Jordi Panyella presenta el seu llibre sobre Puig Antich per ‘alçar-se per sobre de la por’

  • L’autor de 'Salvador Puig Antich, cas obert' creu que 'la justícia espanyola encara beu i viu de les arrels del franquisme'

VilaWeb

ACN

27.01.2016 - 23:00
Actualització: 28.01.2016 - 08:47

El periodista Jordi Panyella ha presentat dimecres a Madrid el llibre ‘Salvador Puig Antich, cas obert‘, una revisió crítica del cas a partir de testimonis clau del procés judicial de Salvador Puig Antich, anarquista català condemnat a mort per un tribunal militar franquista el 1974. Panyella ha explicat que el principal motiu per a escriure el llibre ha estat la indignació que va sentir el 2007 quan el Tribunal Suprem espanyol va desestimar per segona vegada de reobrir la causa de Puig Antich, tal com demanaven les seves quatre germanes. Panyella, que ha explicat que va sentir una profunda decepció per l’acollida de Catalunya de la resolució del Suprem, sentia la ‘necessitat de treballar per crear un estat d’opinió en contra d’una sentència que és un insult a la memòria de Puig Antich i del poble català’. Al costat de l’autor, Merçona Puig Antich, la germana petita del Salvador, ha reconegut que ‘tot i que sempre costa llegir alguna cosa del Salvador, em va vèncer les ganes de saber què va passar de veritat’. L’encarregat de presentar el llibre ha estat Xato Garante, antic presoner polític durant la dictadura de Franco, que ha elogiat el treball de Panyella per ‘exhaustiu i rigorós, sense cap judici de valor i que demostra que el periodisme d’investigació de qualitat encara existeix’. El diputat d’ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha criticat el ‘retrocés en matèria de memòria històrica a l’estat espanyol durant els últims anys’ i ho ha atribuït al PP i al PSOE.

Davant d’un centenar de persones en una cèntrica llibreria de Madrid, Jordi Panyella ha explicat que la seva indignació sobre el cas Puig Antich s’explica ‘per l’actuació del Tribunal Suprem l’any 2007 quan en lloc d’entrar a fons en el cas, es va imposar una majoria política i no jurídica per impedir reobrir el procés judicial’. L’autor de ‘Salvador, cas obert’ ha dit que amb aquest llibre pretén de denunciar el fet que la sala 5 del Tribunal Suprem, la que va impedir estudiar el cas Puig Antich a fons, ‘continuï actuant amb criteris polítics gràcies a una majoria de magistrats que beu i viu del passat amb una arrel del franquisme.

Panyella explica que durant l’elaboració del llibre va conèixer testimonis que no s’havien sentit mai i ‘i que ajuden a demostrar de manera definitiva el muntatge i la conspiració política del 1974’. El periodista ha explicat que l’objectiu del llibre és ‘alçar-se per sobre la por que encara avui molta gent té’. Panyella ha dit que va estar a punt de fer un film sobre el llibre amb Carles Balaguer, però ‘el finançament i la por del testimoni clau a ser gravat ho va impedir’. En aquest sentit ha lamentat que molta gent encara tingui por de parlar del procés i que el que també persegueix amb el llibre és ‘que ningú més no torni a tenir por’. El diputat d’ERC Joan Tardà, que ha assegurat que el llibre ‘atrapa des del primer moment fins a l’últim’, ha explicat que ‘els últims cinc anys la socialització de la memòria històrica ha viscut un retrocés’. El republicà ha demanat que es reconegui que no hem aconseguit de trencar ‘el model d’impunitat espanyol’, tot i que per això no podem dir que hem fracassat perquè també hem avançat molt, creu.

Tardà ha carregat durament contra el PSOE per haver redactat una Llei de la Memòria Històrica que ‘manté l’statu quo de la il·legalitat franquista’, perquè amb la normativa, assegura, les sentències del règim dictatorial ‘són il·legítimes, però no il·legals’. El futur portaveu de la formació independentista al congrés ha explicat que ‘el primer que farà la República de Catalunya és anul·lar la sentència de Lluís Companys’. A més, Tardà ha assegurat que, en un hipotètic estat català, les víctimes del franquisme ‘serà troncal’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor