Recull dels millors jocs de taula en català per a regalar aquest Nadal

  • Novetats, clàssics, de llengua, per a totes les edats... Us n'oferim una llista

VilaWeb
Redacció
19.12.2020 - 21:50
Actualització: 28.12.2022 - 14:43

Regalar jocs en català encara és més complicat que no seria desitjable. Els catàlegs de les grans superfícies continuen optant majoritàriament per jocs en castellà i en anglès. Per això, avui us oferim una selecció de les darreres novetats i també dels millors jocs de taula que es poden trobar ara mateix en català.

Les novetats

La família Hort“. Més grans de vuit anys. En una família excèntrica de llauradors, quatre néts lluiten per heretar les terres de la seva iaia fantasma. Els jugadors hauran de plantar hortalisses, flors carnívores o mandràgores, utilitzar adob, adquirir animals i vendre els productes al millor preu. És un joc de gestió de recursos, senzill i estratègic. L’ha creat l’editorial Zombi Paella, també ideòloga del reeixit joc “La fallera calavera“.

“4 Data Brokers”. Més grans de vuit anys. Quatre rondes, quatre cartes i quatre jugades. Tot gira al voltant del número quatre. Els jugadors es transformen en Data Brokers que trafiquen i distribueixen informació a les empreses, corporacions i governs. Durant la partida, reben cartes amb objectius i reben punts per complir-los. Guanya el jugador que aconsegueix més punts. És un joc de cartes que neix de la novel·la Jugar-s’hi la vida, de Màrius Serra.

Els clàssics

Catan“. Més grans de deu anys. Un dels jocs de taula més populars. L’objectiu del joc és conquerir i colonitzar l’illa de Catan, formada per dinou hexàgons de terreny envoltats per mar. Cada jugador comença la partida amb dos poblats i dues carreteres. N’haurà d’anar construint més i arribar a convertir els poblats en ciutats, per expandir-se. Però per construir necessitarà comerciar amb matèries primeres… Per a negociant i comerciant sorgeixen noves oportunitats, però “Catan” només pot tenir un únic sobirà: qui serà? Cada partida és diferent, perquè el tauler de joc es crea de zero cada vegada. Hi ha versió junior.

Carcassone“. Més grans de vuit anys. El joc es basa en la ciutat occitana de Carcassona traslladada a l’època medieval. És un joc d’estratègia i enginy, en què el tauler anirà creixent a mesura que avança el joc. Torn rere torn, es va expandint un territori de ciutats, monestirs, prats i camins per on els jugadors hauran d’anar col·locant els seus cavallers, monjos, bandolers i pagesos, per fer créixer la seva influència. És un joc àgil i fàcil de jugar. Hi ha versió junior.

Infantils

El monstre de colors“. Més grans de quatre anys. Els llibres d’El monstre de colors fan un salt i es converteixen en un joc de taula. És pensat per fomentar la comunicació verbal i treballar el reconeixement d’emocions i la seva expressió. En el joc, cada color representa un sentiment diferent. El monstre està confós i no sap què sent, els jugadors hauran de trobar l’ampolla correcta on guardar els sentiments.

“L’arna tramposa”. Més grans de set anys. Si t’han renyat molts cops per fer trampes o et caracteritza la paraula trampós… aquest joc és per a tu! Els jugadors han d’aprofitar les badades del vigilant per amagar cartes, llançar-les o desar-les a la butxaca. És un joc de cartes que encanta els nens, perquè es poden fer trampes, i se n’han de fer, per guanyar.

“Fila Filo”. Més grans de sis anys. La petita Filo i els seus germans es passen el dia penjant de la teranyina jugant al seu joc preferit: espantar i atrapar les formigues del bosc. Els jugadors han d’aconseguir portar les seves formigues a la fita abans que la resta, però han d’anar amb compte perquè les aranyes no les atrapin. És un joc de curses en tres dimensions.

“Pèsols”. Més grans de sis anys. Classifica, compta i intercanvia cartes de pèsols per aconseguir megapèsols. Els jugadors han d’intentar col·locar les cartes en l’ordre correcte de l’1 al 6. Unes vegades hauran de robar cartes de la pila i unes altres hauran d’intercanviar-les amb altres jugadors. Guanya qui aconsegueix d’acumular el nombre més gran de megapèsols. És un joc de cartes que ajuda a agafar soltesa comptant i calculant alhora que també fomenta les habilitats socials, la comunicació i paciència.

Llengua

Enigmàrius“. Més grans de dotze anys. Màrius Serra i Oriol Coma van convertir el programa Engimàrius de Catalunya Ràdio en un joc de taula. És un joc que dóna les eines per a resoldre enigmes i aprendre a fer-ne. Una competició verbal.

Verbàlia“. Més grans de dotze anys. Forma paraules amb lletres o amb síl·labes, fes mots encreuats, busca la paraula més llarga… Si t’agrada jugar amb les paraules, t’encantarà! És una capsa plena de més de cinquanta jocs lingüístics de tota mena. N’hi ha de solitaris, per a qualsevol grup de persones i per jugar en equip.

Per a jugar amb família:

Alakazum!“. Més grans de deu anys. En un món envaït per la cultura nord-americana, una bruixa valenciana, una catalana, una gallega, una basca i una andalusa li planten cara amb l’ajuda de pocions, sortilegis i les seves pròpies tradicions. Els jugadors hauran de gestionar correctament un llistat de sortilegis, diversos objectes i personatges de cinc cultures diferents per poder enfrontar-se a un enemic final. El primer jugador que derroti una de les tradicions invasores guanyarà la partida. És un joc de cartes de bruixes i tradicions en català, castellà, èuscar i gallec.

L’Illa prohibida“. Més grans de deu anys. Un grup d’intrèpids aventurers té una missió: capturar els quatre tresors sagrats d’una mítica illa misteriosa abans que s’enfonsi completament. És un joc col·laboratiu en el qual cada un dels jugadors té una habilitat específica que ha de posar al servei de l’equip. Per guanyar cal raonar, enraonar i col·laborar amb la resta de jugadors.

“On the origin of species”. Més grans de nou anys. Convertits en Charles Darwin, els jugadors visiten les Illes Galápagos. Allà, cadascú haurà de fer observacions al voltant de les tres classes d’hàbitat (terra, mar i aire). L’objectiu és fer tantes observacions com sigui possible per poder descobrir noves espècies. És un joc de descobriments, investigació i estratègia.

“Optimus”. Més grans de dotze anys. Llança els daus, escull els que prefereixis i marca al teu paper els resultats. Però vigila, no deixis els daus valuosos per als teus rivals! És un joc estratègic de daus on els camins cap a la victòria són infinits i, si fas una bona tria, la teva combinació pot ser la guanyadora. Actualment hi ha “Optimus 2”, que inclou noves varietats en els daus i els panells.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any