Més d’un miler d’agents dels cossos policíacs i de la Guàrdia Civil s’han concentrat al centre de Barcelona per manifestar-se i exigir protecció a les institucions, arran d’allò que anomenen ‘persecució’ política –en una referència clara a la CUP. Han estat convocats pels sindicats minoritaris dels mossos d’esquadra (SPC, CAT i USPAC) i el sindicat majoritari de la guàrdia urbana de Barcelona (SAPOL), juntament amb sindicats de la policia espanyola (SIPEPOL) i la Guàrdia Civil (ASIGC), entre més. (Vegeu Qui convoca la manifestació d’avui contra la CUP?)

Abans de començar, David Miquel, membre del sindicat SUPC i portaveu de la manifestació, ha demanat suport institucional: ‘No pot ser que surti més car retirar la grua que agredir policies. Tenim la sensació de sentir-nos desemparats.’ I ha afegit que la mobilització no anava contra la CUP: ‘Apareixen al cartell com un exemple gràfic’, ha comentat. I encara ha afegit que durant la manifestació no trencarien vidres d’aparadors: ‘Això no ho fa, la policia.’

La manifestació ha acabat a la plaça de Sant Jaume, on s’ha llegit un manifest, en català i en castellà. Els congregats s’han encarat de primer a la Generalitat (amb xiulets) i després a l’Ajuntament de Barcelona (amb més xiulets encara).  Potser perquè la presència de guàrdies urbans era més destacada que no pas la dels altres policies. Aquest ha estat l’únic moment d’un cert soroll, perquè la marxa ha transcorregut enmig d’un impressionant silenci, diríem que sepulcral. De fet, obria la marxa un taüt, que simbolitzava que hi havia enterrada la ‘dignitat policíaca’. Durant l’hora i mitja que ha durat la manifestació, sense incidents, per megafonia se sentien rèquiems i l’himne ‘La muerte no es el final’, que normalment sona en els funerals de policies. La majoria de manifestants anaven vestits de fosc, però hi havia poquíssimes banderes i cartells reivindicatius. Les dones arribaven a ser un 15% dels convocats.

A la plaça de Sant Jaume han guardat un minut de silenci per aquesta dignitat. Després, un mosso i una mossa han llegit el manifest, que consta de  sis punts: protecció jurídica dels agents de l’ordre; que s’elimini la pena afegida per als funcionaris de forces i cossos i que els policies afectats per processos judicials no perdin la condició de policia; nova normativa per a la regulació de l’ús de la força; més mitjans tècnics; col·laboració entre policies; i evitar o minimitzar els suïcidis dins els cossos policíacs. Durant la manifestació s’han sentit crits esporàdics reclamant pistoles Tàser.

Vegeu el recull fotogràfic de l’ambient de la manifestació. Totes les fotografies són de VilaWeb.

IMG_1954

IMG_1980

IMG_1988

IMG_1992

IMG_2002

IMG_2022

IMG_2067

IMG_2084

IMG_2135

IMG_2172

IMG_2199

IMG_2212

IMG_2269

IMG_2311

IMG_2489

IMG_2517

 

IMG_2585

IMG_2599

IMG_2603

IMG_2618

IMG_2627

IMG_2648

La marxa ha sortit de la plaça de la Universitat i ha recorregut el carrer de Pelai amb una pancarta al capdavant escrita en castellà, que deia: ‘Per la dignitat, el respecte i la seguretat. Protegim els ciutadans. Prou!’ Al capdavant de la manifestació, quatre agents portaven el taüt que simbolitzava la ‘mort de la dignitat policíaca’.

Per a convocar la marxa han fet servir eslògans com ara ‘Anem a la guerra!’ o ‘Al carrer tots som iguals’, si bé el lema oficial és ‘Ja n’hi ha prou!’. Aquests sindicats han coordinat la convocatòria per mitjà d’una Plataforma Professional de Forces i Cossos de Seguretat i Vigilància Duanera.

 

Rectificació: Inicialment havíem informat de la presència a la manifestació del portaveu del SME, Toni Castejón. Ell mateix ha desmentit en declaracions a aquest diari que hi assistís.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.