’altra banda en P.Sanchez i el conjunt P$O€-Sumar no tindran una legislatura fàcil i hauran de negociar tot amb Junts.

PS1: A la tertúlia proscrita em van agradar les intervencions d’en Vicent i na Txell. N’Albano va ser bastant prudent i mesurat però en Costa em va recordar molt allò de “Presideeeent, posi les urneeees!”. Jo li suggeriria en Costa que canviï l’activisme i les tertúlies per passar a liderar un partit polític, junt amb na Ponsatí, que efectivament aixequi la DUI del 27-O-17.

PS2: Tal com comentava ahir a la notícia, sota l’epígraf País.Principat: “Puigdemont defensa que s’ha arribat a un acord inèdit que obre una nova etapa per a resoldre el conflicte ”

Fent clic a “País” trobo el següent:
País – Andorra, Barcelona, Catalunya Nord, Franja de Ponent, Illes, País Valencià, Principat

Per la qual cosa dedueixo que “Principat” es refereix només a la Catalunya administrativa que tant blasma en Vicent Partal, ja que segons la Viquipèdia:

“El Principat de Catalunya és un terme jurídic (en llatí principatus) que aparegué al segle XIV per indicar el territori sota jurisdicció de les Corts Catalanes, el sobirà del qual (en llatí, princeps) era el rei del casal d’Aragó, sense ser formalment un regne sinó una agrupació de comtats («la terra que va des de Salses fins a Tortosa i Lleida») amb unes lleis uniformades per les Corts”

És a dir, el terme Principat, segons la Viquipèdia, hauria d’incloure la Franja de Ponent i la Catalunya Nord.

Si algú, documentadament i raonada, em vol explicar per què VW i d’altres fan servir el mot “Principat” per referir-se a Catalunya ho agrairé ja que per a mí l’únic principat actual als Països Catalans és el d’Andorra.

Salut i força !!*!!

Amadeu Casamayor
Amadeu Casamayor
10.11.2023  ·  09:59

Sento contradir-te, Vicent, però un acord de pau es fa entre dues nacions.
Ni Junts representa Catalunya ni el PSOE al estat espanyol.
Si s’arribés a aquest màxim nivell l’única cosa a pactar hauria de ser la separació.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
10.11.2023  ·  10:04

No sé si aquest és el lloc més adient per dir-ho, però ahir al Telenoticies de la RAI – Tg1, van passar unes declaracions (amb video i tot) de la Dolors Montserrat que acusava directament els independentistes catalans de l’atemptat a Vidal-Quadras.

Em sembla molt greu i us voldria dir que ja en tinc els ovaris plens de que els mitjans italians només demanin declaracions a exponents del PP o de La Vanguardia o de El Mundo.

Però, realment en aquests 10 anys de “procès” no hi ha cap colega que els hagi explicat com están les coses?

Com és possible?

Guillem Canet
Guillem Canet
10.11.2023  ·  10:14

Puigdemont amb aquest pacte no ha renunciat a la unilateralitat? Em sembla que aixo es una rendicio embolicada amb celofan

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
10.11.2023  ·  10:21

“”Tots sabem que l’acord és amb el PSOE, no amb Espanya, ni molt menys amb l’Estat “”.

Se li ha donat una gran publicitat; però l’acord PSOE-JxCat és la Mesa del Diàleg II.

Però, amb la diferència que aquesta vegada el protagonista de la pel·lícula ha estat el Sr. Puigdemont; que, per cert, gràcies a la conjuntura del resultat electoral, li ha fet sortir de l’ostracisme en què estava.

Pel que fa al famós Lawfare i al Mediador internacional; caldrà anar veient; de moment primer PARAULES i després FETS; però cal recordar l’arenga del Sr. Puigdemont del dia 5-S-2023, que deia el contrari.

La realitat és que JxCat ha aconseguit quatre anys més tard la mateixa que va aconseguir ERC, a qui li han estat criticant i menyspreant el que ara ells estan venent com Una Gran Negociació.
Hòstia tu; cal veure què fa el sectarisme i el fanatisme que ven la pell de l’os; sense saber on ho pot anar a caçar.

