Identifiquen un nou barri dins el jaciment portuari iber de Cubelles, un dels més importants del litoral català

  • Les últimes excavacions confirmen més de 350 anys d'activitat al poblat situat a tocar de la desembocadura del Foix

VilaWeb
Sector del jaciment portuari de la Mota de Sant Pere de Cubelles (Fotografia: Gemma Sánchez / ACN)
ACN
06.08.2022 - 08:14
Actualització: 06.08.2022 - 12:10

La darrera campanya arqueològica al jaciment portuari la Mota de Sant Pere de Cubelles (Garraf) ha fet aflorar un nou barri. Han estat les primeres excavacions en profunditat, fet que ha permès de descobrir elements sobreposats corresponents a tres etapes. Les restes confirmen que la ciutat a peus del Foix va ser activa més de 350 anys. L’espai més modern, del segle IV aC, conté recintes amb llars de foc i l’enterrament d’una ovella en un ritual insòlit. Una segona capa és datada del segle V aC i mostra un forn de pa comunitari, carrers empedrats i un possible magatzem. Finalment, la fase més antiga és del segle VI aC i s’hi han trobat fragments de ceràmica de copes jònies i àmfores de tipus Tagomago.

Els investigadors han reprès aquest estiu els treballs en un jaciment que tot apunta que és un dels més importants del litoral català, segons que assenyala el responsable de l’excavació, Dani López, de la cooperativa Arqueovitis. Les campanyes fetes fins ara s’havien centrat en l’extensió superficial del jaciment, i ara, per primera vegada, els arqueòlegs han treballat verticalment per certificar la profunditat de les restes.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Restes de ceràmica (fotografia: Gemma Sánchez / ACN).
Magatzem de gra (fotografia: Gemma Sánchez / ACN).
Les excavacions deixen al descobert una muralla de dos metres (fotografia: Gemma Sánchez / ACN).
L'investigador Dani López al jaciment (fotografia: Gemma Sánchez / ACN).

L’excavació ha permès de veure que la muralla d’època més recent (segle IV aC) té més de dos metres de profunditat. López assegura a l’ACN que és una de les muralles d’època ibèrica més imponents del Penedès i de Catalunya.

A mesura que va avançar la campanya durant el juny, els investigadors van certificar la principal hipòtesi de l’any 2018, però mai corroborada amb troballes al subsol: les estructures del jaciment de la Mota de Sant Pere es remunten, com a mínim, fins el segle VI aC. I és que a la zona més profunda han aparegut nombroses restes de ceràmica d’entre els anys 500 i 400 abans de Crist.

Les troballes d’aquesta última campanya complementen les de l’altre sector excavat, on hi ha un temple, però no havien aparegut restes de la vida quotidiana. Els investigadors recorden que la Mota de Sant Pere era l’indret més elevat de primera línia de costa a Cubelles, situat a vuit metres per damunt del nivell del mar: “Un fet que permetia controlar l’entrada i sortida d’embarcacions al Foix i també tota la navegació de cabotatge de la costa.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any