Revelen la fotografia més llunyana de l’univers aconseguida mai

  • Gràcies al telescopi James Webb de la NASA s'ha obtingut una imatge infraroja de l'univers llunyà que mostra galàxies més distants, amb estructures molt petites i tènues

VilaWeb
Redacció
12.07.2022 - 08:17
Actualització: 12.07.2022 - 11:42

El telescopi espacial James Webb de la NASA ha produït la imatge infraroja més profunda i nítida de l’univers llunyà aconseguida fins ara. La imatge correspon al grup de galàxies SMACS 0723 i s’ha revelat durant un acte amb el president dels Estats Units, Joe Biden.

La imatge mostra milers de galàxies, inclosos els objectes més tènues mai observats en l’infraroig. Està formada per imatges en diferents longituds d’ona, amb un total de 12,5 hores d’exposició, arribant a majors profunditats en longitud d’ona de l’infraroig que les dels camps més profunds del telescopi espacial Hubble. Això ha permès mostrar galàxies més distants, amb estructures molt petites i tènues que no havien estat vistes abans.

És la primera fotografia del paquet de cinc que es va anunciar que es mostrarien. La fotografia mostra una imatge de 13.000 milions d’anys llum de distància, ha fet saber Bill Nelson, administrador de la NASA.

La NASA publicarà avui la resta de fotografies anunciades. Corresponen a la nebulosa Carina, l’espectre del planeta WASP-96b, la nebulosa de l’Anell Sud i el grup compacte de galàxies denominada Quintet de Stephan.

El telescopi espacial Webb és una missió internacional liderada per la NASA, l’Agència Espacial Europea i l’Agència Espacial Canadenca. Es va enlairar el Nadal de 2021 i es va instal·lar a un milió i mig de quilòmetres de la Terra. Gràcies al seu mirall de 6,5 metres de diàmetre pot aconseguir observacions molt més precises que les del model anterior, el telescopi Hubble.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any