Molt important es això que diu el Sr. Partal: “”La combinació de tot plegat i la constatació que anirem obtenint sobre si parlem de paper mullat o si realment hi ha un canvi, marcaran la política catalana i l’espanyola, d’una manera brutal, els mesos i anys vinents. “”

Gorka Etxebarria
Gorka Etxebarria
10.11.2023  ·  10:33

Gràcies Jordi Sanahuja (9:02) per el teu anàlisi, i per les respostes que fas als subscriptors que contesten, al meu parer, de forma impulsiva i poc reflexiva.

Com algun altre subscriptor comenta, hem de ser més maquiavèlics i no tant puristes: hem de pensar de quina manera fem més mal a Espanya. És la idea que comentat en Josep Blesa manta vegades, hem de convertir Espanya en el frenopàtic més gran del món (sic), i que els espanyols s’esbudellin entre ells mentre nosaltres ens ho mirem i recomposem files.

Una altra derivada d’aquest acord és que deixa encara més en ridícul a ERC. I com s’ha comentat aquí moltes vegades, el que li cal al moviment d’alliberació de la nació sencera és desfer-nos de la rèmora d’ERC i la secta de junqueristes que tant mal ha fet al moviment aquest últims 6 anys.

Espero que amb el temps, tots aquest independentistes que ara es veuen traïts, veuran com aquesta decisió haurà sigut positiva pel moviment d’alliberació nacional.

Josep Maria Corrales
Josep Maria Corrales
10.11.2023  ·  10:36

Està molt ben argumentat. Trobo de totes maneres que els editorials haurien de ser molt més curts i concrets. No es necessària gastar tanta tinta…

Carles Benito
Carles Benito
10.11.2023  ·  11:25

DE LA NECESSITAT DE sánchez SE N’HA FET VIRTUT, PERÒ LA NECESSITAT DE sánchez NO S’ESGOTA EN AQUESTA LEGISLATURA, ell HO SAP, PUIGDEMONT TAMBÉ, I ÉS AIXÒ QUE OBRE UNA ETAPA INÈDITA

EL RISC ÉS QUE nosaltres (ELS INDEPENDENTISTES) ENS CONHORTEM AMB EL POSSIBILISME, AMB “PEIX AL COVE”

SOM nosaltres QUE HEM D’ESDEVENIR DE BELL NOU, COM EL 1r D’OCTUBRE, EN UN “NOSALTRES”

Josep Soler
Josep Soler
10.11.2023  ·  11:26

Una anàlisi sensacional el seu sr. Partal.
Una anàlisi que fins permet visualitzar un cert canvi de posicionament sobre l’opinió més de decepció que ahir nit s’observava en molta gent.
Celebro aquest punt de realisme i comprensió que transmeten la majoria de les opinions avui esmentades.
Sóc dels que creuen que efectivament estem dins d’un nou paradigma, que l’acord d’alguna manera reflecteix i que aquesta vegada no tindrà marxa enrere.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
10.11.2023  ·  11:43

El temps ho dirá però de moment la dreta i l´extrema dreta tenen molts nervis i aixó és bo per nosaltre.
Nosaltres seguim

Teresa Pou
Teresa Pou
10.11.2023  ·  12:51

Bon dia . Moltes gràcies per l’editorial molt bon anàlisis Vicent . Tots els comentaris diuen la seva n’hi ha des-de tots colors , som molts a opinar , però per arribar tots al mateix lloc i fer una nació forta , ens hem de fer notar i molt , buscar un gran benestar a Catalunya , fer-nos forts , nomes així podrem aconseguír la nostra llibertat , potser comença una bona política …..

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
10.11.2023  ·  12:58

D’entrada cal dir que aquest acord i el de ERc no s’assemblen en res de res. En efecte: no és un pacte de legislatura: és un acord marc per arribar a un tractat de pau entre dues nacions Catalunya i España per a solucionar un conflicte que és nacional, no simplement polític. El canvi de escenari és molt gran i molt important. I per primer cop i sense embuts s’ha anat al moll de l´ós del conflicte. L’acord de ERc 13 pàgines , aquest 4……detall significatiu de la buidor dissimulada del primer i de la concreció del segón.

