Gerros de fang trencats per explicar la llegenda de la santa més popular de Mallorca

  • Santa Margalida celebra les festes de la Beata

VilaWeb
Redacció
04.09.2016 - 02:00

El primer diumenge de setembre Mallorca té una cita a Santa Margalida, on s’hi fan les festes de la Beata. L’acte central és una processó folclorico-religiosa que explica la vida i miracles de Catalina Thomàs, una santa mallorquina molt arrelada a la cultura popular. Encara que el programa de les festes agafa diversos dies i activitats, és avui, els Diumenge de la Beata, quan es fan els més tradicionals.

L’activitat comença de bon matí amb una cercavila de diables que desperta als veïns amb el so dels picarols que porten als seus vestits. Al migdia, després de missa, la Beata – que cada any és interpretada per una noia diferent del poble- fa la seva primera aparició. Però l’acte central és la processó que es fa al vespre i on hi participen diverses carrosses que expliquen la vida de la santa. A més de la Beata també desfilen altres personatges relacionats amb la seva llegenda i els dimonis, que prenen uns gerros de fang que porten els assistents per trencar-los estrepitosament als peus de la Beata.

Nascuda a Valdemossa el 1531, Catalina Thomàs va ser una monja molt famosa per la vida exemplar que duia i els èxtasis que experimentava. Això va fer que a la seva mort el 1574 la seva figura ja fos molt venerada i per tot arreu s’expandissin llegendes hagiogràfiques sobre la seva vida i miracles. Una de les més conegudes és quan hagué de fer front a les temptacions del diable i que la tradició escenifica en forma de gerros de fang que els diables li trenquen als peus, tal com passa durant la processó.

Després de segles de molta popularitat, Catalina Thomàs va ser beatificada al segle XVIII i finalment canonitzada l’any 1930. La seva popularitat ha fet que diversos pobles de Mallorca a més de Santa Margalida celebrin grans festes en honor seu com ara Valldemossa – a finals de juliol-, Vilafranca de Bonany -també a finals de juliol i Palma – el tercer dissabte del mes d’octubre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any