Investiguen per enaltiment del terrorisme la direcció d’un institut de Bellreguard per un acte amb Fermín Muguruza

  • El grup ultra Asociación de Educadores contra el adoctrinamiento va denunciar la direcció del centre

VilaWeb
Esperança Camps Barber
13.03.2024 - 14:37
Actualització: 14.03.2024 - 00:24

L’equip directiu de l‘institut Joan Fuster de Bellreguard (la Safor), format per sis persones, haurà de declarar el 26 de març al jutjat de Gandia acusat d’un delicte d’enaltiment del terrorisme. La denúncia la va interposar el grupuscle ultraconservador anomenat Associación de Educadores Contra el Adocrinamiento.

El grup, pròxim a Vox, va posar la denúncia després d’una visita que el cantant i cineasta Fermin Muguruza, líder de Kortatu, va fer al centre el 23 març de l’any passat.

Muguruza va visitar Bellreguard dins la campanya de promoció del film d’animació Black is Beltza que ha dirigit. En aquell mateix viatge va visitar Ontinyent i la Universitat d’Alacant. El músic va ser convidat a proposta del Centre de Desenvolupament Rural de la Safor, i l’Ajuntament de Bellreguard va oferir la sala del teatre per a projectar el film. L’acte va ser obert a tot el públic.

Juanjo Giner, que la legislatura passada era regidor de Cultura Democràtica, que incloïa Infància, Adolescència i Joventut, Participació Ciutadana i Cultura, ha dit a VilaWeb que per a commemorar la visita a Bellreguard, l’artista muralista Toni Espinar va proposar de fer un mural amb la imatge de Fermín Muguruza amb la intenció que es col·locara en algun espai de titularitat municipal. Finalment, l’ajuntament va decidir de posar-lo a l’Institut Joan Fuster. En el mural, que és una donació de l’artista, es poden llegir frases com ara “sense memòria no hi ha aprenentatge”.

“L’endemà de la projecció vam dur per sorpresa Fermín Muguruza a l’institut per a mostrar-li el mural. Ell, emocionat va dir unes paraules d’agraïment, però en cap moment va fer cap xerrada als alumnes com s’ha afirmat de manera falsa”, ha explicat Giner.

Justament, l’associació ultradretana basa la denúncia sobre la falsedat que el centre va convidar el cantant i cineasta a fer una conferència als alumnes.

Fermín Muguruza va expressar la sorpresa i alegria pel mural en un vídeo que va penjar a les seues xarxes socials. Al vídeo es pot veure el cantant i cineasta acostant-se al centre mentre un tabal i una dolçaina toquen “El cant dels maulets”. Com a senyal d’agraïment per aquest detall, el cantant es va fer una fotografia amb uns quants alumnes del centre que així ho van voler. Tot l’acte va durar uns quinze minuts.

Uns dies més tard, un pare va demanar a la direcció del centre que el Consell Escolar tractara la qüestió del mural del líder de Kortatu, petició a la qual es va accedir.

Des de la direcció han declinat de fer declaracions sobre aquest assumpte i mantenir la discreció en benefici, diuen, de la cohesió de la comunitat educativa.

Ultracatòlica i ultraconservadora

L’associació denunciant té un marcat caire conservador i ultracatòlic, i està relacionat directament amb Vox. La formen professors i pares de família relacionats amb centres privats i religiosos que segreguen els infants per sexes. En els seus postulats estan en contra que a les escoles es parle d’això que ells anomenen ideologia de gènere. Les seues denúncies tenen a veure també amb l’ensenyament de les diferents llengües oficials de l’estat. La seua manera de treballar és incitar a la delació dels centres o professors que, a parer dels pares, adoctrinen els seus fills en aquests temes concrets.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any