Però una concreció condicionada clarament: els riscos són molts i els condicionants també, i tot aixó només el temps ho pot aclarir. Crec que anem guanyant punts de cara a la UE encara que només sigui canviant el relat i el marc que encara té del conflicte, i que fins ara només els tribunals europeus semblen haver intuit. Però diguem-ho clar : la UE no ens donarà la independència; això ho hem de fer aquí nosaltres, lluitant en tots els fronts: al carrer i a la política, a la societat i a la judicatura internacional, si cal; que caldrà!

És un bon marc, i la condició per a que sigui eficaç és que recobrem l’abans millor la mobilització. El mal és que això s’hagués hagut de fer a inicis del 2018, i es va fer tot el contrari, i ara costarà mobilitzar-nos de nou. També caldrà que renunciem al radicalisme absurd de volguer establir la Republica Catalana avui mateix, si pot ser a les 16:00 millor que a les 17:00…

En tot cas España té i tindrà problemes cada cop més greus d’estabilitat en tots els terrenys. Veurem.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
10.11.2023  ·  13:18

El decret de Nova Planta no va abolir les nostres Co stitucions, per la qual cosa son totalment vigents,encara que alguns nl ho vulguin veure.

Josep Mestres
Josep Mestres
10.11.2023  ·  14:22

L’acord signat és lluny del referèndum, certament ambigu amb aspectes de compliment o confiaça per qui ha de fer les concesions (Sánchez) i insuficient respecte el que l’independentisme es mereix després de tot l’esforç d’aquests anys. Però l’acord també és un canvi històric del PSOE respecte el procès. Negar-ho o veure només la seva poca concresió és poc intel·ligent. Políticament és un acord sorprenent. I cap tertulià podria haver imaginat una cosa així fa dos mesos. De fet, els pocs xerraires que seguia una mica de lluny (escoltant coses que de vegades es posa el meu fill) s’haurien de preguntar si realment saben llegir el que passa. Qui va preveure tot això? I els que vàreu demanar l’abstenció teniu clar el que pensàveu? A mi em fa vergonya que tan poca gent estigui felicitant Carles Puigdemont per les coses que ha aconseguit sense un mínim suport. Ni ANC, ni Omnium, ni cap organització ha donat suport a l’únic polític que realment està generant avenços i posa en joc l’estat espanyol. I ja posats a imaginar dessitjos, després de tot plegat ERC hauria d’iniciar la seva disolució. Els qui comparen els dos acords, o no saben llegir o volen ajudar espanya. L’acord és ambigu i insuficient. Però sorprenent en clau política. I negar-ho és no adonar-se de res.

Roser Caminals
Roser Caminals
10.11.2023  ·  15:30

Molt equilibrada la teva anàlisi, Vicent. Ara que els ànims estan encesos, necessitem perspectiva.

josep soler
josep soler
10.11.2023  ·  16:28

Acord sense garanties amb el PSOE, no és un acord, és una estafa més.

Ara sí que ja no ens queda cap líder que ens representi.

Per desgràcia es repeteix la història una enèsima egads i fa recent el llibre d’en Xirinacs, “la traïció dels líders”

A les 800.000 abstencions als 3 partits autonomistes d’ERC, JUNTS i CUP, ARA s’hi sumaran més independentistes, és per això que ara sí, cal una LLISTA CÍVICA

