Així impacta la covid segons el sexe: els homes, els més afectats

  • Un estudi de la Universitat Yale mostra que la covid-19 pot desencadenar respostes inflamatòries més fortes en els homes · Això causa canvis en la seva immunitat funcional molt després d’haver-se recuperat

VilaWeb
Europa Press
07.01.2023 - 15:01
Actualització: 07.01.2023 - 17:59

Un estudi de la Universitat Yale, als Estats Units, ha revelat que la covid-19 pot desencadenar respostes inflamatòries més fortes en els homes, cosa que causa canvis en la seva immunitat funcional molt després d’haver-se recuperat.

Després d’haver-se enfrontat amb un patogen, el sistema immunitari torna a l’estat anterior? O una sola infecció ho modifica de tal manera que altera la seva resposta no sols a un virus conegut, sinó també a la següent amenaça vírica o bacteriana a la qual s’enfronti?

L’investigador en cap de l’estudi, John Tsang, catedràtic d’immunobiologia i enginyeria biomèdica a Yale, creia de feia temps que el sistema immunitari tornava a l’estat anterior després d’una infecció vírica.

L’aparició de la pandèmia li va permetre a ell i als seus col·legues de posar a prova aquesta teoria. Segons la seva investigació, publicada a la revista científica Nature, la resposta depèn del sexe de l’individu.

Per a l’estudi, van analitzar sistemàticament les respostes immunitàries de persones sanes que havien rebut el vaccí antigripal. A partir d’aquestes dades, van comparar després les respostes entre els qui no havien estat mai infectats pel SARS-CoV-2 i els qui van experimentar casos lleus, però es van recuperar.

Van descobrir que els sistemes immunitaris dels homes que s’havien recuperat de casos lleus de covid responien de manera més robusta als vaccins contra la grip que no pas les dones que havien tingut casos lleus o els homes i dones que no s’havien infectat mai.

En essència, l’estat immunitari de base en els homes prèviament infectats pel SARS-CoV-2 es va alterar de manera que va canviar la resposta a una exposició diferent de la del coronavirus.

“Això va ser una sorpresa total. Les dones solen muntar una resposta immunitària general més fort a patògens i vaccins, però també són més propenses a sofrir malalties autoimmunitàries”, ha destacat Tsang.

Les troballes també poden anar relacionades amb una observació feta al principi de la pandèmia: els homes eren molt més propensos a morir-se per una resposta immunitària desbocada que no pas les dones després d’haver contret el virus.

Les noves troballes mostren que fins i tot els casos lleus poden desencadenar respostes inflamatòries més fortes en els homes que en les dones, cosa que pot causar canvis funcionals més pronunciats en el sistema immunitari masculí, fins i tot molt després d’haver-se recuperat.

La seva anàlisi imparcial de l’estat del sistema immunitari fins al nivell cel·lular individual va descobrir diverses diferències entre els homes recuperats i els sans i les dones recuperades, tant abans com després d’haver rebut el vaccí antigripal.

Per exemple, els homes prèviament infectats van produir més anticossos contra la grip i nivells més grans d’interferons, que són produïts per les cèl·lules en resposta d’infeccions o vaccins. En general, les dones sanes presenten respostes més potents als interferons que no pas els homes.

Entendre els efectes persistents del virus en el sistema immunitari és fonamental, segons els autors, atès que fins ara hi ha hagut més de sis-cents milions d’infectats a tot el món, i l’aparició de símptomes de covid persistent en algunes persones continua essent una preocupació sanitària important.

“Les nostres troballes apunten a la possibilitat que qualsevol infecció pugui modificar l’estat immunitari per establir nous punts de referència. És probable que l’estat immunitari d’un individu estigui modelat per una multitud d’exposicions i pertorbacions prèvies”, han ressaltat els autors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any