El grafiter Escif demana disculpes per haver escenificat en una falla quatre immigrants saltant una tanca

  • L'autor de la falla municipal de València pretenia d'assenyalar el racisme estructural que criminalitza l'arribada d'immigrants

VilaWeb
La falla del grafiter Escif (fotografia: EFE / Biel Aliño)
Redacció
18.03.2024 - 12:21
Actualització: 18.03.2024 - 12:44

El dissenyador de la falla municipal de València, el grafiter Escif, ha fet públic un comunicat públic arran de la polèmica que ha originat la proposta d’enguany. A la falla s’hi escenifiquen quatre immigrants saltant un tanca de la mascletà, a fora del perímetre del monument principal, a la plaça de l’ajuntament. La falla ha molestat uns quants col·lectius, sobretot immigrants, i l’autor ha emès un comunicat de “reflexió i autocrítica que permeti d’afegir una altra capa de context en el projecte presentat i una disculpa ferma a la comunitat afectada”.

Escif recorda que les falles són un mirall que reflecteixen “les veritats incòmodes que ens interpel·len com a societat”, però lamenta que aquests darrers anys la ironia, la sàtira i la crítica han passat a un segon pla. “La meva aposta era demostrar que és possible fer una falla bella i monumental, sense abandonar la sàtira i crítica social que sempre ha caracteritzat aquesta cultura”, ha explicat. I afegeix: “Amb aquesta escena, la meva intenció era justament assenyalar el racisme estructural d’una societat i un país que criminalitza l’arribada de migrants sense qüestionar-se els motius que els porta a prendre la decisió dramàtica d’abandonar el seu lloc d’origen.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by escif (@escif)


L’autor diu que els immigrants són subsaharians perquè és la població que sofreix més aquesta discriminació: “Es veuen obligats a sortir dels seus països, a deixar les seves famílies, els seus veïns i amics, casa seva i terra, moltes vegades empobrida per l’explotació occidental, o patint les atrocitats de la guerra”, comenta. També recorda que alguns moren arran de les ferides causes per les concertines a les tanques i altres són víctimes de les devolucions en calent il·legals o tancats en CIES amb males condicions.

“La majoria d’aquestes persones tenen grans dificultats per tenir una feina digna o per aconseguir la nacionalitat espanyola. Són explotats de manera il·legal en les feines que ningú vol: hivernacles, agricultura temporera, o top manta. Són observats amb desconfiança”, recorda Escif. “L’art és una ficció que ens apropa a la realitat. Les falles són cultura i festivitat, però també són sàtira i crítica social; són una expressió de la vida a l’espai públic i, com a tal, són el reflex de totes i cadascuna de les capes que la construeixen. Repensant les falles, repensarem també el lloc que ocupem en aquest complex entramat que és la ciutat. Entenent les nostres diferències, podem avançar juntes en un mateix camí”, afegeix en el comunicat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any