Enric Borràs
Enric Borràs
10.11.2023  ·  17:24

Benvolgut Vicent, em sap greu tornar a ser en desacord amb tu i ben segur amb tants de seguidors que, amb sobrada raó, tens.
Anem al més senzill, Vicent, has afirmat “…La referència als decrets de Nova Planta i l’abolició per la força de les constitucions catalanes” home! escrius “Nova Planta” amb les inicials en caixa alta i, per contra “constitucions catalanes” amb caixa baixa –sí ja sé que és un plural i teniu el vostre llibret d’estil, però Constitucions Catalanes s’ha d’escriure com ho acabo de fer–, a un que no et conegui li semblaria tens el cervell colonitzat. Permet-me dir-te que les Constitucions Catalanes, la de Pau i Treva fou la primera i va fer 1.000 anys el 2022; encara avui segueixen essent una referència obligada de qualsevol constitucionalista d’arreu.
També afirmes “…I una referència també, per cert, que inclou implícitament el País Valencià i les Illes, perquè la Nova Planta es va imposar a la nació sencera”. Doncs no és ben bé així i ho saps. De decrets de nova planta se’n van fer des del 1701 fins al 1719. No eren iguals el fet contra el Regne de València ni el fet fet contra el Regne de Mallorca. Per exemple, les reials audiències borbòniques preservaren el dret civil català a Catalunya però a València imposaren el dret civil castellà.
Aprofito per informar que el terme polític “Principat de Catalunya” incloïa el territori –terme geogràfic– peninsular de Catalunya, amb la posterior segregació per la divisió provincial del 1833 avui coneguda com “Franja de Ponent” i la més antiga separació encara vigent dels Comtats del Nord, bressol de Catalunya avui coneguda com Catalunya del Nord, i no ens n’oblidéssim també incloïa el territori insular de Catalunya, amb les illes Balears i les illes Pitiüses, no debades el comte, quan jurava les Constitucions Catalanes, ho feia mirant a Mallorca. Escriure “Illes”, ni que sigui per a simplificar com has fet, no és gens correcte ni respectuós amb aquestes parts de la nació.
D’altra banda, entrant en matèria, estic d’acord amb tu pel que fa a la manca de garanties i també pel que fa a abandonar la confrontació. Amb tot, dir-ne “acord de pau” d’uns pactes entre partits, no s’hi escau. Els acords de pau se signen entre estats.
Sobre l’amnistia recordar que la del 1977, a les 24 hores d’haver-la concedida a tots els presos i perseguits polítics, als patriotes catalans se’ls hi retirà, amb excuses de mal pagador; a cap basc li fou aplicada cap excusa, i encara menys, als centenars de milers d’espanyols (i als seus assimilats marroquins, italians i alemanys) assassins, torturadors, lladres de camí ral amb butlla i genocides dels catalans.
Cosa semblant passarà amb l’actual “amnistia”, entre uns i altres, en aquest cas tots espanyols, siguin d’esquerres o de dretes, se la rifaran.
I parlant “d’esquerres” i “de dretes”, ambdues són espanyoles i pel que respecta a nosaltres els catalans no es diferencien en res. Si ens han de fotre no miraran de quin color és el carnet del partit dels espanyols, perquè en anar contra Catalunya hi ha unanimitat absoluta.
Sàpiguen els amants de les “esquerres” espanyoles encarnades normalment en el PsoE, que els seus principals factors, Felipe Gonzalez i Alfonso Guerra eren agents del Servei d’Informació Militar (SIM) creat per l’almirall franquista Carrero Blanco, és així com fou el SIM qui pagà el vehicle amb escorta que acompanyà als “toreros” Felipe i Alfonso (quins noms més borbònics!) al congrés del socialistes espanyols, encara a l’exili, a Suresnes (França), i així la parelleta de “marxistes” s’apropià da la direcció del PsoE, i fins avui.
Per no allargar-me més només assenyalaré que tant d’analista avisat com hi ha a casa nostra no he vist enlloc es parli de la probable entesa entre diputats del PpE i
diputats del PsoE –no cal que siguin gaires– per a salvar Espanya dels catalans. Potser el dia de la pretesa “investidura” els qui han malbaratat el poder dels catalans d’engegar-los a tots plegats a la claveguera de la història, s’hauran d’exiliar a Madriz. Que així sia.

Victòria Peris
Victòria Peris
10.11.2023  ·  18:26

Crec que és podrà igualment deslegitimar l’Estat. Una cosa és el PSOE i l’altre l’Estat ..

