Ja ha arribat Netflix: com veurem la tele?

VilaWeb
Joan Jofra
24.10.2015 - 02:00

Ja fa més d’un any parlàvem de com veuríem la tele en el futur. I sembla que el futur va arribant pas a pas. Recordeu que primer hem de definir què és la tele! És el que es veu en una pantalla grossa a la sala? Quan veiem TV3 en streaming al nostre ordinador o pissarreta, veiem la tele? Quan veiem Vilaweb.tv a la carta, que no té programació, veiem tele?

El 20 d’octubre ha arribat Netflix a casa nostra, en castellà. Ja no haurem de fer coses estranyes com ara connectar-nos a un proxy per a enganyar-los! Però què és Netflix? Doncs és una plataforma de sèries i films via internet i també una gran productora com, per exemple, de ‘House of Cards’ i ‘Orange is the new black’. Però com que fins ara els drets d’aquestes sèries els havien venuts aquí a Canal+ (ara Movistar+), ells, que en són els creadors, no podran emetre’ls ihaurem d’esperar que caduquin els contractes firmats!

Per a fer-vos-en una idea, Netflix, nascut a Califòrnia i ara present en més de cinquanta països, té més de 65 milions de subscriptors i més de 100.000 títols en el seu catàleg i, d’una manera semblant a Amazon, segons el teu perfil et farà recomanacions. Així, quan t’hi dónes d’alta ja comença a demanar-te quina mena de sèries t’agraden i a mesura que en vas veient va afinant les recomanacions.
Netflix és un sistema de subscripció que us costarà 7,99 euros el mes en versió ‘normal’, 8,99 euros en alta definició i fins a dos dispositius, i 11,99 euros cada mes per a quatre dispositius i qualitat 4K. Per a enganxar-vos-hi, el primer mes és gratis: podeu connectar-vos-hi, donar-vos-hi d’alta i anar provant, que no en pagareu res. Però el que ara es presenta ‘només’ té disponibles uns 10.000 títols, un 10% de la versió nord-americana.
Pots tenir fins a cinc perfils definits a la teva subscripció per a rebre recomanacions. I té un sistema molt perillós, que fa que una sèrie es reprodueixi automàticament des del primer episodi fins el darrer sense parar!
Per a la qualitat normal (SD) requereix una connexió mínima i dedicada a internet de 3 MB, per a alta definició (HD a 720p) una connexió de 5 MB. I no us poseu amb la connexió Ultra HD si no teniu com a mínim 25 MB!
Netflix no permet el sistema offline, com sí que fan els de Movistar+ (amb l’iPlus) o els de Vodafone (amb el TiVo), que us enregistren sèries o films per a poder veure-les posteriorment al disc dur del vostre dispositiu; o Spotify, que enla versió premium et permet de decarregar música al dispositiu per a escoltar-la si no tens connexió. Netflix és un sistema pur de streaming, veus exactament allò que es descarrega en aquell moment.
Actualment tothom entra en la lluita per a transportar el contingut multimèdia a una pantalla, d’una pissarreta o del gran televisor de casa i, al mateix temps, aprofiten per vendre’ns alguna cosa més: música, vídeo, subscripcions a canals… Recordem els que ja són al mercat, Filmin, una empresa catalana que ja va venir a l’InternautaWuaki.tvYomvi i, fins i tot, un canal especialitzat en música clàssica com Medici.tv.
Com podem veure-ho?
Per fer-ho tenim unes quantes solucions: podem tenir un smart TV (un televisor connectat a internet), podem tenir un telèfon o pissarreta, o bé podem comprar un dispositiu que ens faci més ‘intel·ligent’ el nostre televisor i què aconseguirem amb aquest dispositiu:
–connectar-nos a internet
–veure el contingut del nostre ordinador o pissarreta
–accedir a nou contingut multimèdia (Netflix, Wuaki.tv, Medici.tv) o més sistemes de lloguer de films (Apple, per exemple)
Encara que sembla que aquests dispositius facin el mateix, quan es miren detalladament es veu que encara que el que fan és veure contingut multimèdia (àudio i vídeo) a la pantalla del televisor, el sistema de fer-ho és molt diferent, fins i tot físicament encara que tots dos facin servir una entrada HDMI i, de moment, la resolució màxima que permeten és de FullHD (1080 p).
AppleTV (79 euros a la botiga Apple) té un comandament, això vol dir que pot funcionar autònomament, reprodueix contingut dels dispositius iOS i Mac, i al mateix temps ‘intenta’ vendre el seu contingut de música i films o streaming (RedBull TV, MLB, Netflix, etc.). Amb aquest dispositiu podreu veure YouTube i Vimeo encara que no tingueu un ordinador, podreu veure les vostres fotos de Flickr…, en resum, els continguts que hagin acordat amb Apple per sortir al menú.
El nou model, que encara no és disponible, centra el seu potencial en les apps i que es pot governar amb el Siri, té un nou sistema operatiu que, molt encertadament, es diu tvOS: en aquesta pàgina podeu veure les diferències amb l’antic AppleTV.
Si teniu dispositius Apple, podeu enviar-ne el contingut a l’AppleTV (des de dispositius iOS i des de Mac), duplicant el que es veu a la pantalla de la pissarreta.
També us permet de reproduir el contingut que tingueu a l’iTunes. Per al vídeo això vol dir que ha d’estar en format MP4. I què passa si voleu reproduir un DVD, que no és format MP4? Podeu fer-ho duplicant el que es veu a pantalla completa al teu equip i veure’l per Airplay (si teniu un Mac).
És ideal si volem un sistema sense problemes i tancat, com tot el que fa Apple, amb les coses positives i negatives que implica.
Chromecast, de Google, també és una versió nova i millorada (39 euros a la seva botiga, però quan estigui disponible comercialment, és a dir a Amazon, abans de Nadal, es podrà trobar rebaixat). No té comandament, de fet en presumeixen, es governa des del Chrome o des del telèfon, Android o iOS. Si no tens ordinador, pissarreta o telèfon no pots veure res, ni YouTube, no serveix de res, igual que l’AppleTV també intenta vendre contingut de tercers (Netflix, Wuaki, etc.) i el seu propi contingut (GooglePlay).
Et pot fer una imatge del navegador (‘mirror’) o bé enviar la finestra de vídeo (YouTube, per exemple: per fer-ho us heu de descarregar un plugin per a Chrome).
És molt fàcil i net d’instal·lar, no necessita ni cables (però sí el de la font d’alimentació), es connecta al port HDMI del televisor i llestos.
Diuen que el Chromecast permetrà en el futur de connectar-hi un teclat o un ratolí perquè té connector Bluetooth, però això són rumors…
Més dispositius
I no he acabat. Encara teniu més opcions per veure contingut en streaming al vostre televisor, hi ha més dispositius que probablement teniu a casa i que us permeten de veure Netflix, són les consoles com la PS3, la PS4, XBox 360, XBox One la Wii i la Wii U.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any