El govern ajorna qualsevol nou tràmit per als pagesos i anuncia el calendari d’ajuts

  • També esperen la proposta del sector agrícola per a flexibilitzar les restriccions d’aigua per la sequera

VilaWeb
El conseller d'Agricultura, David Mascort, en una imatge d'arxiu
Ot Bou Costa
13.02.2024 - 14:16
Actualització: 13.02.2024 - 17:38

El govern diu que ha estudiat les demandes dels pagesos, arran de les protestes d’aquests darrers dies, i ha anunciat unes quantes mesures. La primera, el calendari de pagaments d’ajuts, que encara no eren publicats, “per ajudar el sector agrari a tenir més previsió”. Els ajuts associats agrícoles, per exemple –per a l’arròs, el tomàquet, els llegums o l’olivera–, es pagaran aquest mateix mes; els ajuts a la ramaderia, entre el març i el juny; i els ajuts per a la sostenibilitat es pagaran abans del setembre. També esperen la proposta dels pagesos per a flexibilitzar les restriccions d’aigua per la sequera. En aquest cas, només hi ha damunt la taula una flexibilització en el sector agrícola, però no pas per a d’altres, com el turisme. 

Per una altra banda, la portaveu Patrícia Plaja ha anunciat que ajornen l’entrada en vigor de qualsevol tràmit nou que depengui de la Generalitat –tot i que els que ja hi ha en marxa han de continuar. Per exemple, el quadern digital on els pagesos hauran de fer constar tots els moviments que fan amb relació a permisos o altres tràmits, no s’haurà d’implementar fins al 2026. “És un dels instruments més burocràtics que hi ha”, ha dit. Amb tot, el govern continua atribuint gran part de la responsabilitat al govern espanyol i a Brussel·les, i ha dit que el president Pere Aragonès en parlarà avui amb el president Pedro Sánchez.

Plaja ha admès que també hi ha problemes de fons, que tenen a veure amb la política industrial i agrícola, i ha assegurat que el govern els té identificats –ha posat l’exemple del relleu generacional. El govern diu que té una mirada més àmplia però que ara vol tenir cura de les qüestions més urgents. A més a més, ha dit que hi ha d’haver canvis i modificacions en la llei espanyola de la cadena alimentària, que hauria de posar límits a les grans distribuïdores a l’hora de fixar els preus i que els pagesos denuncien que no es fa complir, però ha reconegut que millorar-la no és ràpid ni àgil.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any