Josep Gualló
Josep Gualló
10.11.2023  ·  19:19

Cal guardar sempre un roc a la faixa. I en plena negociació, més que mai.

En una negociació tant important com aquesta que afecta a tanta gent, no ès poden ensenyar les cartes a ningú, ni tant sols als teus perquè les parets tenen orelles.

El negociador amb experiencia, ho sap perfectament. Per molta pressió que rebi dels seus, que ès neguitegen esperant resultats no pot donar cap pista. Això és així!

Deixem-lo tranquil per poder fer la seva feina. Malparlar del que fà, és donar carnassa a Ñ.

Josep Soler
Josep Soler
10.11.2023  ·  19:56

Esperar i veure…
Certament no m´atreveixo a profetitzar què passarà
com han fet alguns; no en sé tant.
Tampoc carregaré contra Junts i deixaré ER al marge
perquè aquí no hi ha pintat res.
Personalment hauria preferit un NO pacte perque Ñ i
el PSOE no són de fiar. Veurem què passa.

PILAR SERRA
PILAR SERRA
10.11.2023  ·  20:06

Nosaltres seguim i ells que és vagin posant nerviosos

Toni Cortadellas
Toni Cortadellas
10.11.2023  ·  21:00

Jo , com molts dels comentaristes voldria que la INDEPENDÈNCIA fos ja . Ja voldria viure del tot en una nova República .
Mentrestant això no arriba , jo em faig constantment una pregunta :
Això m’aporta a la INDEPENDÈNCIA ??
I crec que aquest pacte ens hi apropa , veien que el psoe ( part important del estat ) ens està reconeixent com a nació , veien com es debilita haven de canviar el seu discurs . . . .
Debilitar al enemic es facilitar la victòria .
A més no oblidem que el pacte va lligat al reconeixement de la nostra llengua , com a llengua oficial europea . Això de que es UNA , al menys en quan a la llengua ja ho hem trencat .
A més va lligat a l’amnistia . Me’n alegro per els beneficiats , però també és una gran humiliació ( debilitament ) per que no deixa de ser un reconeixement de que l’estat no s’ha comportat bé .
AIXÒ ENS APROPA A LA INDEPENDÈNCIA .
Crear empreses amb un 50 % del estat ens hi re-lligar .

Berta Carulla
Berta Carulla
10.11.2023  ·  21:43

Sr. Partal, el president ha fet confrontació 6 anys i no ha obtingut suport de la majoria d’independentistes, més abonats en el menyspreu i la malfiança que els agents de l’estat español els han venut i els continuen venent cada dia. El president ha demanat molts cops mobilització i novament els independentistes, escarxofats en la malfiança que serveix de flassada i excusa, tampoc hi han sigut. Així que potser el president s’ha cansat de fer confrontació tot sol.

Jo estic amb ell, no perquè sigui jo de Junts ni perquè mengi de la menjadora, sinó perquè tinc molt clar que no és ell qui ha fallat i perquè tinc molt clar que estar amb ell s’equivoqui o no ens fa més forts. És un fet.

És absolutament incomprensible que hi hagi tan bicamoll que sàpiga, sense tenir tita la informació, què és el que convé més al país, avui que ja no és ahir i quan tot canvia. És incomprensible fins que t’adones que serveix a un motiu, un moriu que no és altra que el nostre desgast i la nostras derrota.

El que fa bona part de l’independentisme havent abandonat el president és estúpid, i a més és traïció.

Jo celebro diverses coses:

1. Que sigui el president Puigdemont qui comanda i no un fato de rancúnia com Junqueras. I que aquest comandament impliqui la nació, el ser nacional, i no l’autonomia intervinguda i col.lapsada.
2. Que a diferència dels bascos que només es preocupen de la seva menjadora, els catalunyesos continuem honestament donant la cara per les nostres aspiracions contra Goliat (Goliat que també són els bascos).
3. Que españa es trenca i som nosaltres i per nosaltres que passarà, i és a la nostres mans fer anar un relat que faci més curt el procés, i més efectiu. I que Aznar s’haurà d’empassar el seu pronòstic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any