S’instal·la el primer sensor a València de la Xarxa de Monitoratge del Català Digital

  • Es tracta d'un dispositiu continuat que permetrà de detectar incidències en la visibilitat del català a internet

VilaWeb
Redacció
17.10.2023 - 17:45
Actualització: 17.10.2023 - 22:58

Avui s’ha instal·lat a València el primer sensor de la Xarxa de Monitoratge del Català Digital, dissenyat per la Fundació.cat. Es tracta d’un dispositiu continuat que permetrà detectar incidències en la visibilitat del català a Internet i seguir l’evolució del posicionament del català a la xarxa. En concret, el sensor s’ha instal·lat a la seu d’Acció Cultural del País Valencià, membre de l’Aliança per la presència digital del català des del seu començament.

“Els sensors de la primera onada de desplegament seran escollits per entitats membres de l’Aliança”, ha explicat el responsable del programa Català digital de la Fundació .cat i coordinador de l’Aliança. En les onades posteriors es preveu desplegar centenars de sensors nous per tot el territori. Es començarà per algunes de les empreses, entitats i organismes que van participar en la confecció de l’informe sobre posicionament web del català i han manifestat la voluntat de continuar col·laborant, segons les necessitats de dispersió de la Xarxa.

Gràcies a la instal·lació d’aquests sensors es podrà automatitzar i millorar el sistema de monitoratge de les cerques en català ja existent tant pel que fa al nombre de cerques, sensibilitat dels indicadors, així com territorialment. Descentralitzar el monitoratge permetrà incorporar adreces IP d’arreu del territori de parla catalana i tenir una fotografia real de l’evolució de l’idioma en els resultats dels cercadors.

La xarxa de sensors, de baix cost, seran gestionats a distància des de la Fundació .cat. Aquests executen de manera autònoma cerques web sistemàtiques i en traslladen els resultats al servidor de la fundació, on són explotats i analitzats per conèixer l’evolució del posicionament del català a Internet en funció d’uns quants criteris.

Inicialment, aquests sensors recolliran resultats de cerques a Google i Bing, però en una segona fase, es consideraran també altres cercadors rellevants per tenir una visió global del tractament del contingut en llengua catalana. La Fundació .cat farà públics informes trimestrals sobre els resultats obtinguts. Periòdicament, també es comunicaran els resultats a les empreses dels cercadors web.

València, un escenari clau

Prèviament a la instal·lació del sensor, s’ha fet la reunió mensual de l’Aliança, on han participat totes les entitats que en formen part: Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, Fundació .cat, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC.

“Ser avui a València és una declaració d’intencions. Malgrat els intents de retrocés promoguts des de l’actual Govern valencià, subestimant la importància de la llengua, ara cal ser forts a Internet ja que hi ha grans possibilitats de creixement del català a la xarxa. I és amb aquesta ferma voluntat de ser prepositius i avançar, que Acció Cultural del País Valencià ha acollit avui aquesta reunió”, han dit en un comunicat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor